η φωνή σου

η στήλη μας

   
Μετανάστης
Αδέσμευτο περιοδικό στο διαδίκτυο

Εκδίδεται από επιτροπή

metanastis@metanastis.com
 


Κι εσύ λαέ βασανισμένε πληρώνεις την αδιαφορία σου 
 

ΕΠΕΨ
Επιστολική Ψήφος

Λογοτεχνία της διασποράς  ΕΕΛΣΠΗ

Ελληνική Γλώσσα 

Οργανισμός 
 διεθνοποίησης
 Ελληνικής Γλώσσας
ΟΔΕΓ

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Ελληνική Μουσική

Τέχνη & Πολιτισμός

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΜΑΥΡΑ-ΚΟΚΚΙΝΑ 

Ποίηση

Ενδιαφέροντες
Κόμβοι

Επιστολές

Αρχείο

 Ελληνικό Θέατρο
Βούπερταλ
Griechisches Theater
Wuppertal

Αλέξανδρος ο Μέγας

Alexander der Grosse

 DIAGORAS

ΔΙΑΓΟΡΑΣ
 ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
 

 

 

Ο ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ
Σπύρος Γκάρος,Νυρενβέργη, 2.11.2005

Είναι φυσικό να σηκώνεται η τρίχα της κεφαλής κάθε λογικού ανθρώπου όταν διαβάζει στον ημερήσιο τύπο το τι συμβαίνει στους κύκλους του μεγαλοκεφαλαίου, όπως π.χ το 2000 στην εταιρία "MANNESMANN" στο Ντύσσελντορφ. Από την μία μέρα στην άλλη, ενώ οικονομικά πήγαινε η φίρμα πολύ καλά, πουλήθηκε στην αγγλική εταιρία Vodafone. Γι' αυτή τη μεταφορά αποζημιώθηκαν οι τέσσερις διευθυντές του προεδρείου με 57 εκατομμύρια ευρώ. Η απόφαση για την αποζημίωση πάρθηκε από το συμβούλιο προσωπικού της MANNESMANN, μέλη του οποίου ήταν: ο διοικητής της Deutsche Bank, Γιόσεφ κερμαν, (γνωστός για την απόφαση που πήρε στις αρχές του έτους 2005 ν΄απολύσει 6,5χιλ υπαλλήλους της τράπεζας), ο πρώην διοικητής της εταιρίας, Κλάους Έσσερ, ο πρώην πρόεδρος του συνδικάτου μεταλλουργίας (IG-Metall), Κλάους Ζβίνκελ, και ακόμα τρεις νομικοί σύμβουλοι. Ποιά κομπίνα κρύβεται πίσω από αυτή πώληση, μιας εταιρίας των 180 εκατομμυρίων Ευρώ; Αυτό αναλαμβάνει να επανεξετάσει με μία αναθεώρηση της προηγούμενης δίκης, ο αρχιεισαγγελέας κ.Κάϊ Νέεμ, του BGH Ομοσπονδιακού δικαστηρίου στη Καρλσρούη. Σημειωτέον ότι στην πρώτη δίκη που έγινε στο Ντύσσελντορφ είχε το συμβούλιο του προσωπικού απαλλαγεί. Το άκρον άωτο της θρασύτητας είναι ότι, όταν προσήλθε ο κ. κερμαν, στις 17.10, να καταθέσει στις δικαστικές αρχές, ειρωνευόμενος και γελώντας έδειξε με τα δάχτυλα το Viktory (V) σήμα της νίκης.

Δεν μπορώ να βρω τον κατάλληλο χαρακτηρισμό γι' αυτά που συμβαίνουν στην κοινωνία των "μεγαλο-μάνεντζερ". Δηλαδή τη μεγάλη διαφθορά. Να το ονομάσω  αδιαντροπιά, υπερβολή ή ασέβεια προς τον συνάνθρωπο;- Σε ποιόν Θεό αυτοί πιστεύουν; Αν πιστεύουν. Εξήντα εκατομμύρια μοιράζονται, μία αστρονομική αποζημίωση, σε τέσσερις διοικητικούς διευθυντές για να παραδώσουν αμαχητί την εταιρία και ν' αποχωρήσουν με τις βαλίτσες τους για ταξίδι αναψυχής. Σε μία εποχή που η ανεργία καλπάζει και η φτώχεια μέρα με την ημέρα μεγαλώνει. Αλήθεια πόση αποζημίωση θα πάρουν οι υπάλληλοι του κ. κερμαν όταν τους κοινοποιηθεί η απόλυση; Πόση αποζημίωση θα πάρουν οι 1750 εργαζόμενοι της εταιρίας Electrolux/AEG στην Νυρεμβέργη, όταν αυτή θα κλείσει του χρόνου και θα μεταφερθεί κάπου αλλού; Ποια είναι η αποζημίωση που παίρνουν όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι που καθημερινώς απολύονται; Η διανομή των εκατομμυρίων μεταξύ των μεγαλο-μάνετζερ, δηλαδή από χέρι σε χέρι, είναι δείγμα μίας επερχόμενης, ή ήδη εφαρμοζόμενης, παγκοσμιοποίησης του κεφαλαίου. Αυτά που συμβαίνουν σήμερα είναι ένα ψυχρό κοινωνικό έγκλημα.

athinaios@t-online.de

 

 

Όταν "κοιμάσαι" άλλος  γράφει ιστορία
ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ

 Εμείς το αραχάνθος τα σκορπίδια, οι διάττοντες, επιβήτορες στη ξένη γη, μέσα στο σκοτάδι της μέρας, στ' αχνάρια του Διογένη, με τη βούληση μας, να θεμελιώσουμε την υποδομή του ελληνικού οράματος. Να βρούμε τη χαμένη μας ταυτότητα...!
Μάγειρας

 Όποιος ελέγχει το παρόν,
ελέγχει και το παρελθόν.
 Όποιος ελέγχει το παρελθόν,
"καθορίζει"
το μέλλον
George Orwell

   

Θερμοπύλες
Κ.Καβάφης 1903

Τιμή σ' εκείνους όπου στην ζωή των
Ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες
Ποτέ απ' το χρέος μη κινούντες.
Δίκαιοι κ' ίσιοι σ' όλες των τες πράξεις.
Αλλά με λύπη κιόλας κι ευσπλαχνία.
Γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν
Είναι πτωχοί, πάλ' εις μικρόν γενναίοι,
Πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε.
Πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες,
πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους.
Και περισσότερη τιμή τους πρέπει
Όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)
Πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος.
Κ΄ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε.

 

Το κείμενο εκφράζει την άποψη του συγγραφέα
κεντρική σελίδα

ΑΡΧΕΙΟ

Ούλε τε καί μάλα χαίρε, θεοί δέ τοι όλβια δοίεν
Νά είσαι καλά καί νά χαίρεσαι, οι θεοί δέ νά σού δίδουν ευτυχία. (Οδύσσεια Ω 402.)