η φωνή σου

η στήλη μας

   
Μετανάστης
Αδέσμευτο περιοδικό στο διαδίκτυο

Εκδίδεται από επιτροπή

metanastis@metanastis.com
 


Κι εσύ λαέ βασανισμένε πληρώνεις την αδιαφορία σου 
 
 

ΕΠΕΨ
Επιστολική Ψήφος

Λογοτεχνία της διασποράς  ΕΕΛΣΠΗ

Ελληνική Γλώσσα 

Οργανισμός 
 διεθνοποίησης
 Ελληνικής Γλώσσας
ΟΔΕΓ

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Ελληνική Μουσική

Τέχνη & Πολιτισμός

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΜΑΥΡΑ-ΚΟΚΚΙΝΑ 

Ποίηση

Ενδιαφέροντες
Κόμβοι

Επιστολές

Αρχείο

 Ελληνικό Θέατρο
Βούπερταλ
Griechisches Theater
Wuppertal

Αλέξανδρος ο Μέγας

Alexander der Grosse

 DIAGORAS

ΔΙΑΓΟΡΑΣ
 ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
 

 

 

Τα παραλειπόμενα των εκλογών
Γράφει ο Διονύσης Ε. Κονταρίνης, Νέα Υόρκη, 24 Οκτωβρίου 2006

Με επαναληπτική ψηφοφορία της δεύτερης Κυριακής, ο κύκλος των Νομαρχιακών και Δημοτικών εκλογών τέλειωσε. Κάποιοι νίκησαν, κάποιοι έχασαν, κάποιοι συνεχίζουν να προβληματίζονται τι ακριβώς έγινε, μοιάζοντας έτσι να μην έχουν ακόμη συνειδητοποιήσει το πως και το γιατί. Οι απαντήσεις πολλές. Ας ψάξουν να τις βρουν.

Όμως ο απόηχος που άφησαν πίσω τους οι εκλογές αυτές, δίνει την αιτία για μια πιο προσεγμένη μελέτη τόσο από μέρους των πολιτικών όσο και από μέρους των απλών πολιτών. Μια μελέτη που αξίζει να κάμουν νικητές και ηττημένοι. Μια μελέτη που υποχρεωτικά πρέπει να κάμουν οι απλοί ψηφοφόροι. Ο λαός.

Ποιοί και πόσοι θα μπουν στον κόπο να κάμουν αυτή τη μελέτη μάλλον δεν μπορεί να προσδιοριστεί. Ίσως και κανείς. Ίσως ακόμη και να μην το θεωρήσουν απαραίτητο. Συμβαίνει αυτή να είναι η νοοτροπία των πολιτικών της πατρίδας μας. Αναπαύονται στην νίκη τους ή συνηθίζουν με την ήττα τους. Τα υπόλοιπα τα θεωρούν άνευ σημασίας. Δυστυχώς ποτέ δεν διδάσκονται τίποτα από καμιά πολιτική αναμέτρηση.

Υπάρχουν όμως και τα παραλειπόμενα. Όλες οι εκλογές έχουν πάντοτε τα παραλειπόμενά τους. Και τούτη τη φορά τα παραλειπόμενα ήσαν πολλά.

Μέσα στα κύρια χαρακτηριστικά παραλειπόμενα θα πρέπει να αναφερθεί η συμπεριφορά των στελεχών των δύο μεγάλων κομμάτων προς τους υποψηφίους που είχαν επιλέξει και χρήσει για το αξίωμα του πολιτικού άρχοντα. Κανείς δεν τους συμπαραστάθηκε, κανείς δεν τους βοήθησε, κανείς δεν τους πρόσφερε κάτι. Μπορώ να πω ότι με κάποιον τρόπο τους πολέμησαν.

Στην νομαρχιακή μάχη της Θεσσαλονίκης το ΠΑΣΟΚ έριξε -στην κυριολεξία- στον λάκκο των λεόντων την Βούλα Πατουλίδου απέναντι σε έναν Ψωμιάδη γνωστόν για τις πολιτικές του ίντριγκες. Έναν Ψωμιάδη που κατασκεύασε ακόμη και γιαουρτώματα προκειμένου να ενεργοποιήσει την συμπάθεια των πολιτών. Σαν τι μπορούσε να κάμει μια Πατουλίδου τελείως ανίδεη ως προς τα πολιτικά τερτίπια;

Παρ΄ όλα αυτά η Πατουλίδου κατάφερε να συγκεντρώσει ένα εντυπωσιακό, για την περίπτωσή της, αριθμό ψηφοφόρων.

Στα ίδια πλαίσια και η κ. Αράπογλου. Τελείως αβοήθητη από το ΠΑΣΟΚ, όπως άλλωστε και η ίδια ομολόγησε, προσπάθησε να αναμετρηθεί με έναν Παπαγεωργόπουλο, οποίος είναι γνωστό ότι προκειμένου να εξασφαλίσει την επιτυχία του μετέρχεται όλα τα πολιτικά κόλπα. Τίμια και όχι.

Όχι πως η ΝΔ έκαμε κάτι καλύτερο. Και αυτή αγνόησε παντελώς τους περισσοτέρους των υποψηφίων της. Περιορίστηκε σε συμβουλές οι οποίες κάπου κάτι απέδωσαν.

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αλλά και από τα πλέον κατάπτυστα παραλειπόμενα από τις εκλογές αυτές είναι αναμφισβήτητα ο αχαρακτήριστος, ο αλήτικος, τρόπος με τον οποίο ο πολυσυζητημένος και ιδιόρρυθμος βουλευτής Αχαϊας της ΝΔ κ. Νικολόπουλος θέλησε να σχολιάσει τον πολιτικό λόγο του υποστηριζόμενου από το ΠΑΣΟΚ υποψηφίου Δημάρχου Πατρών κ. Φούρα, σε μια προσπάθειά του να συμπαρασταθεί στον υποψήφιο της ΝΔ, κ. Φλωράτο. Ο κ. Νικολόπουλος με την συμπεριφορά του αυτή απέδειξε για μια ακόμη φορά ότι δικαιολογημένα κατέχει τον τίτλο του βουλευτή-καραγκιόζη, στον χώρο της πολιτικής της Ελλάδας. Βέβαια η πράξη του αυτή κατηγορήθηκε και σχολιάστηκε δυσμενώς από κάθε τίμιο πολίτη της χώρας. Μόνο η παράταξη στην οποία ανήκει ο καραγκιόζης κ. Νικολόπουλος απέφυγε κάθε σχόλιο. Ίσως διότι όλοι τους, όπως πριν από καιρό είπε ο κ. Κεφαλογιάννης, είναι καραγκιόζηδες. Ίσως διότι ο βουλευτής αυτός ανήκει στους λεγόμενους «Λοχαγούς» της ΝΔ και κανείς δεν τολμάει να τους αγγίξει. Αν αυτοί είναι οι «Λοχαγοί» του κ. Καραμανλή τότε το μόνο που απομένει σε μας είναι να του πούμε «να τους χαίρεται.»

Όμως παρ΄ όλες τις ανήθικες και αηδιαστικές προσπάθειες του κ. Νικολόπουλου ο κ. Φούρας εκλέχτηκε πανηγυρικά στο αξίωμα του Δημάρχου Πατρών και ο κ. Νικολόπουλος απέμεινε να είναι ένας ανάξιος πολιτικός, ένας άνευ επιπέδου κοινός θνητός. Οι Πατρινοί οφείλουν να θυμηθούν τον κ. Νικολόπουλο στις επόμενες βουλευτικές εκλογές και να τον τιμήσουν ανάλογα.

Βέβαια δεν υστέρησε και άλλος ένας από τους καραγκιόζηδες της ΝΔ, ο κ. Ψωμιάδης ο οποίος, χωρίς κανένα ίχνος ντροπής και αξιοπρέπειας και στερούμενος πολιτικού ήθους και ανδρικού θάρρους αναφέρθηκε στις αθλητικές επιδόσεις της κ. Πατουλίδου χαρακτηρίζοντάς τες αποτελέσματα φαρμάκων και αναβολικών. Αν είναι δυνατόν αυτή να είναι η συμπεριφορά όχι μόνο ενός Νομάρχου αλλά και ενός απλού ανθρώπου.

Συνολικά το ΠΑΣΟΚ μπορεί να θριαμβεύει ότι από τις εκλογές αυτές βγήκε κερδισμένο. Όμως είναι μεγάλη η απόσταση από την πραγματικότητα. Η φθορά της ΝΔ είναι αυτή που έδωσε κάποια κέρδη στο ΠΑΣΟΚ και όχι η ικανότητα του αρχηγού του και των στελεχών του. Αυτό ας το προσέξουν.

Η επομένη των εκλογών ανέδειξε μιαν Ελλάδα χωρίς κανένα κέρδος. Οι περισσότεροι των εκλεγμένων είναι αυτοί που έχουν κατά το παρελθόν υπηρετήσει τις Νομαρχιακές και Δημοτικές αρχές χωρίς κανένα σοβαρό έργο, χωρίς κάποιο όφελος για τον απλό πολίτη της αυτοδιοίκησής τους. Έτσι το μόνο που μπορούμε να περιμένουμε είναι "Μια από τα ίδια»

Οι εκλογές του 2006 πέρασαν στην ιστορία. Καλό θα είναι οι ασχολούμενοι με τα πολιτικά κάπου κάπου να ρίχνουν μια ματιά στις εκλογές αυτές. Αξίζει τον κόπο γιατί έχουν να διδαχθούν πολλά.

denniskontarinis@yahoo.com

 

 

Όταν "κοιμάσαι" άλλος  γράφει ιστορία
ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ

 Εμείς το αραχάνθος τα σκορπίδια, οι διάττοντες, επιβήτορες στη ξένη γη, μέσα στο σκοτάδι της μέρας, στ' αχνάρια του Διογένη, με τη βούληση μας, να θεμελιώσουμε την υποδομή του ελληνικού οράματος. Να βρούμε τη χαμένη μας ταυτότητα...!
Μάγειρας

 Όποιος ελέγχει το παρόν,
ελέγχει και το παρελθόν.
 Όποιος ελέγχει το παρελθόν,
"καθορίζει"
το μέλλον
George Orwell

    Θερμοπύλες
Τιμή σ' εκείνους όπου στην ζωή των
Ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες
Ποτέ απ' το χρέος μη κινούντες.
Δίκαιοι κ' ίσιοι σ' όλες των τες πράξεις.
Αλλά με λύπη κιόλας κι ευσπλαχνία.
Γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν
Είναι πτωχοί, πάλ' εις μικρόν γενναίοι,
Πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε.
Πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες,
πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους.
Και περισσότερη τιμή τους πρέπει
Όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)
Πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος.
Κ΄ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε.

Κ.Καβάφης 1903

 

Το κείμενο εκφράζει την άποψη του συγγραφέα
κεντρική σελίδα

ΑΡΧΕΙΟ

Ούλε τε καί μάλα χαίρε, θεοί δέ τοι όλβια δοίεν
Νά είσαι καλά καί νά χαίρεσαι, οι θεοί δέ νά σού δίδουν ευτυχία. (Οδύσσεια Ω 402.)