η φωνή σου

πρώτη σελίδα
           

η στήλη μας

   
Μετανάστης
Αδέσμευτο περιοδικό στο διαδίκτυο

Εκδίδεται από επιτροπή

metanastis@metanastis.com
 


Κι εσύ λαέ βασανισμένε πληρώνεις την αδιαφορία σου 
 
 

ΕΠΕΨ
Επιστολική Ψήφος

Λογοτεχνία της διασποράς  ΕΕΛΣΠΗ

Ελληνική Γλώσσα 

Οργανισμός 
 διεθνοποίησης
 Ελληνικής Γλώσσας
ΟΔΕΓ

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Ελληνική Μουσική

Τέχνη & Πολιτισμός

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΜΑΥΡΑ-ΚΟΚΚΙΝΑ 

Ποίηση

Ενδιαφέροντες
Κόμβοι

Επιστολές

Αρχείο

 Ελληνικό Θέατρο
Βούπερταλ
Griechisches Theater
Wuppertal

Αλέξανδρος ο Μέγας

Alexander der Grosse

 DIAGORAS

ΔΙΑΓΟΡΑΣ
 ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
 

 

 

Το πολώνιο και η ιστορία του
Σπύρος Γκάρος, 16.01.2007

Το πολώνιο είναι ορυκτό μέταλλο της σειράς του θορίου και του ουρανίου-ραδίου. Πολώνιο το βάφτισε η Μαρία Κιουρί προς τιμή της πατρίδας της Πολωνίας. Tο ανακάλυψε το έτος 1898 μετά από συνεχή έρευνα στο εργαστήριό της, στο Παρίσι. Αργότερα ανακάλυψε και το Ράδιο. Αυτά τα δύο ορυκτά μέταλλα εκπέμπουν την ισχυρή ακτινοβολία "α". Για την ανακάλυψη του Πολωνίου και του Ραδίου βραβεύτηκε η Κιουρί το έτος 1911 με το Βραβείο Νόμπελ.

Το Πολώνιο είναι χρώματος ασημί γυαλιστερό και έχει ατομική μάζα από 208 μέχρι και 218. Χρησιμοποιήθηκε σαν πηγή ,,νετρονίων,, για την αλυσιδωτή αντίδραση και έκρηξη της Ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα (Little Boy) και της βόμβας Πλουτωνίου (Fat Man) στο Ναγκασάκι.

Το Πολώνιο με την ατομική μάζα 210 είναι το πλέον επικίνδυνο, όταν εισβάλλει στον οργανισμό μέσο της αναπνοής, επίσης σπάνια μέσο του δέρματος, όταν υπάρχει ανοιχτό τραύμα.

Τα ισότοπα του Πολωνίου είναι το 192 Po μέχρι και το 218 Po. Όλα τα ισότοπα του πολωνίου είναι ραδιενεργά και χάνουν το μισό της δραστικότητα τους σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα. Π.χ το 209 Po χρειάζεται 103 χρόνια και το γνωστό μας 210 Po χρειάζεται 138 ημέρες. Η ακτινοβολία (α-Alpha) προσβάλλει τα κύτταρα, τα αναπνευστικά όργανα, και ιδιαίτερα τα συμπτώματα που παρουσιάζονται είναι η πτώση των μαλλιών της κεφαλής, διαρροές, αναιμία, αιμορραγία από τα ρουθούνια, το στόμα και τα ούλα, δημιουργεί καρκίνο των πνευμόνων και επιφέρει το θάνατο. Ο Ρώσος κατάσκοπος Αλεξ. Λιτβινένκο δολοφονήθηκε στο Λονδίνο το Δεκέμβριο 2006 με το ραδιενεργό δηλητήριο του πολωνίου.

Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας, ότι μία σημαντική ποσότητα πολωνίου περιέχεται και στον καπνό του τσιγάρου. Δηλαδή όποιος καπνίζει εκπέμπει ακτινοβολία. Το πολώνιο 210 Po έχει μία δραστικότητα από 210 μέχρι 1360 picocurie για κάθε κιλό καπνού. Εισέρχεται και παραμένει στον οργανισμό του καπνιστού, στον οποίο οι πνεύμονες περιέχουν τρεις μέχρι τέσσερις φορές περισσότερο συμπυκνωμένο πολώνιο σε σύγκριση με κάποιον που δεν καπνίζει.

Ένας καπνιστής των 20-40 τσιγάρων την ημέρα εισάγει στους βρόγχους του μία ποσότητα ακτινοβολίας, την ίδια, όπως όταν έχει υποβληθεί επί έναν χρόνο, 250 φορές σε ακτινοβολία με ακτίνες (Χ) Ραίντκεν (Röntgen).

Η επιστήμη έχει διαπιστώσει ότι η ακτινοβολία των 80 rem για έναν μέσο καπνιστή επί μία δεκαετία, μπορεί να του δημιουργήσει κακοήθεις όγκους και πολλά άλλα καρκινώματα, επικίνδυνα και θανατηφόρα. Όποιος καπνίζει, ακτινοβολεί ο ίδιος αυτόματα την ραδιενεργό ακτινοβολία "α" Alpha.

athinaios@t-online.de

 

 

Όταν "κοιμάσαι" άλλος  γράφει ιστορία
ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ

 Εμείς το αραχάνθος τα σκορπίδια, οι διάττοντες, επιβήτορες στη ξένη γη, μέσα στο σκοτάδι της μέρας, στ' αχνάρια του Διογένη, με τη βούληση μας, να θεμελιώσουμε την υποδομή του ελληνικού οράματος. Να βρούμε τη χαμένη μας ταυτότητα...!
Μάγειρας

 Όποιος ελέγχει το παρόν,
ελέγχει και το παρελθόν.
 Όποιος ελέγχει το παρελθόν,
"καθορίζει"
το μέλλον
George Orwell

    Θερμοπύλες
Τιμή σ' εκείνους όπου στην ζωή των
Ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες
Ποτέ απ' το χρέος μη κινούντες.
Δίκαιοι κ' ίσιοι σ' όλες των τες πράξεις.
Αλλά με λύπη κιόλας κι ευσπλαχνία.
Γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν
Είναι πτωχοί, πάλ' εις μικρόν γενναίοι,
Πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε.
Πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες,
πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους.
Και περισσότερη τιμή τους πρέπει
Όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)
Πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος.
Κ΄ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε.

Κ.Καβάφης 1903

 

Το κείμενο εκφράζει την άποψη του συγγραφέα
κεντρική σελίδα

ΑΡΧΕΙΟ

Ούλε τε καί μάλα χαίρε, θεοί δέ τοι όλβια δοίεν
Νά είσαι καλά καί νά χαίρεσαι, οι θεοί δέ νά σού δίδουν ευτυχία. (Οδύσσεια Ω 402.)