η φωνή σου

η στήλη μας

   
Μετανάστης
Αδέσμευτο περιοδικό στο διαδίκτυο

Εκδίδεται από επιτροπή

metanastis@metanastis.com
 


Κι εσύ λαέ βασανισμένε πληρώνεις την αδιαφορία σου 
 

ΕΠΕΨ
Επιστολική Ψήφος

Λογοτεχνία της διασποράς  ΕΕΛΣΠΗ

Ελληνική Γλώσσα 

Οργανισμός 
 διεθνοποίησης
 Ελληνικής Γλώσσας
ΟΔΕΓ

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Ελληνική Μουσική

Τέχνη & Πολιτισμός

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΜΑΥΡΑ-ΚΟΚΚΙΝΑ 

Ποίηση

Ενδιαφέροντες
Κόμβοι

Επιστολές

Αρχείο

 Ελληνικό Θέατρο
Βούπερταλ
Griechisches Theater
Wuppertal

Αλέξανδρος ο Μέγας

Alexander der Grosse

 DIAGORAS

ΔΙΑΓΟΡΑΣ
 ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
 

 

 

Κεντρική και Τοπική Εξουσία - Κράτος και Δήμος!
Προπαγάνδα και Πολίτες (Β` - 3ον)
Γράφει ο Πολίτης Βάιος Φασούλας, 6.12.2005

«Όταν οι κακοί ανέρχονται σε αξιώματα, όσο ανάξιοι είναι, τόσο περισσότερο άμυαλοι γίνονται και γεμίζουν από θράσος και αφροσύνη».(Δημόκριτος).

Η προετοιμασία του επόμενου «πανηγυριού» που θα λάβουν χώρα οι επόμενες τοπικές εκλογές των Αυτοδιοικήσεων, από καιρό έχει ξεκινήσει και σ' αυτή τη σκυταλοδρομία, (πολιτική κι αυτή η αναμέτρηση όπως οι προηγούμενες, ίσως και η πιο έντονη), όπως ήδη έχουμε αναφερθεί, θα συμμετέχουμε κι εμείς με επισημάνσεις και απόψεις αφήνοντας τις προτάσεις και αποφάσεις στους βαλλόμενους δημότες τής κάθε περιοχής. Ίσως αναρωτηθεί κανείς και πει: Τι θέλουν αυτοί οι απ' έξω και ανακατεύονται στα χωράφια μας; Οι απαντήσεις μας είναι πολλές, ίσαμε 7-8 εκατομμύρια και οι πρώτες μας επισημάνσεις είναι: η έλλειψη αναφοράς στον απόδημο ελληνισμό, (ας καταλάβουν επιτέλους άπαντες ότι στον απόδημο Έλληνα χρωστούν πολλά, ιδιαίτερα στις ανεξάντλητες μάχες που δίνουν στο πολιτιστικό πεδίο). «Όταν μιλάμε για το ουσιώδες της ιστορικής συνέχειας μέσα στην αλλαγή, είμαστε υποχρεωμένοι να αναφερόμαστε πάντα στους Έλληνες. Στους Έλληνες που όχι μόνο υπήρξαν η αφετηρία αλλά, μετά τον σκοτεινό Μεσαίωνα, σηματοδότησαν, χάρη και στην πολύτομη συνεισφορά της διασποράς των ομοεθνών τους, την οδό της επανόδου της ευρωπαϊκής σκέψης στην αξεπέραστη ελληνική επιστήμη και φιλοσοφία». (ρθουρ Καίστλερ). Λοιπόν ας μην προτρέξουν μερικοί «γαλαζοπράσινοι» (υπάρχουν και μερικές μετρημένες εξαιρέσεις) και πούνε εμείς κάθε τόσο και λίγο κάνουμε συνέδρια και δεν συμμαζεύεται. Δεν είναι της στιγμής αλλά όταν χρειαστεί υπάρχουν οι απαντήσεις. Λέμε μόνο ότι: ο πολιτισμικός εξοπλισμός για κάθε τοπικό άρχοντα αποτελεί προϋπόθεση δημιουργικότητας και δημοκρατικής λειτουργίας.

Επίσης δε γίνεται αναφορά στους απόδημου, που είτε διατηρούνε δεύτερα νοικοκυριά, είτε υπάρχουν μέλη οικογενειών τους στην Ελλάδα είτε πρόκειται για επαναπατρισμό και όχι μόνο των «παππούδων» αλλά και των νέων που δε βρίσκουν πλέον μια θέση εργασίας στην Ε.Ε. (για να αναφερθούμε μόνο στην Ευρώπη). Λοιπόν σε ανακοινώσεις και προγραμματικές δηλώσεις που έτυχε να διαβάσουμε, να ακούσουμε και να δούμε μέσω των ΜΜΕ και άλλων πηγών από διάφορους ενδιαφερόμενους φορείς που διεκδικούν την Τ.Α. και Ν.Α, προς το παρόν δεν είδαμε τέτοιες αναφορές. Στις περίεργες και ατέρμονες από κάθε άποψη συνθήκες που ζούμε καλά θα είναι να μην αγνοείται το απόδημο στοιχειό, ούτε από τους απλούς Πολίτες, οι οποίοι, όπως θα δούμε παρακάτω, χειραγωγήθηκαν με ανήθικες και αντιδημοκρατικές μεθόδους έτσι που με πόνο αναγκαζόμαστε κάθε φορά να λέμε, ξυπνάτε ορέ, ξυπνάτε.

Ας σκαλίσουμε λίγο το νου κι ας ανατρέξουμε στα συρτάρια της ιστορίας τραβώντας ένα απ' αυτά που λέγεται «προπαγάνδα». Η εποχή των προπαγανδιστικών αντιπαραθέσεων ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση-μέσα στην ίδια την Ευρώπη- στις δεκαετίες του «Ψυχρού» πολέμου, αναμφισβήτητα δούλεψε καταλυτικά για τους λαούς της Ευρώπης και αντίστοιχα για τα κομμουνιστικά και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα. Από τη μια έχουμε την καθολική αλλοίωσή τους και την σταδιακή μετάβασή τους στο συντηρητισμό - φιλελευθερισμό και από την άλλη τη δημιουργία ενός αρνητικού τοπίου για το σοσιαλισμό (που κατά την άποψη του γράφοντα, ποτέ δεν ήρθε Ήρθε μόνο κομμένος και ραμμένος στα μέτρα των σοβιετικών ηγετών, ιδιαίτερα απ' τη δεκαετία του 1940 και μετά).

Η κατάρρευση του «υπαρκτού» σοσιαλισμού στις Χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, που επακολούθησε, ήταν αναμενόμενη για πάρα πολλούς λόγους που δεν θα αναλύσουμε τώρα. Επιγραμματικά λέμε ότι οι Πολίτες των Χωρών της Ε.Ε. βεβαίως και της Ελλάδας, βρέθηκαν παγιδευμένοι σε έναν μονόδρομο - αδιέξοδο από κάθε άποψη, όπως άλλωστε το βλέπουμε σήμερα και Πανευρωπαϊκά και σε Παγκόσμιο επίπεδο. Χώρες ολόκληρες οδηγήθηκαν σε μια «μοντέρνα» ολοκλήρωση τον βάρβαρο αμερικανισμό. «Πρύτανης» και αρχιτέκτονας, παραγωγός και διώκτης, καταλυτής και ληστής της αντικομουνιστικής προπαγάνδας και της κομμουνιστοφοβίας, για την περίοδο που αναφέρουμε, ήταν και είναι το κεφάλαιο αλλά ποτέ δε ήταν μόνο του. Κάποιες «υποχωρήσεις» όφειλε κι αυτό να κάνει, προκειμένου να βρει συνεργάτες τους οποίους βρήκε σε κυβερνήσεις και σε κόμματα. Αυτά τα δυο, κυβερνήσεις και κόμματα, έδρασαν με κάθε τρόπο και ποικίλες συνταγές τέτοιες που μπορούσαν να χειραφετήσουν τους Πολίτες και να τους ληστέψουν κυριολεκτικά τη νοημοσύνη.

Αναφερόμενοι στην Ελλάδα των κομματάδων, καλλίτεροι συνεργάτες του κεφαλαίου, εκτός των συντηρητικών-δεξιών κομμάτων, τον επόμενο πρωταγωνιστικό ρόλο τον είχαν και τον έχουν οι «σοσιαλδημοκρατικές» κυβερνήσεις και κόμματα που συγκροτούν την Κεντρική Εξουσία και επί πλέον τα αρπαχτικά πλοκάμια τους δεν άφησαν αμόλυντη την περιφέρεια διαμορφώνοντας σε μεγάλο βαθμό τους Πολίτες σε αχυράνθρωπους ή λούμπεν (ασυνείδητους), που σημαίνει αδιαφορία -δεν διεκδικώ. Κι αυτό βγαίνει ξεκάθαρα και από μόνο του. Ενώ βλέπουμε το σύνολο των Πολιτών να συνειδητοποιεί ότι η επιλογή του να εκλέξει την Κεντρική και Τοπική Εξουσία ήταν λάθος και κινητοποιείται και διαμαρτύρεται κ.ά., ταυτόχρονα σε υψηλά επίπεδα διατηρεί τον διπολισμό, σε Κεντρικό και Τοπικό επίπεδο. Τραγελαφικό βέβαια και οξύμωρο που αφήνει να φανεί αν μη τι άλλο την αναξιότητά του να κρίνει ή την ηθελημένη ή μη απώλεια της νοημοσύνης του. Κι αυτό μεταφράζεται σε νίκη βάρβαρων συστημάτων και κομμάτων και ο Πολίτης είναι υπεύθυνος σε μεγάλο βαθμό και για τα σημερινά δεδομένα, δεν δικαιολογείτε με τίποτα.

Ο επηρεασμός που δέχτηκε από την αέναη προπαγάνδα πρυτανεύει και στις μέρες μας. Αυτό πρέπει να καταψηφίσει ο Πολίτης για να μπορεί να προχωρήσει στις σωστές του επιλογές. Και μια και μιλήσαμε για προπαγάνδα που πρυτανεύει στις μέρες μας πριν κλείσουμε θα παραθέσουμε ένα εντυπωσιακό, κατ' εμάς, «φρέσκο» παράδειγμα το οποίο δεν είναι άσχετο ή ξεκρέμαστο από την Κεντρική Εξουσία και το Κράτος. Παράδοξο αποτελεί το φαινόμενο να ασκείται και σήμερα η αντικομουνιστική προπαγάνδα περισσότερο από τους αλχημιστές ή αντικομουνιστές αν θέλετε του Πασόκ παρά από τη ΝΔ. Ν.Ε.Τ. λοιπόν 05.12.2005 και εκπομπή «Προσκήνιο» με καλεσμένους εκπροσώπους όλων των κομμάτων μεταξύ και το αντικομουνιστικό φερέφωνο του «σοσιαλιστικού» κινήματος κ. Κ. Σκανδαλίδη. Είπε λοιπόν ο κ. Κ. Σ. μεταξύ άλλων και τούτα: «Όπου εφαρμόστηκε ο κρατικός σχεδιασμός υπήρξε το πιο διεφθαρμένο κράτος. Τα κράτη του υπαρκτού σοσιαλισμού ήταν διεφθαρμένα από την κορυφή μέχρι τα νύχια και γι' αυτό κατέρρευσαν» Δίκιο έχει ο κ. Σκανδαλίδης με το αντικομουνιστικό μένος του. Όντως είναι έτσι. Μόνο που τα κράτη τα κατέρρευσαν ηγέτες και κόμματα, όπως το δικό του, και όλα τα δημοκρατικά συστήματα της Ευρώπης τα οποία πολέμησε ο σιωνοφασισμός-κεφάλαιο. Δεν μας μίλησε ο κ. Σκανδαλίδης για την ελληνική διαφορά που ξεπέρασε όλη την τότε Σοβιετική Ένωση. Ποιος έφερε τη διαφθορά στην Ελλάδα, κύριε Σκανδαλίδη; Οι κομμουνιστές, ο «ψυχρός» Πόλεμος που μετά την πτώση του για την Ελλάδα εξελίχτηκε σε πασοκική αρπαχτική δυναστεία; Υπάρχει ίχνος σοβαρότητας και υπευθυνότητας για ότι λέει, μάλιστα ένας «σύγχρονος» και «νέος «σύντροφος» του «σοσιαλιστικού» κινήματος;

Αυτοί λοιπόν, Πολίτες, σαν τον κ. Σκανδαλίδη, θα προσπαθήσουν να προσεγγίσουν και αυτόνομους φορείς που διεκδικούν την ΤΑ με την σαχλή προπαγάνδα τους.

Ε.Ε. - Γερμανία - Δεκέμβρης 06 2002

www.fasoulas.de
vaios@fasoulas.de

 

 

Όταν "κοιμάσαι" άλλος  γράφει ιστορία
ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ

 Εμείς το αραχάνθος τα σκορπίδια, οι διάττοντες, επιβήτορες στη ξένη γη, μέσα στο σκοτάδι της μέρας, στ' αχνάρια του Διογένη, με τη βούληση μας, να θεμελιώσουμε την υποδομή του ελληνικού οράματος. Να βρούμε τη χαμένη μας ταυτότητα...!
Μάγειρας

 Όποιος ελέγχει το παρόν,
ελέγχει και το παρελθόν.
 Όποιος ελέγχει το παρελθόν,
"καθορίζει"
το μέλλον
George Orwell

   

Θερμοπύλες
Κ.Καβάφης 1903

Τιμή σ' εκείνους όπου στην ζωή των
Ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες
Ποτέ απ' το χρέος μη κινούντες.
Δίκαιοι κ' ίσιοι σ' όλες των τες πράξεις.
Αλλά με λύπη κιόλας κι ευσπλαχνία.
Γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν
Είναι πτωχοί, πάλ' εις μικρόν γενναίοι,
Πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε.
Πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες,
πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους.
Και περισσότερη τιμή τους πρέπει
Όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)
Πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος.
Κ΄ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε.

 

Το κείμενο εκφράζει την άποψη του συγγραφέα
κεντρική σελίδα

ΑΡΧΕΙΟ

Ούλε τε καί μάλα χαίρε, θεοί δέ τοι όλβια δοίεν
Νά είσαι καλά καί νά χαίρεσαι, οι θεοί δέ νά σού δίδουν ευτυχία. (Οδύσσεια Ω 402.)