η φωνή σου

η στήλη μας

   
Μετανάστης
Αδέσμευτο περιοδικό στο διαδίκτυο

Εκδίδεται από επιτροπή

metanastis@metanastis.com
 


Κι εσύ λαέ βασανισμένε πληρώνεις την αδιαφορία σου 
 
 

ΕΠΕΨ
Επιστολική Ψήφος

Λογοτεχνία της διασποράς  ΕΕΛΣΠΗ

Ελληνική Γλώσσα 

Οργανισμός 
 διεθνοποίησης
 Ελληνικής Γλώσσας
ΟΔΕΓ

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Ελληνική Μουσική

Τέχνη & Πολιτισμός

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΜΑΥΡΑ-ΚΟΚΚΙΝΑ 

Ποίηση

Ενδιαφέροντες
Κόμβοι

Επιστολές

Αρχείο

 Ελληνικό Θέατρο
Βούπερταλ
Griechisches Theater
Wuppertal

Αλέξανδρος ο Μέγας

Alexander der Grosse

 DIAGORAS

ΔΙΑΓΟΡΑΣ
 ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
 

 

 

«Ο καραγκιόζης Νομάρχης»
Γράφει ο Διονύσης Ε. Κονταρίνης, Νέα Υόρκη, Σεπτέμβρης 2006

Δεν πρόκειται γιά κάποιο καινούργιο έργο του Καραγκιόζη, του αξέχαστου πρωταγωνιστή του θεάτρου σκιών. Ο αλησμόνητος φίλος των παιδικών μας χρόνων, αυτός, που μας χάριζε τόση χαρά και τόσο γέλιο, σεβόμενος πάντα τον εαυτό του, δεν θα καταδεχόταν ποτέ να υποδυθεί τον ρόλο ενός Νομάρχη. Πολύ περισσότερο μάλιστα τον ρόλο του Νομάρχη της πρωτεύουσας του βορρά. Της Θεσσαλονίκης. Ενός Νομάρχη, που τον τελευταίο καιρό δεν έχει καταφέρει τίποτε άλλο από το να είναι στο προσκήνιο της επικαιρότητας με τα τόσα σκάνδαλα που έχουν αρχίσει να ξεσκεπάζονται για τον πολιτικό του βίο. Πρόκειται για έναν Νομάρχη που κάνει ό,τι μπορεί για να μας αποδείξει πως επάξια να είναι ένας καραγκιόζης. Ένας καραγκιόζης Νομάρχης.

Πριν από καιρό και ίσως σε κάποια κρίση ειλικρίνειας, ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλης Κεφαλογιάννης είχε πει ότι όλοι οι πολιτικοί είναι καραγκιόζηδες. Μπράβο για το θάρρος του. Ξέχασε όμως να συμπληρώσει ότι ο πιο μεγάλος καραγκιόζης είναι ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Παν. Ψωμιάδης. Και είναι αλήθεια ότι ο Παν. Ψωμιάδης κάνει ό,τι μπορεί για να το αποδείξει. Να αποδείξει ότι είναι ένας μεγάλος και επιτυχημένος καραγκιόζης.

Σε καθημερινή βάση ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης βρίσκεται στα τηλεοπτικά παράθυρα να φωτογραφίζεται με γέρους, με παιδάκια, να τραγουδάει να χορεύει και να παίζει. Να παίζει ακόμη και ποδόσφαιρο έστω και με κάποιους τραυματισμούς. Δυο σπασμένα πλευρά μπορεί να του δώσουν κάποιους ψήφους. Έτσι πιστεύει. Παράλληλα όμως καυγαδίζει και απειλεί όλους όσοι τολμούν να τον αμφισβητούν Φτάνει μάλιστα στο σημείο να εκτοξεύει και απειλές εναντίον τους. Δεν εξαιρεί ούτε τους δημοσιογράφους για τους οποίους μίλησε με τα χειρότερα λόγια. Το πόσο φθείρεται πολιτικά με όλα αυτά, δεν έχει την ικανότητα να το αντιληφθεί.

Τελευταία με το σκάνδαλο των «κουμπάρων» στην Ελλάδα το όνομα του Παν. Ψωμιάδη βρέθηκε μπλεγμένο και σε αυτό και ο ανεκδιήγητος Νομάρχης έγινε «θηρίο», όπως λέει ο λαός μας.
Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, όπως άλλωστε και οι περισσότεροι από τους πολιτικούς της χώρας μας, διακατέχεται από το σύνδρομο της ιδιοκτησίας. Πιστεύει και αυτός, όπως και πολλοί άλλοι, ότι η Νομαρχία της Θεσσαλονίκης είναι ιδιοκτησία του. Είναι κάτι ολότελα δικό του. Κάτι που ανεξέλεγκτα μπορεί να το κάνει ό,τι θέλει χωρίς να έχει την υποχρέωση να δώσει λόγο σε κανέναν. Κάτι που θυμίζει τον Καραγκιόζη, που η αχαλίνωτη φαντασία του και ο πόθος του να αποκτήσει έστω και λίγο ψωμί, τον έκαναν να ονειρεύεται και να φωνάζει πως όλα ήσαν δικά του.

Πολλά από τα μέλη της οικογένειάς του είναι διορισμένοι υπάλληλοι της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης και μάλιστα σε υψηλές θέσεις. Συγγενείς του προτιμώνται σε εμπορικές συναλλαγές με την Νομαρχία και μάλιστα, όπως καταγγέλλεται, και χωρίς τους απαραίτητους και νόμιμους διαγωνισμούς. Τελευταία μάλιστα μια εγκύκλιος την οποία υπογράφει ο Νομάρχης εστάλη στις κομματικές επιτροπές της Νέας Δημοκρατίας και όπως αναφέρεται ο Παν. Ψωμιάδης τους γνωρίζει ότι η Νομαρχία Θεσσαλονίκης έχει οκτώ θέσεις εργασίας και να τους προτείνει να προσληφθούν τα δικά τους «γαλάζια παιδιά». Κάπως έτσι ενεργούσε και ο καραγκιόζης. Όταν έβρισκε κάποια δουλιά έπαιρνε κοντά του τα κολλητήρια του, την Αγλαϊτσα του, τον Μπάρμπα-Γιώργο και όλους τους δικούς του. Να βολευτούνε όλοι. Να φάνε όλοι. Χωρίς κανένα συμφέρον φυσικά. Ο καραγκιόζης δεν υπολόγιζε στην ανταμοιβή. Δεν υπολόγιζε σε καμιά πληρωμή. Δεν υπολόγιζε τους ψήφους. Ο Ψωμιάδης όμως υπολογίζει οπωσδήποτε στους ψήφους με όλα όσα σκορπάει και γι’ αυτό τα προσφέρει. Και ιδιαίτερα αυτή την περίοδο όπου οι εκλογές πλησιάζουν. Και φυσικά για τον Νομάρχη της Θεσσαλονίκης τα πράγματα δεν είναι και τόσο ευνοϊκά μετά από τον σωρό των σκανδάλων που έχουν ξεσπάσει σε βάρος του και που κάθε μέρα όλο και κάτι καινούργιο προκύπτει. Ο Παν. Ψωμιάδης θα πρέπει να διαισθάνεται ότι μάλλον οι εκλογές αυτές θα αποτελέσουν το πολιτικό του Βατερλό. Γι' αυτό και προσπαθεί όλο και πιο πολύ να μην απουσιάζει από την καθημερινότητα των Θεσσαλονικέων κάνοντας ό,τι μπορεί. Και φυσικά όλα αυτά είναι που τον κάνουν όλο και πιο πολύ να μοιάζει με τον αλησμόνητο καραγκιόζη.

Τελευταία φαίνεται να τον κτύπησαν και κάποιες αναποδιές. Πρώτη από όλες ένας κεσές γιαούρτι που του ήρθε στο κεφάλι. Κάτι που από κάθε τίμιο και και σοβαρό άνθρωπο καταδικάστηκε. Καταδικάστηκε ακόμη και από τους πολιτικούς αντιπάλους του Νομάρχη Θεσσαλονίκης. Το ίδιο καταδίκασα και εγώ αυτή την πράξη. Όμως ο εύκολος τρόπος που ο Παν Ψωμιάδης έδωσε άφεση αμαρτιών στον δράστη αλλά και η άρνηση του δράστη να δώσει μια εξήγηση της πράξης του, με βάζουν σε κάποιες σκέψεις. Ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης γνωρίζει ότι έχει χάσει μεγάλο ποσοστό από τους ψηφοφόρους του. Και αυτό τον κάνει να χρησιμοποιεί κάποια «κόλπα» προκειμένου να ανεβάσει τις μετοχές του στον εκλογικό αγώνα. Το γιαούρτωμα του έδωσε κάποιους πόντους. Και οι υπόλοιπες ατυχίες του, όσο ψεύτικες και αν μπορεί να είναι, είναι γεγονός ότι μπορεί να του ανέβασαν λίγο τις μετοχές του. Όμως την επιτυχία του στις εκλογές δεν πρόκειται να την εξασφαλίσουν. Οι Θεσσαλονικείς έχουν καταλάβει πλέον ότι ο Νομάρχης τους είναι ένας καραγκιόζης. Τα αμαρτήματα που τον ακολουθούν είναι πολλά. Και αυτή τη φορά δεν θα μπορέσουν να του δώσουν για μια ακόμη φορά την νίκη και την συνέχιση της παρουσίας του στην Νομαρχία της Θεσσαλονίκης. Ο ελληνικός λαός θα πρέπει να μάθει και σιγά-σιγά να καταφέρει να πετάξει όλους τους καραγκιόζηδες από την πολιτική σκηνή της χώρας μας. Ας αρχίσουν από τον Ψωμιάδη.

patrinos12@hotmail.com

 

 

Όταν "κοιμάσαι" άλλος  γράφει ιστορία
ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ

 Εμείς το αραχάνθος τα σκορπίδια, οι διάττοντες, επιβήτορες στη ξένη γη, μέσα στο σκοτάδι της μέρας, στ' αχνάρια του Διογένη, με τη βούληση μας, να θεμελιώσουμε την υποδομή του ελληνικού οράματος. Να βρούμε τη χαμένη μας ταυτότητα...!
Μάγειρας

 Όποιος ελέγχει το παρόν,
ελέγχει και το παρελθόν.
 Όποιος ελέγχει το παρελθόν,
"καθορίζει"
το μέλλον
George Orwell

    Θερμοπύλες
Τιμή σ' εκείνους όπου στην ζωή των
Ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες
Ποτέ απ' το χρέος μη κινούντες.
Δίκαιοι κ' ίσιοι σ' όλες των τες πράξεις.
Αλλά με λύπη κιόλας κι ευσπλαχνία.
Γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν
Είναι πτωχοί, πάλ' εις μικρόν γενναίοι,
Πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε.
Πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες,
πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους.
Και περισσότερη τιμή τους πρέπει
Όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)
Πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος.
Κ΄ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε.

Κ.Καβάφης 1903

 

Το κείμενο εκφράζει την άποψη του συγγραφέα
κεντρική σελίδα

ΑΡΧΕΙΟ

Ούλε τε καί μάλα χαίρε, θεοί δέ τοι όλβια δοίεν
Νά είσαι καλά καί νά χαίρεσαι, οι θεοί δέ νά σού δίδουν ευτυχία. (Οδύσσεια Ω 402.)