η φωνή σου

η στήλη μας

   
Μετανάστης
Αδέσμευτο περιοδικό στο διαδίκτυο

Εκδίδεται από επιτροπή

metanastis@metanastis.com
 


Κι εσύ λαέ βασανισμένε πληρώνεις την αδιαφορία σου 
 

ΕΠΕΨ
Επιστολική Ψήφος

Λογοτεχνία της διασποράς  ΕΕΛΣΠΗ

Ελληνική Γλώσσα 

Οργανισμός 
 διεθνοποίησης
 Ελληνικής Γλώσσας
ΟΔΕΓ

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Ελληνική Μουσική

Τέχνη & Πολιτισμός

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΜΑΥΡΑ-ΚΟΚΚΙΝΑ 

Ποίηση

Ενδιαφέροντες
Κόμβοι

Επιστολές

Αρχείο

 Ελληνικό Θέατρο
Βούπερταλ
Griechisches Theater
Wuppertal

Αλέξανδρος ο Μέγας

Alexander der Grosse

 DIAGORAS

ΔΙΑΓΟΡΑΣ
 ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
 

 

 

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ (ΟΔΕΓ)

Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ

Αφιέρωμα από το Βάιο Φασούλα, Γερμανία, 22.04.2005

Όταν ασχοληθεί κανείς με τη γλώσσα, την Ελληνική γλώσσα, η Αίγλη, η Γοητεία, το Κάλλος και η Περηφάνια που νιώθει μέσα του ξεχειλίζει. Μαζί ξεχειλίζουν και ανάκατα οργισμένα συναισθήματα, που φτάνουν καμιά φορά σε εξορκισμούς κι αφορισμούς και αφήνουν πολλά γιατί.

Όπου και να κοιτάξει κανείς, όπου κι αν στρίψει τα μάτια του και στήσει τα αφτιά του, βλέπει κι ακούει αναφορές για τη Μητέρα των Γλωσσών - την Ελληνική Γλώσσα. Στο διαδίκτυο που με χαρά, τιμή και περηφάνια φιλοξενούν πολλές ιστοσελίδες, τη βλέπουμε στον τύπο, την αφουγκραζόμαστε σε συχνές ραδιοφωνικές εκπομπές και ακούγεται η μελωδία της, σε περιοδικά, όπως και το τριμηνιαίο περιοδικό «ΕΛΛΗΝΙΚΗ, ΔΙΕΘΝΗΣ ΓΛΩΣΣΑ», όπου πρόσφατα έλαβα και σαν γλυκιά αγαπητικιά το ψηλάφισα αχόρταστα.

Απ' αυτό μαθαίνουμε την πορεία και την εξέλιξη της γλώσσας μας, σ' αυτό βλέπουμε ποικίλο φωτογραφικό υλικό και την άριστη ποιότητα ύλης, τις συχνές βραβεύσεις και τους διαγωνισμούς, τα ταξίδια και τις φιλοξενίες Ελλήνων του εξωτερικού και φιλελλήνων και άλλα διάφορα προγράμματα. Ξεχωρίζει η αστείρευτη κι επίπονη προσπάθεια των ανθρώπων του ΟΔΕΓ, όπου στο κάθε βήμα της, στην κάθε της εμφάνιση, διψασμένοι φιλέλληνες καταφθάνουν απ' όλες τις μεριές του Πλανήτη να την προσκυνήσουν, να την υμνήσουν και να την κάνουν δική τους. Μα κι αυτή τρέχει στα μήκη και στα πλάτη αναζητώντας σύναξη με τους φιλέλληνες της υφηλίου, ανθρώπους που γνωρίζουν τις αξίες και τις περγαμηνές της, χαρισμένες από τις Μούσες και ευλογημένες από το Πάνθεο του Ολύμπου και τους σοφούς της Αρχαίας Ελλάδας.

Αυτή την αποστολή εκτελεί ο ΟΔΕΓ, μια ύψιστη και ιερή αποστολή, και όποια συγχαρητήρια περιττεύουν, όταν η οφειλόμενη στράτευση (ιδιαίτερα στις μέρες μας) των γηγενών Ελλήνων καθυστερεί ή απουσιάζει και παράλληλα διαποτίζεται με την ξενομανία, όχι για την εκμάθηση μιας άλλης γλώσσας, αλλά για την υποβάθμιση της γλώσσας μας και τον αργό στραγγαλισμό της.

Αυτή λοιπόν η Παγκόσμια Μήτρα του φωτός και του νου, ανέκαθεν δεν περιορίστηκε στο χώρο της, αλλά σεργιάνισε σε όλα τα σημεία τής γήινης σφαίρας και παρουσιάζοντας διακαώς τα πλούτια της απόκτησε θερμούς φίλους, θαυμαστές και υποστηριχτές.

Βεβαίως στα στόματα πολλών Ελλήνων-επιτρέψτε μας να πούμε- Αποδήμων Ελλήνων, και δε θα είναι υπερβολή να αναφέρουμε ότι οι Απόδημοι συγκλονίζονται στο άκουσμά της και με περηφάνια, ως φως του φωτός, εύχονται να επιβιώνει δημιουργικά στους επόμενους αιώνες. Ιδιαίτερα στα αβάκια των συγγραφέων, λογοτεχνών και ποιητών της διασποράς, η δική της σφραγίδα, βουτηγμένη στις αέναες δεξαμενές της δεσπόζει, έτσι που η Ελλάδα ζει, ακούγεται, διατηρείται και μεγαλουργεί πέρα από τα σύνορά της. Στην προσπάθεια που καταβάλλει ο ΟΔΕΓ, εμείς οι διαποτισμένοι από την αίγλη της και τα κάλλη της είμαστε πάντα κοντά του.

Επιπλέον δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τις αέναες προσπάθειες για τη μεγαλύτερη εξάπλωσή της και μάλιστα από φιλέλληνες ανά τον κόσμο. Ένα μικρό απόσπασμα από το περιοδικό «ΕΛΛΗΝΙΚΗ, ΔΙΕΘΝΗΣ ΓΛΩΣΣΑ» (τεύχος 57): «Στόχος μου είναι να γίνει γνωστή η θέση των ελληνικών γραμμάτων», γράφει ο διανοούμενος Πολωνός Πάβεου Κρούπκα στο εκτενές κείμενό του «ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ», και συνεχίζει: «Πρόκειται λοιπόν για θεσμούς και ανθρώπους χάρη στους οποίους το κοινό και στις δυο όχθες του Βιστούλα γνωρίζει όχι μόνο τον Καβάφη και τον Καζαντζάκη, αλλά και σημερινούς Έλληνες δημιουργούς...»

Και δεν είναι μόνο ο καθηγητής της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, ο Πολωνός Πάβεου Κρούπκα, κι ούτε μόνο η Πολωνία, αλλά στρατιές διανοούμενων και μεταφραστές ελληνικών κειμένων απ' όλο τον κόσμο. Έτσι λοιπόν, όσο αφορά τη γλώσσα μας κι ό,τι συνεπάγεται σ' αυτή, την ψυχική ανάταση δεν την εισπράττουμε από τη μητέρα Ελλάδα αλλά από τους Φιλέλληνες και τους Αποδήμους. Λυπηρό για την μητέρα Ελλάδα και τους εκάστοτε ταγούς της- επιτρέψτε μας την έκφραση- έμπορους, πραματευτάδες και «σύγχρονους» κούρους, που την έχουν μακελέψει, και αντίστοιχα περηφάνια και πολιτισμικό ανάστημα για τους φιλέλληνες ανά την υφήλιο.

Πολλά θα μπορούσαμε να αναφέρουμε γι' αυτή την Παγκόσμια αίγλη, τη θέρμη και τη δροσάδα που παντού και πάντα τη βρίσκεις με τα στολίδια της, που αν και «ληστεμένα» πολλά από τα πολύτιμα πετράδια της, δεν έπαψε να είναι μελωδική, να υμνεί τη φύση και ό,τι ζει σ' αυτή και να καλεί τον άνθρωπο-κούρο, άξεστο και απολίτιστο φωνάζοντας: «Στοπ! Πανούργοι, θέλω τα πετράδια μου πίσω» και να γίνεται η φωνή της ιαχή προς κάθε κατεύθυνση, να ριγεί του ανθρώπου το κορμί και να πάλλεται από ανατριχίλα.

Έτσι θαρρούμε πως τη βλέπουμε εμείς οι Απόδημοι που με πενιχρά μέσα προσπαθούμε να τη διατηρούμε, να τη φυλάγουμε σαν κόρη οφθαλμού και να τη διαλαλούμε. Ισχυρή η γλώσσα μας φτάνει να γκρεμίζει γήινους «ήλιους». Ζηλευτή σαν θεά, τη σήκωσαν στα χέρια τους οι ξένοι και τη βάλανε στις σχολές και στα πανεπιστήμιά τους να τη γλιτώσουν απ' τους κούρους και τους διώκτες.

Πριν κλείσουμε, εμείς οι ερωτευμένοι με τη μάνα των γλωσσών, τη γλώσσα μας, λέμε: Αυτή είναι η Ελληνική Γλώσσα! Αυτοί είναι οι Φιλέλληνες! Αυτός είναι ΟΔΕΓ! Αυτοί είμαστε εμείς της Διασποράς και κάμποσοι μετρημένοι Γηγενείς που τη στηρίζουν και μέσα απ' τα έντεχνα σκοτάδια προσπαθούμε να φυλάξουμε την ανάπνια της, το πνεύμα της, το φως της.

«Περισσότερο φως, ηλεκτρολόγε, στη σκηνή! Πως θες, δραματουργοί κι ηθοποιοί, να δείξουμε τ' αντικαθρέφτισμα του κόσμου, μέσα στο μισοσκόταδο; Τούτο το σύθαμπο καλεί σε ύπνο. Ενώ εμείς θέλουμε ξύπνιους θεατές-κι ακόμα πιο πολύ: ξυπνούς! Κάν' τους να ονειρευτούν στο πλέριο φως!» (Μπ. Μπρεχτ).

Ε.Ε.-Γερμανία, Απρίλιος 2005,

www.fasoulas.de
Vaios@fasoulas.de

 

 

Όταν "κοιμάσαι" άλλος  γράφει ιστορία
ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ

 Εμείς το αραχάνθος τα σκορπίδια, οι διάττοντες, επιβήτορες στη ξένη γη, μέσα στο σκοτάδι της μέρας, στ' αχνάρια του Διογένη, με τη βούληση μας, να θεμελιώσουμε την υποδομή του ελληνικού οράματος. Να βρούμε τη χαμένη μας ταυτότητα...!
Μάγειρας

 Όποιος ελέγχει το παρόν,
ελέγχει και το παρελθόν.
 Όποιος ελέγχει το παρελθόν,
"καθορίζει"
το μέλλον
George Orwell

   

Θερμοπύλες
Κ.Καβάφης 1903

Τιμή σ' εκείνους όπου στην ζωή των
Ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες
Ποτέ απ' το χρέος μη κινούντες.
Δίκαιοι κ' ίσιοι σ' όλες των τες πράξεις.
Αλλά με λύπη κιόλας κι ευσπλαχνία.
Γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν
Είναι πτωχοί, πάλ' εις μικρόν γενναίοι,
Πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε.
Πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες,
πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους.
Και περισσότερη τιμή τους πρέπει
Όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)
Πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος.
Κ΄ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε.

 

Το κείμενο εκφράζει την άποψη του συγγραφέα
κεντρική σελίδα

ΑΡΧΕΙΟ

Ούλε τε καί μάλα χαίρε, θεοί δέ τοι όλβια δοίεν
Νά είσαι καλά καί νά χαίρεσαι, οι θεοί δέ νά σού δίδουν ευτυχία. (Οδύσσεια Ω 402.)