η φωνή σου

η στήλη μας

   
Μετανάστης
Αδέσμευτο περιοδικό στο διαδίκτυο

Εκδίδεται από επιτροπή

metanastis@metanastis.com
 


Κι εσύ λαέ βασανισμένε πληρώνεις την αδιαφορία σου 
 

ΕΠΕΨ
Επιστολική Ψήφος

Λογοτεχνία της διασποράς  ΕΕΛΣΠΗ

Ελληνική Γλώσσα 

Οργανισμός 
 διεθνοποίησης
 Ελληνικής Γλώσσας
ΟΔΕΓ

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Ελληνική Μουσική

Τέχνη & Πολιτισμός

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΜΑΥΡΑ-ΚΟΚΚΙΝΑ 

Ποίηση

Ενδιαφέροντες
Κόμβοι

Επιστολές

Αρχείο

 Ελληνικό Θέατρο
Βούπερταλ
Griechisches Theater
Wuppertal

Αλέξανδρος ο Μέγας

Alexander der Grosse

 DIAGORAS

ΔΙΑΓΟΡΑΣ
 ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
 

 

 

...πριν το ξεκίνημα των κοινωνικών εκρήξεων..!
Γράφει ο Πολίτης Βάιος Φασούλας, 6.11.2005

Είναι κάποια χρόνια που γράφαμε για το ξεκίνημα κοινωνικών εκρήξεων και οι προβλέψεις μας, δυστυχώς, επιβεβαιώνονται. Η σημερινή κατάσταση με τις εξεγέρσεις των μεταναστών στη Γαλλία αποτελεί μέρος της οδυνηρής πραγματικότητας, μέρος της οργής των συνανθρώπων μας, των οποίων, ο καθένας μας μπορεί να βρεθεί στη θέση τους και χωρίς να είναι μετανάστης. Όταν το άδικο και η περιθωριοποίηση τον πνίγει, είναι λογικό η αντίδρασή του να τον οδηγεί σε ακραίες καταστάσεις των οποίων, καταστάσεις, την κύρια ευθύνη την έχει η δομή της ΕΕ. Επιλέξαμε ένα σχόλιο παλιό στο οποίο από το σκηνικό του αλλάζουν μόνο οι κομπάρσοι. ΒΦ.

«Μιλήσαμε πολλές φορές για ενδεχόμενες κοινωνικές εκρήξεις. Και πάνω σ' αυτό δε βλέπουμε να υπάρχει κάποια αμφιβολία Τα δρώμενα της εποχής μας, όπως αυτά παρουσιάζονται και εξελίσσονται κάτω απ' τη βαριά σκιά της Δύσης, επιβάλλουν τόσο την αναγνώρισή της όσο και την πιο γρήγορη ανατροπή της. Μπορούμε; Σ' όλα τα διαμερίσματα του πλανήτη μας, όπως και στο χώρο των Βαλκανίων με πρωταγωνιστή την Ελλάδα, οι προϋποθέσεις, ανήθικες και ατέρμονες, προσφέρονται σ' όλους τους τομείς και κατευθύνσεις. Εξού και οι ανησυχίες της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία επικεντρώνει το βάρος της στο όνομα του Πολίτη και στο όραμα μιας νέας Ελλάδας, να γίνει επιτέλους «παραγωγική» και να δώσει λύσεις, εάν και εφόσον αυτό εξυπηρετεί την παραμονή της στην εξουσία με μια επιπλέον «εκσυγχρονιστική» παράτα, που θα μας οδηγήσει στην ακόμα πιο ασφυκτική αμερικανοκρατία και στον από κάθε άποψη ξένο τρόπο ζωής: πολιτικό, κοινωνικό, οικονομικό και πολιτισμικό... σ' έναν μοντέρνο.

Σε μια εποχή όπου όλα τα πράγματα γυρίζουν στο μηδέν (ατέρμονο για τη σημερινή εποχή και τις ανάγκες της), σε μια εποχή που η ανεργία πραγματοποιεί τα πιο μεγάλα της άλματα με συμμάχους την μετανάστευση και την λαθρομετανάστευση, τον ρατσισμό, που διοχετεύεται στην αγορά από σκοτεινές δυνάμεις μεταβάλλοντας έτσι απλούς πολίτες σε ρατσιστές, την έξαρση της εγκληματικότητας και όλα τα παράγωγα που τη συνοδεύουν, σε μια εποχή που μόνο αλλήθωροι, βολεμένοι και πουλημένοι δε θα μπορούσαν να δουν τι συμβαίνει γύρω τους και με τους εξανδραποδισμένους (πανευρωπαϊκά) ηγέτες να συνεχίζουν το σαχλό έργο τους, λες και δε τρέχει τίποτα. Πρόκειται ακριβώς για μια εποχή που τη χαρακτηρίζουμε εποχή των κοινωνικών εκρήξεων και ανώμαλων αλλαγών.

Οι τρόποι προβολής για την επίλυση όλων των προβλημάτων των λαών, είναι τρόποι ποταποί και πονηροί, ανήθικοι και εγκληματικοί, μέθοδοι που λειτουργούν κάτω απ' τους δημοκρατικούς μανδύες και που στην εποχή μας κόμματα «δημοκρατικά» και «σοσιαλιστικά» βρήκαν τη χαρά τους να αλωνίζουν και να ποδοπατούν τα ανθρώπινα περιβόλια. Η εξωτερική πολιτική της Ε.Ε. αποτελεί μια άλλη επιβεβαίωση, που μας δείχνει με κάθε λεπτομέρεια πώς μπορεί να γίνει κανείς ανδράποδο, πώς μπορεί να μεταλλαχτεί κανείς σε φασίστα, πώς μπορεί κανείς να ασκεί λάθος και εγκληματικά εξουσία, πώς μπορεί κανείς να εξελιχθεί σε επονείδιστο και μουρτάτη και πώς μπορεί να γίνει επικίνδυνος αντιευρωπαϊστής. Αν θυμηθούμε τον πρόσφατο «πόλεμο» στο Κόσοβο θα δούμε στρατιές τέτοιων απατεώνων και εγκληματιών να βομβαρδίζουν με βόμβες τους Σέρβους και παράλληλα, στο όνομα των «ανθρωπίνων δικαιωμάτων», να βομβαρδίζουν την κοινή γνώμη ελεεινά. Τώρα ο πρώην γραμματέας του ΝΑΤΟ, αντιαμερικανός μέχρι αηδίας, προβιβάστηκε σε ευρωπαίο... αρχιμανδρίτη για να μπορεί να οδηγεί την Ε.Ε. «μπροστά», ενώ ο βρετανός υπουργός άμυνας, ο μεγαλύτερος φασίστας της Ευρώπης, θα αναπληρώσει τη θέση του Σολάνα. Απλά πράγματα αλλά αρκετά για να δει κανείς ποια είναι τέλος πάντων η Ε.Ε. και πού μας οδηγεί. Ασφαλώς δεν πρέπει να λησμονούμε και την ελληνική κυβέρνηση, «σοσιαλιστική» όπως τη λένε, με την άψογη και αλληλέγγυα συμπαράστασή της στις απάνθρωπες θηριωδίες των εταίρων της τόσο κατά τη διάρκεια του βρωμοπολέμου όσο και στη συνέχεια όπως αυτή φαίνεται μέσα απ' τις «εκσυγχρονιστικές» πολιτικές.

Θυμίζουμε την άρνησή μας έναντι της σημερινής Ευρώπης, την διάλυση της και την ανασυγκρότησή της. Επισημαίνουμε την αδιαφορία της κυβέρνησης Σημίτη, που απ' την αρχή θεώρησε και θεωρεί ολόκληρη την Ελλάδα κτήμα του πατέρα του, μας αμερικανοποίησε εντελώς και κρούομε τους κώδωνες του κινδύνου για τις προβλεπόμενες κοινωνικές εκρήξεις, για τις οποίες ο Βαλκανικός χώρος προσφέρεται, ίσως σε πρώτη γραμμή. Ο Έλληνας Πολίτης έχει φτάσει σε σημείο να μην γνωρίζει ποια συμπεριφορά και θέση πρέπει να έχει έναντι στο αλλοδαπό δυναμικό και ιδιαιτέρως στο αλβανικό κι αυτό γιατί όσα έγιναν και όσα εξακολουθούν να γίνονται σε βάρος και της χώρας και των πολιτών της, έχει διχαστεί.

Ο «αριστερός» λέει τον «δεξιό» ρατσιστή και αντίστροφα, η έννοια της μετανάστευσης έχει εκφυλιστεί, Η σημασία, ο σεβασμός και η αξία στα ανθρώπινα δικαιώματα ποδοπατούνται ποικιλοτρόπως από όλους προς όλους και οι λαθρομετανάστες στη χώρα μας αποτελούν έναν κατευθυνόμενο Δούρειο Ίππο, κάτι που οι Έλληνες μετανάστες στις χώρες που φιλοξενήθηκαν δεν το έκαναν. Επίσης το ελληνικό φιλότιμο, η απλοχεριά και η φιλοξενία συγκρούονται καθημερινά με την αποδοκιμασία, την αποστροφή και το μίσος, κάτι που έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό και τώρα όσο πάει επιδεινώνεται. Κάποια στιγμή δε θα μπορούν να κρατηθούν οι κοινωνικές δονήσεις, ανεξαρτήτως εθνικότητας. Η αγανάκτηση που επιφύλαξε ο πρόσφατος «πόλεμος» στη Γιουγκοσλαβία και γενικότερα στους λαούς της Βαλκανικής χερσονήσου είναι αυτή που αποτελεί τον πυρήνα -φυτίλι και, με όσα αναφέραμε, εδώ είναι πραγματικά που δεν καταλαβαίνουμε τον άψογο βερμπαλισμό της ελληνικής κυβέρνησης και ιδιαίτερα του πατριάρχη της κ. Σημίτη. Πιστεύουμε οι διακοπές του Έλληνα πρωθυπουργού στη Σίφνο και οι διακοπές που δέχτηκε απ' τη «σιδερά κυρία», να αποβραχυκυκλώσουν το τοπίο, απομονώνοντας τους μηχανισμούς των εκρήξεων όσο είναι καιρός, διότι, ξεχάσαμε να πούμε, πριν αρχίσουν οι μεγάλες κοινωνικές εκρήξεις, θα έχει συντελεστεί άλλη μια έκρηξη καθυστερημένη στο σημιτικό Πα.Σο.Κ., ακόμα κι αν γίνει νέος ανασχηματισμός ή καταφύγουμε σε πρόωρες εκλογές.
Τρίκαλα 08.08.1999».

ΕΕ, 06.Νοεμβρίου 2005

www.fasoulas.de

vaios@fasoulas.de

 

 

Όταν "κοιμάσαι" άλλος  γράφει ιστορία
ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ

 Εμείς το αραχάνθος τα σκορπίδια, οι διάττοντες, επιβήτορες στη ξένη γη, μέσα στο σκοτάδι της μέρας, στ' αχνάρια του Διογένη, με τη βούληση μας, να θεμελιώσουμε την υποδομή του ελληνικού οράματος. Να βρούμε τη χαμένη μας ταυτότητα...!
Μάγειρας

 Όποιος ελέγχει το παρόν,
ελέγχει και το παρελθόν.
 Όποιος ελέγχει το παρελθόν,
"καθορίζει"
το μέλλον
George Orwell

   

Θερμοπύλες
Κ.Καβάφης 1903

Τιμή σ' εκείνους όπου στην ζωή των
Ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες
Ποτέ απ' το χρέος μη κινούντες.
Δίκαιοι κ' ίσιοι σ' όλες των τες πράξεις.
Αλλά με λύπη κιόλας κι ευσπλαχνία.
Γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν
Είναι πτωχοί, πάλ' εις μικρόν γενναίοι,
Πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε.
Πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες,
πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους.
Και περισσότερη τιμή τους πρέπει
Όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)
Πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος.
Κ΄ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε.

 

Το κείμενο εκφράζει την άποψη του συγγραφέα
κεντρική σελίδα

ΑΡΧΕΙΟ

Ούλε τε καί μάλα χαίρε, θεοί δέ τοι όλβια δοίεν
Νά είσαι καλά καί νά χαίρεσαι, οι θεοί δέ νά σού δίδουν ευτυχία. (Οδύσσεια Ω 402.)