η φωνή σου

πρώτη σελίδα
           
η στήλη μας

   
Μετανάστης
Αδέσμευτο περιοδικό στο διαδίκτυο

Εκδίδεται από επιτροπή

metanastis@metanastis.com
 


Κι εσύ λαέ βασανισμένε πληρώνεις την αδιαφορία σου 
 
 

ΕΠΕΨ
Επιστολική Ψήφος

Λογοτεχνία της διασποράς  ΕΕΛΣΠΗ

Ελληνική Γλώσσα 

Οργανισμός 
 διεθνοποίησης
 Ελληνικής Γλώσσας
ΟΔΕΓ

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Ελληνική Μουσική

Τέχνη & Πολιτισμός

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΜΑΥΡΑ-ΚΟΚΚΙΝΑ 

Ποίηση

Ενδιαφέροντες
Κόμβοι

Επιστολές

Αρχείο

 Ελληνικό Θέατρο
Βούπερταλ
Griechisches Theater
Wuppertal

Αλέξανδρος ο Μέγας

Alexander der Grosse

 DIAGORAS

ΔΙΑΓΟΡΑΣ
 ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
 

 

 

Αύξηση το πληθυσμού και το βάρος του πλανήτη Γη.
Μάγειρας, 06.02.2009

Αύξηση του πληθυσμού σημαίνει, αύξηση κατανάλωσης. Αύξηση κατανάλωσης σημαίνει αύξηση παραγωγής, αύξηση παραγωγής σημαίνει αύξηση ενέργειας, Oλα μαζί, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το ποσοστό αύξησης, στο τέλος διογκώνουν την ποσότητα των απορριμμάτων, τα οποία οδηγούνται στην ανακύκλωση. Δεν μας λύνει το πρόβλημα η ανακύκλωση. Αφού η ταχύτητα μεγέθυνσης της ακτίνας ανακύκλωσης επηρεάζεται από τον καταναλωτή και μόνο από αυτόν. Στη συμπεριφορά λοιπόν αυτού, του καταναλωτή θα παραμείνουμε, για να ελέγξουμε την ταχύτητα, ως προς το μέγεθος, της ακτίνας ανακύκλωσης και την αντοχή της Γης.

Η λογική και φυσική απάντηση είναι: παγκόσμιος έλεγχος των γεννήσεων. Παγκόσμιος έλεγχος σωματικού βάρους. Φορολόγηση περιττών κιλών βάρους. Όρια στην απεριόριστη ατομική κατανάλωση. Έλεγχος της παραγωγής. Μέτρα που περιέχουν κοινωνικά και ανθρωπιστικά στοιχεία.

Αν και η σχετική θέση του χριστιανού ιερέα Μάλθους, που δεν διακρινόταν για τον ανθρωπισμό της, υποστήριζε:«..ενώ η παραγωγή τροφίμων και πρώτων υλών αναπτύσσεται με ρυθμούς αριθμητικής προόδου (π.χ. 1,3,5,7,9,11...), ο πληθυσμός αναπτύσσεται με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου (π.χ. 1,2,4,8,16,32...)» δεν αποδείχτηκε απολύτως σωστή, δεν είναι όμως σαν σκέψη και απορριπτέα. Ίσως κατά τις παραπάνω προβλέψεις να μην εξελίχτηκαν και εξελίσσονται τα πράγματα γεωμετρικά. Αλλά ο διπλασιασμός του πληθυσμού του πλανήτη τα τελευταία 50 χρόνια, παρά τους φυσικούς ρυθμιστικούς παράγοντες, που από τα τρία δις. έφτασε στα έξι. Μελλοντικά δεν είναι καθόλου ακίνδυνη αύξηση για τον πλανήτη. Γεγονός που υπερδιπλασίασε την παραγωγή ενέργειας και στέλνει τον άνθρωπο να σκάψει ακόμα και τα σπλάχνα της Γης. Οι απόψεις Δαρβίνου στη Βιολογία, του Σπένσερ στις Κοινωνικές Επιστήμες, αλλά και του Ντέιβιντ Ρικάρντο, εκ των θεμελιωτών της κλασικής πολιτικής οικονομίας, που εμπνεύστηκαν από τον Μάλθους. Στα μοτίβα τους περί ζωτικού χώρου, αγώνα επιβίωσης, κυριαρχίας του προσαρμοστικότερου και φυσικής επιλογής, οδηγήθηκαν στη θεωρία για πτώση του ποσοστού κέρδους, λόγω μείωσης της απόδοσης της γης. Η διαπίστωση εκείνη φαίνεται να μην είναι ουτοπία, στο μέλλον, όπως ισχυρίζονται μερικοί. Αφού οι μεγαλοφυείς αυτοί επιστήμονες δεν έβαλαν χρονικά όρια στις προβλέψεις τους.

Η ανάπτυξη της παραγωγικότητας της εργασίας στον 19ο και τον 20ό αιώνα μπορεί να ακολούθησε ρυθμούς εκθετικούς, με βασικό στόχο το αλόγιστο κέρδος και ήταν πολύ ταχύτερος από την αύξηση του πληθυσμού. Γεγονός όμως, που δεν πρέπει να καταδεικνύει, ότι το πραγματικό πρόβλημα της ανθρωπότητας δεν ήταν και δεν παραμένει ο υπερπληθυσμός και η αλόγιστη, η μη προγραμματισμένη κατανάλωση.

Γεγονός που μας αναγκάζει πλέον η συνδιαλλαγή εμπορικών αγαθών να γίνεται ελεγχόμενη από το ανώτερο ον της φύσης άνθρωπο, που θα λειτουργεί πράγματι με το «νόμο» της «προσφοράς και της κατανάλωσης» και όχι της αντικοινωνικής αισχροκέρδειας.

Θα είναι συγκροτημένη στη βάση ισορροπίας, που θα απορρέει από τη δυναμική της αναγκαίας αγοράς προς το ζειν και θα είναι αντίθετη στην τεχνητή ψυχολογική δυναμική της άπληστης και αδηφάγου, αρρωστημένης, καταστροφικής κατανάλωσης.

Θα περιορίζει το ασύδοτο κέρδος της παρανόησης που επεμβαίνει στους «φυσικούς» νόμους της οικονομίας και που σε τελική ανάλυση οδηγεί πέρα από την ολοσχερή περιβαλλοντική καταστροφή στο βαρβαρισμό της ανθρωπότητας. Ο τρόπος αυτός λειτουργίας της αγοράς των αετονύχηδων, πέρα του ότι μας καταστρέφει το περιβάλλον, μας έφερε και την οικονομική κρίση, που μόλις άρχισε να εμφανίζεται. Οι ατσίδες μας προετοιμάζουν ψυχολογικά να την ανεχθούμε σιωπηρά. Μας προειδοποιούν ν΄ ανοίξουμε επιπρόσθετες τρύπες στα λουριά μας.

Και εμείς τους απαντούμε: «παν μέτρον άριστον»

metanastis@t-online.de

 

 

Όταν "κοιμάσαι" άλλος  γράφει ιστορία
ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ

 Εμείς το αραχάνθος τα σκορπίδια, οι διάττοντες, επιβήτορες στη ξένη γη, μέσα στο σκοτάδι της μέρας, στ' αχνάρια του Διογένη, με τη βούληση μας, να θεμελιώσουμε την υποδομή του ελληνικού οράματος. Να βρούμε τη χαμένη μας ταυτότητα...!
Μάγειρας

 Όποιος ελέγχει το παρόν,
ελέγχει και το παρελθόν.
 Όποιος ελέγχει το παρελθόν,
"καθορίζει"
το μέλλον
George Orwell

    Θερμοπύλες
Τιμή σ' εκείνους όπου στην ζωή των
Ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες
Ποτέ απ' το χρέος μη κινούντες.
Δίκαιοι κ' ίσιοι σ' όλες των τες πράξεις.
Αλλά με λύπη κιόλας κι ευσπλαχνία.
Γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν
Είναι πτωχοί, πάλ' εις μικρόν γενναίοι,
Πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε.
Πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες,
πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους.
Και περισσότερη τιμή τους πρέπει
Όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)
Πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος.
Κ΄ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε.

Κ.Καβάφης 1903

 

Το κείμενο εκφράζει την άποψη του συγγραφέα
κεντρική σελίδα

ΑΡΧΕΙΟ

Ούλε τε καί μάλα χαίρε, θεοί δέ τοι όλβια δοίεν
Νά είσαι καλά καί νά χαίρεσαι, οι θεοί δέ νά σού δίδουν ευτυχία. (Οδύσσεια Ω 402.)