η φωνή σου

η στήλη μας

   
Μετανάστης
Αδέσμευτο περιοδικό στο διαδίκτυο

Εκδίδεται από επιτροπή

metanastis@metanastis.com
 


Κι εσύ λαέ βασανισμένε πληρώνεις την αδιαφορία σου 
 
 

ΕΠΕΨ
Επιστολική Ψήφος

Λογοτεχνία της διασποράς  ΕΕΛΣΠΗ

Ελληνική Γλώσσα 

Οργανισμός 
 διεθνοποίησης
 Ελληνικής Γλώσσας
ΟΔΕΓ

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Ελληνική Μουσική

Τέχνη & Πολιτισμός

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΜΑΥΡΑ-ΚΟΚΚΙΝΑ 

Ποίηση

Ενδιαφέροντες
Κόμβοι

Επιστολές

Αρχείο

 Ελληνικό Θέατρο
Βούπερταλ
Griechisches Theater
Wuppertal

Αλέξανδρος ο Μέγας

Alexander der Grosse

 DIAGORAS

ΔΙΑΓΟΡΑΣ
 ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
 

 

 

  ΚΥΠΡΟΣ - 20 Ιουλίου 1974
ΗΤΟ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΒΛΑΚΕΙΑ
του Υποστρατήγου ε. α K. Χ. Κωνσταντινίδη, 6.9.2006

Απο το μοιραίο έτος 1974 πάντα με βασάνιζαν το εξής ερωτήματα:

α/ Γιατί έγινε το καταστρεπτικό πραξικόπημα στην Κύπρο, που είχε σαν αποτέλεσμα την εισβολή του Τουρκικού Αττίλα;

β/ Γιατί παρέλυσε η άμυνα της Κύπρου και της Ελλάδος για να αντιμετωπίσει την Τουρκική εισβολή;

γ/ Ητο αυτό αποτέλεσμα προδοσίας ή μήπως ήτο ασύγγνωστη βλακεία;

Στο πρώτο και στο δεύτερο ερώτημα έχει δοθεί απάντηση. Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ είχαν ισχυρά συμφέροντα να διαιρέσουν την Mεγαλόννησο. Έτσι θα μπορούσαν «να πατούν με δύο πόδια» και να ελέγχουν καλύτερα τα δύο μέρη. Και ας μην ξεχνούμε ότι η Κύπρος είναι το «Αβύθιστο Αεροπλανοφόρο» για τους Αμερικανικούς σχεδιασμούς στην Μέση Ανατολή και δίνει βάθος στη τοποθεσία αμύνης του Ισραήλ. Είναι γνωστόν δε από τα αρχεία του Κογκρέσου και του Φόρειν Όφις ότι το «πράσινο φως» στον Τουρκικό Αττίλα έδωσε ο τ.Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρυ Κίσσιγκερ, ο επονομαζόμενος και «σφαγέας » του Κυπριακού λαού. Η απάντηση στο τελευταίο ερώτημα ασφαλώς δίνει απάντηση και στα δύο πρώτα. Όμως όλοι όσοι υπηρέτησαν στην Κύπρο την μοιραία περίοδο του θέρους του 1974, αλλά και οι άλλοι που διεχειρίσθησαν το Κυπριακό σαν επιτελείς στο Υπουργείο Αμύνης (ανεξαρτήτως αν ήσαν οπαδοί της χούντας Παπαδόπουλου, ή του αόρατου δικτάτορα Ιωαννίδη) έδιναν την στερεότυπη απάντηση: «ο Ιωαννίδης έκανε το πραξικόπημα από βλακεία και ότι έπεσε θύμα των Αμερικανικών Μυστικών Υπηρεσιών». Προσωπικά ποτέ δεν πείσθηκα ότι έστω και ένας βλάκας -όπως υπεστήριζαν - θα μπορούσε να κάνει ένα τόσο κολοσσιαίο εθνικό έγκλημα, σαν αυτό της Κυπριακής Τραγωδίας.

Όμως ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιο και ένα αμυδρό φως φανερώθηκε στους Δελφούς. Θαρρείς και η Πυθία ξαναγύρισε και έδωσε τον χρησμό της, όχι για να ξαναδικάσει ένα δεδικασμένο εθνικό έγκλημα, αλλά για να ξεδιαλύνει ένα μέγιστο εθνικό έγκλημα. Θα μπω αμέσως στο θέμα.

Στους Δελφούς έλαβε χώραν από 17-20/8/2006 το Συμπόσιο του Ελληνο-Αμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου (HELLENIC AMERICAN NATIONAL COUNCIL) υπό την προεδρεία του μεγάλου φιλάνθρωπου, επιχειρηματία και στοχαστή Ted Spyropoulos, με θέμα το «ΓΝΩΘΙ ΣΑΥΤΟΝ». Εκεί γνώρισα και τον Ελληνο-Αμερικανό *ΓΚ,  από τον ρη Μεσσηνίας, που ζει  στο Σαν Φρανζίσκο, ΗΠΑ. Πήγε πολύ μικρός στην Αμερική με τους γονείς του και σπούδασε -όπως μου είπε- ηλεκτρολόγος μηχανολόγος στο Monterey. Κατά την διάρκεια της χούντας ο *ΓΚ ήλθε στην Ελλάδα ως τεχνικός διευθυντής των Αμερικανικών Βάσεων και έφυγε μετά την μεταπολίτευση. Συμπτωματικά ο *ΓΚ είναι και εξάδελφος του Αντισυν/τάρχου ε.α **ΔΚ « έξαλλο-επαναστάτη» της χούντας Παπαδόπουλου, ο οποίος διαδραμάτισε σοβαρότατο ρόλο την εποχή εκείνη. Ο Ελληνο-Αμερικανός *ΓΚ  μου διηγήθηκε το εξής συγκλονιστικό συμβάν:

«Τρεις ημέρες προ του Ιωαννιδικού Πραξικοπήματος στην Κύπρο εναντίον του Μακαρίου πληροφορήθηκα από τον Αμερικανό πρεσβευτή Τάσκα ότι πρόκειται να γίνει πραξικόπημα στην Μεγαλόννησον. Τότε απευθύνθηκα προς τον δεύτερον τη τάξη της Αμερικανικής Πρεσβείας εκείνη την εποχή, Ελληνο- Αμερικανό *** ΤΓ και τον πληροφόρησα επ' αυτού, προτείνοντας του να συναντήσουμε τον δικτάτορα Ιωαννίδη, για να αποτρέψουμε το επιχειρούμενο πραξικόπημα και την καταστροφή της Κύπρου. Έκλεισα συνάντηση με τον αόρατο δικτάτορα κάπου στην Κυψέλη-σε μια πάροδο της Φωκίωνος Νέγρη, όπου τον συναντήσαμε εγώ και ο *** ΤΓ, μόνον του στον 5ον όροφο κάποιας πολυκατοικίας.(σ. σ Από ό,τι αντελήφθην η συνάντηση αυτή δεν εγένετο σε υπηρεσιακό πλαίσιο, αλλά είχε κίνητρα πατριωτικά για την σωτηρία της Κύπρου) Τον λόγο έλαβε ο ***ΤΓ και ενημέρωσε τον δικτάτορα για τις πληροφορίες που είχε αναφορικά με το εκκολαπτόμενο πραξικόπημα στην Κύπρο και του επεσήμανε ότι αυτό θα κατέληγε σε εθνική καταστροφή, (όπως και εγένετο). Παρακολουθώντας την αντίδραση του δικτάτορα σ' αυτά που του έλεγε ο ***ΤΓ διαπίστωσα ότι το πρόσωπο του έκανε συνεχείς μορφασμούς, γκριμάτσες και συστροφές σαν να αιφνιδιάσθηκε. Την επομένη ημέρα ο *** ΤΓ μετετέθη σε μια ανώτερη θέση στο «State Department» Τον ρώτησα σε ποια θέση και μου απήντησε στο «Foreign Service Installations, ή κάτι τέτοιο. Και συνεχίζει ο *ΓΚ: « Μετά από τρεις μήνες ο ***ΤΓ πέθανε μυστηριωδώς, είπαν από καρδιά» Όταν τον ρώτησα αν ήτο δυνατόν Έλληνας να προειδοποιείται για το ολέθριο αποτέλεσμα του πραξικοπήματος και να μην το αποτρέπει, μου απήντησε: «Και ποιος σου είπε ότι ήτο Έλληνας; Ητο μεν Ελληνικής καταγωγής αλλά όχι Ελληνικού γένους. Το πραγματικό του όνομα ήτο «Ιωνάς» και ήτο εν υπνώσει όλον αυτόν τον καιρό» Αυτά μου είπε και σας τα μεταφέρω αυτολεξεί. Η εδραιωμένη πεποίθηση του ήτο ότι η Καταστροφή της Κύπρου ήτο αποτέλεσμα Εθνικής Προδοσίας από την χούντα Ιωαννίδη. Και η χούντα Παπαδόπουλου, μου είπε, ότι δέχθηκε παρόμοιες πιέσεις αλλά αρνήθηκε και την άρνηση της αυτή την πλήρωσε με την πτώση της επειδή:

α/ δεν επέτρεψε την διέλευση Αμερικανικών αεροπλάνων πάνω από τον Ελληνικό εναέριο χώρο στον Ισραηλο-Αιγυπτιακό Πόλεμο του 1973

β/ αρνήθηκε την διχοτόμηση της Κύπρου, όπως ζητούσαν οι Αμερικανοί.

γ/ δρομολόγησε πορεία κοινοβουλευτικής ομαλοποίησης και εκλογών με την δημιουργία πολιτικής κυβερνήσεως υπό τον Σπύρο Μαρκεζίνη(σ. σ Και εμείς γιορτάζουμε το Πολυτεχνείο σαν ορόσημο πτώσεως της χούντας, ενώ αυτό είναι η αφετηρία της εθνικής Καταστροφής της Κύπρου)

Την ιστορία αυτή επανέλαβε ενώπιον τουλάχιστον τριών ατόμων και δέχθηκε την δημοσιοποίηση του ονόματος του. Επειδή όμως δεν έλαβα γραπτή συγκατάθεση του δεν το δημοσιοποιώ για λόγους ευνοήτους. Το έχω όμως αποστείλει σε μερικούς αποδέκτες και θα το θέσω στην διάθεση κάθε σοβαρού ιστορικού ερευνητού ή δημοσιογράφου για περαιτέρω έρευνα αν μου ζητηθεί.

Την πληροφορία αυτή θεωρώ εξαιρετικά σοβαρή για τους ερευνητές και ιστορικούς, διότι αν διασταυρωθεί, αξιολογηθεί και επαληθευθεί μπορεί να αποτελέσει αποδεικτικόν στοιχείον της Κυπριακής Προδοσίας. Πρέπει κάποτε να ανοίξει ο Φάκελλος της Κύπρου και να γίνει Κάθαρση και Εθνικός φρονηματισμός. Παρότι ο *ΓΚ μου φάνηκε λίαν αξιόπιστο άτομο -διότι ήτο αυτόπτης μάρτυς του συμβάντος που εξιστορεί- δεν δύναμαι ούτε να το επιβεβαιώσω ούτε να το διαψεύσω, αλλά μόνον να το θέσω προς συζήτηση και αναζήτηση της αλήθειας.

Εάν αποδειχθεί αληθής αυτή η ιστορία πρέπει να αποτίσουμε φόρο τιμής στους δύο αυτούς αφανείς πατριώτες της Ομογένειας που με προσωπική διακινδύνευση -όπως αργότερα έκανε και ο ομογενής Λάλας για άλλη υπόθεση-προσπάθησαν να αποτρέψουν το εγκληματικό χουντικό πραξικόπημα, χωρίς τελικά να το καταφέρουν. Ητο άραγε τυχαίος ο αιφνίδιος θάνατος του ***ΤΓ ; Αυτό ίσως να μην το μάθουμε ποτέ.

http://www.e-e-e.gr/_amfiktyon
http://www.achilleous.com

 

 

Όταν "κοιμάσαι" άλλος  γράφει ιστορία
ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ

 Εμείς το αραχάνθος τα σκορπίδια, οι διάττοντες, επιβήτορες στη ξένη γη, μέσα στο σκοτάδι της μέρας, στ' αχνάρια του Διογένη, με τη βούληση μας, να θεμελιώσουμε την υποδομή του ελληνικού οράματος. Να βρούμε τη χαμένη μας ταυτότητα...!
Μάγειρας

 Όποιος ελέγχει το παρόν,
ελέγχει και το παρελθόν.
 Όποιος ελέγχει το παρελθόν,
"καθορίζει"
το μέλλον
George Orwell

    Θερμοπύλες
Τιμή σ' εκείνους όπου στην ζωή των
Ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες
Ποτέ απ' το χρέος μη κινούντες.
Δίκαιοι κ' ίσιοι σ' όλες των τες πράξεις.
Αλλά με λύπη κιόλας κι ευσπλαχνία.
Γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν
Είναι πτωχοί, πάλ' εις μικρόν γενναίοι,
Πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε.
Πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες,
πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους.
Και περισσότερη τιμή τους πρέπει
Όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)
Πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος.
Κ΄ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε.

Κ.Καβάφης 1903

 

Το κείμενο εκφράζει την άποψη του συγγραφέα
κεντρική σελίδα

ΑΡΧΕΙΟ

Ούλε τε καί μάλα χαίρε, θεοί δέ τοι όλβια δοίεν
Νά είσαι καλά καί νά χαίρεσαι, οι θεοί δέ νά σού δίδουν ευτυχία. (Οδύσσεια Ω 402.)