η φωνή σου

η στήλη μας

Μετανάστης
Αδέσμευτο περιοδικό στο διαδίκτυο

Εκδίδεται από επιτροπή

metanastis@metanastis.com


Κι εσύ λαέ βασανισμένε πληρώνεις την αδιαφορία σου 

ΕΠΕΨ
Επιστολική Ψήφος

Λογοτεχνία της διασποράς  ΕΕΣΠΗ

Ελληνική Γλώσσα 

Ελληνική Μουσική

Τέχνη & Πολιτισμός

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΜΑΥΡΑΚΟΚΚΙΝΑ 

Ποίηση

Ενδιαφέροντες
Κόμβοι

Επιστολές

Αρχείο

Αθήνα 2004

Athens 2004

Αλέξανδρος ο Μέγας

Alexander der Grosse

 

 

  

ΓΝΩΜΗ
τα κόκκινα δικά μας τα μαύρα δικά τους
Μάγειρας

Η Κεντροαριστερά στο προσκήνιο
Της Μιλένας Αποστολάκη από τα "NEA", 02-10-2002, Σελ.: N51

Μετά τη νίκη των σοσιαλδημοκρατών του Γκόραν Πέρσον στη Σουηδία και του κοκκινοπράσινου συνασπισμού Σρέντερ και Φίσερ στη Γερμανία, μια φιλολογία που αναπτύχθηκε το τελευταίο διάστημα, όχι μόνο στη χώρα μας, για την αναπόφευκτη και συντριπτική ήττα της Κεντροαριστεράς στην Ευρώπη φαίνεται να μην επιβεβαιώνεται. «Ωχριά η Ευρωπαϊκή δεξιά μπροστά στο Σαρονικό, σαρωτικό σιωνοφασιμό»

Αν, μάλιστα, προσθέσει κανείς στα πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα της Σουηδίας και της Γερμανίας την κυβερνητική κρίση του ακροδεξιού

συνασπισμού στην Αυστρία, που ενδεχομένως προοιωνίζεται αλλαγή στον πολιτικό χάρτη της χώρας, αλλά και το ολοένα διογκούμενο κοινωνικό και πολιτικό κίνημα των girotondi στην Ιταλία, που δεν έχει μόνο τον σκηνοθέτη Νani Μoreti ως αιχμή αλλά και εκατομμύρια Ιταλούς πολίτες που διαδηλώνουν μαχητικά ενάντια στην πολιτική του Μπερλουσκόνι, τότε μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε σήμερα ότι το «δεξιό κύμα» (Το δεξιό θύμα) δεν κατάφερε να σαρώσει την Ευρώπη, όπως πολλοί έσπευσαν να προβλέψουν. (Mηδένα προ του τέλους μακάριζε)

Επιχειρώντας μια πρώτη ανάλυση των λόγων που έδωσαν τη νίκη στους Σουηδούς σοσιαλιστές, το συμπέρασμα είναι ξεκάθαρο. Η προεκλογική ατζέντα εστιάστηκε στις ποικίλες πτυχές του κοινωνικού κράτους, αναδεικνύοντας με τρόπο διακριτό και εύληπτο για τον κάθε Σουηδό πολίτη τις υπαρκτές διαφορές ανάμεσα στην Κεντροδεξιά και την Κεντροαριστερά. «Τι σχέση έχει το πουλόβερ με το νεογέννητο παιδί»

Οι κατακτήσεις του κράτους πρόνοιας, το περίφημο σουηδικό μοντέλο, παρέμεινε για τους Σουηδούς σοσιαλιστές πολιτική προτεραιότητα που καθόρισε τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις σε ό,τι αφορά τη μάχη για την ανάκαμψη και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

Αλλά και στη Γερμανία οι θέσεις του καγκελάριου Σρέντερ σε ό,τι αφορά τον πόλεμο στο Ιράκ, που φαίνεται ότι καθόρισαν το εκλογικό αποτέλεσμα, έκαναν και πάλι επίκαιρες τις αξίες της ειρήνης, της αλληλεγγύης, αλλά και της «εθνικής» εξωτερικής πολιτικής, που παραδοσιακά ταυτίζονται με την Κεντροαριστερά. «Φτούσου να μην αβασκαθεί, ποιος έκανε τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία και θανατώθηκαν χιλιάδες, γυναικόπαιδα: Μα ότι Σας συμφέρει γράφετε κυρία μου;»

Και βέβαια δεν ήταν μόνο αυτά. Ήταν και οι θέσεις των σοσιαλιστών για τις εργασιακές σχέσεις, αλλά και οι προτεινόμενες λύσεις για την έξοδο από την ύφεση και την αντιμετώπιση της ανεργίας, που το πόρισμα της επιτροπής Χαρτς περιελάμβανε, συσπειρώνοντας τα συνδικάτα και τους εργαζομένους.

Ήταν, επίσης, η επιτυχία των Πρασίνων που κατόρθωσαν, χάρη στον χαρισματικό ηγέτη τους «το δίδυμο αδερφάκι του πορνόγερου» αλλά και τη σαφήνεια των θέσεών τους, να μην εξελιχθούν σε έναν θνησιγενή πολιτικό σχηματισμό που αγωνίζεται για την κοινοβουλευτική του εκπροσώπηση, αλλά να αυξήσουν τη δύναμή τους και να καταστούν με την πολιτική τους ισχύ ρυθμιστές της συμμαχίας. «Κράταμε να σε κρατώ να τους ρίξουμε στο γκρεμό, πιο γκρεμό στη Ραμάλα θα τους θάψουμε»

Η χώρα μας έχει κάθε λόγο να αντιμετωπίζει το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών με αισιοδοξία και ικανοποίηση, γιατί οι θέσεις του καγκελάριου Σρέντερ για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ένταξη της Κύπρου συμπλέουν με τα εθνικά μας συμφέροντα, καθώς και με την προοπτική της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. «-τα εθνικά μας συμφέροντα,- ένα νόημα που έχει διαγραφεί από την σημερινή πολιτική ορολογία, αυτά εξαρτώνται πλέον από τις διεθνείς συγκυρίες που προγραμματίζονται από το σιωνοφασιστικό κέντρο της παγκόσμιας δικτατορίας»

Πέρα, όμως, από αυτήν την πτυχή η (κατατρόπωση)υποχώρηση της Δεξιάς στη Σουηδία και τη Γερμανία είναι μια αφετηρία ελπίδας για το μοντέλο της κοινωνικής Ευρώπης, που η Κεντροαριστερά οφείλει, σε δυσμενείς είναι αλήθεια συνθήκες, να προωθήσει. (ου γαρ οίδασι τι ποιούσι η σημερινή διαβρωμένη αριστερά)

Οι πολιτικές της Ευρώπης για την οικονομία, την ανεργία, την απασχόληση, τους μετανάστες, το περιβάλλον αλλά και την κοινή εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια είναι ήδη και θα αποτελέσουν και στο μέλλον πεδία σύγκρουσης δύο διαφορετικών αντιλήψεων, όπως ήδη είδαμε κατά τη διάρκεια της ισπανικής προεδρίας. «Στη σημερινή αναπτυγμένη καπιταλιστική κοινωνία δεν υπάρχουν άνεργοι, παρά κοινωνικά καπιταλιστικά απορρίμματα του αυτοματισμού της. Και ο υπερασπιστής της ανεπίτρεπτης αντικοινωνική αυτής πολιτικής είναι η επαινούμενη από Σας Κεντροαριστερά. Γιατί δεν πληρώνουν φόρους τα ρομπότ; Δεν είναι μέσα κοινωνικής παραγωγής;»

Και είναι πολύ σημαντικό στη σύγκρουση αυτή να υπερισχύσουν εκείνες οι ιδεολογικές και πολιτικές δυνάμεις που οδηγούν σε μια ανοιχτή πλουραλιστική ευρωπαϊκή κοινωνία, χωρίς ξενοφοβικά σύνδρομα, με προτεραιότητα την ασφάλεια και την κοινωνική δικαιοσύνη, με πολιτικές που θα τονώσουν την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την απασχόληση και την κοινωνική ασφάλιση. «Να είστε σίγουρη γιαυτό»

Οι πρόσφατες νίκες της Κεντροδεξιάς στην Ευρώπη δεν οφείλονται στην ιδεολογική ή προγραμματική της υπεροχή. Υπήρξαν το αποτέλεσμα της απογοήτευσης που η ανολοκλήρωτη και θολή εφαρμογή του προγραμματικού λόγου της Κεντροαριστεράς προκάλεσε στους Ευρωπαίους πολίτες. «Είναι αλήθεια ότι περνάμε πολύ σκοτεινές περίοδες. Από τη μεριά μας προσπαθούμε με την στάλα στον ωκεανό να ρίξουμε λίγο φως. Και αυτό το τολμάμε επειδή ξέρουμε τι μας γίνεται»

Για τον λόγο αυτόν είναι απαραίτητο οι πολιτικές που προωθούν τα κεντροαριστερά κόμματα να έχουν ένα σαφές περιεχόμενο και να υπηρετούν ξεκάθαρους στόχους.

Να προτάσσουν το πολιτικό ζητούμενο, που είναι η ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή και ασφάλεια, να στέλνουν στον πολίτη ένα ισχυρό μήνυμα και να του δίνουν καθημερινά πειστικά επιχειρήματα για τον στόχο που υπηρετούν και τα απαραίτητα για την υλοποίησή του μέτρα. Με αυτόν τον τρόπο η ιδεολογικοπολιτική υπεροχή της Κεντροαριστεράς δεν μπορεί παρά να επιβεβαιώνεται εκλογικά, διαψεύδοντας με τον πιο πανηγυρικό τρόπο όλους εκείνους που μάταια θα περιμένουν την ήττα της.

Η Μιλένα Αποστολάκη είναι μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ.
ΤΑ ΝΕΑ , 02-10-2002 , Σελ.: N51, Κωδικός άρθρου: A17454N512

Αξιότιμη κυρία, η σημερινή Κεντροαριστερά, είναι διαβρωμένη. Δεν ανταποκρίνεται στα αιτήματα των λαών της ΕΕ. Ταυτόχρονα η συντηρητική δεξιά έχει παραμεληθεί στρατηγικά για να διαφυλαχτεί και να προστατευτεί η λαίλαπα της παγκόσμιας δικτατορίας. Μια που ενδιαφέρεστε για τα κοινά, ερευνείστε την πραγματική ποιότητα της σημερινής κεντροαριστεράς. Είμαι σίγουρος δεν θα σκοντάψετε.

Δούρειος ίππος λοιπόν ο Schröder και ο Fischer, θα χτυπήσουν τελικά χέρι με χέρι με τους πολεμοκάπηλους του πετρελαίου το Ιράκ. Είναι προωθημένα πιόνια του Παγκόσμιου Σιωνοφασισμού. Η αντιπολεμική τους προπαγάνδα ήταν πολιτική συμπαιγνία για αναρριχηθούν στην εξουσία και το κατάφεραν. Οι επόμενες μέρες θα μιλήσουν.

για τα κόκκινα
Μάγειρας

 

Το κείμενο εκφράζει την άποψη του συγγραφέα

 

Όταν "κοιμάσαι" άλλος γράφει ιστορία
ο μετανάστης

κεντρική σελίδα

 ΑΡΧΕΙΟ