η φωνή σου

η στήλη μας

   
Μετανάστης
Αδέσμευτο περιοδικό στο διαδίκτυο

Εκδίδεται από επιτροπή

metanastis@metanastis.com
 


Κι εσύ λαέ βασανισμένε πληρώνεις την αδιαφορία σου 
 
 

ΕΠΕΨ
Επιστολική Ψήφος

Λογοτεχνία της διασποράς  ΕΕΛΣΠΗ

Ελληνική Γλώσσα 

Οργανισμός 
 διεθνοποίησης
 Ελληνικής Γλώσσας
ΟΔΕΓ

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Ελληνική Μουσική

Τέχνη & Πολιτισμός

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΜΑΥΡΑ-ΚΟΚΚΙΝΑ 

Ποίηση

Ενδιαφέροντες
Κόμβοι

Επιστολές

Αρχείο

 Ελληνικό Θέατρο
Βούπερταλ
Griechisches Theater
Wuppertal

Αλέξανδρος ο Μέγας

Alexander der Grosse

 DIAGORAS

ΔΙΑΓΟΡΑΣ
 ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
 

 

 

Από την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, 3 Δεκεμβρίου 2006

Φιλέλληνες με σχέση αορίστου χρόνου

Όταν, προ μηνών, ένας έλληνας διπλωμάτης έκανε χιούμορ λέγοντας ότι το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού υπάρχει... για να κάνουν τουρισμό οι επαγγελματίες «παράγοντες» της ομογένειας, δεν πολυπίστευε ότι έλεγε την αλήθεια.

Όμως, ύστερα από 11 χρόνια δράσης του ΣΑΕ, αρκετοί δείχνουν να συμφωνούν με το παραπάνω καυστικό σχόλιο. Απόδειξη, η μικρή συμμετοχή ισχυρών ομογενών στο παγκόσμιο συνέδριό του που θα γίνει 8-10 Δεκεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη.

Στο συνέδριο του ΣΑΕ θα εκλεγεί ο διάδοχος του Αντριου Αθενς (υποψήφιος ο «Αμερικανός» Χρ. Τομαράς και ο «Αιγυπτιώτης» Στ. Ταμβάκης), αλλά το κλίμα είναι βαρύ:

* Υπάρχει κριτική για έλλειψη ανανέωσης: «Μιλούν για την ανάγκη να μπουν νέοι άνθρωποι στις οργανώσεις αυτές, αλλά οι ίδιοι μόνο νεκροί θα αποχωρήσουν», γράφει το ομογενειακό site της Ν. Υόρκης, www.kalami.gr.

* Διατυπώνονται παράπονα για το βαθμό αντιπροσωπευτικότητας του ΣΑΕ. «Εκεί δεν εκπροσωπείται περισσότερο από το 10% της ομογένειας», υποστηρίζουν οι επικριτές. Αλλά και στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών, μεταξύ σοβαρού και αστείου, δηλώνουν ότι «λίγοι σοβαροί άνθρωποι ασχολούνται με το ΣΑΕ».

λλωστε -κυρίως στις ΗΠΑ- οι ομογενείς έχουν τα δικά τους λόμπι, τα οποία είναι πιο «ευέλικτα» και αποτελεσματικά: «Όσα έκανε ο γερουσιαστής Σαρμπάνης σε ένα χρόνο δεν τα έκανε το ΣΑΕ από την ίδρυσή του», υποστηρίζουν πολλοί.

* Τέλος, υπάρχουν και εσωτερικοί κραδασμοί: Ο απερχόμενος πρόεδρος έχει επικριθεί για τις στενές σχέσεις του με χριστιανικές οργανώσεις και τις αμφιλεγόμενες αποφάσεις του για βραβεύσεις παραγόντων που δεν έχουν ενδιαφερθεί για τα ελληνικά συμφέροντα (όπως ο διευθυντής της CIA Τζον Νεγκροπόντε).

Ο ίδιος ο Αθενς λέγεται ότι έχει ανταγωνιστικές σχέσεις με τους ομογενείς «δελφίνους» των ΗΠΑ και γι' αυτό θα στηρίξει μάλλον τον Αιγυπτιώτη Στ. Ταμβάκη.

Της ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΣΙΟΥΤΗ
ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 03/12/2006

 

 

    Αναφορικά περί ΣΑΕ, αρκεί μια ματιά στο αρχείο του ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ

Δεκέμβρης 1999

Από τον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας του Χέρτζμπεργκ, γιατρό κύριο Γεώργιο Βλάχο, λάβαμε την ακόλουθη επιστολή που έγραψε με την ευκαιρία του Συνεδρίου του ΣΑΕ στη Θεσσαλονίκη αρχές του Δεκέμβρη 1999, με την παράκληση να δημοσιευθεί.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ
37412 Herzberg am Harz
και περιοχής Osterode
Γερμανία

Το «Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού» και τα προβλήματά του με τη βάση του

νοιξε η αυλαία στο Βελλίδειο Κέντρο της Θεσσαλονίκης και πανηγυρικά, θα έλεγα με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια, άρχισαν οι εργασίες της Γ΄ Παγκόσμιας Συνέλευσης του αποδήμου Ελληνισμού
Η Ελλάδα ενωμένη υποδέχεται τους αξιότερους των αξίων Ελλήνων της διασποράς.

Για πρώτη φορά καλούνται:

α΄) ομογενείς επιστήμονες και ελληνιστές,
β΄) ομογενείς επιχειρηματίες,
γ΄) ομογενείς καλιτέχνες και άνθρωποι του πολιτισμού,
δ΄) απόδημες Ελληνίδες.

Ευχόμαστε, ότι όλοι αυτοί, θα μετουσιώσουν τις ιδέες-σκέψεις τους σε πράξεις και θα προσπαθήσουν να μεταδώσουν την φλόγα της φωτιάς που καίει στα σωθηκά τους, δηλαδή την αγάπη τους για την Ελλάδα στους λιγότερο εμπνευσμένους και δραστηροποιημένους και θα τους παρασείρουν με το ρεύμα της ορμής τους για να διαφυλάξουμε την διαχρονικότητα και την δόξα του Ελληνικού Πολιτισμού ήτοι την ύπαρξη αυτής της ίδιας, της πατρίδας μας Ελλάδας.

Μερικές μέρες πιο νωρίς έγινε το πρώτο Συνέδριο της Απόδημης Νεολαίας στη Μητρόπολη του Απόδημου Ελληνισμού, στη πρωτεύουσα της Μακεδονίας Θεσσαλονίκη με σκοπό την ένταξη της νεολαίας στο ΣΑΕ. Αναγνωρίσανε ότι χρειάζονται μετάγγιση αίματος και μάλιστα νέου αίματος που πρέπει να μπεί στον οργανισμό για ν' αναλάβει κάποτε την πρωτοπορεία και πρωτοκαθεδρία του οργανισμού. Η πράξη τους τιμά όλο το συμβούλιο του Α.Ε. Χαιρετίζουμε και συγχαίρουμε τις/ους επιφανείς Ελληνίδες και Έλληνες του ΣΑΕ και όλους τους συνέδρους για τους άοκνους και ανιδιοτελείς αγώνες τους για την προώθηση και επικράτηση των ελληνικών θέσεων στην υφήλιο και τους ευχόμαστε ευόδωση των εργασιών του συνεδρίου, θα ικανοποιήση τον απανταχού Ελληνισμό η επιτυχία των σκοπών του συνεδρίου. Τους παρακαλούμε όμως να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και να προσέξουν την επαφή με τη βάση του απόδημου ελληνισμού. Μία αλυσίδα είναι τόσο δυνατή όσο το ασθενέστερό της μέρος. Σαν τμήμα αυτής της αλυσίδας δεν γνωρίζουμε απολύτως τίποτα από όλα αυτά τα ωραία που έχουμε αναφέρει και γίνονται στην Θεσσαλονίκη.Τα πληροφορηθήκαμε διαβάζοντας εδώ κι εκεί τις διάφορες ελληνικές εφημερίδες. Δεν είναι υποχρέωση, καθήκον του ΣΑΕ να ενημερώση τους απόδημους;

Εμείς πιστεύουμε ότι η παράλειψη αυτή αποτελεί μεγάλη αδυναμία του ΣΑΕ και ότι με τέτοια δυσλειτουργεία το ΣΑΕ δεν θα πάει μπροστά, μάλλον θα έχουμε μαγειρεύματα και μηχανοραφίες για την εξασφάλιση της ηγεσίας. Δεν είχαμε την ευτυχία να επιλεγούμε για το πρώτο Συνέδριο για να εκλέξουμε στη συνέχεια δημοκρατικά τους ταγούς του ΣΑΕ. Δεν έχουμε επίσης την αγαθή τύχη να είμαστε άνθρωποι του ωραίου πνεύματος, επιχειρηματίες ολκής, καλλιτέχνες , άνθρωποι του πολιτισμού ή διακεκριμένοι επιστήμονες ή ελληνιστές για να λάβουμε μια κάποια ενημέρωση.

Είμαστε όμως και εμείς απόδημοι Έλληνες, έχουμε τους Νεολαίους μας που θα μπορούσαν να λάβουν μέρος στο Συνέδριο της Νεολαίας. Έχουμε τους επαγγελματίες μας. Είναι οι εστιάτορες που διακινούν ένα μεγάλο μέρος ελληνικών προϊόντων στην Γερμανία και συμβάλλουν πάρα πολύ στην προβολή του Ελληνισμού απο τον χώρο της εργασίας τους. Έχει μελετήσει κανείς, γνωρίζει κάποιος το ύψος των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων στη Γερμανία και συνακόλουθα τον αριθμό εργατικών θέσεων που εξασφαλίζουν στην πατρίδα μας οι εισαγωγές ελληνικών προϊόντων απο εστιάτορες της Γερμανία;

Παρεμπιπτόντως αναφέρουμε ότι έχουμε λάβει μέρος κατά δύναμη σε κάθε πρόσκληση που λάβαμε από το ΣΑΕ. Συμμετείχαμε στο παγκόσμιο έρανο για τους έλληνες της περιοχής του Ευξείνου Πόντου. Μέχρι σήμερα, άν και παρακαλέσαμε στις 7. Μαρτίου 1999 στην Βιέννη τον αξιότιμο πρόεδρο κύριο Athens να μας γνωστοποιήση το ποσό του εράνου, και υποσχέθηκε ότι θα το έκανε, δεν έχουμε λάβει καμιά απάντηση. Τι συμβαίνει, είναι απόρρητο μυστικό και δεν επιτρέπεται ν΄ανακοινωθεί;

-Είχε την καλοσύνη να δεχτεί επίσης στην Βιέννη στις 7. Μαρτίου 1999, επιστολή μας που αναφέρεται στην ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ με την παράκληση να εξετασθεί, αν είναι δυνατόν να δημοσιευθεί στο ενημερωτικό δελτίο του ΣΑΕ για να υπάρξει ένας διάλογος, μια αναζωπύρωση στο αποτελματωμένο θέμα της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ. Υποσχέσεις λάβαμε πολλές, πράξεις όμως δεν είδαμε.

Λαμβάνουμε επιστολές με διάφορες προτάσεις επιφανών προσώπων του ΣΑΕ με την προτροπή, παράκληση ν' απαντήσουμε για να προγραμματισθούν οι ενέργειες που πρέπει ν' ακολουθήσουν. Τους απαντάμε άμεσα και αναπτύσσουμε τις προτάσεις μας για όσα πιστεύουμε οτι πρέπει και μπορούμε να πράξουμε. Μας τιμούν με την μακροχρόνια σιωπή τους. Για μας όμως η στάση τους αποδεικνύει την αναξιοπιστία και την ανικανότητα των επιλεγμένων, των διορισμένων και όχι εκλεγμένων ανθρώπων του Απόδημου Ελληνικού Λαού. Τονίζουμε οτι είμαστε κομματικά ανεξάρτητοι και κατά συνέπεια πολιτικά ελεύθεροι, αχρωμάτιστοι και έξω απο το κομματικό παιχνίδι των συναλλαγών. Αντιλαμβανόμαστε ότι αυτή η μη κομματική υποδούλωση μας αποτελεί και το προπατορικό αμάρτημα. Πιστεύουμε ότι οι άλλοι λειτουργούν με το σκεπτικό: Όσοι δικοί μας κομματικοποιημένοι προσέλθετε, οι άλλοι απέλθετε. Εμείς επειδή πιστεύουμε ότι η ύπαρξη του ΣΑΕ είναι αναγκαία, ευχόμαστε επιτυχία στο έργο του.

Ζητάμε όμως περισσότερο Δημοκρατική Διαδικασία, να βρίσκονται πιο κοντά στη βάση για να μείνει ο θεσμός ζωντανός και ακέραιος . Ελπίζουμε και ευχόμαστε ότι οι επιλεγμένοι άρχοντες θα παραχωρήσουν τις θέσεις τους σε εκλεγμένη ηγεσία του Απόδημου Ελληνικού Λαού.

Με πατριωτικούς χαιρετισμούς
για το διοικητικό συμβούλιο

ο πρόεδρος
Γεώργιος Βλάχος

 

 

Όταν "κοιμάσαι" άλλος  γράφει ιστορία
ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ

 Εμείς το αραχάνθος τα σκορπίδια, οι διάττοντες, επιβήτορες στη ξένη γη, μέσα στο σκοτάδι της μέρας, στ' αχνάρια του Διογένη, με τη βούληση μας, να θεμελιώσουμε την υποδομή του ελληνικού οράματος. Να βρούμε τη χαμένη μας ταυτότητα...!
Μάγειρας

 Όποιος ελέγχει το παρόν,
ελέγχει και το παρελθόν.
 Όποιος ελέγχει το παρελθόν,
"καθορίζει"
το μέλλον
George Orwell

    Θερμοπύλες
Τιμή σ' εκείνους όπου στην ζωή των
Ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες
Ποτέ απ' το χρέος μη κινούντες.
Δίκαιοι κ' ίσιοι σ' όλες των τες πράξεις.
Αλλά με λύπη κιόλας κι ευσπλαχνία.
Γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν
Είναι πτωχοί, πάλ' εις μικρόν γενναίοι,
Πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε.
Πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες,
πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους.
Και περισσότερη τιμή τους πρέπει
Όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)
Πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος.
Κ΄ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε.

Κ.Καβάφης 1903

 

Το κείμενο εκφράζει την άποψη του συγγραφέα
κεντρική σελίδα

ΑΡΧΕΙΟ

Ούλε τε καί μάλα χαίρε, θεοί δέ τοι όλβια δοίεν
Νά είσαι καλά καί νά χαίρεσαι, οι θεοί δέ νά σού δίδουν ευτυχία. (Οδύσσεια Ω 402.)