η φωνή σου

η στήλη μας

Μετανάστης
Αδέσμευτο περιοδικό στο διαδίκτυο

Εκδίδεται από επιτροπή

metanastis@metanastis.com


Κι εσύ λαέ βασανισμένε πληρώνεις την αδιαφορία σου 

ΕΠΕΨ
Επιστολική Ψήφος

Λογοτεχνία της διασποράς  ΕΕΛΣΠΗ

Ελληνική Γλώσσα 

Οργανισμός 
 διεθνοποίησης
 Ελληνικής Γλώσσας
ΟΔΕΓ

Ελληνική Μουσική

Τέχνη & Πολιτισμός

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΜΑΥΡΑΚΟΚΚΙΝΑ 

Ποίηση

Ενδιαφέροντες
Κόμβοι

Επιστολές

Αρχείο

Αθήνα 2004

Athens 2004

Αλέξανδρος ο Μέγας

Alexander der Grosse

 

 

  

ΨΥΧΗ ΚΑΙ ΣΥΜΠΑΝ

1.ΓΝΩΘΙ ΣΕΑΥΤΟΝ, 2.ΜΗΔΕΝ ΑΓΑΝ ,3.ΕΠΟΥ ΘΕΩΙ, 4.ΝΟΜΩΙ ΠΕΙΘΟΥ, 5.ΘΕΟΥΣ ΣΕΒΟΥ, 6. ΓΟΝΕΙΣ ΑΙΔΟΥ, 7. ΗΤΤΩ ΥΠΟ ΔΙΚΑΙΟΥ, 8.ΓΝΩΘΙ ΜΑΘΩΝ, 9.ΑΚΟΥΣΑΣ ΝΟΕΙ, 10.ΣΑΥΤΟΝ ΙΣΘΙ, 11.ΓΑΜΕΙΝ ΜΕΛΛΕ, 12.ΚΑΙΡΟΝ ΓΝΩΘΙ.

Σύμφωνα με την Ελληνική Κοσμογονία, ο Θεός εδημιούργησε πρώτον τον Αιθέρα και περί αυτόν δε ήτο το Χάος και η ζοφώδης Νύχτα, η οποία εσκέπαζε όλα όσα ήσαν κάτω από τον Αιθέρα. Τούτο μεταφράζεται ότι το σκότος εσκέπαζε τη Γη πριν διαπεράσει τον Αιθέρα το Φως. Εξ άλλου, ο Ορφεύς εδίδαξε στον κόσμο τον Ιερόν Λόγον, ήτοι την δημιουργία του Κόσμου από το πρωτότυπο και αγέννητο Αυγό. Η Ορφική διδασκαλία διεδόθη στους Φοίνικες, Χαλδαίους, Αιγυπτίους Πέρσες, Ινδούς και Σίνους (Κινέζους) Κατά την Ορφική λατρεία το αυγό είναι σύμβολο αφιερωμένο στους οργιασμούς του Διονύσου, που δεν ήτο άλλος από τον Ηλιον. Η Ανάγκη και ο Κρόνος (= χρόνος), είναι αμφότερα τέκνα του Χάους. Ο χρόνος λοιπόν εγέννησε τον Αιθέρα και τον διφυή Έρωτα, τουτέστιν το ανδρόγυνον, το οποίον ονόμασαν οι νεώτεροι άνθρωποι Φάνητα. Οι Έλληνες είπαν φιλοσοφικά για το Σύμπαν, αυτά που σήμερα επιβεβαιώνουν οι επιστήμονες δια των οργάνων.
H Ελληνική λατρεία την πανάρχαια Προιστορική εποχή της Μητριαρχίας ήτο στενά συνυφασμένη με την σπαργανώδη επιστημονική Γνώση της εποχής. Τότε δεν είχε αρχίσει ακόμη ο διαμελισμός του Θεού, της Μητέρας -Γης(Δήμητρας), της προσωπικότητος και των ιδεών του ανθρώπου. Αργότερον, με την επικράτηση της Πατριαρχίας -που συνδέεται με την αστυφιλία και τον καισαρισμό- ο άνθρωπος χάνει την στενή επαφή του με την μητέρα Φύση και κυριεύεται από επιθυμίες πλεονεξίας, εκμεταλλεύσεως, κυριαρχίας και εξουσίας. [Η λέξη «εξ-ουσία» δηλώνει την ασχολία έξω και μακράν από την ουσία] Οι Ελληνες λοιπόν είναι οι πρώτοι που προχώρησαν: α/ στην εξερεύνηση του εξωτερικού τους χώρου(μεγαλόκοσμου), ήτοι του Σύμπαντος, και β/ στην ενδοσκόπηση της Ψυχής τους(μικρόκοσμου) . Αυτό είναι το θαμαστότερο κατόρθωμα των, διότι έτσι απέκτησαν Ελευθερία, Αυτονομία και Δημοκρατία. Για να φθάσουν όμως στο σημείο αυτογνωσίας αμφισβήτησαν ακόμη και τους Θεούς τους(Ομήρου-Ιλιάς) γενόμενοι έτσι ισόθεοι κατά το νου και τα έργα, υπολειπόμενο αυτών μόνον στην αθανασία. Αλλά για να τους πλησιάσουν ανεκάλυψαν την αθανασία της ψυχής, ιδέα που υιοθέτησαν πλείστες άλλες θρησκείες, μεταξύ δε τούτων και ο Χριστιανισμός.
Το Ελληνικό θαύμα δημιούργησε στην Δύση την Επιστήμη-Τεχνολογία και ό,τι ωραίο και καλό γεύεται σήμερον ο άνθρωπος. Και ο κόσμος θα ήτο ωραιότερος αν δεν υπήρχε η λυσσώδης αντίδραση ενός απαξιωτικού για τον άνθρωπο κύματος, που ξεπήδησε από τον "λαό της ερήμου"

Κ.Χ. Κωνσταντινίδης
Υποστράτηγος ε.α, 28-01-03

http://amphiktyon.topgreek.com
http://www.achilleous.com 

Το κείμενο εκφράζει την άποψη του συγγραφέα

 

Όταν "κοιμάσαι" άλλος γράφει ιστορία
ο μετανάστης

κεντρική σελίδα

 ΑΡΧΕΙΟ