η φωνή σου

η στήλη μας

   
Μετανάστης
Αδέσμευτο περιοδικό στο διαδίκτυο

Εκδίδεται από επιτροπή

metanastis@metanastis.com
 


Κι εσύ λαέ βασανισμένε πληρώνεις την αδιαφορία σου 
 

ΕΠΕΨ
Επιστολική Ψήφος

Λογοτεχνία της διασποράς  ΕΕΛΣΠΗ

Ελληνική Γλώσσα 

Οργανισμός 
 διεθνοποίησης
 Ελληνικής Γλώσσας
ΟΔΕΓ

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Ελληνική Μουσική

Τέχνη & Πολιτισμός

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΜΑΥΡΑ-ΚΟΚΚΙΝΑ 

Ποίηση

Ενδιαφέροντες
Κόμβοι

Επιστολές

Αρχείο

 Ελληνικό Θέατρο
Βούπερταλ
Griechisches Theater
Wuppertal

Αλέξανδρος ο Μέγας

Alexander der Grosse

 DIAGORAS

ΔΙΑΓΟΡΑΣ
 ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
 

 

 

Όταν το ψέμα ισούται με την αλήθεια
Μάγειρας, 23.01.2006

Είχα βγει περίπατο στο δασάκι της πόλης να πάρω λίγο αγέρα, από τον όσο καθαρό έχει μείνει. Ο ήλιος ήτανε κρυμμένος πίσω από παχιά συστάδα νεφών, σιγανόβρεχε πάνω στη χειμωνιάτικη υγρασία. Τυλιγμένος με το πανωφόρι μου, βιαζόμουνα να εγκαταλείψω τα πανύψηλα πυκνωμένα δέντρα που πρόωρα σκοτείνιαζαν τη μέρα.

Όταν σταμάτησα να δω τι ώρα ήταν, πάνω στην πλάκα του ρολογιού μου διέκρινα το χρονόμετρο που έδειχνε «13.01.06». Μου έλεγε μια αλήθεια. Πάλιωνε ο «καινούργιος» χρόνος.θελά μου άρχισα να μετράω εκείνα που έφερα στις πλάτες μου, σα να μην ήξερα που ήταν εξήντα οκτώ. Ένοιωσα μια ασυνήθιστη ανατριχίλα πάνω στο δέρμα μου, πειθόμενος για ακόμη μια φορά πόσο απροσδιόριστα μικρή είναι η ζωή του ατόμου.

Για να αποφύγω τη φιλοσοφική μελαγχολία που είχε αρχίσει να με κυριεύει, πάτησα το ακουστικό κουμπί από το ραδιοφωνάκι που έφερα στην τσέπη του σακακιού μου. Ο εκφωνητής μετέδιδε.:

«Μόλις αφίχθηκε στην Ουάσιγκτον η Καγκελάριος της Γερμανίας κύρια A. Merkel για να συναντήσει τον Πρόεδρο των ΗΠΑ G. Busch ...».

«Βρήκε ο Φίλιππος τον Ναθαναήλ» σκέφτηκα, αφού γινόταν κορυφαία συνάντηση ψευταράδων σε παγκόσμιο επίπεδο. Ταυτόχρονα θυμήθηκα και την κωμωδία του αείμνηστου Ψαθά:«Ζητείται Ψεύτης» και το σχετικό συλλογισμό.:«Εμάς μη μας ρωτάτε να σας πούμε την αλήθεια. Εμείς δεν λέμε ποτέ την αλήθεια. Γι΄ αυτό σας λέμε εκ των προτέρων την αλήθεια για να μη σας πούμε εκ των υστέρων ψέματα»! από το αρθράκι που είχα γράψει πριν μερικές βδομάδες στο www.metanastis.com , με τον τίτλο «Κι όμως πετάει ο γάιδαρος». Φράσεις που έβαζα στο στόμα του επίδοξου κοσμοδικτάτορα Bush.

Κάτω από τη στυγνή αυτή την αντιφατική λογική ο Bush κατάφερε να κατευνάσει την αμερικανική κοινή γνώμη, επιμένοντας ότι η επέμβαση ήταν «σωστή» και «δίκαιη».αν και δεν είχαν βρεθεί στο Ιράκ τα υπονοούμενα βιοχημικά και ατομικά όπλα.

Όταν λοιπόν οι πολιτικοί ψεύδονται δημόσια για να σώσουν τα κομματικά ή γενικά συμφέροντα του συνόλου που αντιπροσωπεύουν, «εξυπηρετούν την αλήθεια»;

Κατά μια ινδική φιλοσοφία μεταξύ του «ψεύδους» και της «αλήθειας», σαν νοήματα, δεν υπάρχει διαφορά, αλλά παίζει ρόλο ο σκοπός και το περιεχόμενο κάθε φορά που χρησιμοποιούνται τα νοήματα αυτά που το ένα γεννάει τ΄ άλλο.

Με την αρχή αυτή και η σημερινή κυβέρνηση της μεγάλης συμμαχίας των «κόκκινων και μαύρων» στη Γερμανία, παίρνει θέση, σε αντίθεση μ΄ εκείνη της αντιπολίτευσης. Και προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, μετά το σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει στη Γερμανία, όσον αφορά τη δράση της Γερμανικής Μυστικής Υπηρεσίας BND (Bundes Nachrichten Dienst - BND) στον πόλεμο του Ιράκ. Πρωταγωνιστές φαίνονται να είναι ο τότε Καγκελάριος Schröder και ο Υπουργός Εξωτερικών Fischer. Γεγονός που βάζει σε δίλημμα την αντιπολεμική πολιτική της τότε κυβέρνησης των πρασίνων και των κόκκινων, συμπεριλαμβανομένου και την εν γένει δράση της CIA στο χώρο της Γερμανίας.

Αν θέλετε λοιπόν να σας αγαπάνε, να λέτε μόνο ψέματα. Αν σας δέρνει όμως ο μαζοχισμός της αλήθειας όπως εμάς, τότε μην παύετε να λέτε την αλήθεια και μόνο την αλήθεια. Όσοι άπιστοι προσέλθετε.

metanastis@t-online.de

 

 

Όταν "κοιμάσαι" άλλος  γράφει ιστορία
ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ

 Εμείς το αραχάνθος τα σκορπίδια, οι διάττοντες, επιβήτορες στη ξένη γη, μέσα στο σκοτάδι της μέρας, στ' αχνάρια του Διογένη, με τη βούληση μας, να θεμελιώσουμε την υποδομή του ελληνικού οράματος. Να βρούμε τη χαμένη μας ταυτότητα...!
Μάγειρας

 Όποιος ελέγχει το παρόν,
ελέγχει και το παρελθόν.
 Όποιος ελέγχει το παρελθόν,
"καθορίζει"
το μέλλον
George Orwell

   

Θερμοπύλες
Κ.Καβάφης 1903

Τιμή σ' εκείνους όπου στην ζωή των
Ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες
Ποτέ απ' το χρέος μη κινούντες.
Δίκαιοι κ' ίσιοι σ' όλες των τες πράξεις.
Αλλά με λύπη κιόλας κι ευσπλαχνία.
Γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν
Είναι πτωχοί, πάλ' εις μικρόν γενναίοι,
Πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε.
Πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες,
πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους.
Και περισσότερη τιμή τους πρέπει
Όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)
Πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος.
Κ΄ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε.

 

Το κείμενο εκφράζει την άποψη του συγγραφέα
κεντρική σελίδα

ΑΡΧΕΙΟ

Ούλε τε καί μάλα χαίρε, θεοί δέ τοι όλβια δοίεν
Νά είσαι καλά καί νά χαίρεσαι, οι θεοί δέ νά σού δίδουν ευτυχία. (Οδύσσεια Ω 402.)