η φωνή σου

η στήλη μας

   
Μετανάστης
Αδέσμευτο περιοδικό στο διαδίκτυο

Εκδίδεται από επιτροπή

metanastis@metanastis.com
 


Κι εσύ λαέ βασανισμένε πληρώνεις την αδιαφορία σου 
 

ΕΠΕΨ
Επιστολική Ψήφος

Λογοτεχνία της διασποράς  ΕΕΛΣΠΗ

Ελληνική Γλώσσα 

Οργανισμός 
 διεθνοποίησης
 Ελληνικής Γλώσσας
ΟΔΕΓ

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Ελληνική Μουσική

Τέχνη & Πολιτισμός

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΜΑΥΡΑ-ΚΟΚΚΙΝΑ 

Ποίηση

Ενδιαφέροντες
Κόμβοι

Επιστολές

Αρχείο

 Ελληνικό Θέατρο
Βούπερταλ
Griechisches Theater
Wuppertal

Αλέξανδρος ο Μέγας

Alexander der Grosse

 DIAGORAS

ΔΙΑΓΟΡΑΣ
 ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
 

 

 

Κεντρική και Τοπική Εξουσία - Κράτος και Δήμος!
Ε ι σ α γ ω γ ή - Β` μέρος των Τ.Α. (A` - 1ον)
Γράφει ο Πολίτης Βάιος Φασούλας, 28.11.2005

Με όλο το σεβασμό προς τους δημότες-Πολίτες, προς τους συμβούλους των ΔΣ των Τ. Α. και των αρχόντων αυτών, προς τους υποψηφίους όλων των κομμάτων που διεκδικούν την Τοπική Εξουσία, στους συμπολιτευόμενους και αντιπολιτευόμενους δημότες και άλλους τοπικούς παράγοντες μεταξύ και των τοπικών ΜΜΕ, στα πλαίσια των επερχόμενων Τοπικών Εκλογών Α` και Β` Τ. Α. ο γράφων θα ξεκινήσει έναν δεύτερο κύκλο κειμένων με αναφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση και όχι μόνον. Επισημάνσεις, απόψεις και προτάσεις όπως και αναφορές πολιτικών κομμάτων, ανέκδοτες επιστολές προς τα κόμματα της Αριστεράς και άλλα, θα συνθέσουν το πολιτικοκοινωνικό σκηνικό του χτες και του σήμερα. Συμπεριλαμβάνοντας ολόκληρο τον ελληνισμό, γηγενή και απόδημο, τον οποίο, απόδημο, ο γράφων έχει κάθε λόγο να τον θυμίζει, ξεκινούμε με μια ρήση που λέει:

«Οι ελπίδες για την διαφύλαξη του απανταχού ελληνισμού και του πολιτισμού δεν πρέπει να χάνονται, όσο λίγες κι αν είναι, όταν σκοπός της γίνεται: Η μεταμόρφωσή μας σε τσοπαναραίους και δραγάτες· και για τα πρόβατά μας και για τα χωράφια μας Β Φ.»

Επί πλέον επισημαίνω ότι: «Η πολιτική μιας Χώρας ξεκινά μέσα από την Τοπική Εξουσία». Αυτή, η Τοπική Κοινωνία, όταν λειτουργεί άσπιλα, πολιτιστικά, Ουμανιστικά αν θέλετε, και μεθοδευμένα, θα μας δώσει όλα τα δημιουργικά εφόδια που θα εξασφαλίζει την υγιή από κάθε άποψη παρουσία μας και για τον τόπο μας (Νομό, πόλη, χωριό μας) και για την πατρίδα μας σαν Κράτος και Χώρα και γενικότερα την παρουσία μας σε ολόκληρο τον Κόσμο. Εξ ου και η αναφορά του Απόδημου στοιχείου, που μπορεί να καλύψει (καλύπτει) τη Μητρόπολη σε πολιτιστικά, ιστορικά και εθνικά ιδιαίτερα θέματα, που η Μητρόπολη, πέρα από φανφάρες στάθηκε και στέκετε αδύναμη ή ανίκανη να αντιληφθεί.

Κεντρική και Τοπική Εξουσία - Κράτος και Δήμος, που Δήμος σημαίνει ότι σημαίνουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της εθνικής οικονομίας. Αυτή η ραχοκοκαλιά έχει πεθάνει, Μένει να δούμε η ραχοκοκαλιά των ΤΑ σε τι κατάσταση βρίσκεται. Με το κλείσιμο αυτής της εισαγωγής, ας μας επιτραπεί να παραθέσουμε ένα ατόφιο σχόλιο από το Αρχείο, 05 Μαρτίου 2002. Γράφαμε λοιπόν ότι:

«Εν ονόματι της «Παγκοσμιοποίησης», της οποίας οι εξουσίες-κυβερνήσεις του Πλανήτη μας με διάφορες μεθόδους κατευθύνουν τους λαούς, οι Πολίτες του Κόσμου πρέπει να λάβουν τα μέτρα τους· δηλαδή να δεχτούν ή να μη δεχτούν αυτή τη Λερναία Ύδρα της ανθρωπότητας ως «θεά» της προόδου και της ευημερίας. Πυκνές οι αναφορές μας, σ' αυτό το τεράστιο κεφάλαιο, το ακαταπολέμητο από τα ανθρώπινα πλήθη, τα οποία έντεχνα τα προπαρασκεύασαν και τα μετέτρεψαν σε οπαδούς. Και μιλούμε για τους απλούς Πολίτες του... δυτικού Πλανήτη, που όχι μόνο δεν έχουν τίποτα να ωφεληθούν αλλά χάνουν κι αυτά που έχουν (αν έχουν κι όσοι έχουν). Και όχι μόνο. Πρωταγωνιστές αυτής της απάνθρωπης εξαντλητικής από ύλη (ως προς το ζην) και πνεύμα (ως προς τις αξίες των λαών) κούρσας, οι εξουσίες των μεγάλων κρατών οι οποίες, «απυρόβλητες» όπως θέλουν να δείχνουν, άλλες λιγότερες και άλλες περισσότερο, κινήθηκαν και κινούνται σαν διελκυστίνδες με σκοπό τον εξανδραποδισμό όχι μόνο των εξουσιών μικρότερων κρατών, αλλά και των λαών. Έτσι, οι κοινωνικοπολιτικές και οικονομικές επιστήμες, που για να φτάσουν εδώ κόστισαν δεκαετίες και εκδηλώθηκαν την τελευταία δεκαετία του 20ου αιώνα, σήμερα, όλες μαζί πλέον, μικρές και μεγάλες εξουσίες, παρουσιάζουν τις παραστάσεις τους στο σάπιο πλέον αντίποδα της ανθρωπότητας.

Στις ανώμαλες και ατέρμονες εκφάνσεις του 21ου αιώνα με τα χαρακτηριστικά της αναλγησίας και του «βερμπαλισμού», της δήωσης και του εκφαυλισμού, με επονείδιστους τρόπους και μεθόδους, οι Κεντρικές Εξουσίες έχουν μεταφέρει τα έδρανά τους στις Τοπικές Εξουσίες. Κι εδώ θα μείνουμε· στην Ενωμένη Ευρώπη και στις Τ. Α. Πρόσφατα διεξήχθησαν δημοτικές εκλογές στη Γερμανία και σε λίγο καιρό θα έχουμε και στην Ελλάδα. Δε θα σχολιάσουμε τα εκλογικά αποτελέσματα στα Γερμανικά κρατίδια αλλά γενικά για την Ε.Ε. και για το τι μέλλει γενέσθαι στις Τοπικές Εξουσίες, αν δηλαδή προκύψει κάτι καλό ή κακό στο άμεσο μέλλον αυτής της Ηπείρου, μεταξύ και των Τ.Α. της δικής μας Χώρας

Συρρικνωμένος ο Πολίτης στα εφήμερα, όπως είναι λογικό, περισσότερο βάρος δίνει στην ανάδειξη μιας νέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δεν γνωρίζει αυτούς που κυβερνούν τη Χώρα του. Μόνο που ακούει τις αλληγορικές ρητορείες τους και ότι γνωρίζει πως κερδίζουν πολλά λεφτά. Αλλά δεν γνωρίζει ούτε τους τοπικούς άρχοντες που ο ίδιος εκλέγει!! Η Κεντρική Εξουσία μέσω πολλών αχταρμάδων, κοινώς βουλευτές και άλλων μέσων έχει φροντίσει και γι' αυτό.

Δεν αφήνουν τον Πολίτη (κι ας μεταφερθούμε στην Ελλάδα) να κρίνει και να επιλέξει τους εκλεκτούς του. Η παρότρυνση είναι δεδομένη. Και οι Πολίτες, οποιουδήποτε Δήμου αποτελούν τεράστια δύναμη. Και από πλευράς δημοκρατίας και από πλευράς αριθμού. Και οι Πολίτες είναι φορολογούμενοι και από την Κεντρική Εξουσία-Κράτος και από την Τ. Α. ραγε, απολαμβάνει και προφυλάσσεται, ο Πολίτης, σε ό, τι του ανήκει; Και αν ναι, πότε, πού και πώς; Ένα φυσικό χτύπημα τον καταστρέφει. Επίσης, ποια κριτήρια διαθέτει ως προς την επιλογή τής εκλογής του; Του οχαδερφισμού; Του γνωστού του «φίλου» βουλευτή, που τον παροτρύνει να ψηφίσει κομματικό πρόσωπο; Της προεκλογικής μαγνητοφωνημένης φρασεολογίας των κάθε φορά ενδιαφερόμενων που τάζουν και επανδρώνουν το Δήμο με δικούς τους ανθρώπους;

Αλήθεια, αυτό σημαίνει τοπική Αυτοδιοίκηση; Χωρίς ρχοντα τον ίδιο Δήμο, το λαό; Σαφώς υπάρχουν Δήμαρχοι, που μέσω μηχανισμών εκλέγονται για προσωπική δόξα και κομματικό συμφέρον (μια ματιά στους Δήμους της ελληνικής επικράτειας το επιβεβαιώνει και γι' αυτό πάμε κατά διαόλου) που συνδράμουν πραγματικά στα ατέρμονα έργα της Κεντρικής Εξουσίας. Όπως υπάρχουν και άξιοι Δήμαρχοι που προσπαθούν κάτι να κάνουν. Όμως σπάζουν σε πολλές μεριές τα μούτρα τους και εισπράττουν και τα αφορίσματα των δημοτών, αδίκως πολλές φορές. Αναλογίστηκε ποτέ ο Πολίτης γιατί συμβαίνουν αυτά;

Θα μπορούσαμε πολλά να επικαλεστούμε, γνωστά για τον καθένα. Με όσα προαναφέραμε ένα είναι σίγουρο και μοναδικό: Στις Πολιτείες του σήμερα το κακό και το καρκίνωμα «γεννιέται» στις Τοπικές Εξουσίες. Αυτές «πριμοδοτούν» την Κεντρική Εξουσία, την οποία, πριμοδότηση, εκμεταλλεύεται και χρησιμοποιεί για άλλους σκοπούς. Φανταστείτε τους Δήμους της ελληνικής επικράτειας υγιείς και Αυτόνομους: Η Κεντρική Εξουσία θα είχε «πεθάνει» ή τουλάχιστον θα αντιμετώπιζε πολλές δυσκολίες στην παραγωγή πολιτικών εκτρωμάτων εντός και εκτός των τειχών. Ως συμπαγείς οι Δήμοι και οι Κοινότητες θα είχαν τη θέση που τους αναλογούσε. Θα νοιάζονταν μόνο για τα πολυάριθμα τοπικά προβλήματα. Όμως. συμβαίνει αυτό; Παρεμπιπτόντως σ' αυτό το χάσμα να προσθέσουμε και ένα μέρος ομογενών, που διατηρούν δεσμούς με την Πατρίδα καθώς και δεύτερα νοικοκυριά. Με δυο λόγια αυτοί οι ομογενείς, σε θέματα που άπτονται με την Τ. Α. δέχονται τις ίδιες αρνητικές επιδράσεις με τους γηγενείς.

Λοιπόν, σήμερα ο λόγος γίνεται για μια «Παγκοσμιοποιημένη» κοινωνία. Ο λόγος αυτός και η υποστήριξη περνά και μέσα από τις Τοπικές Αυτοδιοικήσεις. Οι περισσότεροι Πολίτες αυτής της Χώρας δεν γνωρίζουν καν τι σημαίνει αυτός ο όρος και ιδιαίτερα στα χωριά. Ποιος ευθύνεται για την μη ενημέρωσή τους και προπαντός τη σωστή; Σίγουρα όχι μόνο η κυβέρνηση. Οι αντίποδές της βρίσκονται στις πηγές των Τοπικών Αυτοδιοικήσεων και παραγόντων. Όμως, κατά την άποψή μας, οι δημότες οφείλουν να αλλάξουν τον ρου των υδροφόρων καναλιών, που από τις πηγές τους μεταφέρει στις δεξαμενές των κυβερνήσεων μένοντας οι ίδιοι «ξεροί», «στεγνοί» και περιθωριοποιημένοι. Οι σωστές επιλογές, ως προς την ανάδειξη των αρχόντων, προϋποθέτουν όχι μόνο τον περιορισμό σε απαράδεκτα και ανήθικα προβλήματα, αλλά και προς την καλυτέρευση του συνόλου. Κι εδώ καλούνται άπαντες που δύνανται να αρθρώσουν λόγο: Επιστημονικοί Σύλλογοι και πολιτιστικοί φορείς και άλλοι αδρανοποιημένοι παράγοντες, οφείλουν να βγάλουν τους δημότες στο φως! Τότε μόνο θα μπορούμε να μιλούμε και για Τ. Α. και για μια πραγματικά Παγκοσμιοποιημένη Κοινωνία

«Περισσότερο φως, ηλεκτρολόγε, στη σκηνή! Πως θες, δραματουργοί κι ηθοποιοί, να δείξουμε τ' αντικαθρέφτισμα του κόσμου, μέσα στο μισοσκόταδο; Τούτο το σύθαμπο καλεί σε ύπνο. Ενώ εμείς θέλουμε ξύπνιους θεατές-κι ακόμα πιο πολύ: ξυπνούς! Κάν' τους να ονειρευτούν στο πλέριο φως!» (Μπ. Μπρεχτ).

Ε.Ε. - Γερμανία - 23-11-2005 + Μάρτιος 05 2002

www.fasoulas.de
vaios@fasoulas.de

 

 

Όταν "κοιμάσαι" άλλος  γράφει ιστορία
ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ

 Εμείς το αραχάνθος τα σκορπίδια, οι διάττοντες, επιβήτορες στη ξένη γη, μέσα στο σκοτάδι της μέρας, στ' αχνάρια του Διογένη, με τη βούληση μας, να θεμελιώσουμε την υποδομή του ελληνικού οράματος. Να βρούμε τη χαμένη μας ταυτότητα...!
Μάγειρας

 Όποιος ελέγχει το παρόν,
ελέγχει και το παρελθόν.
 Όποιος ελέγχει το παρελθόν,
"καθορίζει"
το μέλλον
George Orwell

   

Θερμοπύλες
Κ.Καβάφης 1903

Τιμή σ' εκείνους όπου στην ζωή των
Ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες
Ποτέ απ' το χρέος μη κινούντες.
Δίκαιοι κ' ίσιοι σ' όλες των τες πράξεις.
Αλλά με λύπη κιόλας κι ευσπλαχνία.
Γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν
Είναι πτωχοί, πάλ' εις μικρόν γενναίοι,
Πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε.
Πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες,
πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους.
Και περισσότερη τιμή τους πρέπει
Όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)
Πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος.
Κ΄ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε.

 

Το κείμενο εκφράζει την άποψη του συγγραφέα
κεντρική σελίδα

ΑΡΧΕΙΟ

Ούλε τε καί μάλα χαίρε, θεοί δέ τοι όλβια δοίεν
Νά είσαι καλά καί νά χαίρεσαι, οι θεοί δέ νά σού δίδουν ευτυχία. (Οδύσσεια Ω 402.)