η φωνή σου

πρώτη σελίδα
           
η στήλη μας

   
Μετανάστης
Αδέσμευτο περιοδικό στο διαδίκτυο

Εκδίδεται από επιτροπή

metanastis@metanastis.com
 


Κι εσύ λαέ βασανισμένε πληρώνεις την αδιαφορία σου 
 
 

ΕΠΕΨ
Επιστολική Ψήφος

Λογοτεχνία της διασποράς  ΕΕΛΣΠΗ

Ελληνική Γλώσσα 

Οργανισμός 
 διεθνοποίησης
 Ελληνικής Γλώσσας
ΟΔΕΓ

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Ελληνική Μουσική

Τέχνη & Πολιτισμός

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΜΑΥΡΑ-ΚΟΚΚΙΝΑ 

Ποίηση

Ενδιαφέροντες
Κόμβοι

Επιστολές

Αρχείο

 Ελληνικό Θέατρο
Βούπερταλ
Griechisches Theater
Wuppertal

Αλέξανδρος ο Μέγας

Alexander der Grosse

 DIAGORAS

ΔΙΑΓΟΡΑΣ
 ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
 

 

 

Λόγοι και αντίλογοι γύρω από την Επιστολική Ψήφο
Μάγειρας, 11.02.2009

Θέση της κυβέρνησης.:

«Δικαίωμα ψήφου έχουν οι απόδημοι που κατοικούν μόνιμα στο εξωτερικό, καθώς κι εκείνοι που υπηρετούν σε ελληνικές υπηρεσίες του εξωτερικού και οι Έλληνες υπάλληλοι των διεθνών οργανισμών, σύμφωνα με το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων, που εγκρίθηκε σήμερα από την Κυβερνητική Επιτροπή.

Εξηγώντας το νόμο, ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, διευκρίνισε πως δημιουργούνται ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι στα προξενεία, οι οποίοι ανανεώνονται, και τα κόμματα τοποθετούν τρεις υποψηφίους μόνιμους κατοίκους εξωτερικού, με τουλάχιστον 10 χρόνια στο εξωτερικό, στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Δηλαδή, κάθε κόμμα ορίζει τους εκπροσώπους των αποδήμων, τους οποίους τοποθετεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας κατά την διακριτική του ευχέρεια.

Το νομοσχέδιο είναι μεταβατικό, πρόσθεσε, καθώς εφαρμόζεται για πρώτη φορά ο θεσμός.

Συμπλήρωσε πως μελλοντικά θα μπορούσαμε να δούμε αν και κατά πόσο θα ήταν δυνατόν να πάμε σε εκπροσώπηση περιφερειών του εξωτερικού, όπως και με ποιο τρόπο θα μπορούσε να εφαρμοστεί και η επιστολική ψήφος, την οποία προβλέπει το Σύνταγμα.

Οι απόδημοι, οι οποίοι ψηφίζουν, προστίθενται στο σύνολο εκείνων οι οποίοι ψηφίζουν στην Επικράτεια και με αυτόν τον τρόπο συνυπολογίζεται το ποσοστό τους στην κατανομή των εδρών, που αναλογούν σε κάθε κόμμα, ώστε να μην δημιουργούνται προβλήματα ως προς την αυτοδυναμία, η οποία πρέπει να υπάρχει με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο κάθε φορά.

Καταλήγοντας, ο υπουργός Εσωτερικών κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να ανταποκριθούν, για να μη στερηθεί από τους απόδημους το δικαίωμα να συμμετέχουν στην πολιτική ζωή της χώρας.»

 

Αντίθεση του ΠΑΣΟΚ.:

«Επικοινωνιακά τερτίπια καταλογίζει στην κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ και ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να συμπράξει στο νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.

Κάθε όριο ανευθυνότητας ξεπέρασε η κυβέρνηση στο θέμα της ψήφου των αποδήμων, καταγγέλλει το ΠΑΣΟΚ και δηλώνει ότι δεν θα συμπράξει σε τέτοιες μεθοδεύσεις. Επί της ουσίας η αξιωματική αντιπολίτευση δια του Α. Λοβέρδου εγκαλεί την κυβέρνηση ότι επαναφέρει στη Βουλή ένα σχέδιο νόμου, το οποίο, μόλις το φθινόπωρο, απέρριψαν όλα τα κόμματα. Θεωρεί ότι με την πρόταση της ΝΔ επιδιώκεται η συμμετοχή των Ελλήνων πολιτών του εξωτερικού στα ψηφοδέλτια Επικρατείας των κομμάτων, ακόμη και στις τελευταίες μη εκλόγιμες θέσεις, αρκεί το κυβερνών κόμμα να κερδίσει ψήφους. Παράλληλα, και παρά τις διαβεβαιώσεις της, αρνείται να συμπεριληφθεί η επιστολική ψήφος στην εκλογική διαδικασία

Υπενθυμίζει ότι από τη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής, που συγκλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών τον Σεπτέμβριο του 2008, το ΠΑΣΟΚ είχε ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να συμπράξει για δυο λόγους:

*Δεν λαμβάνεται πρόνοια για την επιστολική ψήφο, η οποία μπορεί να εξασφαλίσει την ευρεία συμμετοχή των αποδήμων στις εκλογές.

*Δεν καθορίζονται εκλογικές περιφέρειες εξωτερικού, από τις οποίες θα εκλέγονται βουλευτές, οι έδρες των οποίων θα περιλαμβάνονται στις 12 έδρες των βουλευτών επικρατείας.

Κατηγορεί επίσης την κυβέρνηση για υπαναχώρηση στο θέμα της επιστολικής ψήφου, καθώς ενώ δήλωνε πως θα μπορούσε να διευκολυνθεί η κατοχύρωσή της με την ολοκλήρωση του εθνικού δημοτολογίου στα τέλη του 2008, αναιρεί την υπόσχεσή της και φέρνει στη Βουλή ένα σχέδιο νόμου που έχει απορριφθεί από όλους. "Είναι προφανές -καταλήγει ο Α. Λοβέρδος- πως το σκεπτικό της είναι να κερδοσκοπήσει επικοινωνιακά, δημιουργώντας ψευδείς εντυπώσεις και αδιαφορώντας για τις άγονες συγκρούσεις που θα προκαλέσει στην ομογένεια. Η κυβέρνηση, δυστυχώς γι' αυτήν, δεν καταλαβαίνει ότι μ' αυτό τον τρόπο, όταν θα μάθουν οι συμπολίτες μας του εξωτερικού πόσο αυθαίρετα τους αντιμετωπίζει, θα αντιληφθούν ότι οι μεθοδεύσεις της στηρίζονται στην έλλειψη εμπιστοσύνης σε αυτούς, καθώς και στα επικοινωνιακά της τερτίπια.»

Από τα "ΤΑ ΝΕΑ", Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2009

Μάγειρας
Tετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2009

Όσον αφορά την «Επιστολική Ψήφο», η «ΕΠΕΨ» (βλέπε: σχετικά στο www.metanastis.com) η οποία είχε ιδρυθεί μόνο και μόνο, για το σκοπό αυτό, χωρίς να διεκδικεί προτεραιότητες, ήταν η μοναδική δύναμη η οποία κατάφερε να μετατρέψει το θέμα της επιστολικής ψήφου από υποκειμενικό που ήταν σε θέμα αντικειμενικό και να συμπεριληφθεί στην τροπολογία του Συντάγματος. Ταυτόχρονα στα πλαίσια των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υπέβαλλε δικαστική αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου, (Απόφαση δικαστηρίου κ.τ.λ. βλέπε  (www.metanastis.com/EPISTOLIKH_PSHFOS.htm), για να επιτραπεί η χρήση της Επιστολικής Ψήφου σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό μέσα και έξω από την επικράτεια, όπως προβλέπεται από το σημερινό Σύνταγμα και όχι μόνο για τους απόδημους. Και δεν έχει καμία σχέση με οποιαδήποτε τροπολογία του Status της λειτουργίας της σημερινής Ελληνικής Βουλής.

Φαίνεται ότι το καταπατημένο δικαίωμα της «Επιστολικής Ψήφου» της Ελληνίδας και του Έλληνα ψηφοφόρου, αποτελεί εντρύφημα ατελέσφορων πολιτικών σκοπιμοτήτων και είναι απόρροια ίσον του μεγέθους της αδιαφορίας της Ελληνίδας και του Έλληνα Ψηφοφόρου.

Την παρακάτω ανακοίνωση την αναδημοσιεύουμε από το αρχείο του "ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ"

Φωνάζουν και γράφουν

Μια ομάδα καλοθελητών Ελλήνων απόδημων στην «Επαρχία» της Ενωμένης Ευρώπης Γερμανία, αποφάσισαν να φέρουν εις πέρας ένα βαρύ κοινωνικοπολιτικό έργο. Να αγωνιστούν για τη συμμετοχή της Ελληνίδας και του Έλληνα στις εκάστοτε Βουλευτικές Εκλογές με «Επιστολική Ψήφο»μέσα και έξω από τη χώρα. Δικαίωμα το οποίο αρνούνται οι μέχρι σήμερα αρμόδιοι πολιτικοί με άτοπες υπεκφυγές. Μετά από μια δημόσια διαδήλωση μπροστά στην Ελληνική Πρεσβεία στις 25.10.1998 στη Βόννη, με μέλη, από τους παρόντες στη διαδήλωση αυτή, ίδρυσαν για το σκοπό αυτό την «Επιτροπή Πρωτοβουλίας Επιστολικής Ψήφου», ΕΠΕΨ. Έκτοτε η Επιτροπή έχει αρχίσει ασταμάτητο αγώνα για την καθιέρωση της «Επιστολικής Ψήφου» σ΄ όλες τις κατευθύνσεις. Μοίρασε και μοιράζει ανακοινώσεις. Στέλνει διαμαρτυρίες και υπομνήματα σε πολιτικούς και κόμματα. Έκανε και κάνει προσωπικές συναντήσεις με αρμόδιους και υπεύθυνους. Αντιπροσωπεία της οποίας έχει συναντήσει και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό της χώρας. Αφού δεν εύρισκε ανταπόκριση από κανέναν. Στις 06.04.2000 η Επιτροπή κατέθεσε αγωγή στο Πρωτοδικείο Αθηνών κατά του Ελληνικού Δημοσίου, ζητώντας την εφαρμογή της «Επιστολικής Ψήφου». Τα μέσα ΜΜΕ απασχολήθηκαν εκτεταμένα με το όλο θέμα. Σήμερα η Επιτροπή βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να κάνει γνωστό στις Ελληνίδες και τους Έλληνες μέσα και έξω από την Ελλάδα την παρακάτω δημοσίευση της εφημερίδας «Καθημερινή» από της 16.07.2000.

«Δύο σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού του πολιτικού συστήματος προτίθεται να προωθήσει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος που επαναρχίζει τον Σεπτέμβριο με την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου. (υπογράμμιση δική μας). Σε συνεδρίαση υπό τον πρωθυπουργό κ. Κ. Σημίτη την περασμένη Τρίτη, με τη συμμετοχή του προέδρου της Βουλής κ. Απ. Κακλαμάνη, του υπουργού Επικρατείας κ. Μ. Παπαϊωάννου, του νομικού συμβούλου του πρωθυπουργού κ.Γ. Παπαδημητρίου και του εισηγητή του ΠΑΣΟΚ για την αναθεώρηση του Συντάγματος, κ. Ευαγγ. Βενιζέλου...»

Η επιτροπή καλεί σε επαγρύπνηση όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες να παρακολουθήσουν με ενδιαφέρον τις εξελίξεις και να βοηθήσουν στη πράξη τις προσπάθειες της Επιτροπής.

Να μη μας παίξουν οποιαδήποτε κασκαρίκα οι πολιτικάντηδες έστω και τη τελευταία στιγμή να μας κρατήσουν μακριά κι από τις επόμενες εκλογές.

Οι απόδημες Ελληνίδες και οι απόδημοι Έλληνες της Ενωμένης Ευρώπης έχουν δικαίωμα ψήφου και πρέπει να τους δοθεί η δυνατότητα να το εξασκήσουν.

Επιτροπή Πρωτοβουλίας Επιστολικής Ψήφου, 10.05.2002

metanastis@t-online.de

 

 

Όταν "κοιμάσαι" άλλος  γράφει ιστορία
ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ

 Εμείς το αραχάνθος τα σκορπίδια, οι διάττοντες, επιβήτορες στη ξένη γη, μέσα στο σκοτάδι της μέρας, στ' αχνάρια του Διογένη, με τη βούληση μας, να θεμελιώσουμε την υποδομή του ελληνικού οράματος. Να βρούμε τη χαμένη μας ταυτότητα...!
Μάγειρας

 Όποιος ελέγχει το παρόν,
ελέγχει και το παρελθόν.
 Όποιος ελέγχει το παρελθόν,
"καθορίζει"
το μέλλον
George Orwell

    Θερμοπύλες
Τιμή σ' εκείνους όπου στην ζωή των
Ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες
Ποτέ απ' το χρέος μη κινούντες.
Δίκαιοι κ' ίσιοι σ' όλες των τες πράξεις.
Αλλά με λύπη κιόλας κι ευσπλαχνία.
Γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν
Είναι πτωχοί, πάλ' εις μικρόν γενναίοι,
Πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε.
Πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες,
πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους.
Και περισσότερη τιμή τους πρέπει
Όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)
Πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος.
Κ΄ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε.

Κ.Καβάφης 1903

 

Το κείμενο εκφράζει την άποψη του συγγραφέα
κεντρική σελίδα

ΑΡΧΕΙΟ

Ούλε τε καί μάλα χαίρε, θεοί δέ τοι όλβια δοίεν
Νά είσαι καλά καί νά χαίρεσαι, οι θεοί δέ νά σού δίδουν ευτυχία. (Οδύσσεια Ω 402.)