η φωνή σου

πρώτη σελίδα
           

η στήλη μας

   
Μετανάστης
Αδέσμευτο περιοδικό στο διαδίκτυο

Εκδίδεται από επιτροπή

metanastis@metanastis.com
 


Κι εσύ λαέ βασανισμένε πληρώνεις την αδιαφορία σου 
 
 

ΕΠΕΨ
Επιστολική Ψήφος

Λογοτεχνία της διασποράς  ΕΕΛΣΠΗ

Ελληνική Γλώσσα 

Οργανισμός 
 διεθνοποίησης
 Ελληνικής Γλώσσας
ΟΔΕΓ

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Ελληνική Μουσική

Τέχνη & Πολιτισμός

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΜΑΥΡΑ-ΚΟΚΚΙΝΑ 

Ποίηση

Ενδιαφέροντες
Κόμβοι

Επιστολές

Αρχείο

 Ελληνικό Θέατρο
Βούπερταλ
Griechisches Theater
Wuppertal

Αλέξανδρος ο Μέγας

Alexander der Grosse

 DIAGORAS

ΔΙΑΓΟΡΑΣ
 ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
 

 

 

Μία νέα περίοδο για τη Θράκη και για τις μουσουλμανικές μειονότητες και μία άποψη ενός μόνιμου κατοίκου της περιοχής
Του Φάνη Μαλκίδη, 12.01.2007

Αν μη τι άλλο οι τελευταίες δηλώσεις της προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση Τουρκίας για τη Θράκη («τουρκική μειονότητα»- μουφτήδες, ανιθαγενείς, βακούφια, αμιγή μειονοτικά σχολεία, κ.ά) μας υπενθύμισαν τουλάχιστον σε εμάς που ζούμε στη Θράκη, το επιβεβαιωμένο τουρκικό ενδιαφέρον για την περιοχή.

Η ενέργεια της Τουρκίας να συγκαλέσει «ειδική συνεδρίαση» της τουρκικής εθνοσυνέλευσης για το θέμα της μειονότητας και οι σχετικές ανακοινώσεις του Α. Γκιουλ επισημοποιούν πλέον από πλευράς Τουρκίας ότι «μείζον θέμα» ελληνοτουρκικής διαπραγμάτευσης θα αποτελεί πλέον η μειονότητα στη Θράκη. Και όλα αυτά την περίοδο κατά την οποία στο Πλαίσιο που έχει ορίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση προς την Τουρκία και συμπεριλαμβάνεται στα κριτήρια και τις υποχρεώσεις της, σχετίζεται με τη συμπεριφορά της που θα ακολουθήσει απέναντι σε όλες τις μειονότητες, θρησκευτικές και εθνικές, που υπάρχουν σήμερα στην Τουρκία. Μάλιστα η Ελλάδα μέχρι σήμερα δεν έχει θέσει ποτέ, στο πλαίσιο των ευρωτουρκικών διαπραγματεύσεων, τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη, Ίμβρο και Τένεδο.

Οι δηλώσεις του Γκιουλ μας έδειξαν όμως ότι η ελλαδική πολιτική για το χώρο της Θράκης άρχισε να ενηλικιώνεται. Η αναφορά του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας ότι «τα δικαιώματα και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των μουσουλμάνων Ελλήνων πολιτών, τουρκικής, πομακικής και αθιγγανικής καταγωγής, δεν αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης», αποδεικνύει μία σημαντική πρόοδο. Ότι αυτό που υπάρχει εδώ και τουλάχιστον ογδόντα χρόνια μετά την απελευθέρωση της Θράκης, ότι δηλαδή η μειονότητα δεν είναι μία αλλά τουλάχιστον τρεις άρχισε να γίνεται κατανοητό και κυρίως να εκδηλώνεται από την ελλαδική πλευρά. Η δραστηριότητα, τα κινήματα των Πομάκων και των Τσιγγάνων στη Θράκη, αφενός για την πρόκριση της διαφορετικής ταυτότητάς τους και αφετέρου για την απεμπλοκή τους από τους τουρκικούς μηχανισμούς στην περιοχή έχουν αποτέλεσμα. Η διακριτή στη Θράκη ομάδα των Πομάκων και των Τσιγγάνων άρχισε να γίνεται κατανοητή και στην Αθήνα και ιδιαίτερα το γεγονός ότι αυτοί δεν είναι Τούρκοι. Η μακροχρόνια δράση των Πομάκων και των Τσιγγάνων για να απελευθερωθούν από τα δεσμά των ρατσιστικών μηχανισμών που τους θέλουν Τούρκους, άρα θα πρέπει να μιλούνε Τουρκικά και να εκπαιδεύονται τουρκικά, έχει αποτέλεσμα. Έστω και αργά οι δυνάμεις αυτές, της υγιούς κοινωνίας των πολιτών βλέπουν τους καρπούς των αγώνων τους. Χωρίς βοήθεια, χωρίς καμία υποστήριξη, το αντίθετο μάλιστα θα μπορούσε να υποστηριχθεί, το γεγονός ότι αναγνωρίζεται από το Υπουργείο εξωτερικών ότι στην περιοχή ζουν και υπάρχουν Πομάκοι και τσιγγάνοι είναι μία εξέλιξη. Βεβαίως υπάρχει πολύς ακόμη δρόμος. Για παράδειγμα είναι ατυχής ο χαρακτηρισμός από πολλούς ακόμη περί μοναδικής «τουρκικής καταγωγής», γιατί η διαδικασία μέσω της οποίας κτήθηκε η «τουρκικότητα στη Θράκη, ή ποια χωριά και ποιοι οικισμοί κατοικούνται από «τουρκογενείς», ή ακόμη και ο όρος «τουρκογενείς» θέλει ιδιαίτερη και κυρίως μεγάλη συζήτηση. Για παράδειγμα ο όρος «τουρκογενείς». Εν συντομία το δεύτερο συνθετικό (-γενείς) παραπέμπει σε καταγωγή από το τουρκικό γένος του οποίου ο ανθρωπολογικός προσδιορισμός παρουσιάζει δυσκολίες. Η αντικατάσταση του δεύτερου συνθετικού –γενείς με τον όρο «τουρκοφανείς», υποδηλώνει με το δεύτερο συνθετικό –φανείς, τη μη απόλυτη τουρκική καταγωγή. Ταυτόχρονα επιθυμεί να καταγράψει σε συνδυασμό με το πρώτο συνθετικό τουρκο-, τα επίκτητα στοιχεία όπως η τουρκική γλώσσα ή ακόμη και η τουρκική εθνική συνείδηση. Συνεπώς όρος τουρκοφανείς, αναφέρεται στην καταγωγή και όχι στην συνείδηση της ομάδας όπως επιθυμεί η Τουρκία, συνείδηση η οποία ως υποκειμενικό στοιχείο μεταλλάσσεται στην πορεία του χρόνου. Μάλιστα με την ίδια σημασία χρησιμοποίησε τον όρο «τουρκοφανείς» ο Γ. Σκαλιέρης στο κλασσικό του έργο «Λαοί και Φυλαί της Μικράς Ασίας» (Αθήνα 1922), στην προσπάθειά του να περιγράψει το εθνολογικό μωσαϊκό της Μικράς Ασίας.

Η κατάσταση στη Θράκη αλλάζει, οι πολίτες, οι συμπολίτες μας μουσουλμάνοι διεκδικούν την διαφορετική τους ταυτότητα, την καταπιεσμένη από κρατικές πολιτικές και επιδιώξεις. Η νέα περίοδος για τη Θράκη έχει ανοίξει. Αρκεί να το κατανοήσουν και αυτοί που τόσο χρόνια ήθελαν το σκοτάδι και όχι το φως.

fmalkidi@bscc.duth.gr

 

 

Όταν "κοιμάσαι" άλλος  γράφει ιστορία
ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ

 Εμείς το αραχάνθος τα σκορπίδια, οι διάττοντες, επιβήτορες στη ξένη γη, μέσα στο σκοτάδι της μέρας, στ' αχνάρια του Διογένη, με τη βούληση μας, να θεμελιώσουμε την υποδομή του ελληνικού οράματος. Να βρούμε τη χαμένη μας ταυτότητα...!
Μάγειρας

 Όποιος ελέγχει το παρόν,
ελέγχει και το παρελθόν.
 Όποιος ελέγχει το παρελθόν,
"καθορίζει"
το μέλλον
George Orwell

    Θερμοπύλες
Τιμή σ' εκείνους όπου στην ζωή των
Ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες
Ποτέ απ' το χρέος μη κινούντες.
Δίκαιοι κ' ίσιοι σ' όλες των τες πράξεις.
Αλλά με λύπη κιόλας κι ευσπλαχνία.
Γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν
Είναι πτωχοί, πάλ' εις μικρόν γενναίοι,
Πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε.
Πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες,
πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους.
Και περισσότερη τιμή τους πρέπει
Όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)
Πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος.
Κ΄ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε.

Κ.Καβάφης 1903

 

Το κείμενο εκφράζει την άποψη του συγγραφέα
κεντρική σελίδα

ΑΡΧΕΙΟ

Ούλε τε καί μάλα χαίρε, θεοί δέ τοι όλβια δοίεν
Νά είσαι καλά καί νά χαίρεσαι, οι θεοί δέ νά σού δίδουν ευτυχία. (Οδύσσεια Ω 402.)