η φωνή σου

η στήλη μας

   
Μετανάστης
Αδέσμευτο περιοδικό στο διαδίκτυο

Εκδίδεται από επιτροπή

metanastis@metanastis.com
 


Κι εσύ λαέ βασανισμένε πληρώνεις την αδιαφορία σου 
 
 

ΕΠΕΨ
Επιστολική Ψήφος

Λογοτεχνία της διασποράς  ΕΕΛΣΠΗ

Ελληνική Γλώσσα 

Οργανισμός 
 διεθνοποίησης
 Ελληνικής Γλώσσας
ΟΔΕΓ

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Ελληνική Μουσική

Τέχνη & Πολιτισμός

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΜΑΥΡΑ-ΚΟΚΚΙΝΑ 

Ποίηση

Ενδιαφέροντες
Κόμβοι

Επιστολές

Αρχείο

 Ελληνικό Θέατρο
Βούπερταλ
Griechisches Theater
Wuppertal

Αλέξανδρος ο Μέγας

Alexander der Grosse

 DIAGORAS

ΔΙΑΓΟΡΑΣ
 ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
 

 

 

  ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΗ ΝΥΡΕΜΒΕΡΓΗ 1960 - 2006
«Μία βαλίτσα γιομάτη όνειρα»

Αυτός είναι ο τίτλος του βιβλίου της Ελληνικής Κοινότητας στη Νυρεμβέργη και αυτή είναι η πραγματικότητα, όχι μόνο για τους Έλληνες μετανάστες της Νυρεμβέργης αλλά το ίδιο ακριβώς για όλους του Έλληνες της Γερμανίας, της Αυστραλίας του Καναδά όσους εγκατέλειψαν τη Πατρίδα τη δεκαετία του 1960. Η μεγάλη "Έξοδος" με μία βαλίτσα, γεμάτη όνειρα και ελπίδες, για ένα καινούριο μέλλον και μία καλύτερη τύχη. Ήταν η εποχή που λέγαμε ότι: η Ελλάδα παράγει πέτρες και Γκάσταρμπαϊτερ. Μήπως όμως αυτό ήταν το σύνθημα της παρηγοριάς;. Δηλαδή να η πατρίδα βγάζει μόνο πέτρες και δεν έχει τη δυνατότητα να απασχολήσει τα παιδιά της να τα κρατήσει κοντά της; Γι' αυτό θα πρέπει να φύγουν να ζητήσουν αλλού την τύχη τους; Έτσι ξεφορτώθηκαν οι τότε κυβερνώντες την ανεργία που μάστιζε τη Πατρίδα μας. Είχαν ρίξει και το "Σλόγκαν" ότι η μετανάστευση, είναι η "ευλογία του Θεού" εμείς βέβαια τη βλέπαμε και την αντιμετωπίζαμε διαφορετικά, αυτή ήταν για εμάς η "κατάρα του Θεού".

Τώρα που την πήρες
Την πολυπόθητη
σύνταξή σου
γιατί δεν επιστρέφεις
στην πατρίδα, την Ελλάδα;
Τότε που ήθελα
δεν μπορούσα
Τώρα που μπορώ,
δεν θέλω
Η νοσταλγία μου αρκεί (Ε.Π)

"warum water
du mich holen
in dieses Land
wo ich nicht
Auf strassen
spielen kann die
du so schön
putzen hast"

(Im neuen Land 1980)

Ο αποχωρισμός ήταν πολύ βαρύς. Μας ξεπροβόδισαν πολλοί συγγενείς μέχρι έξω από το χωριό. φησα πίσω την πρώτη κόρη μου που με φώναζε "Μαμά, μαμά!"

Ράγισε η καρδιά μου και δεν τόλμησα να ξαναγυρίσω να τη χαϊδέψω πάλι, γιατί φοβόμουν, φοβόμουν πως δεν θα έφευγα καθόλου (Ελένη Βλάχου)

Εκείνη την εποχή ακούγαμε τα πονεμένα τραγούδια του Καζαντζίδη όπως: "Στις Φάμπρικες της Γερμανίας", "Τα μουντζουρωμένα χέρια", ή τα δημοτικά του Κιτσάκη "Χριστούγεννα στην ξενιτιά" και άλλα λυπητερά συγκινητικά τραγούδια που σκεφτόσουν πάντα την πατρίδα (Κώστας Κουτσογεωργόπουλος)

Αυτοί όπως και πολλοί άλλοι Έλληνες Νυρεμβεργιώτες έγραψαν την προσωπική τους ιστορία, την περιπέτειά τους πως έφυγαν από το χωριό και τι αντιμετώπισαν όταν έφτασαν στον προορισμό τους, στη παράγκα και στη φάμπρικα.

Και βέβαια, όπου οι Έλληνες μεταναστεύουν, ακολουθούν το σύνθημα των προγόνων τους "όπου Γης και Πατρίς" και φτιάχνουν μια νέα Πατρίδα. Αυτό ακριβώς έκανε και ο Ελληνισμός στη Νυρεμβέργη. Στη βαλίτσα του μετέφερε τα όνειρα και το πολιτισμό του, έναν ποικιλόμορφο πολιτισμό. Ο Έλληνας της Νυρεμβέργης και περιοχής έφτιαξε χρόνο με το χρόνο με αγώνα με υπομονή και επιμονή, τη νέα του πατρίδα.

Χάρισμα δεν του δόθηκε τίποτε. Έφτιαξε την Εκκλησία του, τα σχολεία, τη Κοινότητα που τον αντιπροσωπεύει, τους εθνικοτοπικούς και αθλητικούς συλλόγους, τις οργανώσεις και τις ελληνικές υπηρεσίες. Εδώ γνωρίζει κανείς την Ήπειρο, τη Κρήτη, τη Θεσσαλία, το Πόντο και τη Θράκη, τη Πελοπόννησο και τα Νησιά, μία ελληνική μουλτικουλτούρα, με λίγα λόγια, ολόκληρη την Ελλάδα σε μινιατούρα.

Όλα αυτά περιγράφονται στο ιστορικό βιβλίο της Ελλην. Κοινότητας.

Τέσσερις ήταν συντάκτες οι: Δρ. Παπαχρήστος Ευθύμιος, Τσακμακίδης Χαράλαμπος (πρόεδρος της Ελλην. Κοινότητας Νυρεμβέργης), Γκίκας Διαμαντής και Γκάρος Σπύρος.

Ενάμισι χρόνο χρειάστηκαν για να συγκεντρώσουν το υλικό να το ταξινομούσαν να γράψουν τις δικές τους εμπειρίες να βρουν για τα κείμενα τις ανάλογες φωτογραφίες, να διορθώσουν, να τηρήσουν τους κανονισμούς και να συντάξουν ένα μοντέρνο ιστορικό βιβλίο, την "ιστορία της μετανάστευσης" όπως τους την αφηγήθηκαν οι ίδιοι οι μετανάστες. Η δουλειά ήταν δύσκολη, δεν ήταν απλό πράγμα από κάθε σύλλογο, οργάνωση και υπηρεσία να ζητάς να σου στείλει το ιστορικό του/της, πότε και πως ιδρύθηκε, ποιο ήταν το έργο που επιτέλεσε, και οι δραστηριότητες, και αυτά να μη τα λαβαίνεις εγκαίρως, υπήρχαν καθυστερήσεις. Κι όμως αυτά τα εμπόδια ξεπεράστηκαν και στην εκδήλωση που διοργανώθηκε για την παρουσία του βιβλίου όλοι τους έσφιξαν το χέρι και τους συγχάρηκαν, ο δήμαρχος της Νυρεμβέργης, πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι και οι 200 παρευρισκόμενοι Έλληνες και Γερμανοί.

Η έκδοση του βιβλίου (τυπογραφικά και άλλα έξοδα) ενισχύθηκε κατά μεγάλο μέρος από τη Γεν. Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού.

(Το βιβλίο μπορεί κάποιος με 8.00 εύρω συν τα ταχυδρομικά, να το προμηθευτεί από την Ελλην. Κοινότητα Νυρεμβέργης: τηλ/φαξ (+49)-0911 284278).

Σπύρος Γκάρος, Νυρεμβέργη, 19.07.2006

athinaios@t-online.de

 

 

Όταν "κοιμάσαι" άλλος  γράφει ιστορία
ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ

 Εμείς το αραχάνθος τα σκορπίδια, οι διάττοντες, επιβήτορες στη ξένη γη, μέσα στο σκοτάδι της μέρας, στ' αχνάρια του Διογένη, με τη βούληση μας, να θεμελιώσουμε την υποδομή του ελληνικού οράματος. Να βρούμε τη χαμένη μας ταυτότητα...!
Μάγειρας

 Όποιος ελέγχει το παρόν,
ελέγχει και το παρελθόν.
 Όποιος ελέγχει το παρελθόν,
"καθορίζει"
το μέλλον
George Orwell

    Θερμοπύλες
Τιμή σ' εκείνους όπου στην ζωή των
Ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες
Ποτέ απ' το χρέος μη κινούντες.
Δίκαιοι κ' ίσιοι σ' όλες των τες πράξεις.
Αλλά με λύπη κιόλας κι ευσπλαχνία.
Γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν
Είναι πτωχοί, πάλ' εις μικρόν γενναίοι,
Πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε.
Πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες,
πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους.
Και περισσότερη τιμή τους πρέπει
Όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)
Πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος.
Κ΄ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε.

Κ.Καβάφης 1903

 

Το κείμενο εκφράζει την άποψη του συγγραφέα
κεντρική σελίδα

ΑΡΧΕΙΟ

Ούλε τε καί μάλα χαίρε, θεοί δέ τοι όλβια δοίεν
Νά είσαι καλά καί νά χαίρεσαι, οι θεοί δέ νά σού δίδουν ευτυχία. (Οδύσσεια Ω 402.)