η φωνή σου

η στήλη μας

   
Μετανάστης
Αδέσμευτο περιοδικό στο διαδίκτυο

Εκδίδεται από επιτροπή

metanastis@metanastis.com
 


Κι εσύ λαέ βασανισμένε πληρώνεις την αδιαφορία σου 
 
 

ΕΠΕΨ
Επιστολική Ψήφος

Λογοτεχνία της διασποράς  ΕΕΛΣΠΗ

Ελληνική Γλώσσα 

Οργανισμός 
 διεθνοποίησης
 Ελληνικής Γλώσσας
ΟΔΕΓ

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Ελληνική Μουσική

Τέχνη & Πολιτισμός

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΜΑΥΡΑ-ΚΟΚΚΙΝΑ 

Ποίηση

Ενδιαφέροντες
Κόμβοι

Επιστολές

Αρχείο

 Ελληνικό Θέατρο
Βούπερταλ
Griechisches Theater
Wuppertal

Αλέξανδρος ο Μέγας

Alexander der Grosse

 DIAGORAS

ΔΙΑΓΟΡΑΣ
 ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
 

 

 

  Η γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού ως διεθνές ζήτημα
Του Φάνη Μαλκίδη

Είναι μία ιστορική στιγμή για τους νέους Πόντιους να μιλούν και να συζητούν για την προγραμματισμένη, συστηματική και μεθοδευμένη γενοκτονία των αρχών του 20ου αιώνα εναντίον των Ποντίων και όλων των Ελλήνων από τους Νεότουρκους και τους Κεμαλικούς. Είναι μία νίκη στο εσωτερικό περιβάλλον μετά από μία μεγάλη περίοδο υπονόμευσης και εχθρότητας για το ζήτημα της γενοκτονίας και αρχή μίας περιόδου κινητοποίησης της Ποντιακής νεολαίας στο εξωτερικό.

Είναι πλέον σήμερα αποδεδειγμένο με βάση τα στοιχεία που έχουν προκύψει από τους 15 τόμους του έργου του Κ. Φωτιάδη για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, με βάση τα Αρχεία του Υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Ιταλίας, του Βατικανό, της Μ.Βρετανίας, της Γαλλίας, της Κοινωνίας των Εθνών, της Ρωσίας και της Σοβιετικής Ένωσης και των ΗΠΑ, ότι η γενοκτονία έχει συντελεσθεί. Η απόφαση για την μαζική δολοφονία του Ποντιακού Ελληνισμού λήφθηκε από τους Νεότουρκους εφαρμόστηκε κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου και ολοκληρώθηκε από το Μουσταφά Κεμάλ την περίοδο 1916 - 1923 και με τα μέτρα που έλαβαν εναντίον των Ελλήνων του Πόντου με τη μέθοδο των εξοριών, βιασμών, σφαγών, εξανδραποδισμών και απαγχονισμών εξόντωσαν 303.238 Ποντίους. Μέχρι την άνοιξη του 1924 υπήρξαν ακόμη 50.000 θύματα στην πλειοψηφία τους γυναικόπαιδα, συνολικά δηλαδή ο αριθμός των Ποντίων που δολοφονήθηκαν ως το Μάρτιο του 1924 ήταν 353.000, ποσοστό που ξεπερνάει το 50% του συνολικού πληθυσμού των Ελλήνων του Πόντου. Η τρομοκρατία, τα εργατικά τάγματα, οι εξορίες, οι πυρπολήσεις των χωριών, οι βιασμοί, οι δολοφονίες οι οποίες ανάγκασαν τους Έλληνες του Πόντου να εγκαταλείψουν τις προαιώνιες εστίες τους ήταν για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα καθημερινότητα, ενώ έχει γίνει πλέον σήμερα αντιληπτό ότι τα θύματα της γενοκτονίας θα ήταν πολύ περισσότερα, αν δεν υπήρχε το ποντιακό αντάρτικο. Ο επίλογος της γενοκτονίας αποτελεί ο ξεριζωμός των επιζώντων, ενώ με τη συνθήκη της ανταλλαγής των πληθυσμών και τη Συνθήκη της Λωζάννης ήλθαν στην Ελλάδα τα υπολείμματα της εν ροή γενοκτονίας όπως ονομάστηκε από τον Π. Ενεπεκίδη. Αρκετοί θα παραμείνουν μέχρι σήμερα στον Πόντο αφού είχαν εξισλαμιστεί, διατηρώντας πολλά στοιχεία της ταυτότητάς τους και άλλοι θα καταφύγουν στη Σοβιετική Ένωση.

Αρκετά χρόνια μετά, μόλις το 1994 μετά από πρόταση του Μ. Χαραλαμπίδη, υιοθετήθηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο η 19η Μαΐου ως ημέρα μνήμης, δημιουργώντας ταυτόχρονα και πλαίσιο για την ανάδειξή της διεθνώς. Στην αποδεδειγμένη όμως ολιγωρία της ελλαδικής πολιτείας σχετικώς με το ζήτημα, πήραν θέση οι πρωτοβουλίες των Ομοσπονδιών Ποντίων του εξωτερικού οι οποίες είχαν σαν αποτέλεσμα την αναγνώριση της γενοκτονίας από πολλές πολιτείες, γερουσίες και δήμους των ΗΠΑ (Νέα Υόρκη, Νέα Υερσέη, Πενσυλβάνια, Norwalk- Κονέκτικατ, Canton- Οχάιο, Cleveland -Οχάιο, Κολούμπια- Νότια Καρολίνα, Florida, Illinois, Μασσαχουσέτη), ενώ στον Καναδά υπάρχει επιστολή αναγνώρισης από τον πρωθυπουργό του Καναδά Ζ. Κρετιέν (2001) και σχετικό ψήφισμα από το μέλος της Γερουσίας του Οντάριο Michael Parue (Μάιος 2002).

Τη γενοκτονία την έχει αναγνωρίσει η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας θετικά έχει εκφραστεί η πρεσβεία της Αρμενίας στην Αθήνα, ενώ την υπόθεση έχει απασχολήσει το Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), και τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) μετά από παρεμβάσεις μη κυβερνητικών οργανώσεων. Επίσης την 6η Μαΐου 2006 η ελληνίδα Υπουργός Δικαιοσύνης της πολιτείας Βικτόρια της Αυστραλίας Τζένη Μικάκου έθεσε το ζήτημα της αναγνώρισης της γενοκτονίας στο κοινοβούλιο, ανάλογο αίτημα έκανε η ελληνική κοινότητα Βερολίνου την 26η Μαΐου προς το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο της Γερμανίας, την 1η Ιουνίου ο βουλευτής του σουηδικού κοινοβουλίου Τάσος Σταφιλίδης ζήτησε από το Σουηδό Υπουργό των Εξωτερικών την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, και την 20η Ιουνίου ο Βρετανός βουλευτής Steve Pound έθεσε το ζήτημα στο κοινοβούλιο της χώρας του, ενώ παρεμβάσεις έχουν γίνει και στα Συνέδρια της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τις Γενοκτονίες.

Η γενοκτονία αποτελεί το κεντρικό ζήτημα στον Ποντιακό Ελληνισμό και η 19η Μαΐου θα πρέπει να γίνει μία πανευρωπαϊκή ημέρα θυμάτων του κεμαλισμού. Η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου είναι ένα από τα πρωτοφανή εγκλήματα στην ανθρώπινη ιστορία, ένα ζήτημα του 20ου αιώνα που επανέρχεται σήμερα ως θέμα αναγνώρισης της τέλεσής του. Ως θέμα απελευθέρωσης από το στίγμα του εγκληματία τουρκικού κράτους και πραγματικού εκδημοκρατισμού του, που οδηγεί στην αληθινή ελευθερία όλων των λαών της ανατολικής Μεσογείου και του Εύξεινου Πόντου, στην αληθινή φιλία που δεν καταργεί τη μνήμη.

Μέρος της ομιλίας του Φάνη Μαλκίδη στην 2η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Κοζάνη.

fmalkidi@bscc.duth.gr

 

 

Όταν "κοιμάσαι" άλλος  γράφει ιστορία
ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ

 Εμείς το αραχάνθος τα σκορπίδια, οι διάττοντες, επιβήτορες στη ξένη γη, μέσα στο σκοτάδι της μέρας, στ' αχνάρια του Διογένη, με τη βούληση μας, να θεμελιώσουμε την υποδομή του ελληνικού οράματος. Να βρούμε τη χαμένη μας ταυτότητα...!
Μάγειρας

 Όποιος ελέγχει το παρόν,
ελέγχει και το παρελθόν.
 Όποιος ελέγχει το παρελθόν,
"καθορίζει"
το μέλλον
George Orwell

    Θερμοπύλες
Τιμή σ' εκείνους όπου στην ζωή των
Ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες
Ποτέ απ' το χρέος μη κινούντες.
Δίκαιοι κ' ίσιοι σ' όλες των τες πράξεις.
Αλλά με λύπη κιόλας κι ευσπλαχνία.
Γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν
Είναι πτωχοί, πάλ' εις μικρόν γενναίοι,
Πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε.
Πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες,
πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους.
Και περισσότερη τιμή τους πρέπει
Όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)
Πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος.
Κ΄ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε.

Κ.Καβάφης 1903

 

Το κείμενο εκφράζει την άποψη του συγγραφέα
κεντρική σελίδα

ΑΡΧΕΙΟ

Ούλε τε καί μάλα χαίρε, θεοί δέ τοι όλβια δοίεν
Νά είσαι καλά καί νά χαίρεσαι, οι θεοί δέ νά σού δίδουν ευτυχία. (Οδύσσεια Ω 402.)