η φωνή σου

πρώτη σελίδα
           
η στήλη μας

   
Μετανάστης
Αδέσμευτο περιοδικό στο διαδίκτυο

Εκδίδεται από επιτροπή

metanastis@metanastis.com
 


Κι εσύ λαέ βασανισμένε πληρώνεις την αδιαφορία σου 
 
 

ΕΠΕΨ
Επιστολική Ψήφος

Λογοτεχνία της διασποράς  ΕΕΛΣΠΗ

Ελληνική Γλώσσα 

Οργανισμός 
 διεθνοποίησης
 Ελληνικής Γλώσσας
ΟΔΕΓ

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Ελληνική Μουσική

Τέχνη & Πολιτισμός

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΜΑΥΡΑ-ΚΟΚΚΙΝΑ 

Ποίηση

Ενδιαφέροντες
Κόμβοι

Επιστολές

Αρχείο

 Ελληνικό Θέατρο
Βούπερταλ
Griechisches Theater
Wuppertal

Αλέξανδρος ο Μέγας

Alexander der Grosse

 DIAGORAS

ΔΙΑΓΟΡΑΣ
 ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
 

 

 

Για ένα νέο παραγωγικό κύκλο ταυτότητας και πολιτιστικής παράδοσης
Ομιλία στις εκδηλώσεις του Δήμου Νέας Βύσσας, του Δημοτικού Διαμερίσματος Καβύλης και του Πολιτιστικού Συλλόγου Καβύλης νομού Έβρου*.
Φάνης Μαλκίδης, 30.07.2007

Στις δεκαετίες του 1950 και του 1960, η ταυτότητα των Ελλήνων πέρασε μία μεγάλη, καταστροφική, εάν δούμε τα αποτελέσματά της κρίση ταυτότητας. Ήταν η περίοδος σάρωσης του τοπίου με την «ανοικοδόμηση» και την αντιπαροχή και της καταστροφής του τόπου, δηλαδή της ταυτότητας του κάθε Έλληνα και Ελληνίδας. Εκτός από το τοπίο και την οριστική εξαφάνιση των κατασκευών οι οποίες παρά τη μη ύπαρξη χρημάτων είχαν μία εξαιρετικής σημασίας ομορφιά, είχαμε και μία άνευ προηγουμένου εγκατάλειψη του αγροτικού χώρου. Όλοι και όλες είχαν σαν στόχο την Αθήνα, την πόλη, για να γίνουν πρωτευουσιάνοι, για να μην είναι «χωριάτες», ή στο εξωτερικό για μία καλύτερη ζωή, αφού το κράτος δεν είχε πολιτική απασχόλησης. Έτσι συντελέστηκε σε αυτές τις δύο δεκαετίες μία αλλοίωση του αγροτικού και αστικού τοπίου και μία διαμόρφωση μίας νέας ανθρωπογεωγραφίας, των οποίων τα αποτελέσματα τα είδαμε πολύ έντονα στην επόμενη περίοδο. Οι κύκλοι όμως της ανθρώπινης διαδρομής έχουν ιδιαίτερη αξία όταν αυτοί ολοκληρώνονται σύντομα και ο άνθρωπος αναζητά τις ρίζες του, τον τόπο του, δηλαδή την ταυτότητά του, εντός της βιολογικής του πορείας. Έτσι ήδη από τις δεκαετίες του 1970 και 1980 αυτοί που πριν λίγα χρόνια ήθελαν να γίνουν «κάτοικοι Αθηνών», «Αθηναίοι», αναζητούσαν τα Σαββατοκύριακα και στις εορτές τα χωριά τους, για να ανασάνουν, και να δουν ξανά ότι είχε απομείνει από την πιο καταστροφική, εν καιρώ ειρήνης, περίοδο της ελληνικής ιστορίας. Ταυτόχρονα άρχισαν οι πρώτες παλιννοστήσεις από το εξωτερικό, αφού οι μετανάστες της Ευρώπης βίωναν τις πρώτες δυσκολίες στην οικονομική και κοινωνική ζωή.

Η Καβύλη, ένα προσφυγικό χωριό κοντά στην Νέα Ορεστιάδα, έχει λίγο πολύ την ίδια πορεία που περιγράψαμε πιο πάνω. Προσφυγιά από την ανατολική Θράκη και εγκατάσταση σε ένα φτωχό αλλά όμορφο οικισμό με ισχυρό κοινοτικό πνεύμα, νέα προσφυγιά στο εμφύλιο πόλεμο και λίγο αργότερα νέα προσφυγιά στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Ωστόσο ο κύκλος έκλεισε όταν αυτό το «μοντέλο» έφτασε στα όριά του και η ζωή στις πόλεις έγινε ανυπόφορη και ζωή στο χωριό επανασύνδεση με την καταγωγή και την ταυτότητα και εναλλακτικός τρόπος διαβίωσης. Οι κινήσεις του Δήμου της περιοχής, της δημοτικού διαμερίσματος Καβύλης, του πολιτιστικού συλλόγου, για να έρθει ξανά στην επιφάνεια η παράδοση, ο τόπος, το χωριό και η κοινότητα, να συνδεθεί η νεολαία με το χώρο καταγωγής της, είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Είναι ενέργειες που μπορούν να ανοίξουν ένα νέο κύκλο για να ξαναζωντανέψει ο αγροτικός χώρος, να δοθεί ένα άλλο πρότυπο ζωής και πολιτισμού.

* Στις εκδηλώσεις τιμήθηκαν οι καταγόμενοι από το προσφυγικό Καβύλη του νομού 'Έβρου και ειδικότερα ο π. Βαρθολομαίος Αστεριάδης, ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Ανδρέας Αστεριάδης, οι επιτυχόντες στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, και ο Φάνης Μαλκίδης του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης.

fmalkidi@bscc.duth.gr

 

 

Όταν "κοιμάσαι" άλλος  γράφει ιστορία
ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ

 Εμείς το αραχάνθος τα σκορπίδια, οι διάττοντες, επιβήτορες στη ξένη γη, μέσα στο σκοτάδι της μέρας, στ' αχνάρια του Διογένη, με τη βούληση μας, να θεμελιώσουμε την υποδομή του ελληνικού οράματος. Να βρούμε τη χαμένη μας ταυτότητα...!
Μάγειρας

 Όποιος ελέγχει το παρόν,
ελέγχει και το παρελθόν.
 Όποιος ελέγχει το παρελθόν,
"καθορίζει"
το μέλλον
George Orwell

    Θερμοπύλες
Τιμή σ' εκείνους όπου στην ζωή των
Ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες
Ποτέ απ' το χρέος μη κινούντες.
Δίκαιοι κ' ίσιοι σ' όλες των τες πράξεις.
Αλλά με λύπη κιόλας κι ευσπλαχνία.
Γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν
Είναι πτωχοί, πάλ' εις μικρόν γενναίοι,
Πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε.
Πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες,
πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους.
Και περισσότερη τιμή τους πρέπει
Όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)
Πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος.
Κ΄ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε.

Κ.Καβάφης 1903

 

Το κείμενο εκφράζει την άποψη του συγγραφέα
κεντρική σελίδα

ΑΡΧΕΙΟ

Ούλε τε καί μάλα χαίρε, θεοί δέ τοι όλβια δοίεν
Νά είσαι καλά καί νά χαίρεσαι, οι θεοί δέ νά σού δίδουν ευτυχία. (Οδύσσεια Ω 402.)