η φωνή σου

η στήλη μας

   
Μετανάστης
Αδέσμευτο περιοδικό στο διαδίκτυο

Εκδίδεται από επιτροπή

metanastis@metanastis.com
 


Κι εσύ λαέ βασανισμένε πληρώνεις την αδιαφορία σου 
 

ΕΠΕΨ
Επιστολική Ψήφος

Λογοτεχνία της διασποράς  ΕΕΛΣΠΗ

Ελληνική Γλώσσα 

Οργανισμός 
 διεθνοποίησης
 Ελληνικής Γλώσσας
ΟΔΕΓ

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Ελληνική Μουσική

Τέχνη & Πολιτισμός

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΜΑΥΡΑ-ΚΟΚΚΙΝΑ 

Ποίηση

Ενδιαφέροντες
Κόμβοι

Επιστολές

Αρχείο

 Ελληνικό Θέατρο
Βούπερταλ
Griechisches Theater
Wuppertal

Αλέξανδρος ο Μέγας

Alexander der Grosse

 DIAGORAS

ΔΙΑΓΟΡΑΣ
 ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
 

 

 

Χαιρετιστήριο μήνυμα του πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή προς στο συνέδριο της OEK Γερμανίας.

«Ως ανεξάντλητη πηγή δύναμης και ανάδειξης όλων εκείνων των αξιών που δεν θέτουν διαχωριστικές γραμμές αλλά, αντίθετα, εμπνέουν τις πολυπολιτισμικές κοινωνίες και ενώνουν την ανθρωπότητα, χαρακτηρίζει τον απόδημο Ελληνισμό ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, σε μήνυμά του προς το 19ο τακτικό συνέδριο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας.

Όπως αναφέρονταν χαρακτηριστικά στο μήνυμα του πρωθυπουργού κ. Κωνστ. Καραμανλή: «Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες είμαστε κληρονόμοι της μεγάλης παρακαταθήκης που εδράζεται στα ιδεώδη του πολιτισμού, της δημοκρατίας, του σεβασμού στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, της ελευθερίας. Την κοινή αυτή κληρονομιά εσείς, τα μέλη των ελληνικών κοινοτήτων της Γερμανίας, καταφέρατε να τιμήσετε και να μεταλαμπαδεύσετε στις επόμενες γενιές των Ελλήνων, που αν και δεν γεννήθηκαν στην πατρίδα, μεγάλωσαν και γαλουχήθηκαν με τις αξίες και τα ιδανικά της ελληνικής παιδείας.

Γι' αυτόν τον πρόσθετο λόγο η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας, η κάθε μία και ο κάθε ένας από εσάς, θα πρέπει να αισθάνεστε διπλά υπερήφανοι. Καταφέρατε να προοδεύσετε και να αναδειχθείτε σε μία από τις πιο δυναμικές και ευημερούσες κοινότητες της ελληνικής διασποράς. Αλλά, κυρίως, διαφυλάξατε και κοινωνήσατε στις επόμενες γενιές τα ιδεώδη του ελληνικού πολιτισμού, αναδεικνύοντας με τον καλύτερο τρόπο τον ρόλο των ομογενών στη σημερινή παγκοσμιοποιημένη κοινωνία.

Έχοντας ως γνώμονα αυτή την δυναμική παρουσία του οικουμενικού ελληνισμού, εργαζόμαστε μεθοδικά και με όραμα, σε συνεργασία με τους συλλόγους και τους φορείς της διασποράς, ώστε να χτίσουμε μέρα με τη μέρα πιο αξιόπιστους και αποτελεσματικούς διαύλους αμφίδρομης επικοινωνίας.

Με την πεποίθηση ότι ο ελληνισμός, στην οικουμενική του διάσταση, είναι ανεξάντλητη πηγή δύναμης και ανάδειξης όλων εκείνων των αξιών που δεν θέτουν διαχωριστικές γραμμές αλλά, αντίθετα, εμπνέουν τις πολυπολιτισμικές κοινωνίες και ενώνουν την ανθρωπότητα, εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου σας».

 

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ!

Η «Επιτροπή Πρωτοβουλίας Επιστολικής Ψήφου» θυμάται, στο προεκλογικό σας λόγο στο Ντίσελντορφ, την υπόσχεση που δώσατε στο ακροατήριο Σας, ότι θα μεριμνήσετε και θα δώσετε λύση, όσον αφορά τον τρόπο συμμετοχής στις εθνικές εκλογές των Ελλήνων ψηφοφόρων. Το τονίσατε ότι θα εφαρμόσετε την Επιστολική Ψήφο. Αν θα ερχόσασταν βέβαια στην εξουσία. Την εξουσία την έχετε! Η υπόσχεση Σας όμως έμεινε λόγος ανεκπλήρωτος.

Η επιστολική ψήφος είναι αναφαίρετο πολιτικό δικαίωμα των Ελλήνων. Η μη παραχώρηση του ύψιστου αυτού δικαιώματος έχει ξεπεράσει τα νομικά της όρια και προσβάλει τη χώρα μας, που είναι η μοναδική, στην ΕΕ που δεν την εφαρμόζει. Φτάσαμε στο σημείο να διακινδυνεύουμε να μας χαρακτηρίσουν χώρα υποβαθμισμένης πολιτικής ηθικής.

Μάγειρας, 01.03.06

metanastis@t-online.de

 

 

Όταν "κοιμάσαι" άλλος  γράφει ιστορία
ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ

 Εμείς το αραχάνθος τα σκορπίδια, οι διάττοντες, επιβήτορες στη ξένη γη, μέσα στο σκοτάδι της μέρας, στ' αχνάρια του Διογένη, με τη βούληση μας, να θεμελιώσουμε την υποδομή του ελληνικού οράματος. Να βρούμε τη χαμένη μας ταυτότητα...!
Μάγειρας

 Όποιος ελέγχει το παρόν,
ελέγχει και το παρελθόν.
 Όποιος ελέγχει το παρελθόν,
"καθορίζει"
το μέλλον
George Orwell

   

Θερμοπύλες
Κ.Καβάφης 1903

Τιμή σ' εκείνους όπου στην ζωή των
Ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες
Ποτέ απ' το χρέος μη κινούντες.
Δίκαιοι κ' ίσιοι σ' όλες των τες πράξεις.
Αλλά με λύπη κιόλας κι ευσπλαχνία.
Γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν
Είναι πτωχοί, πάλ' εις μικρόν γενναίοι,
Πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε.
Πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες,
πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους.
Και περισσότερη τιμή τους πρέπει
Όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)
Πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος.
Κ΄ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε.

 

Το κείμενο εκφράζει την άποψη του συγγραφέα
κεντρική σελίδα

ΑΡΧΕΙΟ

Ούλε τε καί μάλα χαίρε, θεοί δέ τοι όλβια δοίεν
Νά είσαι καλά καί νά χαίρεσαι, οι θεοί δέ νά σού δίδουν ευτυχία. (Οδύσσεια Ω 402.)