η φωνή σου

πρώτη σελίδα
           
η στήλη μας

   
Μετανάστης
Αδέσμευτο περιοδικό στο διαδίκτυο

Εκδίδεται από επιτροπή

metanastis@metanastis.com
 


Κι εσύ λαέ βασανισμένε πληρώνεις την αδιαφορία σου 
 
 

ΕΠΕΨ
Επιστολική Ψήφος

Λογοτεχνία της διασποράς  ΕΕΛΣΠΗ

Ελληνική Γλώσσα 

Οργανισμός 
 διεθνοποίησης
 Ελληνικής Γλώσσας
ΟΔΕΓ

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Ελληνική Μουσική

Τέχνη & Πολιτισμός

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΜΑΥΡΑ-ΚΟΚΚΙΝΑ 

Ποίηση

Ενδιαφέροντες
Κόμβοι

Επιστολές

Αρχείο

 Ελληνικό Θέατρο
Βούπερταλ
Griechisches Theater
Wuppertal

Αλέξανδρος ο Μέγας

Alexander der Grosse

 DIAGORAS

ΔΙΑΓΟΡΑΣ
 ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
 

 

 

Κρίση μέσα στην κρίση
Μάγειρας, 27.01.09

«Να γίνει υπόθεση το ζήτημα των γεωργών, και υπόθεση των εργατών»: λέει το ΚΚΕ. Πολιτική που την επικαλέστηκε ο Λένιν το 1917, με βάση τη δικτατορία του προλεταριάτου, για να καταλάβει την εξουσία. Και τούτο, ενώ το ΚΚΕ δεν έχει απαλλαγεί, μέχρι σήμερα, από τη θέση εκείνη.

Το ΠΑΣΟΚ, σα μετανιωμένη βαρυπενθούσα Μαγδαληνή, υποβοηθούμενη από το «Μεγάλο Αδελφό». Ζητώντας ανοιχτά συγνώμη για το βαρύ του παρελθόν, ομολογεί: ότι «έμαθε από τα λάθη του». Δε διστάζει να επαναλαμβάνει, το «πατρικό», «Θα», για να αναζωογονήσει χαμένες ελπίδες.

Η Ν.Δ. «στο μπρος βαθύ και πίσω ρέμα», τρέχουσα κυβέρνηση, βάλλεται πανταχόθεν. Η πολιτική κρίση στην Ελλάδα, μέσα στην διεθνή οικονομική κρίση, που άρχισε με το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου. Ακολούθησε, η σκόπιμη, δολοφονία του Αλέξανδρου που μετατράπηκε, σε κατευθυνόμενη προκλητική πολιτική κουκουλοφόρων. Ακολουθεί ο ξεσηκωμός των αγροτών, με διχαστικές πολυσύνθετες πολιτικές εξελίξεις, που ταρακουνούν συθέμελα τη χώρα. Φαίνεται, όσο και «φυσιολογικά» κι αν φαίνονται, όλα αυτά τα τεκταινόμενα, δεν ξεκινάνε εντελώς από μόνα τους. Χωρίς να παραγνωρίζουμε τα τρέχοντα δίκαια αιτήματα των διαφόρων κλάδων και να μειώσουμε την αναγκαιότητα τρεχουσών λύσεων. Πρέπει εδώ να αναφέρουμε ότι τα πραγματικά αίτια της σημερινής κατάστασης στον ελληνικό χώρο είναι, αν όχι η Παγκοσμιοποίηση, αλλά ο τρόπος με τον οποίο αυτή ολοκληρώνεται. Σε παραλληλισμό με την εφαρμογή της δικτατορίας του προλεταριάτου που επιβλήθηκε από τον κομμουνισμό με στόχο τη προστασία του εργαζόμενου από τον εκμεταλλευτή και αργότερα μετατράπηκε σε ανεξέλεγκτη νομενκλατούρα και έγινε μπούμερανκ εις βάρος του εργαζομένου. Έτσι και η Παγκοσμιοποίηση: διέλυσε το καπιταλιστικό κράτος, με πρόσχημα την εξυγίανση της βεβαρημένης οικονομίας και της παραγωγής του, με στόχο την Ιδιωτικοποίηση. Ουδετεροποίησε το ρόλο των πολιτικών κομμάτων και από εκτελεστικά όργανα τα μετέτρεψε σε διαμεσολαβητικούς οργανισμούς.

Η οικονομική διαχείριση περιήλθε στα χέρια των ανεξέλεγκτων, αδηφάγων Μάνατζερ. Εκείνοι προγραμματίζουν την οικονομία σε διεθνή βάση χωρίς να λαμβάνουν τα επί μέρους προβλήματα και οι οποίοι προκειμένου να μεγαλώσουν τα προσωπικά τους κέρδη μετέτρεψαν τις Τράπεζες σε «φούσκες».Έτσι οι Λαοί να βρίσκονται μπροστά σε άδεια ταμεία και το ορφανεμένο ανήμπορο κράτος με τα χρήματα του κάθε φορολογούμενου επεμβαίνει να τα χρηματοδοτήσει και να καλύψει τα κενά.

Στη λαίλαπα αυτή συγκαταλέγεται, όπως όλοι οι αγρότες της ΕΕ, και το αγροτικό πρόβλημα της Ελλάδας. Και θα λυθεί τότε μόνο, όταν τα τρακτέρ θα λιγοστέψουν τόσο, που δε θα αρκούν να κλείνουν δρόμους. Δηλαδή, όταν δε θα υπάρχει γεωργός που να μην έχει πάνω από χίλια στρέμματα. Ο σημερινός ξεσηκωμός των γεωργών είναι το παραπάνω προτσές που συντελείται σήμερα. Προφανώς καμία κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να αναπτύξει μακρόπνοα γεωργικά προγράμματα με τις δοσμένες συνθήκες.

Σωστή είναι η θέση, λοιπόν, της κυβέρνησης, εφόσον δεν εναντιώνεται στα αγροτικά προγράμματα της ΕΕ. Δίνει τόσα, όσο χρειάζονται να φάνε σήμερα. Το ΠΑΣΟΚ που είναι έξω από το κρατικό κορβανά τάζει με το «ΘΑ».

Τα αίτια αυτών των τρεχουσών γεγονότων στη χώρα μας, και με τον τρόπο που γίνονται δεν μπορεί να γίνουν νοητά με την απλή λογική. Αφού αυτές είναι βασικά εξωγενείς και έχουν τη βάση τους τη στυγνή λογική, που ξεκινάει από τη βάση προστασίας συμφερόντων του κοσμοπολίτικου κεφαλαίου.

Στις κρίσιμες αυτές περίοδες, ο πολιτικός κόσμος αντί να συσπειρώνεται και να ζητάει, από κοινού, τη δυνατή, έστω πρόσκαιρη λύση. Αυτός επιδίδεται σε παράφορη αντιλογία σε βαθμό απερισκεψίας που οδηγεί στο τίποτα. Εφόσον οι σημερινοί εκλογοκράχτες, γνωρίζουν πολύ καλά, ότι ανατρέποντας την τρέχουσα κυβέρνηση, οι νέοι κυβερνήτες δεν θα είναι σε θέση να προσφέρουν βασικές αλλαγές στην πολιτική πορεία της χώρας. Αυτή είναι εξαρτημένη από το κέντρο των Βρυξελλών, που είναι γεννήτρα των τρεχουσών προβλημάτων. Οπότε το πολιτικό κλίμα αστάθειας που δημιουργήθηκε σκόπιμα, θα αφήσει το επιπρόσθετο εκλογικό κόστος σε μια περίοδο που ο κόσμος έχει ανάγκη και το ένα Εύρο.

Συμπληρωματικά.: Τα τρέχοντα προβλήματα της χώρας είναι συνυφασμένα και με τη δυναμική της πολιτικής των ΗΠΑ, που απορρέει απ το μέχρι χθες Μπουσικό καθεστώς, που είχε εναντιωθεί στη συμφωνία συνεργασίας Τεχεράνης με τη ρωσική εταιρία Gazprom και την τουρκική κρατική πετρελαϊκή εταιρία TPAO, με στόχο την εκμετάλλευση των ιρανικών πετρελαϊκών αποθεμάτων. Συμφωνία που θα επιτρέψει τη δραστηριοποίηση εξερεύνησης στο γιγάντιο ιρανικό κοίτασμα φυσικού αερίου στο Νότιο Παρς. Και απ΄ όπου θα εισαχθεί ιρανικό φυσικό αέριο στην Τουρκία, για τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς ή για επανεξαγωγή σε τρίτες χώρες. Έκτοτε, από την πλευρά των ΗΠΑ, έγιναν πολύπλευρες προσπάθειες, ακόμη και με στρατιωτικό πραξικόπημα, για να απαλλαγούν από τον «ανυπάκουο» Ερντογάν.

Την ίδια μοίρα είχε, και ως φαίνεται έχει ακόμα, ο Κώστας Καραμανλής, μετά την υπογραφή της Συμφωνίας για τον Νότιο αγωγό υγραερίου, με τη Ρωσία του Πούτιν που θα φτάνει στην Ιταλία διαμέσου Ελλάδας. Παράλληλα με τον Αγωγό που έρχεται διαμέσου της Βόρειας Θάλασσας θα τροφοδοτούν με υγραέριο τη Γερμανία και την Κεντρική Ευρώπη. Δηλαδή θα βγάλουν άχρηστη την Ουκρανία, όπου πλήρωσαν αδρά οι Αμερικάνοι για να πετύχουν την «Πορτοκαλί Επανάσταση» για να εμποδίσει την ομαλή ροή του σημερινού ρωσικού αγωγού προς την ΕΕ.

Το αντινατοϊκό «Βέτο» που έβαλε κατά των Σκοπίων ο Κώστας Καραμανλής διατάραξε το σχέδιο σκούπα των ΗΠΑ που στόχευε και στοχεύει βέβαια, για να μπουν στο ΝΑΤΟ όλα τα Βαλκάνια. Για να εδραιώσει την ενιαία νατοϊκή ασπίδα κατά της Ρωσίας με στόχο στο απώτερο μέλλον να κυριαρχήσει στα αποθέματα υγραερίου της Σιβηρίας.

Και για το λόγο μάλιστα επειδή έδωσε την έγκριση της Ελλάδας, κατά την τελευταία ρωσική άσκηση στο Αιγαίο, οι Ρώσοι να κάνουν χρήση και ελληνικών νησιών. Οι ΗΠΑ έβαλαν τους Τούρκους να μας προβοκάρουν με αεροπορικές και ναυτικές παραβιάσεις του εναέριου χώρου και χωρικών μας υδάτων.

Όλα αυτά τα γεγονότα, για ιδιαίτερους πολιτικούς λόγους, δεν προβάλλονται ενεργά από τα ΜΜΕ ΄Έτσι που μένει ο λαός απληροφόρητος. Γεγονός που δίνει τη δυνατότητα σε κάθε πολιτικό κόμμα να εμφανίζεται σαν το καλύτερο, που θα δώσει λύση στα τρέχοντα προβλήματα, της ανεργίας, της παιδείας και της γεωργίας.

Η διαμόρφωση της εθνικής πολιτικής της χώρας μας, με οποιαδήποτε κυβέρνηση στην τρέχουσα περίοδο, επηρεάζεται, αρνητικά ή θετικά, από τον τρόπο που συμπεριφέρεται στο γεωπολιτικό αυτό χώρο μεταφοράς ενέργειας.

Προφανώς η εκλογική μάχη είναι οργανωμένη από τα έξω κατά εκείνων που δεν συμμορφώθηκαν στις επιταγές τους. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια, ότι δεν υπάρχουν προβλήματα που ζητάνε τη λύση τους.

metanastis@t-online.de

 

γράφτιτο σε αθηναϊκό τοίχο

 

Όταν "κοιμάσαι" άλλος  γράφει ιστορία
ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ

 Εμείς το αραχάνθος τα σκορπίδια, οι διάττοντες, επιβήτορες στη ξένη γη, μέσα στο σκοτάδι της μέρας, στ' αχνάρια του Διογένη, με τη βούληση μας, να θεμελιώσουμε την υποδομή του ελληνικού οράματος. Να βρούμε τη χαμένη μας ταυτότητα...!
Μάγειρας

 Όποιος ελέγχει το παρόν,
ελέγχει και το παρελθόν.
 Όποιος ελέγχει το παρελθόν,
"καθορίζει"
το μέλλον
George Orwell

    Θερμοπύλες
Τιμή σ' εκείνους όπου στην ζωή των
Ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες
Ποτέ απ' το χρέος μη κινούντες.
Δίκαιοι κ' ίσιοι σ' όλες των τες πράξεις.
Αλλά με λύπη κιόλας κι ευσπλαχνία.
Γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν
Είναι πτωχοί, πάλ' εις μικρόν γενναίοι,
Πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε.
Πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες,
πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους.
Και περισσότερη τιμή τους πρέπει
Όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)
Πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος.
Κ΄ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε.

Κ.Καβάφης 1903

 

Το κείμενο εκφράζει την άποψη του συγγραφέα
κεντρική σελίδα

ΑΡΧΕΙΟ

Ούλε τε καί μάλα χαίρε, θεοί δέ τοι όλβια δοίεν
Νά είσαι καλά καί νά χαίρεσαι, οι θεοί δέ νά σού δίδουν ευτυχία. (Οδύσσεια Ω 402.)