η φωνή σου

η στήλη μας

   
Μετανάστης
Αδέσμευτο περιοδικό στο διαδίκτυο

Εκδίδεται από επιτροπή

metanastis@metanastis.com
 


Κι εσύ λαέ βασανισμένε πληρώνεις την αδιαφορία σου 
 

ΕΠΕΨ
Επιστολική Ψήφος

Λογοτεχνία της διασποράς  ΕΕΛΣΠΗ

Ελληνική Γλώσσα 

Οργανισμός 
 διεθνοποίησης
 Ελληνικής Γλώσσας
ΟΔΕΓ

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Ελληνική Μουσική

Τέχνη & Πολιτισμός

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΜΑΥΡΑ-ΚΟΚΚΙΝΑ 

Ποίηση

Ενδιαφέροντες
Κόμβοι

Επιστολές

Αρχείο

 Ελληνικό Θέατρο
Βούπερταλ
Griechisches Theater
Wuppertal

Αλέξανδρος ο Μέγας

Alexander der Grosse

 DIAGORAS

ΔΙΑΓΟΡΑΣ
 ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
 

 

 

ΤΟ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΦΥΤΕΥΕΙ ΤΙΣ ΡΙΖΕΣ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
27.11.2005

Το Εθνικό Συμβούλιο Αμερικής με πρόεδρο τον κ. Θεόδωρο Σπυρόπουλο, προωθεί το πρόγραμμα «ΦΥΤΕΨΕ ΤΙΣ ΡΙΖΕΣ ΣΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» για την ευαισθητοποίηση της ομογένειας στο τομέα της αναδάσωσης στην Ελλάδα. Πρόκειται για μιά πρωτοβουλία που έχει διπλό προσανατολισμό: να συμβάλλει στην αναδάσωση της Ελλάδας με δεντροφυτεύσεις σε καμμένες περιοχές και να προβληματίσει και να παροτρύνει τους ομογενείς, κυρίως τη νέα γενεά, να φροντίσουν τις ρίζες τους στο χώμα αλλά και το πνεύμα.

Η ιδέα για την ανάληψη πρωτοβουλίας στο χώρο της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας, με σκοπό την αναδάσωση καμμένων περιοχών, σε περιοχές της Ελληνικής επικρατείας, ξεκίνησε το 1993 η κ. Έφη Γουάινμπεργκ με άλλους δραστήριους ομογενείς. Με τη διοργάνωση εκδηλώσεων επεδίωξαν να συγκεντρώσουν χρήματα ώστε να μπορέσουν να αγοράσουν δέντρα και να αρχίσουν μαζικά την δεντροφυτεύσεις στην Ελλάδα. Η κ. Γουάινμπερκ το 1999, ζήτησε από το Εθνικό Συμβούλιο, να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας για να μπορέσει να γίνει πλατύτερα γνωστή και πιο αποτελεσματική λόγω του μηχανισμού οργάνωσης που διαθέτει.

Από το 1999 μέχρι εφέτος, ο μη κερδοσκοπικός Οργανισμός έχει κάνει τις ακόλουθες δενδροφυτεύσεις:

ΠΕΡΙΟΧΗ

ΕΤΟΣ

ΧΡΗΜ. ΠΟΣΟ

ΔΕΝΔΡΑ

1. Βουλιαγμένη

1999

$10,000

2000

2. Σούνιο

2000

$10,000

2000

3. Σούνιο

2001

$10,000

2000

4. Πυθαγόρειο Σάμου

2002

$10,000

2000

5. Αρχαία Ολυμπία

2002

$10,000

2000

6. Σούνιο

2003

$10,000

2000

7. Δελφοί

2003

$10,000

2000

8. Σούνιο

2004

$10,000

2000

9. Δελφοί

2004

$10,000

2000

10. Μύλοι, στα Καλάβρυτα

2002

$10,000

2000

11. Ανω Βιάνο, Κρήτη

2005

$10,000

2000

12. Μανιάκι, Δήμος Παπαφλέσσα, Μεσσηνία

2005

$10,000

2000

13. Σούνιο

2005

$10,000

2000

14. Πάτρα

2005

$10,000

2000

Η πλέον προηγμένη οικολογική συνείδηση
ανήκει στους αρχαίους Ελληνες

Το Ιδρυμα προσφέρει σε κάθε Δήμο $10,000 ανά δενδροφύτευση. Ο Δήμαρχος έχει την ευθύνη να συγκεντρώσει εθελοντές για τη δενδροφύτευση. «Ολες τις δενδροφυτεύσεις τις κάνουμε σε συνεργασία με εθελοντές από σχολεία, αθλητικές οργανώσεις, πυροσβέστες, δημότες και κυνηγούς», εξηγεί ο κ. Θ. Σπυρόπουλος. «Η φιλοσοφία μας είναι η ταυτόχρονη προώθηση της Ολυμπιακής ιδέας του Εθελοντισμού. Ο Εθελοντισμός που επέδειξαν ομογενείς και Ελλαδίτες κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών αγώνων του 2004 πρέπει να γίνει συνείδηση και να επιδειχθεί και σε άλλους τομείς όπως το περιβάλλον. Οι εθελοντές μας ουσιαστικά υιοθετούν τα δένδρα που φυτεύουν και τα φροντίζουν και στη συνέχεια».

Η κεντρική ιδέα του Οργανισμού - κατά τον κ. Σπυρόπουλο- είναι η σύνδεση της οικολογικής αντίληψης με πολιτιστικές αξίες που σμίλεψαν οι πρόγονοι των Ελλήνων.

«Ας μην ξεχνούμε ότι η πλέον προηγμένη οικολογική συνείδηση ανήκει στους αρχαίους Ελληνες καθώς η κοσμοθεώρησή τους βασιζόταν στην αρχή ότι η φύση είναι ιερή και οι άνθρωποι είναι μέρος της εξελισσόμενης με ιερό τρόπο δημιουργίας», επισημαίνει ο κ. Σπυρόπουλος. «Οραμά μας είναι να δούμε την Ελλάδα να ξαναπρασινίσει όπως τη διατηρούν στη μνήμη τους οι μετανάστες. Να γίνει και πάλι το φυσικό στολίδι της Ευρώπης. Από τα αρχαία χρόνια αυτή η φυσική ομορφιά αγκάλιασε και καλλιεργούσε την ψυχή του Ελληνα.»

Ο Οργανισμός «Φύτεψε τις Ρίζες σου στην Ελλάδα» έχει υιοθετήσει την καμμένη περιοχή μπροστά στο χώρο του Ναού του Ποσειδώνα στο Σούνιο και προχωρά εφέτος στην 6η κατά σειρά δενδροφύτευση. Δενροφυτεύσεις προγραμματίζονται εφέτος στη Μακεδονία, Θράκη, Ηπειρο και προχωρά και στην 3η δενδροφύτευση στους Δελφούς.

Ο κ. Σπυρόπουλος κάνει μεγάλο αγώνα για την προώθηση του έργου του Ιδρύματος στην Ελλάδα. Χρηματοδότησε την Ενημερωτική Πινακίδα του Αρχαιολογικού χώρου του Ναού του Ποσειδώνος και κατά διαστήματα τοποθετούνται κερματοδέκτες και πληροφοριακό υλικό στο αεροδρόμιο της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Με πρωτοβουλία του προέδρου του Οργανισμού κ. Θεόδωρου Σπυρόπουλου τοποθετήθηκε σε νησίδα έναντι του Ναού του Ποσειδώνος ένα γλυπτό που φιλοτέχνησε η διεθνώς γνωστή γλύπτρια Αγγέλικα Κοροβέση με τα ονόματα των δωρητών Ελληνο-Αμερικανών και Φιλλελήνων. Δίπλα στο γλυπτό φυτεύθηκε συμβολικά ένα δένδρο ελιάς που αποτελούσε επιθυμία της Αμερικανίδας Γερουσιαστού κ. Χίλαρυ Κλίντον η οποία είναι και επίτιμη πρόεδρος της Οργάνωσης. Η ελιά για την Αμερικανίδα Γερουσιαστή συμβολίζει τα πανανθρώπινα Ολυμπιακά ιδεώδη. Αξίζει να σημειωθεί ότι επίτιμα μέλη της Οργάνωσης «Φύτεψε τις ρίζες σου στην Ελλάδα» είναι ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος, ο Αρχιεπίσκοπος Ελλάδας κ. Χριστόδουλος, ο πρώην Αρχιεπίσκοπος Βρετανίας κ. Μεθόδιος, ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Γ. Γρίβας, ο Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Δ. Αβραμόπουλος, ο Δήμαρχος Δελφών κ. Παναγιώτης Καλτσής και άλλες προσωπικότητες από τις ΗΠΑ και την Ελλάδα.

Ο οργανισμός έχει συμμετάσχει σε εκδηλώσεις στην Ελλάδα.
Εκδήλωση για να τιμήσει τους ομογενείς που συνέβαλαν με τις δωρεές τους σε δενδροφυτεύσεις στην Ελλάδα διοργάνωσε το 2003 στο πλαίσιο του συνεδρίου που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Λαυρεωτικής με το "Ευρωπαϊκό Κέντρο Στρατηγικού Σχεδιασμού", υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών και με την παρουσία των αρμοδίων υπουργών της Ελληνικής κυβερνήσεως, Δημάρχων και εκπροσώπων Ελληνο-Αμερικανικών Οργανώσεων με θέμα "Ομογένεια και Τοπική Αυτοδιοίκηση". Αντίστοιχες εκδηλώσεις με επισκέψεις σε Αρχαιολογικούς χώρους πραγματοποιήθηκαν και στους Δελφούς με τη συμμετοχή των μαθητών του Γυμνασίου Δελφών και εθελοντών του Δήμου.

"Οι δενδροφυτεύσεις είναι ο καλύτερος τρόπος
για να τιμήσεις τους ανθρώπους σου"

«Είναι ευχάριστο το γεγονός ότι οι Ελληνο-Αμερικανοί αναγνωρίζουν την αξία της προστασίας του περιβάλλοντος και δεν ξεχνούν τις ρίζες τους. Υπάρχουν περιπτώσεις οι οποίες είναι πραγματικά συγκινητικές» δηλώνει ο κ. Σπυρόπουλος. «Πολλές από τις δενδροφυτεύσεις μας γίνονται στη μνήμη αγαπημένων ομογενών ή και ακόμη προς τιμήν τους. Εξαιρετική είναι και η ανταπόκριση των Φιλελλήνων Αμερικανών.»

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η περίπτωση της ομογενούς μας κ. Βασιλικής Λάζου. Η κόρη της Αθανασία Λάζος για να τιμήσει τα 90α γενέθλια της μητέρας της ζήτησε από συγγενείς και φίλους, αντί για δώρων να συμβάλλουν οικονομικά για δενδροφύτευση στους Δελφούς μέσω του Ιδρύματος. Το Ελληνο-Αμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο πραγματοποίησε δενδροφύτευση στο Ανω Βιάννο του Ηρακλείου Κρήτης στη μνήμη του ομογενή Γιώργου Βαρδάκη. «Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που ανέλαβε το Ελληνοαμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο μαζί με την Πανκρητική Ενωση Αμερικής για να τιμήσουμε τη μνήμη του αείμνηστου Αντιπροέδρου του Εθνικού Συμβουλίου και αγαπημένου φίλου μας Γ. Βαρδάκη», λέει ο κ. Σπυρόπουλος. «Η δενδροφύτευση έγινε στο δρόμο του Αγίου Βασιλείου κοντά στο χωριό του Γιώργου σε συνεργασία με τον Δήμο Ανω Βιάννου στην Κρήτη».

Στον "Ξενώνα Στήριξης Ογκολογικών Ασθενών" στην πόλη της Πάτρας ο Οργανισμός έκανε δενδροφύτευση σε συνεργασία με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αχαίας εις μνήμη του εκλειπόντος Ελληνοαμερικανού Ιωάννη Αλεξόπουλου χάρη σε σχετική πρωτοβουλία φίλων και συγγενών του.

«Το να συμβάλεις στην δενδροφύτευση μίας περιοχής είναι ο καλύτερος τρόπος από το να τιμήσεις μία περίσταση (γάμο, βαφτίσια, επέτειο, γενέθλια) ή για να τιμήσεις τη μνήμη κάποιου», εξηγεί ο κ. Σπυρόπουλος και προσθέτει: «Στις ΗΠΑ η δενροφύτευση θεωρείται το τέλειο δώρο διότι διαρκεί μία ολόκληρη ζωή και ταυτόχρονα συμβάλει στην επιβίωση του πλανήτη μας

Όραμα και σκοποί των μελών του ιδρύματος

"'Oραμά μας και πρόταση προς την Ελληνική Πολιτεία», δηλώνει ο κ. Σπυρόπουλος, «είναι το Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας να εντάξει τη δράση του μέσα στο υπάρχον πρόγραμμα της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση".

Οι σκοποί του Ελληνο-Αμερικανικού ιδρύματος είναι η ευαισθητοποίηση των επισκεπτών και τουριστών στην Ελλάδα Ελληνο-Αμερικανικής καταγωγής προς τρεις κατευθύνσεις:

1.Να αποκτήσουν οικολογική συνείδηση και να συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος της Ελλάδας με δενδροφυτεύσεις. Να φυτεύουν έστω και ένα δένδρο σε κάθε τους ταξίδι στη γενέτειρα.

2.Να ενισχύουν τους δεσμούς τους με τη γενέτειρα και μέσω αυτών και οι νεώτερες γενεές Ελληνο-Αμερικανών.

3.Να κατανοήσουν και να υιοθετήσουν την έννοια του "Εθελοντισμού" αφού οι δενδροφυτεύσεις γίνονται πάντοτε σε συνεργασία με τις Τοπικές Αρχές Aυτοδιοίκησης, τις Αρχαιολογικές Υπηρεσίες και με ομάδες εθελοντών.

Στόχος επίσης είναι να ευαισθητοποιηθούν και οι συμπατριώτες μας στην Ελλάδα ώστε να στηρίξουν κι αυτοί την προσπάθεια του Οργανισμού. Για τον λόγο δημιουργήθηκε Ελληνικό παράρτημα με πρόεδρο τον πρώην βουλευτή κ. Η. Μαλεβίτη.

www.hancusa.net

 

Ναι, υιοθετώ το Πρόγραμμα Του "Plant Your Roots in Greece" για την αναδάσωση των Ελληνικών περιοχών.
Ειδικές Δωρεές
 Κα. Κος

Ονομα:-----------------------------------------------

Διεύθυνση:--------------------------------------------

------------------------------------------------------

Τηλ. --------------------------------------------------

E-mail:------------------------------------

 $20 – 2 Δένδρα (Ελάχιστη δωρεά) –

$50 - 5 Δένδρα -

$100 - 10 Δένδρα -  $1000 - A «Δασύλλιο» 100 Δένδρων

Εσώκλειστη είναι η επιταγή μου για $ή euro _____ για _____ δένδρα

Τη δωρεά σας μπορείτε να καταθέσετε ή να αποστείλετε προς:
"Plant Your Roots in Greece Foundation, Inc."
2155 W. 80th Street, Chicago, IL 60620 U.S.A. Ή

Κατάθεση στην Ελλάδα: ALPHA BANK Acc: # 143.00.2101037288
ή EUROBANK Αρ. Λογ. 0026.0012.39.0100763237

Απόδειξη:

Ονομα_____________________

Διεύθυνση---------------------------

----------------------------------------

Προς Τιμή/ Εις Μνήμη του (κλείστε σε κύκλο την επιλογή σας)

-------------------------------

Yes, I will join the "Plant Your Roots Program" to reforest the Greek mountains and countryside.

Special Donations Mr.  Mrs. Ms.

Name: _____________________________

Address: ___________________________

____________________________________

Tel.:_________________________________

E-mail: _______________________________

$20 - 2 Trees (Minimum donation)

$50 - 5 Trees

$100 - 10 Trees

$1000 - A "Grove" of 100 Trees

Enclosed is my check for $_________ for ________ trees.

Make checks payable to: "Plant Your Roots in Greece Foundation, Inc."

2155 W. 80th Street, Chicago, IL 60620 U.S.A. Or Deposits in Greece:

TRAPEZA PISTEOS Acct. #143.00.2101037288 or

EUROBANK Acct. #: 0026.0012.39.0100763237

Send Certificate to:

Name: __________________________________________

Address: ________________________________________

________________________________________________

To Honor/In Memory of (circle one) _______________________________

 

 

Όταν "κοιμάσαι" άλλος  γράφει ιστορία
ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ

 Εμείς το αραχάνθος τα σκορπίδια, οι διάττοντες, επιβήτορες στη ξένη γη, μέσα στο σκοτάδι της μέρας, στ' αχνάρια του Διογένη, με τη βούληση μας, να θεμελιώσουμε την υποδομή του ελληνικού οράματος. Να βρούμε τη χαμένη μας ταυτότητα...!
Μάγειρας

 Όποιος ελέγχει το παρόν,
ελέγχει και το παρελθόν.
 Όποιος ελέγχει το παρελθόν,
"καθορίζει"
το μέλλον
George Orwell

   

Θερμοπύλες
Κ.Καβάφης 1903

Τιμή σ' εκείνους όπου στην ζωή των
Ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες
Ποτέ απ' το χρέος μη κινούντες.
Δίκαιοι κ' ίσιοι σ' όλες των τες πράξεις.
Αλλά με λύπη κιόλας κι ευσπλαχνία.
Γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν
Είναι πτωχοί, πάλ' εις μικρόν γενναίοι,
Πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε.
Πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες,
πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους.
Και περισσότερη τιμή τους πρέπει
Όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)
Πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος.
Κ΄ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε.

 

Το κείμενο εκφράζει την άποψη του συγγραφέα
κεντρική σελίδα

ΑΡΧΕΙΟ

Ούλε τε καί μάλα χαίρε, θεοί δέ τοι όλβια δοίεν
Νά είσαι καλά καί νά χαίρεσαι, οι θεοί δέ νά σού δίδουν ευτυχία. (Οδύσσεια Ω 402.)