η φωνή σου

η στήλη μας

   
Μετανάστης
Αδέσμευτο περιοδικό στο διαδίκτυο

Εκδίδεται από επιτροπή

metanastis@metanastis.com
 


Κι εσύ λαέ βασανισμένε πληρώνεις την αδιαφορία σου 
 

ΕΠΕΨ
Επιστολική Ψήφος

Λογοτεχνία της διασποράς  ΕΕΛΣΠΗ

Ελληνική Γλώσσα 

Οργανισμός 
 διεθνοποίησης
 Ελληνικής Γλώσσας
ΟΔΕΓ

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Ελληνική Μουσική

Τέχνη & Πολιτισμός

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΜΑΥΡΑ-ΚΟΚΚΙΝΑ 

Ποίηση

Ενδιαφέροντες
Κόμβοι

Επιστολές

Αρχείο

 Ελληνικό Θέατρο
Βούπερταλ
Griechisches Theater
Wuppertal

Αλέξανδρος ο Μέγας

Alexander der Grosse

 DIAGORAS

ΔΙΑΓΟΡΑΣ
 ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
 

 

 

Η Πολιτική Χοάνη
Ενόψει των εκλογών στη Γερμανία
Μάγειρας, 27.08.2005

Ο Schröder στην απριόρι προσπάθειά του να κατεβάσει μ΄ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια, συντρίφτηκε από τις συμπληγάδες της παγκοσμιοποίησης!

Τέσσερα είναι τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η επερχόμενη κυβέρνηση της 18 Σεπτεμβρίου στη Γερμανία.:

1 Η μελλοντική εξασφάλιση των συντάξεων.

2 Η οικονομική εξασφάλιση της δημόσιας υγείας.

3 Η μείωση της «ανεργίας».

4 Ποια θα είναι η σταθερή Εξωτερική Πολιτική της χώρας.

Τα τρία πρώτα προβλήματα είναι αλληλένδετα. Αν δεν δοθεί σύγχρονη λύση στο τρίτο πρόβλημα, δεν λύνονται και τ΄ άλλα δύο. Η δέουσα λύση όμως αποκλείεται να δοθεί, αφού η σύγχρονη πολιτική δεν ελέγχει πλέον καταστάσεις.

Στην προεκλογική του εκστρατεία ο πρώην καγκελάριος Helmut .Kohl είχε υποσχεθεί, ότι θα μειώσει την ανεργία κατά το ήμισυ, δηλαδή τα τέσσερα εκατομμύρια θα τα κάνει δύο. Εμείς υποστηρίξαμε τότε: ότι η «ανεργία»,-ο αριθμός των εξοστρακισμένων-, δεν θα μειωθεί αλλά τουναντίον αυτός θα αυξηθεί και όπως έγινε. Το ίδιο είχε υποσχεθεί και ο ρίψασπις Schröder στον τότε προεκλογικό του πρόγραμμα, και που οι δικές μας προβλέψεις πάλι ήταν ότι δεν θα μειωθεί και παραμένουν και σήμερα: ότι η «ανεργία» κάτω από τις δοσμένες συνθήκες, θα αυξάνεται, οποιαδήποτε κυβέρνηση κι αν έρθει στην εξουσία.

Και αυτό για τον απλούστατο λόγο.: Στη Γερμανία δεν υπάρχει ανεργία, προφανώς αυτή δεν μπορεί να μειωθεί. Υπάρχει πλεόνασμα εργαζομένων σε σχέση με την αυτοματοποίηση των μέσων παραγωγής. Δεν μπορεί να νοηθεί άνεργος εκείνος που απολύεται από την εργασία του, επειδή τον αντικατέστησε η μηχανή για να αυξηθούν τα κέρδη της επιχείρησης. νεργος είναι ο εργαζόμενος εκείνος που απολύεται από τη θέση του, όταν τα κέρδη μιας επιχείρησης μειώνονται επειδή δεν μπορεί να πουλήσει το παραγόμενο εμπόρευμα.

Το κατεστημένο όμως αποφεύγει να κάνει αυτή την κοινωνική διασαφήνιση, του άνεργου από τον «κοινωνικά εκτοπισμένο» εργαζόμενο, λόγο της αυτοματοποίησης.

Φερειπείν δεν τολμάει να φορολογήσει τα ρομπότ και τα κάθε είδους αυτοματοποιημένα μηχανήματα, που συνετέλεσαν να απολυθούν εργαζόμενοι, έτσι ούτως ώστε με τα χρήματα αυτά να βοηθηθούν τα κάθε είδους ασφαλιστικά ταμεία.

Οι άνθρωποι δεν γεννιόνται για να δουλεύουνε, αλλά εργάζονται για να ζήσουνε. Έχουνε κεκτημένα κοινωνικά δικαίωμα, τα οποία η παγκοσμιοποίηση έχει βάλλει πρόγραμμα να τα εξαφανίσει με τον οδοστρωτήρα της ιδιωτικοποίησης.

Οι σημερινοί επίδοξοι πολιτικοί, στα πρόθυρα της πολιτικοοικονομικής νομοτελειακής καμπής, είναι εξαρτημένοι από το ανώνυμο κοσμοπολίτικο κεφάλαιο και δεν έχουν τη δύναμη να επέμβουν στο Στάτους Κβο της δοσμένης κοινωνίας. Προφανώς θα καταβροχθίζονται ο ένας πίσω από τον άλλον από τη στημένη χοάνη.

Η αλήθεια είναι ότι παρά τον μεγάλο αριθμό των εξοστρακισμένων, δεν φάνηκαν ακόμη στους δρόμους πλακάτ με την παρόλα: «πεινάμε». Δεν έχει διασαλευτεί ακόμη η κοινωνική βάση του ήδη παραλυμένου συστήματος.

Ωστόσο το συσπείρωμα της αριστεράς στο χώρο της Γερμανίας σ΄ ένα ενιαίο μέτωπο, δεν αφήνει αμφιβολίες ότι αρχίζει μια νέα εποχή πολιτικών ανακατατάξεων που δεν θα αργήσει να καλύψει όλο το πολιτικό χώρο της Ενωμένης Ευρώπης. Γεγονός που θα οδηγήσει σε ενιαία κοινωνική αντιπαράθεση κεφαλαίου και εργαζομένων χωρίς να αποκλείεται και ανοιχτή σύγκρουση. Γι αυτό με αφορμή τον εξτρεμισμό ψηφίζουν τον έναν νόμο απάνω στον άλλο για τους χρησιμοποιήσουν ενάντια σε κάθε αποφασιστική πολιτική κίνηση.

Το τέταρτο θέμα είναι, η Εξωτερική Πολιτική της χώρας: και είναι το πιο καυτό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, όχι μόνο οι Γερμανοί, αλλά όλοι οι πολιτικοί ηγέτες της ΕΕ, όσο αφορά τις σχέσεις τους με τις ΗΠΑ.

Οι αρμόδιοι στις ΗΠΑ ήδη άρχισαν να ετοιμάζουν τα κόκκινα χαλιά να υποδεχτούν την κ. Angela Merkel,στην περίπτωση που εκείνη θα εκλεγόταν Καγκελάριος. Ωστόσο σε μια τέτοια περίπτωση, οι οιωνοί δεν είναι ρόδινοι όπως θα τα ήθελε η κ.Merkel να είναι.

Οι Λευκοί Αγγλοσάξονες Προτεστάντες, αφού κατάφεραν να αναρριχηθούν για δεύτερη τετραετία στην εξουσία. Πήραν τον έλεγχο των μυστικών υπηρεσιών στα χέρια τους. Απομάκρυναν από καίρια σημεία του κρατικού μηχανισμού τους Σιωνιστές. Μπροστά στην αλματώδη αντισιωνιστική, «κοντά στο ξερό καίγεται και το χλωρό», αντισημιτική, άμα θέλετε, αύξηση ανά την υφήλιο. Τους στρίμωξαν και τους ανάγκασαν να αποχωρήσουν από τα στενά της Γάζας. Γεγονός που δυναμώνει τον πολιτικό λόγο του Bush. Προ των εκλογών έστειλε στη Γερμανία τον δισεκατομμυριούχο William Timken, σπόνσορα του κόμματός του, γιος Γερμανοαμερικανού μετανάστη που δεν σκαμπάζει από διπλωματία ούτε πολιτική. Ίσως ελπίζει στην γενεαλογική γερμανική του συμπεριφορά μια που είναι σίγουρος ότι μεταφέρει, ατόφια το λόγο του Πρόεδρου και δεν έχει δική του βούληση. Σίγουρα ο Bush θα προσπαθήσει να είναι «διαλλακτικός», αφού τελευταία άρχισε να αντικαθιστά τη λέξη «εγώ» με το «εμείς» και ξέρει τι σημαίνει να έχει κανείς δίπλα του αδιαφιλονίκητο σύμμαχο τη Γερμανία. Κι όμως η κ. Merkel έχει να αντιμετωπίσει έναν πολύ πιο διαφορετικό πολιτικό συντηρητισμό των Λευκών Αγγλοσαξόνων Προτεσταντών από εκείνο των Χριστιανοδημοκρατών της Γερμανίας. Η πολιτική των οποίων βασίζεται στη δύναμη των όπλων και αποτελεί το ακρογωνιαίο λίθο των κάθε είδους διαπραγματεύσεων. Μη εξαιρουμένων κι εκείνων των διαπραγματεύσεων των αγορών μεταξύ «στενών συνεργατών». Αλλά αδιαπέραστες δυσκολίες θα συναντήσει στο πολιτισμικό, εκπολιτιστικό και τον κοινωνικοπολιτικό τομέα.

Αν σε περίπτωση πει η κ. Merkel «ναι» σε όλα, και πει «όχι» για μια πιθανή επέμβαση στο Ιράν, θα μηδενίσει όλα της τα «ναι». Σε περίπτωση όμως που θα έλεγε «ναι» και στην επέμβαση στο Ιράν. Αυτό θα έφερνε νέες πολιτικές ανακατατάξεις στο πολιτικό τοπίο στην ΕΕ. Ο Schröder που γνωρίζει την πιθανή αδιέξοδο της Εξωτερικής Πολιτικής, της κ. Merkel, όπως αυτή διατυπώθηκε στο παρελθών από την ίδια. Πρόλαβε στην προεκλογική καμπάνια του κόμματος του να πει εκ των προτέρων ένα de facto «όχι» σε μια πιθανή επέμβαση με στόχο να αυξήσει τα πολιτικά του ποσοστά και δεν ήταν άστοχο.

Όσο αφορά τη θετική θέση των ΗΠΑ σχετικά με την είσοδο της Τουρκίας στην ΕΕ, και που η κ.Merkel έχει κατηγορηματικά αρνηθεί. Αυτή μάλλον δεν θα τεθεί καθόλου σε συζήτηση. Αφού η οι ΗΠΑ μπλοφάρουν με την θετική φαινομενική τους θέση, μόνο και μόνο για να υπερασπιστούν, όσο το μπορούν ακόμα, τα στρατιωτικά τους συμφέροντα στον τούρκικο χώρο. Αφού είναι σίγουροι ότι μια εισδοχή της Τουρκίας στην ΕΕ, δεν πρόκειται να γίνει τουλάχιστο σε λιγότερο από μια δεκαετία. Μέσα στην οποία δεκαετία, στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης προβλέπεται ο διαμελισμός και η ομοσπονδοποίηση της Τουρκίας, από ένα κουρδικό, ένα Αλεβιτικό και από ένα σουννιτικό κράτος. Και αυτό επειδή η Τουρκία είναι η μόνη χώρα, αν και όχι αραβικής προέλευσης, με τη δύναμη της πίστης στο Ισλάμ, μπορεί στο μέλλον να ενώσει τις Αραβικές Χώρες και να επεκτείνει την ένωση αυτή και σε άλλες ισλαμικές χώρες της Αφρο-Aσίας. Πρόδρομοι της μεγάλης αυτής ιδέας είναι οι σημερινοί «φουνταμενταλιστές» ριζοσπάστες ισλαμιστές.

Ένα μέρος αυτού του μεγαλεπίβουλου σχεδίου των αποκρυφιστικών οργανώσεων της δράκας της παγκοσμιοποίησης, συμπεριλαμβάνει και την ανεξαρτητοποίηση κάποιας «Μακεδονίας», σαν συνέχεια του γιουγκοσλαβικού πολέμου, που δεν έχει τελειώσει ακόμη, με πρωτεύουσα τη Θεσσαλονίκη. Με λίγα λόγια προβλέπεται η καντονοποίηση της Ελλάδας.

Στο σχέδιο αυτό δεν προβλέπονται μετατοπίσεις πληθυσμών, αλλά μόνο συνόρων και διοικητικών κέντρων. Το τι θα πετύχουν οι επίδοξοι σχεδιαστές; Αυτό Θα το δείξει ο χρόνος.

Γερμανία, 25.08.05

Mageiras

metanastis@t-online.de

 

 

Όταν "κοιμάσαι" άλλος  γράφει ιστορία
ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ

 Εμείς το αραχάνθος τα σκορπίδια, οι διάττοντες, επιβήτορες στη ξένη γη, μέσα στο σκοτάδι της μέρας, στ' αχνάρια του Διογένη, με τη βούληση μας, να θεμελιώσουμε την υποδομή του ελληνικού οράματος. Να βρούμε τη χαμένη μας ταυτότητα...!
Μάγειρας

 Όποιος ελέγχει το παρόν,
ελέγχει και το παρελθόν.
 Όποιος ελέγχει το παρελθόν,
"καθορίζει"
το μέλλον
George Orwell

   

Θερμοπύλες
Κ.Καβάφης 1903

Τιμή σ' εκείνους όπου στην ζωή των
Ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες
Ποτέ απ' το χρέος μη κινούντες.
Δίκαιοι κ' ίσιοι σ' όλες των τες πράξεις.
Αλλά με λύπη κιόλας κι ευσπλαχνία.
Γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν
Είναι πτωχοί, πάλ' εις μικρόν γενναίοι,
Πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε.
Πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες,
πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους.
Και περισσότερη τιμή τους πρέπει
Όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)
Πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος.
Κ΄ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε.

 

Το κείμενο εκφράζει την άποψη του συγγραφέα
κεντρική σελίδα

ΑΡΧΕΙΟ

Ούλε τε καί μάλα χαίρε, θεοί δέ τοι όλβια δοίεν
Νά είσαι καλά καί νά χαίρεσαι, οι θεοί δέ νά σού δίδουν ευτυχία. (Οδύσσεια Ω 402.)