η φωνή σου

η στήλη μας

   
Μετανάστης
Αδέσμευτο περιοδικό στο διαδίκτυο

Εκδίδεται από επιτροπή

metanastis@metanastis.com
 


Κι εσύ λαέ βασανισμένε πληρώνεις την αδιαφορία σου 
 
 

ΕΠΕΨ
Επιστολική Ψήφος

Λογοτεχνία της διασποράς  ΕΕΛΣΠΗ

Ελληνική Γλώσσα 

Οργανισμός 
 διεθνοποίησης
 Ελληνικής Γλώσσας
ΟΔΕΓ

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Ελληνική Μουσική

Τέχνη & Πολιτισμός

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΜΑΥΡΑ-ΚΟΚΚΙΝΑ 

Ποίηση

Ενδιαφέροντες
Κόμβοι

Επιστολές

Αρχείο

 Ελληνικό Θέατρο
Βούπερταλ
Griechisches Theater
Wuppertal

Αλέξανδρος ο Μέγας

Alexander der Grosse

 DIAGORAS

ΔΙΑΓΟΡΑΣ
 ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
 

 

 

 10 Δεκεμβρίου 2006

Το Γραφείο Τύπου της Επιτροπής Πρωτοβουλίας Επιστολικής Ψήφου στη Γερμανία ανακοινώνει:

Ανεύθυνη πολιτική αοριστολογία,
δόλωμα κομματικής, ψηφοθηρικής σκοπιμότητας είναι
 ο υπαινιγμός του Πρωθυπουργού περί «ψήφου μεταναστών»
.

Για το τι είπε, ο Πρωθυπουργός της χώρας κ. Κ. Καραμανλής, όσον αφορά τη συμμετοχή των μεταναστών στις εθνικές βουλευτικές εκλογές και τι στοχεύει στην ουσία να πετύχει με τον υπαινιγμό αυτό; Η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Επιστολικής Ψήφου στη Γερμανία θέτει τα παρακάτω ερωτήματα και προσπαθεί να εξηγήσει τα ανεξήγητα.

Παραθέτουμε το κείμενο που δημοσιεύτηκε από την ομιλία του κ. Πρωθυπουργού από τα ΜΜΕ. Τα υπογραμμισμένα σημεία με κόκκινο είναι δικά μας και για τα οποία σημεία θα αναφερθούμε αφήνοντας τα στην κρίση του κάθε αναγνώστη, μέλους ή όχι της Ν.Δ.

«Δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες μετανάστες ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής μιλώντας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.

Ο κ. Καραμανλής είπε ότι το δικαίωμα ψήφου θα αποκτήσουν οι μετανάστες από τις μεθεπόμενες εκλογές και ζήτησε τη συναίνεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τη ρύθμιση αυτή. Ο κ. Καραμανλής επέμεινε και πάλι στην ανάγκη μεταρρυθμίσεων και μετά τις εκλογές του 2008, καθώς όπως τόνισε θα είναι προς όφελος της κοινωνίας. "Οφείλουμε να τολμούμε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, η μεταρρυθμιστική στρατηγική δεν είναι για τους λίγους, υπηρετεί το συλλογικό συμφέρον, οι μεταρρυθμίσεις δεν στηρίζονται σε ιδεοληψίες και προκαταλήψεις, απευθύνονται σε ολόκληρη την κοινωνία", είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Πρωθυπουργός ανήγγειλε νομοθετική πρωτοβουλία με την οποία θα θεσμοθετηθεί η δυνατότητα των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό να ψηφίζουν στις εκλογές. Διευκρίνισε ότι το μέτρο θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές γιατί όπως εξήγησε δεν θέλει να αιφνιδιάσει κανέναν.

Η παροχή της δυνατότητας ψήφου στους Έλληνες που εργάζονται στο εξωτερικό είναι υποχρέωση της Πολιτείας και παράλληλα είναι ένα μεγάλο εγχείρημα που χρειάζεται καλή προετοιμασία, κατέληξε ο Πρωθυπουργός.» - 7.12.2006

«..το δικαίωμα ψήφου θα αποκτήσουν..»:
Διορθώνουμε.:Οι μετανάστες έχουν δικαίωμα να ψηφίζουν, προφανώς δεν χρειάζεται να το αποκτήσουν. Το αγνοεί λοιπόν ο Πρωθυπουργός ή δεν του φτάνουν τα ελληνικά του να το διατυπώσει. Απόδειξη: ότι κατά χιλιάδες κατεβαίνουν οι μετανάστες της ΕΕ στις εκάστοτε εθνικές βουλευτικές εκλογές, με λεωφορεία, αεροπλάνα κ. τ. λ, με φτηνά μάλιστα κομματικά, ψηφοθηρικά εισιτήρια και ψηφίζουν.
Εκείνο που ζητάει σύσσωμος ο ελληνικός λαός μέσα και έξω από την Ελλάδα, δεν είναι το δικαίωμα ψήφου αυτό καθεαυτό, αλλά η πρακτική της «Επιστολικής Ψήφου» ή οποιουδήποτε άλλου μέσου, Προξενεία, διαδίκτυο κ.τ.λ., που θα αφαιρούσαν τις αποστάσεις, σε περίπτωση που ο ψηφοφόρος θα ευρίσκεται, για οποιοδήποτε λόγο, μακριά από τις κάλπες και είναι εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους και δικαιούται όπως και υποχρεούται να ψηφίσει.
Γεγονός που θα πολλαπλασίαζε τη συμμετοχή των μεταναστών στις εκλογές εφόσον από τις 400 με 500 χιλιάδες ψηφοφόρους απόδημους στην ΕΕ, μόνο 30 με 40 χιλιάδες μπορούν και παίρνουν μέρος στις εκάστοτε βουλευτικές εκλογές.
Προφανώς η εφαρμογή και μόνο της Επιστολικής Ψήφου που την ορίζει το Σύνταγμα λύνει κατά πρώτο το πρόβλημα εκατοντάδων χιλιάδων ψηφοφόρων μέσα και έξω από τη χώρα και δεν έχει καμία σχέση με το δικαίωμα ή όχι της ψήφου, αφού αυτό προϋπάρχει.

«δεν στηρίζονται σε ιδεοληψίες και προκαταλήψεις, απευθύνονται σε ολόκληρη την κοινωνία", είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός».
Στο σημείο αυτό ο Πρωθυπουργός επιβεβαιώνει ιστορικά ακόμη μια φορά τον αείμνηστο Δhημήτρη Ψάθα.: «πας πολιτικός και ψεύτης.»

«Διευκρίνισε ότι το μέτρο θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές γιατί όπως εξήγησε δεν θέλει να αιφνιδιάσει κανέναν».
Το παραπάνω συγκεκριμένο θέμα της Επιστολικής Ψήφου τέθηκε στον σημερινό Πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή από τους μετανάστες της Γερμανίας κατά την τελευταία προεκλογική του περιοδεία, όπου είχε δώσει «πειστική» υπόσχεση.: «Αν η Ν.Δ γίνει κυβέρνηση σας υπόσχομαι ότι θα λύσει το πρόβλημα αυτό».
Η Ν.Δ έγινε κυβέρνηση, αλλά το πρόβλημα παραπέμπεται στις επόμενες καλένδες. Δεν είναι αυτό πενιχρός υποβιβασμός της νοημοσύνης ενός λαού; Ο Κ. Καραμανλής μεταθέτει το θέμα στις μεθεπόμενες εκλογές σαν να είναι σίγουρος από σήμερα, ότι θα είναι και μόνιμος Πρωθυπουργός. Ως κατά τα άλλα: είπε και λάλησε.

«ζήτησε τη συναίνεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης»
Ο κ. Καραμανλής γνωρίζει ότι κανένα κόμμα δεν είναι διατεθειμένο να λύσει το καυτό αυτό πρόβλημα της χώρας και πετάει το μπαλάκι στους συμπαίχτες του.

Η παρακάτω ανακοίνωση μοιράστηκε και εδόθη προσωπικώς στον κ. Βαρβιτσιώτη σε ημερίδα στην οποία συζητήθηκαν θέματα.: «Νομικά και θεσμικά προβλήματα και ρυθμίσεις σε θέματα ομογένειας.» στο Ντίσελντορφ στις 06.10.2001 στην οποία ήταν ο κεντρικός ομιλητής.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο. 63,

Προς τον κ. Ιωάννη Βαρβιτσιώτη, Βουλευτή, Πρόεδρο του«Ινστιτούτο Δημοκρατίας.: «Κωνσταντίνος Καραμανλής»

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε!
Επιτρέψτε μας, μ΄ αυτή μας τη δημόσια ανακοίνωση, να αναφερθούμε ακόμη μια φορά κατά το διάστημα της σημερινής ημερίδας στο καυτό κοινωνικό και πολιτικό μας πρόβλημα, όσον αφορά τη συμμετοχή μας στις εθνικές βουλευτικές εκλογές και δη, δια της- ΕΠΙΣΤΟΛΙΚΗΣ ΨΗΦΟΥ-.

Είναι πλέον ξεκάθαρο, ότι το επίμαχο αυτό καυτό μας πρόβλημα, όσον αφορά ιδιαίτερα εμάς τους Έλληνες Ευρωπολίτες, έχει ήδη αρχίσει να προκαλεί κοινωνικές επιπτώσεις στη πολιτική συνείδηση και το ήθος μας. Δεν σκαλώνει σε οργανωτικές αδυναμίες, ούτε και υπάρχουν νομικά προσκόμματα, αλλά θρυμματίζεται μέσα στα πολιτικά γρανάζια των ελληνικών κομμάτων και παραβλέπεται από τις εκάστοτε ηγεσίες τους.
Είναι σίγουρο πλέον, ότι εμείς τα ως προς όλα τ΄ άλλα «αγαπητά» Σας παιδιά, είμαστε πολιτικό αγκάθι στα μάτια Σας, επειδή δεν μας ελέγχετε πελατειακά.
Αφού μερικές χιλιάδες «ανεξέλεγκτοι» ψήφοι μπορούν να επηρεάσουν πολιτικές καταστάσεις στην χώρα, και γιατί όχι;
Και τότε μπαίνει το ερωτηματικό: τι είδους δημοκρατία έχουμε στη χώρα που γεννήθηκε αυτή η δημοκρατία; Πώς συμβιβάζεται αυτή η συμπεριφορά των ελληνικών κομμάτων με την πολιτική ενότητα της Ενωμένης Ευρώπης; Πως αντιλαμβάνεστε το γεγονός, ότι στην εποχή του διαδίκτυου και λίγο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα τον 21ον αιώνα να υπάρχουν παραμελημένοι Έλληνες, ουσιαστικά χωρίς πολιτικά δικαιώματα; Εμείς δεν είμαστε«Ομογένεια» όπως οι έλληνες σε άλλες Ηπείρους. Εμείς είμαστε Ευρωπολίτες και αναπόσπαστο κομμάτι της χώρας μας. Εκκρεμεί ήδη, όπως θα ξέρετε, από της 02.04 2000 αγωγή μας κατά του Ελληνικού Δημοσίου με στόχο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, όσον αφορά το δικαίωμα χρήσης, Επιστολικής Ψήφου. Τις μερικές χιλιάδες Γερμ. Μάρκα δικαστικά έξοδα τα πληρώνουμε από τις τσέπες μας κι από το μεροκάματο που κερδίζουμε.
Η σχετική τελευταία τοποθέτηση της αρμόδιας υπουργού Εσωτερικών κ. Β. Παπανδρέου στις 13.08.01 στην «Ελευθεροτυπία» ήταν αναχρονιστική και άτοπη.

Με αγωνιστικό χαιρετισμό!
Από τo γραφείο της ΕΠΕΨ, Ντύσελντορφ, 06.10.2001
Tel.: 0211/6999555, Fax: 0211/6999557

E-mail: metanastis@t-online.de

Και ένα σχόλιο για το παρακάτω άρθρο 51 του Ελληνικού Συντάγματος από την § 1-4.
'Αρθρο 51 - (Εκλογή βουλευτών, εκλογικό δικαίωμα)

1. O αριθμός των βουλευτών ορίζεται με νόμο, δεν μπορεί όμως να είναι μικρότερος από διακόσιους ούτε μεγαλύτερος από τριακόσιους.

2. Oι βουλευτές αντιπροσωπεύουν το Έθνος.

3. Oι βουλευτές εκλέγονται με άμεση, καθολική και μυστική ψηφοφορία από τους πολίτες που έχουν εκλογικό δικαίωμα, όπως νόμος ορίζει. O νόμος δεν μπορεί να περιορίσει το εκλογικό δικαίωμα παρά μόνο αν δεν έχει συμπληρωθεί κατώτατο όριο ηλικίας ή για ανικανότητα δικαιοπραξίας ή ως συνέπεια αμετάκλητης ποινικής καταδίκης για ορισμένα εγκλήματα.

4. Oι βουλευτικές εκλογές διενεργούνται ταυτόχρονα σε ολόκληρη την Επικράτεια. Νόμος που ψηφίζεται με την πλειοψηφία των δύο τρίτων του όλου αριθμού των βουλευτών μπορεί να ορίζει τα σχετικά με την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από τους εκλογείς που βρίσκονται έξω από την Επικράτεια. Ως προς τους εκλογείς αυτούς η αρχή της ταυτόχρονης διενέργειας των εκλογών δεν κωλύει την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος με επιστολική ψήφο ή άλλο πρόσφορο μέσο, εφόσον η καταμέτρηση και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων διενεργείται όποτε αυτό γίνεται και σε ολόκληρη την Επικράτεια.

5. Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική

(Η υπογράμμιση με κόκκινο είναι δική μας.) Κ΄ όμως: οι Έλληνες απόδημοι της ΕΕ ψηφίζουν ανενόχλητοι αφού μπορούν και φτάνουν στις εκλογικές κάλπες, άρα έχουν εκλογικό δικαίωμα! Για πιο εκλογικό δικαίωμα αναφέρεται ο κ. Πρωθυπουργός; Άρα με την μη παραχώρηση χρήσης της Επιστολικής Ψήφου, Προξενείων ή Διαδίκτυο, σ΄ εκείνους που δεν μπορούν να ταξιδέψουν, μέσα και έξω από τη χώρα περιορίζεται το εκλογικό δικαίωμα κατά συνέπεια αντίκειται στον παραπάνω νόμο. «Δάσκαλε που εδίδασκες και νόμο δεν εκράτεις».

Τυπώστε το άρθρο, στείλτε το σε φίλους, συζητείστε το θέμα μαζί τους, μέσα κι έξω από την Ελλάδα.

Από το γραφείο Τύπου της Επιτροπής πρωτοβουλίας Επιστολικής Ψήφου
Kellidis Anestis Tel: 49 (0) 211 6999555 Fax:69996557

metanastis@t-online.de

 

 

Όταν "κοιμάσαι" άλλος  γράφει ιστορία
ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ

 Εμείς το αραχάνθος τα σκορπίδια, οι διάττοντες, επιβήτορες στη ξένη γη, μέσα στο σκοτάδι της μέρας, στ' αχνάρια του Διογένη, με τη βούληση μας, να θεμελιώσουμε την υποδομή του ελληνικού οράματος. Να βρούμε τη χαμένη μας ταυτότητα...!
Μάγειρας

 Όποιος ελέγχει το παρόν,
ελέγχει και το παρελθόν.
 Όποιος ελέγχει το παρελθόν,
"καθορίζει"
το μέλλον
George Orwell

    Θερμοπύλες
Τιμή σ' εκείνους όπου στην ζωή των
Ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες
Ποτέ απ' το χρέος μη κινούντες.
Δίκαιοι κ' ίσιοι σ' όλες των τες πράξεις.
Αλλά με λύπη κιόλας κι ευσπλαχνία.
Γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν
Είναι πτωχοί, πάλ' εις μικρόν γενναίοι,
Πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε.
Πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες,
πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους.
Και περισσότερη τιμή τους πρέπει
Όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)
Πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος.
Κ΄ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε.

Κ.Καβάφης 1903

 

Το κείμενο εκφράζει την άποψη του συγγραφέα
κεντρική σελίδα

ΑΡΧΕΙΟ

Ούλε τε καί μάλα χαίρε, θεοί δέ τοι όλβια δοίεν
Νά είσαι καλά καί νά χαίρεσαι, οι θεοί δέ νά σού δίδουν ευτυχία. (Οδύσσεια Ω 402.)