η φωνή σου

η στήλη μας

   
Μετανάστης
Αδέσμευτο περιοδικό στο διαδίκτυο

Εκδίδεται από επιτροπή

metanastis@metanastis.com
 


Κι εσύ λαέ βασανισμένε πληρώνεις την αδιαφορία σου 
 
 

ΕΠΕΨ
Επιστολική Ψήφος

Λογοτεχνία της διασποράς  ΕΕΛΣΠΗ

Ελληνική Γλώσσα 

Οργανισμός 
 διεθνοποίησης
 Ελληνικής Γλώσσας
ΟΔΕΓ

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Ελληνική Μουσική

Τέχνη & Πολιτισμός

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΜΑΥΡΑ-ΚΟΚΚΙΝΑ 

Ποίηση

Ενδιαφέροντες
Κόμβοι

Επιστολές

Αρχείο

 Ελληνικό Θέατρο
Βούπερταλ
Griechisches Theater
Wuppertal

Αλέξανδρος ο Μέγας

Alexander der Grosse

 DIAGORAS

ΔΙΑΓΟΡΑΣ
 ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
 

 

 

 

Μαύρα - κόκκινα

Πρέπει να μπορούμε να ξεχωρίσουμε την παλαιστινιακή αντίσταση από εκείνη του διεθνούς φαινομένου των οργανώσεων ένοπλης επαναστατικής βίας.

Η εικόνα των παιδιών που πετροβολούν ένα τανκ και που δέχονται τα θανατηφόρα βόλια είναι ένας άοπλος άνισος αγώνας μοναδικός στη μορφή του, που διεξάγεται για να γίνει παρέμβαση στο πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι που ο αντίπαλος σαν κράτος το αγνοεί.

Το να μπορεί να σκέφτεται κανείς κριτικά με αντικείμενο τον ίδιο τον εαυτό του φαίνεται ότι είναι στο είδος του μια σπάνια τέχνη. Προφανώς όποιος το καταφέρνει πρέπει να είναι μεγάλος καλλιτέχνης. Μόνο στο συμπέρασμα αυτό μπορεί να καταλήξει κανείς διαβάζοντας το παρακάτω άρθρο.
Μάγειρας, 14.09.06
metanastis@t-online.de

 

«ΓΚΙΝΤΕΟΝ ΛΕΒΙ
Πρόσωπα

Ο καρκίνος της κατοχής

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

Γκιντεόν Λεβί: «Η ρουτίνα της κατοχής σαπίζει τους νέους μας,
τους κάνει να παύουν να θεωρούν τους 'Αραβες ανθρώπους»
       

Εδώ και 20 χρόνια, ο Γκιντεόν Λεβί περιγράφει στις σελίδες της ισραηλινής «Χααρέτζ» την πραγματικότητα της ισραηλινής κατοχής.

Ο δημοσιογράφος γράφει «γι' αυτόν τον καρκίνο που μας κατατρώει, που είναι πιο απειλητικός από κάθε τρομοκρατία - για την κατοχή ενός άλλου λαού». Γράφει για την καθημερινή ζωή στη Λωρίδα της Γάζας, όπου μέσα στον καύσωνα του Αυγούστου οι Ισραηλινοί βομβάρδισαν τους ηλεκτρικούς σταθμούς. «Χωρίς ψυγείο είναι αδύνατον να διατηρήσεις φρέσκο γάλα για τα παιδιά», λέει στη γαλλική «Λε Μοντ». Ο βομβαρδισμός, σύμφωνα με τον στρατό, είχε στόχο «να διαταράξει τη δραστηριότητα των τρομοκρατικών δικτύων». Πρόκειται για μια άθλια δικαιολογία, λέει ο Λεβί. Το Ισραήλ ελέγχει την ηλεκτροδότηση των παλαιστινιακών εδαφών. Αν αυτό που ήθελε ο στρατός ήταν να διακόψει το ρεύμα στη Γάζα δεν χρειαζόταν να βομβαρδίσει, αρκούσε να γυρίσει έναν διακόπτη...
Ο Γκιντεόν Λεβί περιγράφει στους συμπατριώτες του την πραγματικότητα της κατοχής, τα βομβαρδισμένα σπίτια, τους ξεριζωμένους ελαιώνες, τις απαγορεύσεις της κυκλοφορίας, τις ταπεινώσεις στα φυλάκια ελέγχου, τα χιλιόμετρα των παρακάμψεων που πρέπει να κάνουν οι Παλαιστίνιοι για να πάνε στη δουλειά τους, για να πάνε το παιδί στον γιατρό, για να επισκεφθούν έναν φίλο. Το κίνητρο για να το κάνει, του το έδωσε ένα περιστατικό κατά την πρώτη Ιντιφάντα (1987-1993). Πληροφορήθηκε πως μια Παλαιστίνια, που πήγαινε να γεννήσει σε μαιευτήριο στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, διώχθηκε από τρία διαφορετικά φυλάκια ελέγχου. «Δεν το πίστεψα. Σαδιστές σ' ένα φυλάκιο, ήταν δυνατόν. Σε τρία, όχι». Ερεύνησε όμως και διαπίστωσε πως ήταν αλήθεια. Στο τρίτο φυλάκιο, η γυναίκα είχε γεννήσει μέσα στο ταξί και στη συνέχεια είχε ικετέψει τους στρατιώτες να την αφήσουν εκεί αλλά να πάνε το μωρό της στο νοσοκομείο. «Το αρνήθηκαν και αυτό». Έκανε τη διαδρομή με τα πόδια. Όταν έφτασε, το παιδί ήταν νεκρό. «Τότε κατάλαβα πως κάτι τρομερό μας συνέβαινε. Οι νέοι μας δεν είναι τέρατα. Γιατί γίνονται απάνθρωποι απέναντι στους Παλαιστίνιους; Επειδή η ρουτίνα της κατοχής τους σαπίζει, τους κάνει να παύουν να θεωρούν τους 'Αραβες ανθρώπους όπως εκείνοι». Ο Γκιντεόν Λεβί γεννήθηκε το 1955 στο Ισραήλ. Λέει πως αισθάνεται βαθιά Ισραηλινός και γι' αυτό τον κατατρύχει μια «βαθιά ενοχή». «Δεν μπορώ να υποφέρω ότι τόσες αχαρακτήριστες πράξεις διαπράττονται στο όνομά μου», τονίζει. Περισσότερο απ' όλα φοβάται «την παράλογη λατρεία της ισχύος» που είναι βαθιά ριζωμένη στο Ισραήλ. Πιστεύει πως η αναταραχή μετά τη στρατιωτική αποτυχία στον Λίβανο είναι «καλό πράγμα». Έπειτα από «έξι χρόνια σε κώμα» εξαιτίας της Ιντιφάντα, «η κοινωνία μας θέτει επιτέλους ερωτήματα για τον εαυτό της», εξηγεί. Στη «Χααρέτζ» αισθάνεται «πολύ μόνος», αλλά «εντελώς» στο σπίτι του. Από το 2004 συμμετέχει μάλιστα στη διεύθυνση σύνταξης της εφημερίδας. Αυτή η επαγγελματική αναγνώριση, τη στιγμή που αποτελεί «ισχνή μειοψηφία», κολακεύει το εγώ του.»

ΤΑ ΝΕΑ, 13/09/2006, Σελ.: N60
Κωδικός άρθρου: A18638N601
ID: 535591

 

 

Όταν "κοιμάσαι" άλλος  γράφει ιστορία
ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ

 Εμείς το αραχάνθος τα σκορπίδια, οι διάττοντες, επιβήτορες στη ξένη γη, μέσα στο σκοτάδι της μέρας, στ' αχνάρια του Διογένη, με τη βούληση μας, να θεμελιώσουμε την υποδομή του ελληνικού οράματος. Να βρούμε τη χαμένη μας ταυτότητα...!
Μάγειρας

 Όποιος ελέγχει το παρόν,
ελέγχει και το παρελθόν.
 Όποιος ελέγχει το παρελθόν,
"καθορίζει"
το μέλλον
George Orwell

    Θερμοπύλες
Τιμή σ' εκείνους όπου στην ζωή των
Ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες
Ποτέ απ' το χρέος μη κινούντες.
Δίκαιοι κ' ίσιοι σ' όλες των τες πράξεις.
Αλλά με λύπη κιόλας κι ευσπλαχνία.
Γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν
Είναι πτωχοί, πάλ' εις μικρόν γενναίοι,
Πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε.
Πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες,
πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους.
Και περισσότερη τιμή τους πρέπει
Όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)
Πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος.
Κ΄ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε.

Κ.Καβάφης 1903

 

Το κείμενο εκφράζει την άποψη του συγγραφέα
κεντρική σελίδα

ΑΡΧΕΙΟ

Ούλε τε καί μάλα χαίρε, θεοί δέ τοι όλβια δοίεν
Νά είσαι καλά καί νά χαίρεσαι, οι θεοί δέ νά σού δίδουν ευτυχία. (Οδύσσεια Ω 402.)