η φωνή σου

η στήλη μας

   
Μετανάστης
Αδέσμευτο περιοδικό στο διαδίκτυο

Εκδίδεται από επιτροπή

metanastis@metanastis.com
 


Κι εσύ λαέ βασανισμένε πληρώνεις την αδιαφορία σου 
 
 

ΕΠΕΨ
Επιστολική Ψήφος

Λογοτεχνία της διασποράς  ΕΕΛΣΠΗ

Ελληνική Γλώσσα 

Οργανισμός 
 διεθνοποίησης
 Ελληνικής Γλώσσας
ΟΔΕΓ

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Ελληνική Μουσική

Τέχνη & Πολιτισμός

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΜΑΥΡΑ-ΚΟΚΚΙΝΑ 

Ποίηση

Ενδιαφέροντες
Κόμβοι

Επιστολές

Αρχείο

 Ελληνικό Θέατρο
Βούπερταλ
Griechisches Theater
Wuppertal

Αλέξανδρος ο Μέγας

Alexander der Grosse

 DIAGORAS

ΔΙΑΓΟΡΑΣ
 ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
 

 

 

Κεμαλικότεροι του Κεμάλ

Δήλωση Χρήστου Κηπουρού με αφορμή την επίσκεψη του Πάπα στην Τουρκία,
26.11.2006

Ας μην επεκταθώ στο «θεσμό» της προσθήκης του ενός επί του άλλου των μνημείων και των λατρευτικών χώρων των διαφόρων θρησκειών, έστω και αν η Χριστιανική όντως δεν έκανε καμπαναριά τα τζαμιά, όπως συνέβη αντίστροφα με το Ισλάμ, και με πιο κραυγαλέο παράδειγμα, τους περί το Ναό της του Θεού Σοφίας, μιναρέδες, στην Κωνσταντινούπολη. Κάτι βέβαια που δεν σημαίνει ότι και η Χριστιανική Εκκλησία σεβάστηκε και πολύ τις προγενέστερες από την ίδια λατρείες. Ας με επιτραπεί όμως να επισημάνω μόνο το εξής. Αν ήμουν δημοσιογράφος και παρών κατά την επίσκεψη του Πάπα στην Αγία Σοφία, που ανεγέρθηκε επί Ενιαίας Χριστιανοσύνης, και ως μέρος της Παγκόσμιας Πολιτισμικής Κληρονομιάς ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα, θα ρωτούσα τη γνώμη του για το εν λόγω Μνημείο.

Δεν θα το έκανα προκειμένου να ξύσω πληγές ή να αναπαραγάγω συγκρουσιακές λογικές με το Ισλάμ -μακριά από εμένα αυτά, αφού βρίσκομαι στον αντίποδά τους- αλλά για να αναδειχθεί η αλήθεια. Ότι δηλαδή το εν λόγω Μνημείο, εκτός του ότι σύντομα θα αποτελέσει ένα από τα νέα επτά θαύματα του Κόσμου, με βάση και τη διαδικασία που προωθεί η New 7 Wonders, θα παραμένει εις τους αιώνες των αιώνων ως κάτι άλλο ακόμη. Ως η μεγαλύτερη ανορθογραφία και παραμόρφωση του Παγκόσμιου Πολιτισμού. Πέραν δε αυτού, με σαφείς και κυρίως μόνιμες ανθρωπολογικές παρενέργειες. Ας μείνω όμως στην πολιτισμική αυτή και μνημειακή οπτική του θέματος. Δεν χρειάζεται να επεκταθώ σε άλλες σφαίρες, όπως η θρησκευτική εκείνη της όποιας συλλογής υπογραφών κλπ. περί επαναλειτουργίας, με τη μια ή την άλλη μορφή. Να πω μόνο ότι αν η ύπαρξή τους από τη μια τροφοδοτεί τυφλές συγκρούσεις, από την άλλη ενδυναμώνει τη σκέψη που επίσης γεννάει η ίδια η ιστορική πραγματικότητα του εν λόγω μνημείου και που ακολουθεί.

Αν επιτρέπονταν, είχα να υποβάλλω συνολικά δύο ερωτήσεις στον Προκαθήμενο της Καθολικής Εκκλησίας. Πρώτον, για την προγραμματισμένη ευθύς μετά την άφιξη, επίσκεψη στο μαυσωλείο του Τούρκου Χίτλερ. Και δεύτερον, θα τον ρωτούσα για το αν άπτεται των αρμοδιοτήτων του να κάνει χρήση του μεγάλου διεθνούς του κύρους, να απευθυνθεί στην UNESCO που με τη σειρά της να επιβάλει, έστω και τώρα, ένα συμβολικό πρόστιμο διατήρησης των αυθαίρετων μιναρέδων της Αγίας Σοφίας, που έλεγα. Κάτι άλλωστε που γίνεται σε όλα τα αυθαίρετα, και που δεν μπορεί να εξαιρεί τα μνημεία. Και που θα αποτελούσε ένα βήμα προς τα εμπρός του συγκεκριμένου διεθνούς Οργανισμού ενώ θα προωθούσε και μια νέα αναγεννητική σχέση μεταξύ Δημοκρατίας και Πολιτισμού, με την εφαρμογή νέου πολιτισμικού κώδικα σεβασμού της κοινής κληρονομιάς των Μνημείων. Και με αρχή ένα Μνημείο που νομιμοποιεί αν δεν επιβάλλει και την Ορθοδοξία και την Αγία Έδρα να ενδιαφερθούν. Θα ήταν δε η πρώτη, μετά την άρση του μεταξύ τους αναθεματισμού, σημαντική πράξη ψυχικού και ηθικού πλησιάσματος των δύο Εκκλησιών. Και επειδή η πρώτη για προφανείς λόγους αδυνατεί, όφειλε να συνδράμει η δεύτερη. Έστω κι αν επειδή αυτό είναι πολύ όμορφο για να είναι αληθινό, αποδειχθεί για άλλη μια φορά ότι δεν είναι.

Ίσως όμως και η συζήτηση ακόμη να ταρακουνούσε την Τουρκία, να της έβγαζε από το μυαλό την ιδέα απομάκρυνσης του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που η στήριξή του είναι το πρώτο μέλημα της επίσκεψης του Πάπα, όπως διατείνεται το Βατικανό. Γιατί μόνο μια Δημοκρατική Τουρκία θα ξανάνοιγε τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης αφού η διατήρηση της σημερινής, πλην όμως χρόνιας κατάστασης, είναι η άλλη όψη της προδιαγεγραμμένης εκδίωξης του τελευταίου εναπομείναντος Ιστορικού όσο και Εκκλησιαστικού θεσμού, από την από δεκαεπτά αιώνων εστία του. Μόνο που στο θέμα αυτό, όπως σε άλλα, όταν οι γείτονες κεμαλισλαμιστές δεν είναι ρεζέρβες, είναι κεμαλικότεροι του Κεμάλ. Έμπλεοι δε χαράς για την αποδοχή του «πρωτοκόλλου» από ξένους επισήμους, σχετικά με την επίσκεψη στο μαυσωλείο του πολυγενοκτόνου.

___________

Θράκη 26 Νοεμβρίου 2006,

xkipuros@otenet.gr

 

 

Όταν "κοιμάσαι" άλλος  γράφει ιστορία
ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ

 Εμείς το αραχάνθος τα σκορπίδια, οι διάττοντες, επιβήτορες στη ξένη γη, μέσα στο σκοτάδι της μέρας, στ' αχνάρια του Διογένη, με τη βούληση μας, να θεμελιώσουμε την υποδομή του ελληνικού οράματος. Να βρούμε τη χαμένη μας ταυτότητα...!
Μάγειρας

 Όποιος ελέγχει το παρόν,
ελέγχει και το παρελθόν.
 Όποιος ελέγχει το παρελθόν,
"καθορίζει"
το μέλλον
George Orwell

    Θερμοπύλες
Τιμή σ' εκείνους όπου στην ζωή των
Ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες
Ποτέ απ' το χρέος μη κινούντες.
Δίκαιοι κ' ίσιοι σ' όλες των τες πράξεις.
Αλλά με λύπη κιόλας κι ευσπλαχνία.
Γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν
Είναι πτωχοί, πάλ' εις μικρόν γενναίοι,
Πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε.
Πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες,
πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους.
Και περισσότερη τιμή τους πρέπει
Όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)
Πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος.
Κ΄ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε.

Κ.Καβάφης 1903

 

Το κείμενο εκφράζει την άποψη του συγγραφέα
κεντρική σελίδα

ΑΡΧΕΙΟ

Ούλε τε καί μάλα χαίρε, θεοί δέ τοι όλβια δοίεν
Νά είσαι καλά καί νά χαίρεσαι, οι θεοί δέ νά σού δίδουν ευτυχία. (Οδύσσεια Ω 402.)