η φωνή σου

πρώτη σελίδα
           
η στήλη μας

   
Μετανάστης
Αδέσμευτο περιοδικό στο διαδίκτυο

Εκδίδεται από επιτροπή

metanastis@metanastis.com
 


Κι εσύ λαέ βασανισμένε πληρώνεις την αδιαφορία σου 
 
 

ΕΠΕΨ
Επιστολική Ψήφος

Λογοτεχνία της διασποράς  ΕΕΛΣΠΗ

Ελληνική Γλώσσα 

Οργανισμός 
 διεθνοποίησης
 Ελληνικής Γλώσσας
ΟΔΕΓ

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Ελληνική Μουσική

Τέχνη & Πολιτισμός

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΜΑΥΡΑ-ΚΟΚΚΙΝΑ 

Ποίηση

Ενδιαφέροντες
Κόμβοι

Επιστολές

Αρχείο

 Ελληνικό Θέατρο
Βούπερταλ
Griechisches Theater
Wuppertal

Αλέξανδρος ο Μέγας

Alexander der Grosse

 DIAGORAS

ΔΙΑΓΟΡΑΣ
 ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
 

 

 

Η Ελλάδα άλλαξε φόρεμα!!!
Γράφει ο Διονύσης Ε. Κονταρίνης, Νέα Υόρκη, 10 Ιουλίου 2007

Δεν θα ήθελα να καταπιαστώ με το συνέδριο της ΝΔ. Είναι κάτι που αφορά τα μέλη της και τους οπαδούς της. Ούτε και με απασχολεί το τι συζητήθηκε και τι αποφασίστηκε σε αυτό το συνέδριο γιά τα εσωτερικά του κόμματός τους. Δικά τους τα θέματα και δικά τους τα προβλήματα. Δικές μας όμως οι λύσεις των προβλημάτων, οι οποίες δεν δόθηκαν. Κι΄ας μάθουν αυτοί οι κύριοι, ότι οι λύσεις των προβλημάτων ανήκουν στον λαό. Αυτός θα τις κρίνει.

Ας μου επιτραπεί όμως να σταθώ γιά λίγο, να μελετήσω αλλά και να αναλύσω, μόνο τη δεύτερη ομιλία του κ. Καραμανλή. Αυτή που εκφώνησε με την λήξη των εργασιών του συνεδρίου. Αυτή την ομιλία, που έκανε τους υποταχτικούς του υπουργούς, παραταγμένους όλους εις φάλαγγα κατ΄ άντρα, να τον χειροκροτούν ενώ τα πρόσωπά τους έλαμπαν από μια υποκριτική αγάπη για τον αφέντη τους πρωθυπουργό.

Ο κ. Καραμανλής, καθ΄ όλη την διάρκεια της ομιλίας του θέλησε να πείσει τους συνέδρους του αλλά και όσους τον παρακολουθούσαν στις τηλεοράσεις ότι μιλάει αλήθειες. Ακολουθώντας τη θεωρία των αρχαίων Σοφιστών, λέγοντας ψέματα προσπάθησε να πείσει ότι λέει αλήθεια. Συμβαίνει όμως η αλήθεια να μην έχει ανάγκη από πολλά λόγια. Κι΄ ο κ. Καραμανλής είπε πολλά. Πάρα πολλά. Τόσα πολλά χωρίς φυσικά να καταφέρει να πείσει τους αντικειμενικούς παρατηρητές ότι λέει αλήθεια. Εξ΄ άλλου έγινε σε όλους αντιληπτό ότι τόσο οι δυο ομιλίες του πρωθυπουργού όσο και οι εργασίες του συνεδρίου γενικά, είχαν ένα καθαρά προεκλογικό χαρακτήρα. Μόνο που αποφεύγοντας τις αμφιλεγόμενες και αποτυχημένες προεκλογικές του υποσχέσεις, που ποτέ του δεν υλοποίησε, αυτή τη φορά ο κ. Καραμανλής επέλεξε έναν άλλο δρόμο. Τον δρόμο των "εντυπώσεων". Και φυσικά το μέλλον - αν η ΝΔ εκλεγεί - θα αποδείξει ότι και αυτές θα παραμείνουν πυροτεχνήματα.

Πρώτη "εντύπωση" του κ. Καραμανλή ο Οικουμενικός Ελληνισμός. "Ο Οικουμενικός Ελληνισμός είναι το όραμα που οφείλουμε να κάνουμε πράξη." είπε. Όμως για έναν Έλληνα πολιτικό, από το όραμα μέχρι την πράξη υπάρχει μια απόσταση που δεν διανύεται εύκολα. Μια απόσταση που ο κ. Καραμανλής δεν θα καταφέρει να την διανύσει. Όπως δεν κατάφεραν να την διανύσουν και οι πρωθυπουργοί της "αλλαγής."

Για να ασχοληθεί με τον Οικουμενικό Ελληνισμό, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, θα πρέπει πρώτα να έχει επιτελέσει και κάποια σημαντικά έργα για το λαό της χώρας του. Για κάτι τέτοιο όμως ούτε η ΝΔ ούτε ο κ. Καραμανλής μπορούν να είναι υπερήφανοι. Δεν μπορεί να εννοηθεί Οικουμενικός Ελληνισμός όταν οι γνωστοί – άγνωστοι κουκουλοφόροι, μέρα μεσημέρι παρελαύνουν ανενόχλητοι στο κέντρο της Αθήνας, επιτίθενται σε αστυνομικά τμήματα, τραυματίζουν αστυνομικούς και για πολλά χρόνια παραμένουν ασύλληπτοι. Δεν μπορεί να εννοηθεί Οικουμενικός Ελληνισμός όταν ο Έλληνας πολίτης είναι έρμαιο των διαρρηκτών και των δολοφόνων που λυμαίνονται ανενόχλητοι όλη την Ελλάδα. Δεν μπορεί να εννοηθεί Οικουμενικός Ελληνισμός όταν οι κάτοικοι της χώρας απειλούν να πάρουν τον νόμο στα χέρια τους και να μετατρέψουν την Ελλάδα σε "άγρια Δύση" προκειμένου να καταφέρουν να υπερασπιστούν τις περιουσίες τους και την ζωή τους.

Η αναφορά του κ. Καραμανλή στον Οικουμενικό Ελληνισμό δεν είναι τίποτε άλλο από ένα πυροτέχνημα προκειμένου να προσεταιρισθεί τους ψήφους των Αποδήμων όταν αυτοί θα αρχίσουν να ψηφίζουν. Θα πρέπει εμείς οι Απόδημοι να το καταλάβουμε καλά ότι οι πολιτικοί της πατρίδας μας έχουν ήδη αρχίσει να μας μετράνε σαν ψήφους.

"Θέλουμε να κρατήσουμε ψηλά, όπου υπάρχουν Έλληνες, τον πολιτισμό μας, τη γλώσσα μας, την ορθοδοξία."

Ένα επιτυχημένο τρίπτυχο με το οποίο ο κ. Καραμανλής επιχειρεί να αγγίξει τις ευαίσθητες χορδές των Αποδήμων. Γνωρίζει πολύ καλά ότι πάνω στον πολιτισμό, την γλώσσα και την ορθοδοξία μας στήριξαν τους αγώνες τους οι πρωτοπόροι Απόδημοι για να καταφέρουν να πραγματοποιήσουν το μεγαλειώδες έργο του Απόδημου Ελληνισμού με τις χιλιάδες εκκλησίες, τα σχολεία, τους τοπικούς συλλόγους, για τα οποία και εμείς, οι μετέπειτα μετανάστες, είμαστε υπερήφανοι και τα συνεχίζουμε. Και καταφέραμε με το τρίπτυχο, πολιτισμός, γλώσσα, ορθοδοξία, να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας και εδώ στις ξενιτιές μας, να τα κάνουμε επιστήμονες, καθηγητές, πολιτικούς, επιτυχημένους επιχειρηματίες. Στους τιτάνιους αγώνες μας για το μεγαλειώδες αυτό έργο η πατρίδα μας ήτανε επιδειχτικά απούσα.

Μ΄ αυτόν τον τρόπο, λοιπόν, ο κ. Καραμανλής επιχειρεί να προσεταιρισθεί τους ψήφους των Αποδήμων. Κι΄ ακόμη με την αναφορά του στην έννοια της ορθοδοξίας και σε συνδυασμό με τις δύο επισκέψεις του στον ασθενούντα προκαθήμενο της ελληνικής εκκλησίας, στοχεύει να μεταφέρει στην ΝΔ τις χιλιάδες των ψήφων που εξουσιάζει ο Χριστόδουλος.

Μέσα στις "εντυπώσεις" που πανηγυρικά εξήγγειλε ο κ. Καραμανλής είναι και "οι μεταρρυθμίσεις."

Μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε αόριστα στον ελληνικό λαό και πριν από το 2004 και που τις επαναλαμβάνει από την πρώτη μέρα που έγινε κυβέρνηση. Μεταρρυθμίσεις, που ο Έλληνας πολίτης ποτέ δεν είδε και, οπωσδήποτε, δεν θα δει ποτέ. Μεταρρυθμίσεις που μοιάζουν με την αλησμόνητη "αλλαγή" του ΠΑΣΟΚ.

Για ακόμη μία φορά ο πρωθυπουργός της Ελλάδας μίλησε για πολλά. Μίλησε για πράγματα που ποτέ δεν θα μπορέσει να κάμει και για μία ακόμη φορά θα βρεθεί εκτεθειμένος απέναντι στον λαό του.

Όσο για την αναβάθμιση του ΣΑΕ στην οποία αναφέρθηκε θα πρέπει να πω ότι η αναβάθμιση αυτή ήταν εκ των προτέρων μέσα στα σχέδια της ΝΔ να γίνει για να μπορέσει το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΑΕ που "διόρισε" ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Θεόδωρος Κασσίμης, να βοηθήσει την ΝΔ να συγκεντρώσει τους ψήφους των Αποδήμων. Και αυτό θα είναι το μόνο που θα δούμε από το – υποτιθέμενα – αναβαθμισμένο ΣΑΕ εμείς, οι Απόδημοι, αφού τίποτε άλλο δεν θα μπορέσει να κάμει, όπως τίποτε απολύτως δεν έχει κάμει, για τον Απόδημο Ελληνισμό, στα 12 χρόνια της ζωής του.

Να κάμω μια παρένθεση για να πω ότι πριν λίγο ένα δελτίο τύπου έφτασε στον ηλεκτρονικό μου υπολογιστή από την Γαλλία. Αποστολέας η Γενική Γραμματέας του ΣΑΕ Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου. Αναφέρεται στη συγκέντρωση των μελών της ΠαΔΕΕ (Παγκόσαμια Διακοινοβουλευτική Ένωση Ελληνισμού). Μιά ομάδα απόδημων πολιτικών, οι οποίοι είχαν τις εκλογές τους για την ανάδειξη νέου ΔΣ. Φυσικά εξελέγησαν οι ίδιοι σε διαφορετικές θέσεις και όλα τέλειωσαν. Να ρωτήσω τι ωφελήθηκε ο Απόδημος Ελληνισμός από όλη αυτή την «φιέστα» θα ήταν αφέλεια. Κάποιοι έκαμαν το ταξιδάκι τους από Αμερική, από Αυστραλία, από Αφρική με έξοδα του Έλληνα φορολογούμενου. Βρέθηκαν στη Γαλλία με έξοδα του Έλληνα φορολογούμενου. Και θα επιστρέψουν στα σπιτάκια τους φορτωμένοι δωράκια με έξοδα του Έλληνα φορολογούμενου. Αν γι΄ αυτή την αναβάθμιση του ΣΑΕ μιλάει ο κ. Καραμανλής θα ήταν καλύτερα κάπου - κάπου να δίνει στην δημοσιότητα τα έξοδα του ΣΑΕ για να γνωρίζει ο λαός της Ελλάδας που ξοδεύονται τα λεφτά του.

Πάντως η Γενική Γραμματέας αυτού του μεγάλου Οργανισμού φρόντισε μέσα από το δελτίο τύπου που έστειλε να μας γνωρίσει ότι, ιδιαίτερα θερμής υποδοχής έτυχε η ομιλία της Γραμματέως του ΣΑΕ Δρ. Όλγας Σαραντοπούλου από τα μέλη της ΠαΔΕΕ" Να και άλλο ένα μεγάλο κέρδος για τον Απόδημο Έλληνα.

Ο κ. Καραμανλής έχει τοποθετήσει πολύ ψηλά τον πήχη και πολύ φοβάμαι ότι δεν θα καταφέρει να πετύχει το άλμα που χρειάζεται.

Από την ομιλία του κ. Πρωθυπουργού, ο κάθε λογικά σκεπτόμενος ένα και μόνο συμπέρασμα μπορεί να βγάλει. Ότι η Ελλάδα άλλαξε φόρεμα. Πέταξε το πράσινο και φόρεσε το γαλάζιο. Κατά τα άλλα παρέμεινε η ίδια.

patrinos12@hotmail.com

 

 

Όταν "κοιμάσαι" άλλος  γράφει ιστορία
ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ

 Εμείς το αραχάνθος τα σκορπίδια, οι διάττοντες, επιβήτορες στη ξένη γη, μέσα στο σκοτάδι της μέρας, στ' αχνάρια του Διογένη, με τη βούληση μας, να θεμελιώσουμε την υποδομή του ελληνικού οράματος. Να βρούμε τη χαμένη μας ταυτότητα...!
Μάγειρας

 Όποιος ελέγχει το παρόν,
ελέγχει και το παρελθόν.
 Όποιος ελέγχει το παρελθόν,
"καθορίζει"
το μέλλον
George Orwell

    Θερμοπύλες
Τιμή σ' εκείνους όπου στην ζωή των
Ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες
Ποτέ απ' το χρέος μη κινούντες.
Δίκαιοι κ' ίσιοι σ' όλες των τες πράξεις.
Αλλά με λύπη κιόλας κι ευσπλαχνία.
Γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν
Είναι πτωχοί, πάλ' εις μικρόν γενναίοι,
Πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε.
Πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες,
πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους.
Και περισσότερη τιμή τους πρέπει
Όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)
Πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος.
Κ΄ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε.

Κ.Καβάφης 1903

 

Το κείμενο εκφράζει την άποψη του συγγραφέα
κεντρική σελίδα

ΑΡΧΕΙΟ

Ούλε τε καί μάλα χαίρε, θεοί δέ τοι όλβια δοίεν
Νά είσαι καλά καί νά χαίρεσαι, οι θεοί δέ νά σού δίδουν ευτυχία. (Οδύσσεια Ω 402.)