η φωνή σου

πρώτη σελίδα
           

η στήλη μας

   
Μετανάστης
Αδέσμευτο περιοδικό στο διαδίκτυο

Εκδίδεται από επιτροπή

metanastis@metanastis.com
 


Κι εσύ λαέ βασανισμένε πληρώνεις την αδιαφορία σου 
 
 

ΕΠΕΨ
Επιστολική Ψήφος

Λογοτεχνία της διασποράς  ΕΕΛΣΠΗ

Ελληνική Γλώσσα 

Οργανισμός 
 διεθνοποίησης
 Ελληνικής Γλώσσας
ΟΔΕΓ

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Ελληνική Μουσική

Τέχνη & Πολιτισμός

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΜΑΥΡΑ-ΚΟΚΚΙΝΑ 

Ποίηση

Ενδιαφέροντες
Κόμβοι

Επιστολές

Αρχείο

 Ελληνικό Θέατρο
Βούπερταλ
Griechisches Theater
Wuppertal

Αλέξανδρος ο Μέγας

Alexander der Grosse

 DIAGORAS

ΔΙΑΓΟΡΑΣ
 ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
 

 

 

Κύριοι ψεύτες και αλαζόνες, δώστε επιτέλους το δικαίωμα Ψήφου στους Ομογενείς.

Αντιπαραθέτοντας τι; Μήπως το «Εμείς τα αδέλφια σας»
Γράφει ο Πολίτης Βάιος Φασούλας, 29 Μαΐου 2007

Στο πρόσφατο ταξίδι του στην Αυστραλία, 26+27-05-2007, ο Έλληνας Πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής, είχε τη χαρά να ζήσει μια θερμή και πατριωτική υποδοχή, από τις λίγες πρέπει να πούμε, ως προς το πλήθος των Ομογενών, τον ενθουσιασμό και την ελπίδα για την μετρίαση των προβλημάτων τόσο των Ομογενών όσο και της Χώρας μας γενικότερα. Στο κατάμεστο στάδιο «Ρόντ Λέιβερ Αρίνα» της Μελβούρνης, ο κ. Καραμανλής, στην ομιλία του, φανερά συγκινημένος, μεταξύ άλλων ανέφερε και τούτα: «Σήμερα, εδώ, χτυπάει η καρδιά της Ελλάδας, σήμερα, εδώ, στη Μελβούρνη, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την πατρίδα, αποδεικνύουμε ότι η Ελλάδα είναι παντού. Είμαστε πάντα κοντά. Όσα χρόνια και αν περάσουν, είμαστε πάντα δίπλα, Έλληνες παντού». Αναφερόμενος στο ρόλο των Ομογενών επισήμανε την οικοδόμηση φιλίας και συνεργασίας μεταξύ Αυστραλίας και Ελλάδας και ζήτησε συγνώμη για την πολυετή καθυστέρηση της Ελληνικής Πολιτείας, η οποία, άρχισε να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της απέναντι στους Ομογενείς. Τέλος ολοκληρώνοντας το ταξίδι του ο Έλληνας Πρωθυπουργός στην Αυστραλία, φεύγοντας για Χώρες της Ασίας δήλωσε: «Θέλω να βεβαιώσω ότι φεύγοντας νιώθω ακόμα πιο περήφανος και πιο αισιόδοξος για τους απανταχού Έλληνες». Υπέροχοι λόγοι άκουσαν οι Απόδημοι της Αυστραλίας, που όσο και αν είναι τυποποιημένοι και χιλιοειπωμένοι από διάφορους πολιτικούς, φέρνουν ανατριχίλα και κρατούν ζωντανή την ελπίδα για κάτι καλλίτερο.

Από την πλευρά μας, εμείς, οι Έλληνες Πολίτες, κι εκείνοι που εξακολουθούν να ζουν επί δεκαετίες στην ξένη κι εκείνοι που μετά από έναν δεκαετιών άθλο για ποικίλους λόγους επέστρεψαν στην πατρίδα τους να «εκτίνουν» το υπόλοιπο της ζωής τους, τόσο λοιπόν οι Ομογενείς όσο και οι «επίτιμοι» Ομογενείς (αλίμονο σ’ εκείνον τον Ομογενή που θα επαναπατριστεί! Την πρώτη «αποταμίευση» άντε να πούμε εξακρίβωση που θα εισπράξει θα είναι η πενιχρή αδιαφορία από τα «εμείς τα αδέλφια σας») που με τους γηγενείς συμπλέουν στην κομματική αιθαλομίχλη. Εμείς λοιπόν οι Απόδημοι, γνωρίζοντας από την κ α λ ή την διαχρονικά αδιάλλακτη Ελλάδα, ψεύτρα και υποκρίτρια, όπως γνωρίζουμε και τους αρχιψεύταρους «ταγούς» των κάθε φορά εξουσιών που πάντα και σε κάθε ευκαιρία εξαπατούν με κροκοδείλια δάκρυα και «σύγχρονες» αλχημείες το Απόδημο στοιχειό, με δυο λόγια θα μηνύσουμε προς κάθε κατεύθυνση: Κύριοι ψεύτες και αλαζόνες, δώστε επιτέλους το δικαίωμα Ψήφου στους Ομογενείς.

Παράλληλα θα θυμίσουμε το ξεκίνημα του νέου ΣΑΕ και τα πρώτα βήματά του τα οποία ενθαρρύνουν την Ομογένεια που ευελπιστεί για κάτι το καλλίτερο όπως και η πρωτοβουλία και προώθηση της ψήφου των Ομογενών και θα επισημάνουμε πως στο δεύτερο δεκαήμερο του Μάη 2007, νέα αντιπαράθεση προέκυψε στη βουλή των Ελλήνων απ’ αφορμή το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ομογενών που προωθεί η κυβέρνηση και που το ΣΑΕ, όπως πληροφορούμαστε από τα ΟΜΜΕ, μέσω του προέδρου του κ. Σ. Ταμβάκη εκφράζει τις ανησυχίες του. Συγκεκριμένα σε τηλεφωνική συνέντευξη στην ΕΡΑ 5 Φωνή της Ελλάδας στο Νώε Παρλαβάντζα (10.05.2007) ο Πρόεδρος του ΣΑΕ, κ. Στέφανος Ταμβάκης, περιέγραψε αναλυτικά την τρέχουσα κατάσταση, (δυσοίωνη, κακιά και άσχημη λέμε εμείς, εξού και το μήνυμά μας) την οποία, κατάσταση «εμπλοκής» στα μέτρα της διαμορφώνει η Νέα Δημοκρατία όπως άλλωστε εκφράστηκε και ο κ. Παυλόπουλος, ο οποίος «υπεραμύνθηκε των προτάσεων που κατατίθενται μέσω του προσχεδίου νόμου και διαφώνησε με την λογική δημιουργίας εκλογικών περιφερειών εκτός Ελλάδας, της εκλογής ομογενών στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, αλλά και της εφαρμογής της Επιστολικής ψήφου για τους Ομογενείς. Οι θέσεις που εξέφρασε ο κ. Παυλόπουλος ουσιαστικά δεν ικανοποιούν τα αιτήματα και τις προτάσεις που έχει καταθέσει το ΣΑΕ με επιστολή-υπόμνημά του προς την Ελληνική Κυβέρνηση» (Πηγή: Greek American)

Θα περιμένουμε την εξέλιξη μιας τριμελούς επιτροπής, όπως πρότεινε το ΣΑΕ και αποδέχτηκε η Ελληνική κυβέρνηση, επιτροπή που «θα συμμετέχουν εμπειρογνώμονες του ΥΠΕΣΔΑ, του ΥΠΕΞ και του ΣΑΕ, έτσι ώστε να μελετήσουν σε βάθος τις νομικές, τεχνικές και διαδικαστικές πτυχές της πρότασης του ΣΑΕ, αναφορικά με τη δημιουργία νέων εκλογικών περιφερειών των Ελλήνων του εξωτερικού, γεγονός που αποτελεί ριζικά διαφορετική προσέγγιση στο ζήτημα της ψήφου των Αποδήμων από αυτή που είχε μέχρι τώρα η κυβέρνηση».

Από την πλευρά της Αντιπολίτευση για το θέμα της ψήφου των Αποδήμων θα πρέπει και αυτή να καταλάβει ότι η ψήφος των Αποδήμων «δεν πρέπει να αποτελέσει θέμα κομματικής εκμετάλλευσης. Ο Ελληνισμός της Διασποράς, αντιμετωπίζει το ζήτημα ως εθνικό και η υλοποίηση του μακροχρόνιου αυτού αιτήματος θα αποτελέσει την απαρχή της σύγχρονης, ουσιαστικής προσφοράς στον ελληνικό πολιτικό κόσμο, την Ελλάδα και τον Ελληνισμό», όπως σωστά επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το ΣΑΕ στις 12.05.2007)

Όσο και αν ή άρνηση της Αντιπολίτευσης, η οποία προκύπτει από τα τερτίπια του κυβερνώντος κόμματος (ιδιαίτερα τα κόμματα του ΚΚΕ και ΣΥΝ) κάπου να είναι δικαιολογημένη, ο αγώνας για τη ρύθμιση της ψήφου των Αποδήμων πρέπει να συνεχιστεί.

Τέλος πριν κλείσουμε παραθέτουμε κι ένα μικρό απόσπασμα του βουλευτή του Πασόκ και πρώην υφ. Εξωτερικών με αρμοδιότητα για τον Απόδημο Ελληνισμό κ. Ι. Μαγκριώτη. Είπε λοιπόν ο πρώην υφυπουργός ότι: «τα δύο μεγάλα κόμματα υποκρίνονται λέγοντας ότι θέλουν πολιτική εκπροσώπηση των ομογενών και αυτό γιατί εάν το επιθυμούσαν θα είχαν συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας και ομογενείς».

Αναμφισβήτητα στο «πακέτο» του κομματικού θεαθήναι ανήκει και ο κ. Μαγκριώτης με την ωραία δήλωση που κάνει, αλλά επί των ημερών του πού ήτανε ο κ. Μαγκριώτης;

Με όλα αυτά τα κομματικά παρατράγουδα θεωρούμε ότι το νέο ΣΑΕ είναι αυτό που μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο πέρα και πάνω από κόμματα, τα οποία και στο παρελθόν και στο παρών (και για το μέλλον θα μπορούσαμε να πούμε) όσο αφορά την πολιτική τους για τον Απόδημο Ελληνισμό έχουν δοκιμαστεί. Κύριοι ψεύτες και αλαζόνες, δώστε επιτέλους το δικαίωμα Ψήφου στους Ομογενείς.

Ε.Ε. Ελλάδα, Τρίκαλα - Μάης 29 2007

pelasgos@fasoulas.de
http:\\www.fasoulas.de

«Αναγκαστικά πρέπει να γυρίζουμε πίσω, προκειμένου να συναντήσουμε τη μήτρα  που γέννησε τη σημερινή ιστορία, η οποία ως σήμερα δεν καταγράφηκε σωστά παρά κουτσουρεμένα και κάτω απ’ το μακιγιάζ που κατά καιρούς επέβαλαν διάφοροι λόγιοι και συμφέροντα. Από εκεί πρέπει να αρχίσουμε, απ’ τις ρίζες, που δεν φαίνονται αν δεν τις σκαλίσεις». Β.Φ.

Vaios Fasoulas
Ethniki odos kalampakas 134
42100 TRIKALA
TEL. 0030 24310/ 72132
FAX: 0030 24310/ 72132

 

 

Όταν "κοιμάσαι" άλλος  γράφει ιστορία
ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ

 Εμείς το αραχάνθος τα σκορπίδια, οι διάττοντες, επιβήτορες στη ξένη γη, μέσα στο σκοτάδι της μέρας, στ' αχνάρια του Διογένη, με τη βούληση μας, να θεμελιώσουμε την υποδομή του ελληνικού οράματος. Να βρούμε τη χαμένη μας ταυτότητα...!
Μάγειρας

 Όποιος ελέγχει το παρόν,
ελέγχει και το παρελθόν.
 Όποιος ελέγχει το παρελθόν,
"καθορίζει"
το μέλλον
George Orwell

    Θερμοπύλες
Τιμή σ' εκείνους όπου στην ζωή των
Ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες
Ποτέ απ' το χρέος μη κινούντες.
Δίκαιοι κ' ίσιοι σ' όλες των τες πράξεις.
Αλλά με λύπη κιόλας κι ευσπλαχνία.
Γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν
Είναι πτωχοί, πάλ' εις μικρόν γενναίοι,
Πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε.
Πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες,
πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους.
Και περισσότερη τιμή τους πρέπει
Όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)
Πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος.
Κ΄ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε.

Κ.Καβάφης 1903

 

Το κείμενο εκφράζει την άποψη του συγγραφέα
κεντρική σελίδα

ΑΡΧΕΙΟ

Ούλε τε καί μάλα χαίρε, θεοί δέ τοι όλβια δοίεν
Νά είσαι καλά καί νά χαίρεσαι, οι θεοί δέ νά σού δίδουν ευτυχία. (Οδύσσεια Ω 402.)