η φωνή σου

η στήλη μας

   
Μετανάστης
Αδέσμευτο περιοδικό στο διαδίκτυο

Εκδίδεται από επιτροπή

metanastis@metanastis.com
 


Κι εσύ λαέ βασανισμένε πληρώνεις την αδιαφορία σου 
 

ΕΠΕΨ
Επιστολική Ψήφος

Λογοτεχνία της διασποράς  ΕΕΛΣΠΗ

Ελληνική Γλώσσα 

Οργανισμός 
 διεθνοποίησης
 Ελληνικής Γλώσσας
ΟΔΕΓ

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Ελληνική Μουσική

Τέχνη & Πολιτισμός

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΜΑΥΡΑ-ΚΟΚΚΙΝΑ 

Ποίηση

Ενδιαφέροντες
Κόμβοι

Επιστολές

Αρχείο

 Ελληνικό Θέατρο
Βούπερταλ
Griechisches Theater
Wuppertal

Αλέξανδρος ο Μέγας

Alexander der Grosse

 DIAGORAS

ΔΙΑΓΟΡΑΣ
 ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
 

 

 

   H μεταθανάτια νίκη του Xίτλερ
Πρόσωπα:
ΜΑPEK ENTEΛMAN

Το 2002 ο Μάρεκ Έντελμαν ζητούσε από την ισραηλινή κυβέρνηση να συνομιλήσει, όχι με τον Αραφάτ, αλλά με τους ηγέτες της Χαμάς και της Τζιχάντ. Αν τον είχαν ακούσει, τα πράγματα ίσως να ήταν τώρα πολύ καλύτερα.

Μάρεκ Έντελμαν. «Για μένα δεν υπάρχει χώρος ούτε για εκλεκτό λαό ούτε για Γη της Επαγγελίας»

Ο Έντελμαν είναι ο μοναδικός επιζών από τους αρχηγούς της εξέγερσης του εβραϊκού γκέτο της Βαρσοβίας εναντίον των ναζί, το 1943. Θεωρείται ήρωας στο Ισραήλ, μολονότι επικρίνει έντονα τον σιωνισμό και επέλεξε να παραμείνει στην Πολωνία μετά τον πόλεμο. Καρδιολόγος στα χρόνια του κομμουνισμού, υποστήριξε μετά την πτώση του Τείχους την αντίσταση του Σαράγιεβο και τη στρατιωτική επέμβαση του ΝΑΤΟ εναντίον της Σερβίας του Μιλόσεβιτς.

Ογδόντα τεσσάρων χρόνων σήμερα, ζει στο Λοτζ και στα τέλη του Ιανουαρίου αρνήθηκε να συμμετάσχει στις τελετές για τη μνήμη των 3 εκατομμυρίων Εβραίων της Πολωνίας που εξοντώθηκαν στο Ολοκαύτωμα. Δεν απεχθάνεται τίποτε περισσότερο από τις τελετές και τα σύμβολα, εξήγησε. Επιπλέον δεν φοβάται μήπως η μνήμη χαθεί. «H εξέγερση του γκέτο της Βαρσοβίας έχει αφήσει πάρα πολλά ίχνη στην Ιστορία, τη μουσική, τη λογοτεχνία, την τέχνη», λέει στην απεσταλμένη τής «Γεντιότ Αχρονότ». «Εκεί που κινδυνεύει να χαθεί είναι στο Ισραήλ, επειδή για σας, τους Ισραηλινούς, ο πόλεμος των Έξι Ημερών υπήρξε το σημαντικότερο γεγονός της σύγχρονης εβραϊκής ιστορίας. Μπορούσατε να στηριχτείτε σ' ένα κράτος, σε τανκς, σ' έναν ισχυρό Αμερικανό σύμμαχο. Εμείς δεν ήμασταν παρά 200 νέοι με έξι ρεβόλβερ όλα κι όλα, αλλά είχαμε την ηθική ανωτερότητα... H ισραηλινή φιλοσοφία έγκειται στην πεποίθηση πως μπορούμε να σκοτώσουμε είκοσι 'Αραβες για να μείνει στη ζωή ένας Εβραίος. Όμως για μένα δεν υπάρχει χώρος ούτε για εκλεκτό λαό ούτε για Γη της Επαγγελίας».

Όταν του λένε πως η εξέγερση ήταν ουσιαστικά ομαδική αυτοκτονία, εκείνος απαντά πως «με την εξέγερσή μας θυμίσαμε πως ανήκουμε στο ανθρώπινο είδος. Παίρνοντας τα όπλα εναντίον αυτών που ήθελαν να μας εξοντώσουν, γαντζωθήκαμε στη ζωή και γίναμε ελεύθεροι άνθρωποι». Και όταν τον ρωτούν αν ο Μπεν Γκουριόν και οι σιωνιστές διέπραξαν σφάλμα δημιουργώντας το Κράτος των Εβραίων στην Παλαιστίνη, ο Μάρεκ Έντελμαν δεν διστάζει ούτε στιγμή: «Θα ήταν καλύτερα να δημιουργηθεί ένα εβραϊκό κράτος στη Βαυαρία!» Ακριβώς αυτό που πρότεινε πρόσφατα ο σκληροπυρηνικός Ιρανός πρόεδρος Αχμαντινεζάντ, παρατηρεί η απεσταλμένη τής «Γεντιότ Αχρονότ». «Έχει δίκιο», της απαντά εκείνος ξεσπώντας σε γέλια, «το κλίμα εκεί είναι θαυμάσιο!».

«Φανταζόμασταν πως όλα αυτά που γνωρίσαμε - πόλεμος, γενοκτονία, θάλαμοι αερίων - θα επηρέαζαν την Ιστορία και την πορεία του κόσμου», είχε δηλώσει ο Μάρεκ Έντελμαν το 2003. «Αρκεί όμως να θυμηθούμε την Καμπότζη, τη Ρουάντα, την πρώην Γιουγκοσλαβία για να καταλάβουμε πως οι άνθρωποι είναι ανίατοι. Ο εθνικισμός, ο σοβινισμός, τα μαρτύρια ορισμένων μειονοτήτων τα οποία παρακολουθούμε χωρίς να αντιδρούμε, είναι η μεταθανάτια νίκη του Χίτλερ».

Μάγειρας, 20.04.2006
metanastis@t-online.de

Απο τα  ΤΑ ΝΕΑ , 20/04/2006 , Σελ.: N50
Κωδικός άρθρου:
A18518N501
ID: 516143

 

 

Όταν "κοιμάσαι" άλλος  γράφει ιστορία
ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ

 Εμείς το αραχάνθος τα σκορπίδια, οι διάττοντες, επιβήτορες στη ξένη γη, μέσα στο σκοτάδι της μέρας, στ' αχνάρια του Διογένη, με τη βούληση μας, να θεμελιώσουμε την υποδομή του ελληνικού οράματος. Να βρούμε τη χαμένη μας ταυτότητα...!
Μάγειρας

 Όποιος ελέγχει το παρόν,
ελέγχει και το παρελθόν.
 Όποιος ελέγχει το παρελθόν,
"καθορίζει"
το μέλλον
George Orwell

   

Θερμοπύλες
Κ.Καβάφης 1903

Τιμή σ' εκείνους όπου στην ζωή των
Ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες
Ποτέ απ' το χρέος μη κινούντες.
Δίκαιοι κ' ίσιοι σ' όλες των τες πράξεις.
Αλλά με λύπη κιόλας κι ευσπλαχνία.
Γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν
Είναι πτωχοί, πάλ' εις μικρόν γενναίοι,
Πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε.
Πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες,
πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους.
Και περισσότερη τιμή τους πρέπει
Όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)
Πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος.
Κ΄ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε.

 

Το κείμενο εκφράζει την άποψη του συγγραφέα
κεντρική σελίδα

ΑΡΧΕΙΟ

Ούλε τε καί μάλα χαίρε, θεοί δέ τοι όλβια δοίεν
Νά είσαι καλά καί νά χαίρεσαι, οι θεοί δέ νά σού δίδουν ευτυχία. (Οδύσσεια Ω 402.)