η φωνή σου

η στήλη μας

   
Μετανάστης
Αδέσμευτο περιοδικό στο διαδίκτυο

Εκδίδεται από επιτροπή

metanastis@metanastis.com
 


Κι εσύ λαέ βασανισμένε πληρώνεις την αδιαφορία σου 
 
 

ΕΠΕΨ
Επιστολική Ψήφος

Λογοτεχνία της διασποράς  ΕΕΛΣΠΗ

Ελληνική Γλώσσα 

Οργανισμός 
 διεθνοποίησης
 Ελληνικής Γλώσσας
ΟΔΕΓ

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Ελληνική Μουσική

Τέχνη & Πολιτισμός

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΜΑΥΡΑ-ΚΟΚΚΙΝΑ 

Ποίηση

Ενδιαφέροντες
Κόμβοι

Επιστολές

Αρχείο

 Ελληνικό Θέατρο
Βούπερταλ
Griechisches Theater
Wuppertal

Αλέξανδρος ο Μέγας

Alexander der Grosse

 DIAGORAS

ΔΙΑΓΟΡΑΣ
 ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
 

 

 

Μαύρα - Κόκκινα

«Πώς θα ήταν άραγε ο κόσμος σήμερα εάν δεν είχε συμβεί το μεγάλο τρομοκρατικό χτύπημα πριν από πέντε χρόνια;

Ένας κόσμος χωρίς την 11η Σεπτεμβρίου

ΑΜΑΛΙΑ ΝΕΓΡΕΠΟΝΤΗ

'Αραγε τι θα είχε συμβεί και πώς θα ήταν ο κόσμος σήμερα εάν δεν είχε γίνει το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001; Πέντε χρόνια έπειτα από εκείνη την τραγική ημέρα, το κυριακάτικο περιοδικό των «New York Times» ζήτησε από ανθρώπους που προέρχονται από διαφορετικούς χώρους και που ο καθένας τους είναι κορυφαίος στο είδος του να γράψουν την άποψή τους.

ΤΟΜΑΣ ΦΡΙΝΤΜΑΝ
Με λιγότερο φόβο
Οι ΗΠΑ θα είχαν πολύ πιο εχθρική σχέση με την Κίνα εάν δεν είχε γίνει το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου. Η τρομοκρατική αυτή ενέργεια πήρε τα χειρότερα ένστικτα της κυβέρνησης Μπους για την Κίνα - την αίσθηση ότι είμαστε, κατά κάποιον τρόπο, προορισμένοι από τη μοίρα να αρχίσουμε έναν νέο ψυχρό πόλεμο με τους Κινέζους - και τα έβαλε στην κατάψυξη. Το γεγονός ότι δεν υπήρξαν εντάσεις θα μπορούσε να παρομοιαστεί με έναν μεγάλο γεωπολιτικό... σκύλο που τελικά δεν γάβγισε!

Οι σημερινές τάσεις στην τιμή του πετρελαίου θα ίσχυαν ακόμα κι αν δεν είχε γίνει το χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου. Μάλιστα θα υπήρχαν σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό, καθώς θα προχωρούσαν ραγδαία η παγκοσμιοποίηση και το παγκόσμιο εμπόριο. Έχω σοβαρές αμφιβολίες εάν ο Τζορτζ Μπους θα ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ εάν δεν είχε γίνει το τρομοκρατικό χτύπημα. Μετά την 11η Σεπτεμβρίου η κυβέρνηση Μπους άρχισε να αλλάζει την εικόνα της Αμερικής στον κόσμο, από μία χώρα που εξήγε την ελπίδα, σε μία χώρα που εξάγει τον φόβο. Και όταν εξάγεις φόβο, καταλήγεις να εισάγεις τους φόβους των άλλων.

ΜΠΕΡΝΑΡ-ΑΝΡΙ ΛΕΒΙ
Όλα... καλύτερα
Πώς θα ήταν ο κόσμος εάν δεν υπήρχε η 11η Σεπτεμβρίου; Η Αμερική θα κολυμπούσε στην ευτυχία. Ο Κέρι θα ήταν πρόεδρος, θα φτάναμε στα αεροδρόμια την τελευταία στιγμή και τα ποσοστά της παράνοιας θα ήταν χαμηλότερα. Η φωνή του Ιράν θα ήταν λιγότερο σημαντική, ο Ντάνιελ Περλ θα ήταν ακόμα ζωντανός. Ο Φράνσις Φουκουγιάμα θα είχε κερδίσει τον Σάμιουελ Χάντινγκτον, ο οποίος θα είχε αποκαλυφθεί παντού πόσο κρυπτοφασίστας είναι. Η ιστορία θα είχε τελειώσει, η εβδομάδα θα είχε επτά Κυριακές. Οι συγγραφείς θα έγραφαν μυθιστορήματα, οι φιλόσοφοι φιλοσοφία. Η Γουώλ Στρητ θα βρισκόταν στα ύψη. Το φυσικό αέριο θα ήταν στα 20 δολάρια το βαρέλι. Οι πολύ πλούσιοι θα ήταν πιο άνετοι και θα ασχολούνταν περισσότερο με τη φτώχεια στις αναπτυσσόμενες χώρες του κόσμου. Οι Παλαιστίνιοι θα είχαν κράτος. Οι μετριοπαθείς μουσουλμάνοι θα ήλεγχαν τους ακραίους ισλαμιστές, η Αμερική θα ήταν λιγότερο θρησκόληπτη (με τη βοήθεια του Θεού!).

ΦΡΑΝΚ ΡΙΤΣ
Νίκη Δημοκρατικών
Εάν δεν είχε γίνει το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου, ο πόλεμος που θα διεξήγε ο Μπους θα ήταν... εντός των ΗΠΑ. Οι μεγάλες αυταπάτες των νεοσυντηρητικών θα είχαν παραμείνει εν υπνώσει και ο Ράμσφελντ θα ασχολούνταν με την κατάστρωση μεγαλεπήβολων σχεδίων για την ανασυγκρότηση του Πενταγώνου και όχι της Μέσης Ανατολής. Αφού οι Ρεπουμπλικανοί δεν θα είχαν να παίξουν το «χαρτί» του φόβου, οι Δημοκρατικοί θα κέρδιζαν ξανά τις εκλογές. Όντας στην εξουσία, μπορεί και εκείνοι να είχαν αγνοήσει ένα μνημόνιο των μυστικών υπηρεσιών με τίτλο: «Ο Μπιν Λάντεν αποφασισμένος να πλήξει τις ΗΠΑ». Ίσως, αν γινόταν η αναπόφευκτη επίθεση, εκείνοι θα είχαν κερδίσει τον πόλεμο στο Αφγανιστάν. Όμως, επειδή εκείνοι δεν θα εμπλέκονταν στο Ιράκ, ίσως να τελείωνε ο πόλεμος στο Αφγανιστάν και να μην ανασυγκροτούνταν αργότερα οι Ταλιμπάν, όπως συνέβη.

ΦΑΡΙΝΤ ΖΑΚΑΡΙΑ
Πάλι κάποιοι θα σχεδίαζαν επίθεση
Μία εβδομάδα πριν από την 11η Σεπτεμβρίου, η μεγαλύτερη είδηση στην Αμερική ήταν η εξαφάνιση της Τσάντρα Λέβι (που διατηρούσε σχέσεις με τον Δημοκρατικό Γκάρι Κόντιτ). Ποιος τη θυμάται σήμερα; Εύκολα λοιπόν μπορούμε να φανταστούμε πώς θα ήμασταν σήμερα χωρίς την 11η Σεπτεμβρίου. Ειρήνη, ευημερία και άλλα τέτοια συνηθισμένα πράγματα. Ο Τζορτζ Μπους πιθανότατα δεν θα είχε επανεκλεγεί. Αλλά ακόμη κι αν είχε, θα ήταν ένας διαφορετικός Μπους, προσηλωμένος στα εσωτερικά ζητήματα. Το Κογκρέσο θα εξακολουθούσε να σπαταλάει τα χρήματα του λαού. Τα μπεστ σέλερ δεν θα αφορούσαν το Ιράκ, αλλά για το πώς να πλουτίσει κανείς στην αγορά ακινήτων. Πάντως στο Αφγανιστάν θα εξακολουθούσαν να κυβερνούν οι Ταλιμπάν και η Αλ Κάιντα θα περνούσε εκεί ζωή χαρισάμενη. Οι μουλάδες θα εξακολουθούσαν να υποδαυλίζουν το μίσος κατά της Δύσης. Και κάπου, κάποιοι τρομοκράτες σίγουρα θα σχεδίαζαν μια επίθεση εναντίον των ΗΠΑ.

Ο Thomas Friedman είναι αρθρογράφος της εφημερίδας «The New York Times».

Ο Bernard-Henri Levy είναι συγγραφέας.

Ο Frank Rich είναι αρθρογράφος των «New York Times».

Ο Fareed Zakaria είναι δημοσιογράφος του «Newsweek».

ΤΑ ΝΕΑ , 09/09/2006 , Σελ.: N60, Κωδικός άρθρου: A18635N601, ID: 535144»

Η ερώτηση είναι ανεδαφική με τάση σκόπιμης παρελθοντολογίας. Η πραγματικότητα που ζει η ανθρωπότητα στην πορεία της Ιστορίας της είναι το καλύτερο παρόν από το χειρότερο μέλλον. Είναι τα όρια των εξαντλημένων δυνατοτήτων της που συνάπτονται με τη βαρύτητα των ανεξέλεγκτων κοινωνικών προβληματικών εξελίξεων που ζητούν επίμονα την επόμενη λύση τους κι όπου ισχύει η αρχή.: Κάθε αναπότρεπτο και «μοιραίο». Προφανώς δεν έχει ουσιαστικό νόημα να ρωτάμε. Πώς θα μπορούσε να είναι η κοινωνία των ανθρώπων στο παρελθόν, αλλά να ερευνούμε τα αναμενόμενα, με στόχο να αποτραπούν τα χειρότερα στο απώτερο μέλλον.

Για τα κόκκινα Μάγειρας 11.09.0

metanastis@t-online.de

 

 

Όταν "κοιμάσαι" άλλος  γράφει ιστορία
ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ

 Εμείς το αραχάνθος τα σκορπίδια, οι διάττοντες, επιβήτορες στη ξένη γη, μέσα στο σκοτάδι της μέρας, στ' αχνάρια του Διογένη, με τη βούληση μας, να θεμελιώσουμε την υποδομή του ελληνικού οράματος. Να βρούμε τη χαμένη μας ταυτότητα...!
Μάγειρας

 Όποιος ελέγχει το παρόν,
ελέγχει και το παρελθόν.
 Όποιος ελέγχει το παρελθόν,
"καθορίζει"
το μέλλον
George Orwell

    Θερμοπύλες
Τιμή σ' εκείνους όπου στην ζωή των
Ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες
Ποτέ απ' το χρέος μη κινούντες.
Δίκαιοι κ' ίσιοι σ' όλες των τες πράξεις.
Αλλά με λύπη κιόλας κι ευσπλαχνία.
Γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν
Είναι πτωχοί, πάλ' εις μικρόν γενναίοι,
Πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε.
Πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες,
πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους.
Και περισσότερη τιμή τους πρέπει
Όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)
Πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος.
Κ΄ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε.

Κ.Καβάφης 1903

 

Το κείμενο εκφράζει την άποψη του συγγραφέα
κεντρική σελίδα

ΑΡΧΕΙΟ

Ούλε τε καί μάλα χαίρε, θεοί δέ τοι όλβια δοίεν
Νά είσαι καλά καί νά χαίρεσαι, οι θεοί δέ νά σού δίδουν ευτυχία. (Οδύσσεια Ω 402.)