η φωνή σου

η στήλη μας

   
Μετανάστης
Αδέσμευτο περιοδικό στο διαδίκτυο

Εκδίδεται από επιτροπή

metanastis@metanastis.com
 


Κι εσύ λαέ βασανισμένε πληρώνεις την αδιαφορία σου 
 
 

ΕΠΕΨ
Επιστολική Ψήφος

Λογοτεχνία της διασποράς  ΕΕΛΣΠΗ

Ελληνική Γλώσσα 

Οργανισμός 
 διεθνοποίησης
 Ελληνικής Γλώσσας
ΟΔΕΓ

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Ελληνική Μουσική

Τέχνη & Πολιτισμός

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΜΑΥΡΑ-ΚΟΚΚΙΝΑ 

Ποίηση

Ενδιαφέροντες
Κόμβοι

Επιστολές

Αρχείο

 Ελληνικό Θέατρο
Βούπερταλ
Griechisches Theater
Wuppertal

Αλέξανδρος ο Μέγας

Alexander der Grosse

 DIAGORAS

ΔΙΑΓΟΡΑΣ
 ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
 

 

 

Πωλείται η Ελλάς!!!!
Γράφει ο Διονύσης Ε. Κονταρίνης, Νέα Υόρκη, 7 Δεκεμβρίου 2006

Ο ανεκδιήγητος πρώην μονάρχης της Ελλάδας,ο θρυλικός "Κοκό" και πάλι στο προσκήνιο της επικαιρότητας. Και αυτή τη φορά πιό προκλητικός, πιό απάνθρωπος από κάθε άλλη.

Το γύρω του κόσμου κάνει η είδηση ότι ο κ.Ντι Γκρέτσια, ή Γλύξμπουργκ, ή όπως αλλιώς τον θέλετε, βγάζει στο σφυρί την πολιτιστική κληρονομιά της πατρίδας μας την οποία οικειοποιήθηκε με δόλιο τρόπο και με την βοήθεια του πασίγνωστου γιά βρωμιές, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο οποίος από την θέση του πρωθυπουργού, το 1993, του επέτρεψε και τον βοήθησε, να αδειάσει τα ανάκτορα της Ελλάδας και μέσα σε ένα μεγάλο αριθμό από κοντέϊνερς να μεταφέρει στο εξωτερικό όλο τον πολιτιστικό θησαυρό της πατρίδας μας. Και όλα αυτά με το σκοτάδι της νύχτας που είχε μάθει να ζει και να κινείται.

Μέχρι σήμερα δεν έχει εξακριβωθεί επακριβώς ποιους θησαυρούς απεκόμισε και σε ποια αξία ανέρχονται. Και ίσως ποτέ κανείς να μην το μάθει. Το μόνο που αυτή την στιγμή έγινε γνωστό από κάποιες ανακοινώσεις υπευθύνων και εμπειρογνωμόνων είναι ότι αυτό το "υποκείμενo" που για χρόνια ελυμαίνετο τους θησαυρούς της πατρίδας μας θα αποκομίσει από την πώληση τους το ποσόν των 3.000.000 ευρό.

Ο πρώην μεγαλειότατος "εστεμμένος φελός" της Ελλάδας, όπως είχε πει κάποτε ο αείμνηστος Γεώργιος Βλάχος, είναι ένας κλασσικός τεμπέλης. Δεν έχει ποτέ του εργαστεί. Δεν έχει ποτέ του προσφέρει κάτι στην κοινωνία των ανθρώπων. Έχει μάθει από τους γονείς του και από τότε που γεννήθηκε, να ζει εις βάρος του φτωχού λαού τον οποίον, αυτός, οι γονείς του και οι πρόγονοί του, καταδυνάστευαν και καταλήστευαν.

Κι΄ όταν η Χούντα τον πέταξε από τον θρόνο -το μόνο καλό που έκανε Παπαδόπουλος– δεν φρόντισε να ασχοληθεί κάπου και με κάτι. Προτίμησε να ζει με την βοήθεια κάποιων άλλων ομοίων του οι οποίοι και αυτοί με την σειρά τους λήστευαν τους λαούς των χωρών τους.

Θυμάμαι, που ο ίδιος, χωρίς κανένα ίχνος ντροπής, μας είχε δηλώσει στην συνέντευξη των Ομογενειακών ΜΜΕ που έδωσε το 1990 όταν ήρθε στην Νέα Υόρκη ζητιανεύοντας να τον βοηθήσουμε να επισκέπτεται την Ελλάδα, ότι επιζεί χάρη στην βοήθεια φίλων και συγγενών. Φαίνεται ότι η βοήθεια αυτή κάποια στιγμή τέλειωσε. Και ο κ. Ντι Γκρέτσια θεώρησε καλό να ξεπουλήσει την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας που με δόλιο τρόπο απέσπασε.

Στον οίκο Κρίστι΄ς βρίσκονται όλοι αυτοί οι θησαυροί και μάλλον από εκεί θα αποτολμηθεί η εκποίησή τους. Το ποσό που θα οικειοποιηθεί αυτός ο αχρείος θα του επιτρέψει να ζήσει για μεγάλο διάστημα άνετα και πλουσιοπάροχα με τα ταξιδάκια του, τις διασκεδάσεις του και άλλα παρόμοια. Και η ταλαίπωρη Ελλάδα, που από την εποχή του Όθωνα πληρώνει τους τεμπέληδες, λωποδύτες και ληστές βασιλιάδες της, θα κλαίει τους χαμένους θησαυρούς της. Τι να πει κανείς με την κατάντια μας.

Να ζητήσω από τον πολιτικό χώρο της Ελλάδας να παρέμβει και να σώσει τους θησαυρούς της πατρίδας μας; Ποιος από όλους; Η κυβέρνηση βρίσκεται στον κόσμο της ληστεύοντας τους φτωχούς για να γίνουν οι πλούσιοι πλουσιότεροι.

Η αντιπολίτευση ανύπαρκτη και άχρηστη, είναι αυτή που συναίνεσε στο να κατακλέψει ο αχρείος πρώην μονάρχης την χώρα μας.

Να απευθυνθώ στον πνευματικό κόσμο της πατρίδας μου; Δώρον άδωρον. Ίσως και να μην γνωρίζουν τι ακριβώς συμβαίνει.

Να ζητήσω τη βοήθεια της δικαιοσύνης; Το πιο πιθανό είναι να μου πουν ότι δεν είναι της αρμοδιότητάς τους.

Να ζητήσω από τον λαό να κάμει μια επανάσταση; Δεν θα καταφέρουν να αφήσουν το φραπεδάκι τους για να ασχοληθούν με κάτι σοβαρό.

Μου απομένει να σταθώ μπροστά στον αχρείο "φελό" του ανύπαρκτου πλέον βασιλικού θρόνου της Ελλάδας και να του πω.

-Εεεεεεε!!!!!!!! Φίλεεεεεε!!!!!! Eσύ, που δεν άφησες τίποτα όρθιο στην χώρα μου. Εσύ, που γιά χρόνια καταδυνάστευες και καταλήστευες τον λαό της. Εσύ που ζούσες από τον ιδρώτα των φτωχών, που όμως είχαν την ηλιθιότητα να ξεχυθούν στους δρόμους και να σε χειροκροτούν και να ζητωκραυγάζουν όταν νιοπαντρεμένος είχες το θράσος να βγεις και να παρελαύνεις τους δρόμους της Αθήνας πάνω στη χρυσή άμαξα μόνο και μόνο για να δείξεις τα μεγαλεία σου και την γυναίκα με την οποία θα πλάγιαζες το βράδυ. Εσύ, που φόρτωσες τη χώρα μου με μύρια κακά. Αν μέσα σου έχει απομείνει κάποιο ίχνος φιλότιμου, αν κάπου νοιώθεις κάποιο ίχνος ανθρωπιάς, αν κάπου πιστεύεις ότι δεν έχεις χάσει όλη την ανθρωπιά σου, τότε δώσε πίσω στην χώρα μου αυτούς τους πολιτιστικούς θησαυρούς της, που με τόσο πρόστυχο τρόπο της άρπαξες και που τώρα σκοπεύεις με ακόμη πιο χειρότερα πρόστυχο τρόπο να τους ξεπουλήσεις για να ικανοποιήσεις τις τιποτένιες απολαύσεις σου. Δείξε ότι μέσα σου έχει μείνει λίγη ανθρωπιά. Δείξε λίγη αγάπη για ένα λαό που τόσο τον πλήγωσες. Δείξε λίγη συμπόνια για μια χώρα που τόσα χρόνια ανεχόταν εσένα, τους γονείς σου και τους προγόνους σου. Αλλιώς στήσου μπροστά στον καθρέφτη σου και μόνος σου φτύσε το σιχαμερό πρόσωπό σου. Γιατί δεν νομίζω ότι θα υπάρξει κανένας Έλληνας που θα χαραμίσει το σάλιο του για να σε φτύσει.

patrinos12@hotmail.com

 

 

Όταν "κοιμάσαι" άλλος  γράφει ιστορία
ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ

 Εμείς το αραχάνθος τα σκορπίδια, οι διάττοντες, επιβήτορες στη ξένη γη, μέσα στο σκοτάδι της μέρας, στ' αχνάρια του Διογένη, με τη βούληση μας, να θεμελιώσουμε την υποδομή του ελληνικού οράματος. Να βρούμε τη χαμένη μας ταυτότητα...!
Μάγειρας

 Όποιος ελέγχει το παρόν,
ελέγχει και το παρελθόν.
 Όποιος ελέγχει το παρελθόν,
"καθορίζει"
το μέλλον
George Orwell

    Θερμοπύλες
Τιμή σ' εκείνους όπου στην ζωή των
Ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες
Ποτέ απ' το χρέος μη κινούντες.
Δίκαιοι κ' ίσιοι σ' όλες των τες πράξεις.
Αλλά με λύπη κιόλας κι ευσπλαχνία.
Γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν
Είναι πτωχοί, πάλ' εις μικρόν γενναίοι,
Πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε.
Πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες,
πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους.
Και περισσότερη τιμή τους πρέπει
Όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)
Πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος.
Κ΄ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε.

Κ.Καβάφης 1903

 

Το κείμενο εκφράζει την άποψη του συγγραφέα
κεντρική σελίδα

ΑΡΧΕΙΟ

Ούλε τε καί μάλα χαίρε, θεοί δέ τοι όλβια δοίεν
Νά είσαι καλά καί νά χαίρεσαι, οι θεοί δέ νά σού δίδουν ευτυχία. (Οδύσσεια Ω 402.)