η φωνή σου

η στήλη μας

   
Μετανάστης
Αδέσμευτο περιοδικό στο διαδίκτυο

Εκδίδεται από επιτροπή

metanastis@metanastis.com
 


Κι εσύ λαέ βασανισμένε πληρώνεις την αδιαφορία σου 
 

ΕΠΕΨ
Επιστολική Ψήφος

Λογοτεχνία της διασποράς  ΕΕΛΣΠΗ

Ελληνική Γλώσσα 

Οργανισμός 
 διεθνοποίησης
 Ελληνικής Γλώσσας
ΟΔΕΓ

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Ελληνική Μουσική

Τέχνη & Πολιτισμός

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΜΑΥΡΑ-ΚΟΚΚΙΝΑ 

Ποίηση

Ενδιαφέροντες
Κόμβοι

Επιστολές

Αρχείο

 Ελληνικό Θέατρο
Βούπερταλ
Griechisches Theater
Wuppertal

Αλέξανδρος ο Μέγας

Alexander der Grosse

 DIAGORAS

ΔΙΑΓΟΡΑΣ
 ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
 

 

 

Tο Πολιτιστικό Αναπτυξιακό Κέντρο Θράκης σας προσκαλεί  στην εκδήλωση με τίτλο:

 "Μετασχηματισμοί της εθνοτικής ταυτότητας των Πομάκων. Ιστορική προσέγγιση"

 Ομιλητές:

 Παναγιώτης Παπαδημητρίου, Ιστορικός,  Διδάκτορας  Α.Π.Θ., Ερευνητής του κέντρου Βυζαντινών Ερευνών

Φάνης Μαλκίδης, Λέκτορας στο Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης

 

Αμφιθέατρο Πολυτεχνικής Σχολής Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΠΡΟΚΑΤ)

Τρίτη 12 Απριλίου 2005  ώρα 7.00 μ.μ.

 Σύντομη περίληψη

Στην εισήγηση του Παναγιώτη Παπαδημητρίου, με βάση τις πηγές των κρατικών αρχείων της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, καταβάλλεται προσπάθεια να καταδειχθεί ότι η μουσουλμανική ταυτότητα του πομακικού πληθυσμού, η απουσία επίτευξης εθνοτικής συνοχής και η αποδοχή της αφομοίωσης είναι συνέπειες της εθνικής πολιτικής της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Τουρκίας κατά τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα. 

Η εισήγηση του Θεοφάνη Μαλκίδη αναλύει το ζήτημα του μετασχηματισμού της ταυτότητας των Πομάκων στην ελληνική Θράκη από  το 1930 μέχρι σήμερα. Στο πρώτο μέρος καταγράφεται  η πομακική κοινωνία και ταυτότητα από το 1930 μέχρι το 1952. Στο δεύτερο μέρος αναλύονται οι αλλαγές στην πομακική φυσιογνωμία μετά το 1952 έως και σήμερα.  Στόχος της εισήγησης είναι να αναδείξει το ζήτημα των Πομάκων σε σχέση με τη μακροχρόνια καταπίεση της ιστορίας, της παράδοσης,  της πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς και  της γλώσσας τους  και να αναλύσει τον μετασχηματισμό της ταυτότητάς τους.  

Βιογραφικά σημειώματα

Ο Παναγιώτης Γ. Παπαδημητρίου γεννήθηκε στη Λαμία Φθιώτιδας το 1966. Είναι πτυχιούχος της Κλασικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου ( University College of London ) και διδάκτορας της Φιλοσοφίας του τμήματος Φιλολογίας του Α.Π.Θ.  Εργάστηκε ως επισκέπτης ερευνητής στο Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας και ως υπότροφος του Προγράμματος Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Πρίνστον ( Princeton ) των Η.Π.Α. Συμμετείχε στο Διαπολιτισμικό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Μουσουλμανοπαίδων του Υπουργείου Παιδείας και ασχολείται ερευνητικά με θέματα της ιστορίας και της εθνοτικής ταυτότητας των Πομάκων. Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Οι Πομάκοι της Ροδόπης. Από τις εθνοτικές σχέσεις στους βαλκανικούς εθνικισμούς  (1870 - 1990 )», Εκδ. Κυριακίδης, Θεσσαλονίκη, 2003. Τα δύο τελευταία χρόνια υπηρετεί στο Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

 Ο Θεοφάνης Μαλκίδης γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη το 1970. Σπούδασε Οικονομικές και Κοινωνικές επιστήμες και είναι Λέκτορας στο Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης.  Τα κυριότερα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αποτελούν η κοινωνική αλλαγή, η σύγχρονη μετανάστευση, οι κοινωνίες και οι μειονότητες, ο κοινωνικός αποκλεισμός και οι κοινωνικές ανισότητες στον Παρευξείνιο χώρο και  την  Χερσόνησο του Αίμου.  Ανάμεσα στα βιβλία που έχει εκδώσει περιλαμβάνονται τα ακόλουθα: «Προσαρμογή και συγκρότηση της αγροτικής κοινωνίας στο ελληνικό κράτος» (2001), «Ευρωπαϊκή Ένωση και Παρευξείνιος Χώρος» (2004), «Πολιτική Οικονομία και Κοινωνία στη Σύγχρονη Ρωσία» (2005).

fmalkidi@bscc.duth.gr

 

 

Όταν "κοιμάσαι" άλλος  γράφει ιστορία
ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ

 Εμείς το αραχάνθος τα σκορπίδια, οι διάττοντες, επιβήτορες στη ξένη γη, μέσα στο σκοτάδι της μέρας, στ' αχνάρια του Διογένη, με τη βούληση μας, να θεμελιώσουμε την υποδομή του ελληνικού οράματος. Να βρούμε τη χαμένη μας ταυτότητα...!
Μάγειρας

 Όποιος ελέγχει το παρόν,
ελέγχει και το παρελθόν.
 Όποιος ελέγχει το παρελθόν,
"καθορίζει"
το μέλλον
George Orwell

   

Θερμοπύλες
Κ.Καβάφης 1903

Τιμή σ' εκείνους όπου στην ζωή των
Ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες
Ποτέ απ' το χρέος μη κινούντες.
Δίκαιοι κ' ίσιοι σ' όλες των τες πράξεις.
Αλλά με λύπη κιόλας κι ευσπλαχνία.
Γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν
Είναι πτωχοί, πάλ' εις μικρόν γενναίοι,
Πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε.
Πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες,
πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους.
Και περισσότερη τιμή τους πρέπει
Όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)
Πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος.
Κ΄ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε.

 

Το κείμενο εκφράζει την άποψη του συγγραφέα
κεντρική σελίδα

ΑΡΧΕΙΟ

Ούλε τε καί μάλα χαίρε, θεοί δέ τοι όλβια δοίεν
Νά είσαι καλά καί νά χαίρεσαι, οι θεοί δέ νά σού δίδουν ευτυχία. (Οδύσσεια Ω 402.)