η φωνή σου

η στήλη μας

   
Μετανάστης
Αδέσμευτο περιοδικό στο διαδίκτυο

Εκδίδεται από επιτροπή

metanastis@metanastis.com
 


Κι εσύ λαέ βασανισμένε πληρώνεις την αδιαφορία σου 
 

ΕΠΕΨ
Επιστολική Ψήφος

Λογοτεχνία της διασποράς  ΕΕΛΣΠΗ

Ελληνική Γλώσσα 

Οργανισμός 
 διεθνοποίησης
 Ελληνικής Γλώσσας
ΟΔΕΓ

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Ελληνική Μουσική

Τέχνη & Πολιτισμός

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΜΑΥΡΑ-ΚΟΚΚΙΝΑ 

Ποίηση

Ενδιαφέροντες
Κόμβοι

Επιστολές

Αρχείο

 Ελληνικό Θέατρο
Βούπερταλ
Griechisches Theater
Wuppertal

Αλέξανδρος ο Μέγας

Alexander der Grosse

 DIAGORAS

ΔΙΑΓΟΡΑΣ
 ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
 

 

 

  Αν η συζήτηση για την περιφέρεια, γινόταν στην περιφέρεια
Του πρώην Βουλευτή Χρήστου Κηπουρού, 29.03.2006

Μια φορά όλο και όλο στα μεταπολιτευτικά χρονικά αν όχι και στα μεταπολεμικά, η Βουλή συνεδρίασε εκτός των τειχών. Και όχι ολόκληρη. Απλά, η εκ πενήντα μελών διαρκής κοινοβουλευτική επιτροπή εξωτερικών και άμυνας. Πρόεδρός της ήταν ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας που ανταποκρίθηκε σε πρόταση που έκανα για τρεις τέτοιες συνεδριάσεις. Στη Θράκη, τη Χίο και την Ήπειρο. Από τις οποίες έγινε μόνο μια. Στο Διδυμότειχο Έβρου. Στις 16 Ιουνίου 1998. Αντικείμενο ήταν οι «ήπιες εισβολές», με όποιου είδους διακινήσεις, αυτές συνεπάγονταν. Δυστυχώς ούτε οι τότε κυβερνώντες ούτε οι αντιπολιτευόμενοι έδειξαν κάποιο ενδιαφέρον ώστε να υπάρξει συνέχεια στην ολομέλεια. Να μη πω ότι οι εξ αυτών πρώτοι έβγαζαν και σπυράκια.

Αν ήμουν στη Βουλή θα πρότεινα η προ ημερησίας συζήτηση της 29ης Μαρτίου 2006 για την περιφέρεια, να διεξαχθεί στην περιφέρεια. Καταρχήν δεν θα καυγάδιζαν. Επιπλέον το περιβάλλον ίσως ενέπνεε να υπάρξει απόφαση. Τόσο άλλωστε αναγκαία. Οι δε κυβερνώντες που ψάχνουν να βρουν θεματικά γήπεδα για να μπορούν να πουν κάτι -για την αντιπολίτευση, η περιφέρεια είναι διαμαρτυρημένη συναλλαγματική- θα πήγαιναν για μαλλί κλπ. Τι τελικά έγινε; Ένας ακόμη καυγάς.

Πέραν όμως αυτού υπάρχει και η ουσία. Ένα ουσιαστικό λοιπόν βήμα θα ήταν το Δημοψήφισμα για τις αιρετές περιφέρειες, τις λίγες, πλην συγκεκριμένες, Προεδρικές αρμοδιότητες -αυτός να ορίζει τους εκπροσώπους του κράτους στις περιφέρειες και στον ίδιο να υπάγονται οι δυο τράπεζες ιδεών- οι οποίες θα περιβάλλονταν με σαφή συνταγματική πρόβλεψη. Το μέσον της τετραετίας ήταν ότι έπρεπε. Θα αποτελούσε ένα είδος κοινωνικής δεδηλωμένης. Πόσο μάλλον το προτεινόμενο που άνοιγε την αυλαία για την επόμενη Δημοκρατία. Την Τέταρτη {1}. Η εξαγγελθείσα αναθεώρηση του Συντάγματος θα σήμαινε κάτι. Δεν θα ήταν μια από τα ίδια.

Όμως εδώ στην Ελλάδα, είτε τα Δημοψηφίσματα γίνονται μόδα, οπότε τα κόμματα τα προτείνουν δια πάσα νόσο είτε δεν τα θυμάται κανένα τους, πριν δε από όλα η ίδια η Πολιτεία. Στην ουσία, το αναφαίρετο Συνταγματικό και Δημοκρατικό δικαίωμα των πολιτών σε αυτά, τελεί σε καθεστώς μόνιμης αναστολής. Αντί της αναγκαίας χρήσης αν όχι της προσφυγής, διαιωνίζεται η παθογένεια εκείνη σύμφωνα με την οποία η Δημοκρατία χωρίς πολιτική, οδηγεί, μεταξύ άλλων, σε πολίτες χωρίς Δημοκρατία.

Όσο δε τα πολιτικά κόμματα τείνουν να γίνουν ίδια, τόσο η φίμωση των ιδεών θα παίρνει νέες μορφές και περιεχόμενα. Γιατί η λογοκρισία των ιδεών δεν ασκείται, όπως παλιά, από το ένα, σε βάρος του άλλου. Δεν έχει άλλωστε να προσφέρει κάτι. Δεν έχει να λάβει, παρά του μη έχοντος. Γιατί, κανένα κόμμα δεν αποτελεί χώρο παραγωγής ιδεών. Επόμενα δεν διαθέτει πνευματικά προϊόντα.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά και όλα, έχουν μια εχθρική στάση απέναντι στις ιδέες. Για αυτό και για λόγους αυτοσυντήρησης, ουδόλως αντιδρούν στον όποιο λογοκριτικό χειρισμό των Αθηναϊκών Μέσων σε βάρος των περιφερειακών ιδεών. Πρόκειται για ασυμβίβαστο αν όχι όνειδος, με δύο όψεις. Αν για τη μια, ενοχοποιείται η απουσία ιδεών, η ανοχή της λογοκρισίας που δεν τα αγγίζει, συνιστά από μόνη, τη δεύτερη. Σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, οι πρωτεύουσες είναι το μυαλό αν όχι και η καρδιά των εθνικών τους σωμάτων. Η δική μας αν είναι κάτι είναι μια μεγάλη και σάπια κοιλιά.

__________

{1} Σημείωση 1, Χρήστος Κηπουρός, Τέταρτη Δημοκρατία, 36η έκδοση, βλ. ιστοσελίδα Δημοκριτείου Πανεπιστήμιου Θράκης, www.eled.duth.gr

xkipuros@otenet.gr

 

 

Όταν "κοιμάσαι" άλλος  γράφει ιστορία
ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ

 Εμείς το αραχάνθος τα σκορπίδια, οι διάττοντες, επιβήτορες στη ξένη γη, μέσα στο σκοτάδι της μέρας, στ' αχνάρια του Διογένη, με τη βούληση μας, να θεμελιώσουμε την υποδομή του ελληνικού οράματος. Να βρούμε τη χαμένη μας ταυτότητα...!
Μάγειρας

 Όποιος ελέγχει το παρόν,
ελέγχει και το παρελθόν.
 Όποιος ελέγχει το παρελθόν,
"καθορίζει"
το μέλλον
George Orwell

   

Θερμοπύλες
Κ.Καβάφης 1903

Τιμή σ' εκείνους όπου στην ζωή των
Ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες
Ποτέ απ' το χρέος μη κινούντες.
Δίκαιοι κ' ίσιοι σ' όλες των τες πράξεις.
Αλλά με λύπη κιόλας κι ευσπλαχνία.
Γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν
Είναι πτωχοί, πάλ' εις μικρόν γενναίοι,
Πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε.
Πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες,
πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους.
Και περισσότερη τιμή τους πρέπει
Όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)
Πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος.
Κ΄ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε.

 

Το κείμενο εκφράζει την άποψη του συγγραφέα
κεντρική σελίδα

ΑΡΧΕΙΟ

Ούλε τε καί μάλα χαίρε, θεοί δέ τοι όλβια δοίεν
Νά είσαι καλά καί νά χαίρεσαι, οι θεοί δέ νά σού δίδουν ευτυχία. (Οδύσσεια Ω 402.)