η φωνή σου

πρώτη σελίδα
           
η στήλη μας

   
Μετανάστης
Αδέσμευτο περιοδικό στο διαδίκτυο

Εκδίδεται από επιτροπή

metanastis@metanastis.com
 


Κι εσύ λαέ βασανισμένε πληρώνεις την αδιαφορία σου 
 
 

ΕΠΕΨ
Επιστολική Ψήφος

Λογοτεχνία της διασποράς  ΕΕΛΣΠΗ

Ελληνική Γλώσσα 

Οργανισμός 
 διεθνοποίησης
 Ελληνικής Γλώσσας
ΟΔΕΓ

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Ελληνική Μουσική

Τέχνη & Πολιτισμός

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΜΑΥΡΑ-ΚΟΚΚΙΝΑ 

Ποίηση

Ενδιαφέροντες
Κόμβοι

Επιστολές

Αρχείο

 Ελληνικό Θέατρο
Βούπερταλ
Griechisches Theater
Wuppertal

Αλέξανδρος ο Μέγας

Alexander der Grosse

 DIAGORAS

ΔΙΑΓΟΡΑΣ
 ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
 

 

 

Ο «Ψυχρός Πόλεμος», συνεχίζεται
Μάγειρας, 03.02.2009

Ενώ ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος συνεχιζόταν ακόμη, μεταξύ Ρούσβελτ, Τσόρτσιλ και Στάλιν γινόταν δεινός συναγωνισμός, ως προς το προκαθορισμό των συνόρων του νέου κόσμου που έτεινε να δημιουργηθεί. Στις συνδιασκέψεις που είχαν ακολουθήσει όπως της Τεχεράνης, της Γιάλτας κι εκείνη του Πότσνταμ δεν βρέθηκαν οι δέουσες λύσεις που να ικανοποιούν αμφότερα τα μέλη έτσι, που να σήμαινε: «τέλος καλό, όλα καλά». Και στη περίπτωση μάλιστα, όταν το ένα πολιτικό σύστημα ήταν το αντίθετο από το άλλο.

Ο Δυτικός Καπιταλισμός λοιπόν και το Ανατολικό Σοσιαλιστικό Σύστημα βρέθηκαν σε διαρκή αντιπαράθεση από την οποία δεν έλλειπαν.: Η δυσφήμιση, η αρνητική προπαγάνδα, ο πόλεμος των μυστικών υπηρεσιών. Ιδιαίτερα από τη μεριά της Δύσης γινόταν προγραμματισμένος οικονομικός πόλεμος με στόχο τον περιορισμό των αγορών προς την ΕΣΣΔ και την ασύδοτη συναγωνιστική παραγωγή όπλων, έτσι που να μην μπορεί το νεοσυσταθέν σοσιαλιστικό σύστημα να στεριώσει την οικονομία του.

Ένας πόλεμος που οδήγησε μεν στη διάλυση της ΕΣΣΔ και την παρακμή του Σοσιαλισμού. Όχι όμως και στην ολοκληρωτική οικονομική υποταγή, της αυτής καθ΄ εαυτής Ρωσίας, στη Δύση.

Γεγονός που έφερε σε νέα αντιπαράθεση τη σημερινή καπιταλιστική Ρωσία, με τα γεράκια της Wallstreet που επιμένουν να ελέγξουν τα πλούσια ορυκτά της χώρας, ιδιαίτερα εκείνα του πετρελαίου και τα τεράστια αποθέματα υγραερίου της Σιβηρίας. Αυτός είναι ο βασικός λόγος που ο στόχος των γερακιών της Wallstreet αποσκοπεί στο αδυνάτισμα της σημερινής πολιτικής συγκυρίας της Ρωσίας. Το δυνάμωμα των φιλικών προς αυτούς κείμενων κομμάτων εντός της Ρωσίας και τον κλασικό έλεγχο των πηγών ενέργειας, όπως γίνεται στις γειτονικές χώρες στη περιοχή της Κασπίας, διαμέσου μεσαζόντων πολιτικών και προωθημένων κυβερνήσεων.

Ο αυτοεξόριστος ρωσοεβραίος Μπερεζόφσκι στο Λονδίνο, που διώκεται από τη Ρωσία για κατάχρηση κρατικής περιουσίας. Σύμφωνα με προσωπική δημόσια ομολογία του, είπε: ότι ξόδεψε 50 εκατομμύρια δολάρια, για την πορτοκαλί επανάσταση στην Ουκρανία και δε θα δίσταζε να πληρώσει άλλα τόσα προκειμένου να δολοφονήσει το Πούτιν. Ο σκοπός της ουκρανικής εξέγερσης ήταν έτσι που η Ρωσία να μην μπορεί να μεταφέρει απρόσκοπτα, και με το κοντινότερο δρόμο υγραέριο στην ΕΕ. Η επανάσταση έγινε για να προωθηθούν υπάκουοι στις ΗΠΑ πολιτικοί που θα ακολουθούν τις εκάστοτε συνταγές των ΗΠΑ προκειμένου να διασαλευτεί η εμπορική εμπιστοσύνη ανάμεσα στην ΕΕ και τη Ρωσία.

Όταν όμως οι Ουκρανοί, προπληρωμένοι πολιτικοί, άρχισαν να κάνουν τις τσιριτσάντζουλες με διάφορα προσχήματα, όπως εκείνη καταμεσής του χειμώνα να σταματήσει η διοχέτευση υγραερίου προς τη Δύση, άνοιξαν οι ασκοί του Αιόλου της προγραμματισμένης διαφωνίας.

Οι Ρώσοι που είχαν προβλέψει τις οργωμένες, επερχόμενες παρεμβολές των ΗΠΑ διαμέσου Ουκρανίας είχαν προγραμματίσει και ήδη έχουν αρχίσει να κατασκευάζουν δύο συμπληρωματικούς αγωγούς τον βόρειο αγωγό (North Stream) που θα φτάνει στη Γερμανία και την Ολλανδία διαμέσου της βόρειας θάλασσας, που θα μεταφέρει 55 δις. κυβικά υγραέριο. Και το νότιο αγωγό (South Stream) που θα μεταφέρει υγραέριο από τη Ρωσία διαμέσου Βουλγαρίας, Ουγγαρίας, Ελλάδας, Ιταλίας στην ΕΕ. Οι ενεργειακοί αυτοί αγωγοί δεν είναι μόνο οικονομικοί, αλλά σε τελική ανάλυση έχουν και μεγάλη πολιτική σημασία όσον αφορά τις σχέσεις της ΕΕ και Ρωσίας.

Η ελεγχόμενη από τη Ρωσία του Πούτιν ενεργειακή πολιτική έφερε μεγάλα κέρδη στη χώρα του. Επανήλθε η τάξη στο χάος που είχε δημιουργηθεί στη Ρωσία μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ. Επιτάχυνε την αύξηση της οικονομίας για πολλά χρόνια μέχρι και 7% ετησίως. Τα εξωτερικά δάνεια της Ρωσίας πληρώθηκαν. Οι μισθοί και οι συντάξεις άρχισαν να πληρώνονται κανονικά. Η Ρωσία του Πούτιν έγινε μέλος των G 7 (G 7+1=G8). Η Ρωσία σήμερα αγοράζει κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ και έχει γίνει μια από τις 20 πιστώτριες χώρες των ΗΠΑ. Και όλα αυτά κάτω από την τη σαρωτική πολιτική επίθεση κατά του Πούτιν. Η Ρωσία του οποίου έγινε μια μεγάλη ανατέλλουσα οικονομική δύναμη με δικαιώματα ανάμειξης στo γίγνεσθαι της Παγκοσμιοποίησης. Το γεγονός αυτό ενόχλησε τους Λευκούς Αγγλοσάξονες Προτεστάντες και τους συγκυβερνώντας Σιωνιστές, με ηγήτορα τον πραξικοπηματία G.W.Bush.

Οι ΗΠΑ που ελέγχουν ένα μέρος αποθεμάτων υγραερίου της Κασπίας Θάλασσας, αφού πήραν τη συγκατάθεση των χωρών εκείνων που θα τους προμηθεύουν υγραέριο πρόβαλαν την κατασκευή του αγωγού Νabucco, που θα ξεκινάει από τα Σύνορα Τουρκμενιστάν με την Τουρκία, θα περνάει από τη Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία και θα φτάνει στο Baumgarten an der Mach της Αυστρίας. Ο αγωγός αυτός επινοήθηκε από τις ΗΠΑ για να γίνει συναγωνισμός στο χώρο της ΕΕ και να μην επικρατήσει μόνη της η ρωσική κραταιά επιχείρηση ενέργειας Gazprom.

Παράλληλα δε για να αποσταθεροποιήσουν την πολιτική κατάσταση της Ρωσίας, με στόχο πάντα όπως είπαμε τη δημιουργία τέτοιου πολιτικού κλίματος, για να μπορέσουν να βάλλουν χέρι στα αποθέματα υγραερίου της Σιβηρίας. Τα γεράκια των πετρελαϊκών μονοπωλίων που ελέγχουν μονομερείς τις τιμές, της αγοράς ενέργειας, κατέβασαν μέσα σε ρεκόρ χρόνου τις τιμές του πετρελαίου κατά 70%. Έτσι που να ταρακουνήσουν συθέμελα την Gazprom, γεγονός που δεν είχε καμία σχέση με την προσφορά και την αναζήτηση της αγοράς, αλλά ήταν καθαρή οικονομική βόμβα κατά της Ρωσίας. Από την υπόθεση βγήκαν κερδισμένοι όλοι οι καταναλωτές ενέργειας της Υδρογείου. Να! Και ένα θετικό σύμπτωμα για τον καταναλωτή, της λεγόμενης: «Ελεύθερης Αγοράς». Μετά την «Οχτωβριανή επανάσταση», του 1917, του Λένιν, οι παραμελημένοι εργάτες στις δυτικές φάμπρικες βρήκαν αναγνώριση από τους Σεφ και ιδιοκτήτες. Από φόβο να μην ξεσηκωθούν, τους επέτρεψαν να οργανωθούν σε εργατικά σωματεία και συνδικάτα, προκειμένου να καλυτερεύσουν το εισόδημά τους. Βλέπουμε η σημερινή Ρωσία του Πούτιν πάλι να γίνεται αιτία στην πτώση τιμής της ενέργειας με κερδισμένο τον καταναλωτή. Με τη διαφορά η σημερινή Ρωσία του Πούτιν δεν είναι εκείνη του Λένιν. Είναι καπιταλιστική όπως και η Δύση. Είναι μέλος της G8. Δεν αποκλείεται λοιπόν σε μια στιγμή να συνεννοηθούν οι δύο αντίπαλοι στο πνεύμα της Παγκοσμιοποίησης και να επιβάλλουν από κοινού τον παγκόσμιο έλεγχο των τιμών, και όχι μόνο της ενέργειας. Και να μοιράζονται τα κέρδη. Για το λόγο αυτό στις επόμενες Ευρωεκλογές να έχουμε τα μάτια μας δεκατέσσερα, στην ανάγκη κι ένα μάτι να έχουμε φτάνει. Να ψηφίσουμε τέτοιους Βουλευτές που θα διχάζουν τους δύο μεγάλους και δεν θα τους ενώνουν. Και ο«Ψυχρός πόλεμος» να συνεχίζεται. Να μην πέφτουν όμως βόμβες. Να πέφτουν οι τιμές. Να μην επικρατήσει: «Ομπαμισμός»!

metanastis@t-online.de

 

 

Όταν "κοιμάσαι" άλλος  γράφει ιστορία
ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ

 Εμείς το αραχάνθος τα σκορπίδια, οι διάττοντες, επιβήτορες στη ξένη γη, μέσα στο σκοτάδι της μέρας, στ' αχνάρια του Διογένη, με τη βούληση μας, να θεμελιώσουμε την υποδομή του ελληνικού οράματος. Να βρούμε τη χαμένη μας ταυτότητα...!
Μάγειρας

 Όποιος ελέγχει το παρόν,
ελέγχει και το παρελθόν.
 Όποιος ελέγχει το παρελθόν,
"καθορίζει"
το μέλλον
George Orwell

    Θερμοπύλες
Τιμή σ' εκείνους όπου στην ζωή των
Ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες
Ποτέ απ' το χρέος μη κινούντες.
Δίκαιοι κ' ίσιοι σ' όλες των τες πράξεις.
Αλλά με λύπη κιόλας κι ευσπλαχνία.
Γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν
Είναι πτωχοί, πάλ' εις μικρόν γενναίοι,
Πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε.
Πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες,
πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους.
Και περισσότερη τιμή τους πρέπει
Όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)
Πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος.
Κ΄ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε.

Κ.Καβάφης 1903

 

Το κείμενο εκφράζει την άποψη του συγγραφέα
κεντρική σελίδα

ΑΡΧΕΙΟ

Ούλε τε καί μάλα χαίρε, θεοί δέ τοι όλβια δοίεν
Νά είσαι καλά καί νά χαίρεσαι, οι θεοί δέ νά σού δίδουν ευτυχία. (Οδύσσεια Ω 402.)