η φωνή σου

η στήλη μας

   
Μετανάστης
Αδέσμευτο περιοδικό στο διαδίκτυο

Εκδίδεται από επιτροπή

metanastis@metanastis.com
 


Κι εσύ λαέ βασανισμένε πληρώνεις την αδιαφορία σου 
 
 

ΕΠΕΨ
Επιστολική Ψήφος

Λογοτεχνία της διασποράς  ΕΕΛΣΠΗ

Ελληνική Γλώσσα 

Οργανισμός 
 διεθνοποίησης
 Ελληνικής Γλώσσας
ΟΔΕΓ

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Ελληνική Μουσική

Τέχνη & Πολιτισμός

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΜΑΥΡΑ-ΚΟΚΚΙΝΑ 

Ποίηση

Ενδιαφέροντες
Κόμβοι

Επιστολές

Αρχείο

 Ελληνικό Θέατρο
Βούπερταλ
Griechisches Theater
Wuppertal

Αλέξανδρος ο Μέγας

Alexander der Grosse

 DIAGORAS

ΔΙΑΓΟΡΑΣ
 ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
 

 

 

Μαύρα - κόκκινα

Από την: «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία.17.12.2006»
Τα
κόκκινα δικά μου. Μάγειρας

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ. «Η Ν.Δ. αναβιώνει το παρακράτος»
«Κι εγώ βέβαια είμαι γέννημα θρέμμα του ΠΑΣΟΚικού παρακράτους». Ε! τότε τι Γιώργος τι Κωστάκης;

«Δεν υπάρχει σενάριο ήττας»
Η ήττα είναι δοσμένη πραγματικότητα

συνέντευξη στον ΤΑΣΟ ΠΑΠΠΑ

«Διεκδικώ μια πρώτη ευκαιρία για να κάνουμε πράξη το όραμά μας. Ψήφος στη Νέα Δημοκρατία δεν είναι δεύτερη ευκαιρία, είναι επιβράβευση μιας φαύλης πολιτικής». Είμαστε οι φαυλότεροι και τη δικαιούμαστε.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, υποστηρίζει ότι «η νίκη του κόμματός μας στις εκλογές είναι υποχρέωση απέναντι στην παράταξή μας και απέναντι στην πατρίδα».Πατρίδα και κόμμα συνταυτίζονται, μόνο ο λαός ξεχωρίζει.

* Απευθύνει πρόσκληση διαλόγου στον ΣΥΝ και στο ερώτημα αν πιστεύει στις συμμαχικές κυβερνήσεις, απαντά πως «πιστεύω στις αποτελεσματικές κυβερνήσεις και σε μια ευρεία δημοκρατική συναίνεση». Κι αν δεν το πιστεύω το λέω.

* Δεσμεύεται ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα θεσπίσει ένα πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα, ότι θα θεμελιώσει καθαρές σχέσεις ανάμεσα στα ΜΜΕ, στην πολιτική και οικονομική εξουσία και υποστηρίζει ότι πρέπει να μπουν κανόνες στη λειτουργία των εταιρειών δημοσκόπησης: Έτσι που να μην καταλήγουν σε αποτελέσματα πέρα από αυτό που συμφέρει το κόμμα, το κομμάτι μας δηλαδή. «Δεν είναι δυνατόν μια εταιρεία να εξαρτάται οικονομικά από το κράτος και να δυσαρεστήσει την κυβέρνηση». Θα εφαρμόσουμε τη «δημοκρατική» φίμωση.

* Δηλώνει ότι θέλει να αξιοποιήσει τον Ευ. Βενιζέλο, τον Κ. Λαλιώτη, ο οποίος «δεν είναι αδρανής, είναι παρών», αλλά αποφεύγει να πει το ίδιο και για τον Γ. Παπαντωνίου. Έξω από το σινάφι όσοι έχουν δική τους γνώμη.

* Τέλος, σ' ό,τι αφορά τις προτάσεις για νέο εκλογικό νόμο, αναφέρει: «Εμείς θα πηγαίναμε στις εκλογές με οποιοδήποτε σύστημα ενισχύει την αυτονομία της πολιτικής και χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερη δημοκρατικότητα. Με τον τρόπο που τίθεται το θέμα από τη Ν.Δ., δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συζήτησης». Και με επιστολική ψήφο;

* Λένε ότι οι οργανωτικές αλλαγές που κάνατε ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση. Έπρεπε να αφήσετε να περάσουν τρία χρόνια;

- Πρώτος μου στόχος ήταν η ενότητα και η ανασύνταξη της παράταξης. Είχαμε υποστεί μια εκλογική ήττα- και είχαμε χάσει τις κουτάλες βλέπεις-, έπειτα από μακροχρόνια παραμονή στην εξουσία-είχαμε κακοσυνηθίσει-. Μετά έπρεπε να γίνουν οι θεσμικές αλλαγές, -διότι ήθελαν κι άλλοι να φάνε-διότι αυτές - οι παραχωρήσεις -δημιουργούν τη νέα βάση ενός σύγχρονου σοσιαλιστικού και δημοκρατικού κόμματος, συμμετοχικού ανοιχτού προς τον-κάθε αετονύχη- πολίτη. Στην επόμενη φάση, κλιμακώσαμε την αντιπολιτευτική μας δράση -να ξαναγυρίσουμε στον κορβανά- έχοντας πια δεδομένη -τη στιγμή- και την αρνητική πορεία της χώρας μας επί Ν.Δ. -μέσα στη οποία έγινε και γίνεται σκληρή κορβανομαχία - Οργανώσαμε την πορεία μας προς τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με στόχο τη μεγάλη αλλαγή της αποκέντρωσης του κράτους.- με λίγα λόγια χωρίσαμε τα τσανάκια για να μη γίνεται συνωστισμός, όλα στο ίδιο τραπέζι ενοχλούν-. Σεβαστήκαμε - σεβάστηκα την εντολή που μας έδωσε η πλατιά βάση-που τρώει αιωνίως κομματικό κουτόχορτο κι έχει νερουλιάσει το μυαλό- του Κινήματος να πάμε σε σημαντικές αλλαγές στο ΠΑΣΟΚ για να αλλάξουμε -τα πετρέλαια από- την Ελλάδα. Δουλέψαμε δημιουργικά τα τελευταία τρία χρόνια. Βλέπετε η δημιουργία τρέχει από τα μπατζάκια μας.

* Είχατε πει ότι μια εκλογική ήττα έχει και δημιουργικές πλευρές. Τι εννοούσατε; Μήπως ότι ο χρόνος που είσαστε στην αντιπολίτευση δεν είναι αρκετός για να κάνετε τομές; Για τομές μιλάτε; Εδώ δεν έχει μείνει τίποτε όρθιο τα έχουμε κάνει όλα θρύψαλα.

- Ξεχάσατε όμως το δεύτερο κομμάτι της φράσης που είπα, ότι -είχαμε παράφάει και- «αυτό δεν το αντέχει η χώρα». Εμείς είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε και να κάνουμε τις τομές που χρειάζεται ο τόπος. -Να αρμέγουμε την αγ(ελ(λ)άδα και όχι να τη σφάξουμε- Έχουμε μεγάλη ευθύνη να σταματήσουμε τον κατήφορο που έχει πάρει -το ΠΑΣΟΚ και υποφέρει όλο το σινάφι όχι βέβαια η- χώρα. Αλλά είπε και άλλα έκανε. Μας εγκλωβίζει στο χειρότερο παρελθόν μας. -Πέστα Γιωργάκη μου, πέστα-. Αν κερδίζαμε τις εκλογές το 2004, δεν θα χάναμε το τεράστιο κεφάλαιο που κληροδοτήθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Του ρουσφετιού και της αμάκας. (Εδώ θα κάνω αναγκαστικά και δική μου παρένθεση. Γνωρίζω σε χωριό του Κιλκίς άτομο που επί ΠΑΣΟΚ ήταν αντιπρόσωπος διορισμών. Ανάλογα με το πόστο του διοριζομένου ανέβαινε και το κόστος αγοράς της θέσης. Όσοι ήθελαν να κάνουν παζάρια μαζί του, τους έλεγε: «δεν είναι όλα δικά μου, πρέπει να πληρώνω κα τους πάνω) Δεν αφήναμε να μπει η χώρα μας σε αδιέξοδο στα εθνικά μας θέματα. -Ότι μας ζητούσαν τους το δίναμε.- Δεν θα βιώναμε τον οικονομικό διασυρμό στην Ε.Ε. και δεν θα χάναμε τεράστια ποσά σε βάρος της περιφέρειας. Δεν θα ασκούσαμε αυτή την άδικη πολιτική για τον έλληνα πολίτη, από τη φορολογία και την αναξιοκρατία μέχρι την αστυνομοκρατία -Εμείς είχαμε βλέπετε πασοκοκρατία- και-έτσι τροφοδοτούσαμε- την αναβίωση ενός -πολιτικού- παρακράτους. Θα ήταν εγκληματική αμέλεια για μένα εάν δεν κάναμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε τα μεγάλα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, -θυμάστε που αφήσαμε τα αμερικανάκια να περάσουν από τη Θεσσαλονίκη να πάνε στη Γιουγκοσλαβία να τη διαλύσουν; Του αντιρρησία βέβαια Πάγκαλου του κόψαμε το κεφάλι- της παιδείας, του ασφαλιστικού, της υγείας, της αποκέντρωσης, της προώθησης της επιχειρηματικότητας-Ιδιαίτερα εκείνο του αρπάζειν- και της επενδυτικής δραστηριότητας, του εκσυγχρονισμού του κοινωνικού κράτους, να μην τα χειριστεί αυτή η κυβέρνηση για μία ακόμα τετραετία. Και θα μας κλαίνε και τα νεογέννητα βατραχάκια.

* Ναι, αλλά στην κυβέρνηση λένε «πάμε για δεύτερη τετραετία» κι έχουν με το μέρος τους την παράδοση που λέει ότι οι πολίτες δίνουν και μια δεύτερη ευκαιρία. Οι πολίτες πάντα δίνουν την ευκαιρία, όποιος την αρπάξει.

- Ψήφος στη Ν.Δ. δεν είναι δεύτερη ευκαιρία. Είναι επιβράβευση μιας φαύλης πολιτικής. -Ου γαρ οίδασι τι ποιούσι, σάμπως και πότε ξέρουν;- Μιας πολιτικής που είτε παρέπεμψε στις ελληνικές καλένδες θέματα -όπως φερειπείν εκείνη της συμμετοχής του ελληνικού λαού στις βουλευτικές εκλογές, με επιστολική ψήφο, γεγονός το οποίο βέβαια και εμείς το χασμουρηθήκαμε - είτε όταν ασχολήθηκε με αυτά το έκανε για να εξυπηρετήσει τους λίγους και «ημετέρους». Εγώ διεκδικώ μια πρώτη ευκαιρία για να κάνουμε πράξη το όραμά μας. Τη δημιουργία μιας χώρας πρωτοπόρας, -στην αρπαγή- κοινωνικά δίκαιης, - να δίνει και στα μικρά λαμόγια- ανοιχτής στον κόσμο και σίγουρης για το μέλλον της. Αυτό απαιτεί πραγματικές τομές. Τομές μαζί και για τον πολίτη. Η Ν.Δ. δεν κάνει τομές. Οι δήθεν μεταρρυθμίσεις της είναι διευθετήσεις συγκεκριμένων συμφερόντων. Πέτο Γιωργάκη. Το φοβάσαι; Των οικονομικών κοντσέρνων. Συμφέροντα των αφεντικών σας.

* Συνήθως οι ηγέτες, σε περίπτωση ήττας, ζητούν από τα μέλη του κόμματός τους να επαναβεβαιώσουν ή όχι την προτίμησή τους για τη θέση του αρχηγού. Εσείς θα το πράξετε;

- Για το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει σενάριο ήττας. Η νίκη για μας είναι υποχρέωση απέναντι στην παράταξή μας, απέναντι στην πατρίδα. Παράταξη = Πατρίδα.

* Πρέπει να αποδείξετε με τον προγραμματικό λόγο σας ότι έχει νόημα η διάκριση αριστεράς-δεξιάς και ότι οι διαφορές σας με τη Ν.Δ. δεν βρίσκονται στο διαχειριστικό επίπεδο.

- Ακόμα και ο Φουκογιάμα σήμερα έχει αλλάξει γνώμη. Έχουμε θεμελιώδεις διαφορές. Εμείς θέλουμε μια δίκαιη κοινωνία βασισμένη σε κανόνες και αξίες. Η Ν.Δ. στηρίζεται σε μια αντίληψη πελατειακού καπιταλισμού. Κράτος και αγορά υπηρετούν τους λίγους και «ημετέρους». Ισχύει το «δίκιο» του ισχυρού και όχι η ισχύς του δικαίου. Εμείς μιλάμε για σχεδιασμό σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους. Εκείνοι επιβάλλουν τους σχεδιασμούς τους και οδηγούν τη μια κοινωνική ομάδα απέναντι στην άλλη. Εμείς μιλάμε για δημόσιο έλεγχο και λογοδοσία. Εκείνοι φοβούνται τον έλεγχο και δεν θέλουν τη διαφάνεια. Εμείς μιλάμε για την ενδυνάμωση του πολίτη και την αποκέντρωση, εκείνοι φοβούνται τη δημοκρατική συμμετοχή του πολίτη και συγκεντρώνουν εξουσία στην εξουσία. Εμείς θέλουμε την ανεξαρτησία των διάφορων εξουσιών, εκείνοι επιδιώκουν τη χειραγώγηση της Δικαιοσύνης και των μέσων ενημέρωσης για να εξουσιάζουν τον πολίτη. Η συντήρηση επιζητεί την πόλωση και την κοινωνική ρήξη. Εμείς θέλουμε να δημιουργήσουμε εκείνο το υπόβαθρο μιας σύγχρονης δημοκρατικής κοινωνίας με κανόνες και αρχές που θα μας ενώσουν όλους για να πάμε συλλογικά μπροστά στη νέα εποχή. Η αριστερά θέλει την εξουσία για την κοινωνία. Η δεξιά θέλει την εξουσία για την εξουσία. Γι αυτό Γιωργάκη γίνε πρώτα αριστερός.

* Μιλάτε όντως για «δίκαιη κοινωνία», αλλά τι διαφορετικό θα κάνει μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ στο θέμα της φορολογίας; Από τους πολλούς θα παίρνει πολλά κι από τους λίγους λίγα.

- Όλες οι φορολογικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης κάνουν μια αντίστροφη αναδιανομή σε βάρος των χαμηλών εισοδημάτων και της εργασίας, σε όφελος των υψηλών εισοδημάτων. Εμείς έχουμε δεσμευτεί για μεγαλύτερη προοδευτικότητα στη φορολογία εισοδήματος, ανατροπή της επιδείνωσης της σχέσης άμεσων-έμμεσων φόρων και το εισόδημα από τα διανεμόμενα κέρδη -τα μερίσματα- να φορολογείται το ίδιο με τη μισθωτή εργασία και όχι λιγότερο, όπως σήμερα. Δεσμευόμαστε για ένα πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα που δίνει ταυτόχρονα κίνητρα αλλά είναι και μηχανισμός αναδιανομής. Πάνω απ' όλα όμως, θέλουμε να ξαναφέρουμε την εμπιστοσύνη στη σχέση κράτους-πολίτη. Δίνοντας τέλος στις συνεχώς μεταβαλλόμενες ρυθμίσεις που ενθαρρύνουν τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά. Δηλαδή να ανεβάζουμε την κομπινεζόν και να κατεβάζουμε την κιλότα.

* Κατηγορείτε την κυβέρνηση ότι προχωράει σε εκποίηση της δημόσιας περιουσίας. Σας βολεύει όμως που ξεφορτώνει το δημόσιο τομέα από βάρη. Εκτός αν έχετε την πρόθεση να «πάρετε» πίσω τις επιχειρήσεις ...

Δεν συμφωνώ μαζί σας πως ο δημόσιος τομέας είναι αναγκαστικά «βάρος». -Όταν ελέγχουμε απόλυτα το δημόσιο, μπορούμε να το αλαφρύνουμε να μη βαραίνει- Έχω επανειλημμένα πει πως για εμάς το δημόσιο συμφέρον δεν υπηρετείται απαραίτητα με την παραγωγή υπηρεσιών άμεσα από το κράτος, αλλά πολλές φορές με τον έλεγχο από το κράτος των υπηρεσιών που προσφέρει η αγορά. Είμαστε όμως αντίθετοι στην εκποίηση των δημόσιων επιχειρήσεων με εισπρακτική λογική, όπως κάνει σήμερα η κυβέρνηση. Ειδικά δε στους κλάδους δικτύων που στηρίζουν την ανάπτυξη, όπως οι τηλεπικοινωνίες ή η ενέργεια, θεωρούμε πως το κράτος πρέπει να έχει στρατηγικό ρόλο. Αυτό που κάνει σήμερα με τον ΟΤΕ η κυβέρνηση είναι απαράδεκτο. Το Δημόσιο πρέπει να έχει καθοριστικό ρόλο στον ΟΤΕ. μα δεν θα υπάρχει κορβανάς από πού θα τρώμε;

Αποχωρήσατε από τη Βουλή για το θέμα του ΟΤΕ. Όταν το έκανε η Ν.Δ. την κατηγορούσατε για λαϊκισμό. Τους χρωστούσα μια πάσα και τους την έδωσα πίσω.

Είναι μεγάλη η διαφορά. -λλο είναι να πεθαίνεις από σοσιαλιστική σφαίρα κι άλλο από συντηρητική παράταξη - (Να ήμουν Φάουστ και να πέθαινα εφτά φορές) Η συντηρητική παράταξη αποχωρούσε όταν εμείς εμβαθύναμε δημοκρατικούς θεσμούς. Όταν ψηφίζαμε την αξιοκρατία μέσω του ΑΣΕΠ. Όταν δημιουργούσαμε ισχυρούς δήμους και κοινότητες με τον «Καποδίστρια». -Ευτυχώς που μεσολάβησε κι αυτός- Εμείς αποχωρούμε τώρα διότι υποβαθμίζουν τη δημοκρατία και το Κοινοβούλιο. Ολόκληρος ο αναπτυξιακός νόμος ήρθε με τροπολογία τελευταίας στιγμής σε άσχετο νομοσχέδιο. Έχουμε χρέος να αντισταθούμε στην υποβάθμιση του Κοινοβουλίου, η οποία γίνεται με πρωτοφανείς μεθοδεύσεις. Η Ν.Δ. έχει τεράστια ευθύνη για τη συνεχή υπονόμευση των δημοκρατικών μας θεσμών σε κάθε επίπεδο. -ανελέητη πουτάνα δημοκρατία που πέφτει όλο ανάσκελα όταν την πληρώνουν-Από το Δημόσιο και την αξιοκρατία, τη ρουσφετολογία, την αδιαφάνεια, -Τα εμά, εσά και τα εσά, εμά- μέχρι την πρόσφατη απόφαση του κ. Παυλόπουλο για αλλαγή των εκλεκτόρων στην ΚΕΔΚΕ και στην ΕΝΑΕ. Κάνουν πράξη το μπρεχτικό «άμα δεν σ' αρέσει ο λαός, άλλαξε το λαό». Το αντίθετο θα γίνει. Ο λαός θα αλλάξει αυτούς. Θα αλλάξει ο Μανωλιός και θα βάλλει τη γούνα του αλλιώς.

Αν υπάρχει «παρακράτος», όπως ισχυρίζεστε, θα περίμενε κανείς η απάντηση του ΠΑΣΟΚ να είναι ο «ανένδοτος αγώνας». Δεν τον βλέπουμε ... Θέλουμε να το προλάβουμε, να μη ριζωθεί, γιατί τότε δε βλέπουμε κορβανά για δέκα και είκοσι χρόνια

- Ζούμε την αναβίωση ενός παρακράτους. Γιατί να χρειάζεται εξαπλάσια μυστικά κονδύλια η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης σήμερα; Όταν στη Βουλή η Ν.Δ. εμποδίζει να γίνει έρευνα για τις υποκλοπές, -θα πείτε από εμάς το έμαθε- από θύμα -που έλεγε ότι ήταν- γίνεται θύτης. Είδαμε βάρβαρες σκηνές και επιθέσεις σε αθώους πολίτες, όπως πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη, με προσπάθεια συγκάλυψης. Βουλευτής γίνεται στόχος επίθεσης και ο αρμόδιος υπουργός αντί να εξιχνιάσει την υπόθεση κατηγορεί τον βουλευτή. -Ολοφυρμός: όμοιος όμοιο να κατασπαράζει! Αυτό δεν είναι κανιβαλισμός;- Ποιον προστατεύει; Σκεφτείτε πώς αισθάνεται ένας πολίτης όταν αναζητεί το δίκιο του. Εμείς μιλάμε για μια δίκαιη κοινωνία, για ένα κράτος δημοκρατικό. Η αστυνομία, ο στρατός, η Δικαιοσύνη - να είναι μακριά από κομματικές επιλογές. Η πλήρης κομματικοποίηση της αστυνομίας έχει υπονομεύσει την ασφάλεια και την τάξη. Η μεγάλη πλειονότητα των έντιμων αστυνομικών διαμαρτύρονται. Δεν έχουν καμιά σχέση με αυτή την απροκάλυπτη δεξιά κομματικοποίηση. Εμείς, που έχουμε ζήσει παλιότερες καταστάσεις της δεξιάς, ανησυχούμε εντονότατα από αυτά τα φαινόμενα. Τη νέα γενιά την ξαφνιάζουν. Ανακαλύπτουν ένα άλλο πρόσωπο αυτής της παράταξης, που είχαμε ελπίσει ότι είχε εξαλειφθεί. Εμείς θα κάνουμε το καθήκον μας για την προστασία των δημοκρατικών θεσμών της χώρας. Μα θα πείτε ΠΑΣΟΚ, Νέα Δημοκρατία: η ίδια αστυνομοκρατία.

* Αν κάποιοι βουλευτές σας ψηφίσουν κατά της αναθεώρησης του άρθρου 16, θα έχουν συνέπειες;

- Εμείς καταθέσαμε ένα πρόγραμμα ριζικών αλλαγών στο χώρο της παιδείας. Τα 15 σημεία του ΠΑΣΟΚ για την παιδεία αναφέρονται στην προσχολική ηλικία, στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση μέχρι την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αφορούν ακόμη και θέματα όπως η δέσμευσή μας να δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους μαθητές, δημοτικού, γυμνασίου, λυκείου και τους φοιτητές, να έχουν στη διάθεσή τους ένα φορητό υπολογιστή και δωρεάν πρόσβαση στο γρήγορο Διαδίκτυο. Έχω καλέσει τη σημερινή κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην αγορά τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου υπολογιστών του ΜΙΤ MediaLab των 100 δολαρίων ο ένας. -αλήθεια πόσα Ευρώ κάνουν;- Σε αυτό δεσμευόμαστε ως επόμενη κυβέρνηση. Όταν ήμασταν στην εξουσία βλέπετε το διαδύκτιο δεν ήταν διαδεδομένο και τα παιδιά δεν είχαν μεγαλώσει ακόμη, ώστε να ζητάνε παιδεία.

* Το άρθρο 16;

- Το άρθρο 16 δεν είναι η κύρια πτυχή των μεταρρυθμίσεων. Ούτε προστατεύει το Δημόσιο ούτε η αλλαγή του θα φέρει τον παράδεισο. Σημασία έχει ο εκτελεστικός νόμος. Η Ν.Δ. υποβαθμίζει το δημόσιο πανεπιστήμιο και αφήνει ανεξέλεγκτο τον ιδιωτικό. Δεσμευόμαστε να ενισχύσουμε το δημόσιο πανεπιστήμιο, να το απελευθερώσουμε από τον ασφυκτικό έλεγχο του κράτους, να του δώσουμε αυτονομία και ευελιξία. Δεσμευόμαστε για το 5% για την παιδεία. -Συν, πλην, πατ-

* Για τον ιδιωτικό χώρο;

- Για τον ιδιωτικό χώρο, θέλουμε σοβαρούς κανόνες και προϋποθέσεις με σοβαρά όργανα εποπτείας, αξιολόγησης και πιστοποίησης του μη κρατικού τομέα. Το άρθρο 16, σήμερα, λειτουργεί ευνουχίστηκα προς το δικαίωμα του κράτους να ρυθμίζει μια πολύ σημαντική πτυχή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Στην ουσία, το αφήνει στις βουλές μιας ανεξέλεγκτης αγοράς. Αυτό είναι απαράδεκτο. Πρέπει να αλλάξει. Σε ό,τι αφορά την ψήφο των βουλευτών, το ΠΑΣΟΚ έχει ξεκάθαρη θέση. Σεβόμαστε παράλληλα και τις παραδόσεις του Ελληνικού Κοινοβουλίου για τις συνταγματικές αναθεωρήσεις. Φωτιά και τσεκούρι στους ασεβείς

* Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση που δημοσίευσε η «Κ.Ε.» το 52% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ θέλει διάλογο με τον Συνασπισμό. Τι σας κάνει διστακτικό και δεν αναλαμβάνετε πρωτοβουλία; Βλέπετε υπάρχει ορατός ο κίνδυνος να προχωρήσει και πέραν του διαλόγου

- Ο προσυνεδριακός διάλογος θα είναι ανοιχτός σε όλες τις δυνάμεις της κοινωνίας. Είναι ευπρόσδεκτη η συμβολή των άλλων πολιτικών δυνάμεων.

* Όμως ειδικά για τον Συνασπισμό; Οι περισσότεροι είναι άθεοι.

- Στο παρελθόν υπήρξαν θέματα εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κομμάτων. Η εμπειρία μου τα τελευταία τρία χρόνια είναι ότι όπου υπήρχε διάλογος και σχέση εμπιστοσύνης, μπορέσαμε να αναπτύξουμε συνεργασίες. Παράδειγμα πρόσφατο, οι υποκλοπές. Εγώ, στο τελευταίο συνέδριο του Συνασπισμού, είχα πει ότι είμαι ανοιχτός σ' αυτόν το διάλογο σε μια βάση ειλικρίνειας και αμοιβαιότητας.

* Επί του πρακτέου; Εδώ είναι ο κίνδυνος, άλλο να πολιτικολογείς και να ψαρεύεις στα θολά κι άλλο όταν φτάνουν τα πράγματα στην πράξη.

- Τους απευθύνω και πρόσκληση για μια σειρά από θέματα που θα συζητήσουμε στο προγραμματικό μας συνέδριο για να συνεισφέρουν τις απόψεις τους. Είναι ευπρόσδεκτες και θα τις συζητήσουμε με μεγάλη προσοχή και σοβαρότητα. Αν και σίγουρα θα απορριφτούν με διπλωματική αβρότητα.

* Πιστεύετε στις συμμαχικές κυβερνήσεις;

- Πιστεύω σε αποτελεσματικές κυβερνήσεις και στην αποτελεσματική διακυβέρνηση της χώρας. Πιστεύω και σε μια ευρεία δημοκρατική συναίνεση στην εφαρμογή της πολιτικής μας. Αλλά είμαι επιφυλακτικός διότι δυσκολεύεται η μοιρασιά.

* Ο Ευ. Βενιζέλος σας κάλεσε να τον αξιοποιήσετε όσο μπορείτε περισσότερο. Εσείς το θέλετε;

- Φυσικά, είναι αυτονόητο. Αξιοποιώ κάθε στέλεχος στην κοινή μας πορεία. Αρκεί να υπακούσει σ΄ αυτά που θα του λέω

* Όμως ο κ. Γιάννος Παπαντωνίου είναι εκτός και ο κ. Λαλιώτης αδρανής.

- Επαναλαμβάνω. Αξιοποιώ όλα τα στελέχη που βρίσκονται στην κοινή μας πορεία. –Εντός εκτός κι επί ταυτά- Ο κ. Λαλιώτης δεν είναι αδρανής. Είναι παρών.

* Βλέπετε πρόωρες εκλογές; Κοιμάμαι και ξυπνάω με αυτό το όνειρό, αλλά το όνειρο δεν παύει να είναι όνειρο.

- Βλέπουμε ότι αυτός ο προϋπολογισμός είναι ο τελευταίος της Ν.Δ. και όποτε και αν γίνουν οι εκλογές εμείς είμαστε έτοιμοι. Θα τις κερδίσουμε. -Το λένε όλοι πριν κερδίσουν- Κι όσο νωρίτερα γίνουν τόσο καλύτερα για -για το ΠΑΣΟΚ-τον τόπο.

* Αφού είστε τόσο σίγουροι, γιατί δεν δέχεστε ν' αλλάξει ο εκλογικός νόμος τώρα; Εμείς το παίζουμε

- Το θέμα δεν είναι ν' αλλάξει ο εκλογικός νόμος, το θέμα είναι ποιος θα είναι ο νέος εκλογικός νόμος. Και εκεί έχουμε ριζικές διαφορές με τη Ν.Δ. Καταθέσαμε πρόταση για ριζική αλλαγή του εκλογικού συστήματος γιατί πιστεύω ότι αυτό θα βοηθούσε ουσιαστικά στη διαμόρφωση ενός συστήματος με μεγαλύτερη πολιτική αυτονομία, μεγαλύτερη διαφάνεια, μεγαλύτερη δυνατότητα ανεξαρτησίας των πολιτικών από διάφορα συμφέροντα. Ουσιαστικά, θα εμβάθυνε τη δημοκρατία στη χώρα μας. Αυτό δεν το δέχτηκε η Ν.Δ. γιατί άλλα είχαν στο μυαλό τους.

* Κάτω απ' αυτές τις προϋποθέσεις, θα δεχόσαστε ν' αλλάξει και τώρα ο εκλογικός νόμος και να πάμε στις επόμενες εκλογές με το νέο εκλογικό νόμο; Μαμά πως γράφεται το Α, α.... ; Αυτό δεν γράφεται παιδί μου, μόνο λέγεται.

- Εμείς θα πηγαίναμε στις επόμενες εκλογές με οποιοδήποτε εκλογικό σύστημα ενισχύει την αυτονομία της πολιτικής και τη διαφάνεια, παρέχει μεγαλύτερη ανεξαρτησία στους πολιτικούς, μειώνει την επιρροή ειδικών συμφερόντων, χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερη δημοκρατικότητα. Εάν η συζήτηση γινόταν με βάση αυτά τα κριτήρια, θα ήμασταν έτοιμοι να συζητήσουμε με όλα τα κόμματα. Με τον τρόπο που τίθεται το θέμα από τη Ν.Δ., δεν υπάρχει κανένα απολύτως περιθώριο συζήτησης. Επειδή το άδεια τσουβάλι δεν στέκεται όρθιο.

* Οι δημοσκοπήσεις είναι περίεργες. Μια δίνουν διαφορά στις 4 μονάδες, μια δίνουν στις 3, μια στη μιάμιση μονάδα. Τι γίνεται; Ανάλογα ποια συμφέροντα αντιπροσωπεύουν, ποιος τους πληρώνει και πόσα τους πληρώνει.

- Εγώ δεν θα μιλήσω για την εγκυρότητα των δημοσκοπήσεων. Θα μιλήσω για κανόνες. Δεν είναι δυνατόν μια εταιρεία δημοσκοπήσεων να εξαρτάται οικονομικά από ένα υπουργείο, από την κυβέρνηση, από το κράτος και να περιμένουμε ότι αυτή θα δυσαρεστήσει την κυβέρνηση. Χρειάζονται κανόνες ώστε οι πολιτικές δημοσκοπήσεις που γίνονται να έχουν αυτονομία, να είναι αξιόπιστες και ανεξάρτητες από επιρροές οποιουδήποτε ιδιαίτερου συμφέροντος, και κυρίως ανεξάρτητες από τις επιθυμίες της κρατικής εξουσίας. Και ο Ιησούς περπάτησε επί των υδάτων επειδή περπατούσε μια ζωή ξυπόλυτος και είχαν πλατύνει τα πόδια του. Μακάριοι οι πτωχοί των πνεύματι

* Θα πάρετε κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες; Στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα

- Έχουμε προτάσεις και στο θέμα της διαφάνειας, όπως βεβαίως και στις σχέσεις κράτους - μέσων ενημέρωσης. Είναι απαράδεκτο η Ν.Δ. να απειλεί τα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης ότι δεν θα πάρουν κρατικές διαφημίσεις αν κάνουν κριτική στην κυβέρνηση. Υποστηρίζουμε την ανάγκη μιας καθαρής σχέσης μέσων ενημέρωσης και εξουσίας, μέσων ενημέρωσης και οικονομικής εξουσίας. Καθαρές σχέσεις ώστε να μπορούν να παίξουν το ρόλο τους αντικειμενικά, με ανεξαρτησία και αυτονομία. Και γιατί να μην εκλέγουμε κυβερνήτες κατευθείαν τους διευθυντές των Τραπεζών;

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 17.12.2006

metanastis@t-online.de

 

 

Όταν "κοιμάσαι" άλλος  γράφει ιστορία
ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ

 Εμείς το αραχάνθος τα σκορπίδια, οι διάττοντες, επιβήτορες στη ξένη γη, μέσα στο σκοτάδι της μέρας, στ' αχνάρια του Διογένη, με τη βούληση μας, να θεμελιώσουμε την υποδομή του ελληνικού οράματος. Να βρούμε τη χαμένη μας ταυτότητα...!
Μάγειρας

 Όποιος ελέγχει το παρόν,
ελέγχει και το παρελθόν.
 Όποιος ελέγχει το παρελθόν,
"καθορίζει"
το μέλλον
George Orwell

    Θερμοπύλες
Τιμή σ' εκείνους όπου στην ζωή των
Ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες
Ποτέ απ' το χρέος μη κινούντες.
Δίκαιοι κ' ίσιοι σ' όλες των τες πράξεις.
Αλλά με λύπη κιόλας κι ευσπλαχνία.
Γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν
Είναι πτωχοί, πάλ' εις μικρόν γενναίοι,
Πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε.
Πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες,
πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους.
Και περισσότερη τιμή τους πρέπει
Όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)
Πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος.
Κ΄ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε.

Κ.Καβάφης 1903

 

Το κείμενο εκφράζει την άποψη του συγγραφέα
κεντρική σελίδα

ΑΡΧΕΙΟ

Ούλε τε καί μάλα χαίρε, θεοί δέ τοι όλβια δοίεν
Νά είσαι καλά καί νά χαίρεσαι, οι θεοί δέ νά σού δίδουν ευτυχία. (Οδύσσεια Ω 402.)