η φωνή σου

η στήλη μας

   
Μετανάστης
Αδέσμευτο περιοδικό στο διαδίκτυο

Εκδίδεται από επιτροπή

metanastis@metanastis.com
 


Κι εσύ λαέ βασανισμένε πληρώνεις την αδιαφορία σου 
 
 

ΕΠΕΨ
Επιστολική Ψήφος

Λογοτεχνία της διασποράς  ΕΕΛΣΠΗ

Ελληνική Γλώσσα 

Οργανισμός 
 διεθνοποίησης
 Ελληνικής Γλώσσας
ΟΔΕΓ

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Ελληνική Μουσική

Τέχνη & Πολιτισμός

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΜΑΥΡΑ-ΚΟΚΚΙΝΑ 

Ποίηση

Ενδιαφέροντες
Κόμβοι

Επιστολές

Αρχείο

 Ελληνικό Θέατρο
Βούπερταλ
Griechisches Theater
Wuppertal

Αλέξανδρος ο Μέγας

Alexander der Grosse

 DIAGORAS

ΔΙΑΓΟΡΑΣ
 ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
 

 

 

H Διδασκαλία της Εξέλιξης της Ζωής στο σχολείο
Πανελλήνια Ένωσης Βιοεπιστημόνων, Αθήνα, 10 Νοεμβρίου 2006

ΠΡΟΣ : Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας καθηγητή κο Καραμάνο
ΘΕΜΑ : H Διδασκαλία της Εξέλιξης της Ζωής στο σχολείο

Αξιότιμε κε Γενικέ Γραμματέα,

Το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων ( Π.Ε.Β.) με απόφασή του κατά την συνεδρίαση της 6-10-06 επιθυμεί να εκφράσει την ικανοποίηση του για την κατανόηση -εκ μέρους σας- του προβλήματος της απουσίας, πρακτικά, της Διδασκαλίας της Εξέλιξης της Ζωής από το ελληνικό σχολείο, που ανήκει στην μοναδική Ευρωπαϊκή χώρα στην οποία δεν διδάσκεται η εξέλιξη. Πρόσθετα η δημόσια πρόσκλησή σας για συνεργασία με την Ένωσή μας, μας τιμά ιδιαιτέρως και πιστεύουμε ότι θέτει τις ορθές εγγυήσεις προκειμένου να διευθετήσουμε το ζήτημα αυτό.

Η «θεωρία» της Εξέλιξης, που μόνο για ιστορικούς λόγους αναφέρεται πλέον σαν θεωρία μιας και είναι πλέον ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός, αποτελεί ίσως την σημαντικότερη ανακάλυψη στην ιστορία του πολιτισμού μας. Η δημοσιοποίηση του έργου του Δαρβίνου «συγκλόνισε τον κόσμο» μιας και μας επέτρεψε να καταλάβουμε ότι ζούμε σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο και εξελισσόμενο κόσμο δια μέσου ενός συνεχούς «διαλόγου» των οργανισμών με το περιβάλλον τους. Είναι πράγματι εκπληκτικό το πόσο γρήγορα και «αυθόρμητα» σχεδόν η εξελικτική σκέψη επηρέασε ριζικά ή και καθόρισε τη σκέψη των ανθρώπων, ανοίγοντας επιπρόσθετα το δρόμο για τη γενετική μοναδικότητα του ατόμου, την επιστημονική τεκμηρίωση της ισότητας και της ελευθερίας.

Παράλληλα η θεωρία της Εξέλιξης με τη συμβολή της γενετικής, της συστηματικής και της μοριακής βιολογίας, αποτελεί την κύρια, την ενοποιητική θεωρία της Βιολογίας που καθόρισε την ιδιοπροσωπία της και την ταυτότητά της.

Η απάντηση σε αιώνια ερωτήματα του ανθρώπου για την προέλευση και το μέλλον της ζωής, η έρευνα και μελέτη των γνωστικών πεδίων της βιολογίας, αλλά και οι εφαρμογές της βιολογίας σήμερα σε όλες τις κοινωνικές δραστηριότητές μας γίνεται κατανοητή μέσα από το πρίσμα της ιστορικής συνέχειας της ζωής και της εξελικτικής σκέψης.

Για τους λόγους αυτούς είναι κατανοητό ότι η απουσία της διδασκαλίας της Εξέλιξης δεν συνιστά μόνο τη διδασκαλία μιας ελλειμματικής Βιολογίας αλλά συνάμα ένα σημαντικό εκπαιδευτικό κενό στην παιδεία των νέων μας.

Αυτά τα μηνύματα κατατέθηκαν και κατά την διάρκεια της Ημερίδας «Για την Διδασκαλία της Εξέλιξης της Ζωής» που διοργανώσαμε το Σάββατο 4/11/06 σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών από τον ακαδημαϊκό καθηγητή κο Κριμπά και τον καθηγητή κο Ζούρο. Την σύμφωνη γνώμη του για την αναγκαιότητα της διδασκαλίας της Εξέλιξης στο σχολείο κατέθεσε στην εν λόγω διοργάνωση και ο Πρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου καθηγητής κος Βλάχος. Θα υπενθυμίσουμε με αφορμή το παρόν έγγραφο την ανακοίνωση των Ακαδημιών από 67 χώρες -της ελληνικής συμπεριλαμβανομένης- για την θεωρία της Εξέλιξης που και οι υπηρεσίες του Υπουργείου σας κοινοποίησαν σε όλα τα σχολεία της χώρας μας.

Κε Γενικέ Γραμματέα πιστεύοντας ότι κοινή πεποίθηση όλων μας είναι η -παρά την ασυνέχεια της διδασκαλίας της Βιολογίας και τον περιορισμένο αριθμό ωρών- αρτιότερη εκπαίδευση των μαθητών, είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε ώστε και άμεση εκπαιδευτική λύση να βρεθεί για την τρέχουσα σχολική χρονιά και μακροπρόθεσμος σχεδιασμός να γίνει στο περιεχόμενο και την κατανομή της διδασκόμενης Βιολογίας.

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος
Παπαδάκης Μάνος

Ο Γενικός Γραμματέας
Ηλιάδης Βαγγέλης

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ :
 -Υπουργό Παιδείας, κα Γιαννάκου

 -Ακαδημία Αθηνών:
 -Προέδρους Πανεπιστημιακών Τμημάτων Βιοεπιστημών

   Παιδαγωγικό Ινστιτούτο

 

 

 

Όταν "κοιμάσαι" άλλος  γράφει ιστορία
ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ

 Εμείς το αραχάνθος τα σκορπίδια, οι διάττοντες, επιβήτορες στη ξένη γη, μέσα στο σκοτάδι της μέρας, στ' αχνάρια του Διογένη, με τη βούληση μας, να θεμελιώσουμε την υποδομή του ελληνικού οράματος. Να βρούμε τη χαμένη μας ταυτότητα...!
Μάγειρας

 Όποιος ελέγχει το παρόν,
ελέγχει και το παρελθόν.
 Όποιος ελέγχει το παρελθόν,
"καθορίζει"
το μέλλον
George Orwell

    Θερμοπύλες
Τιμή σ' εκείνους όπου στην ζωή των
Ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες
Ποτέ απ' το χρέος μη κινούντες.
Δίκαιοι κ' ίσιοι σ' όλες των τες πράξεις.
Αλλά με λύπη κιόλας κι ευσπλαχνία.
Γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν
Είναι πτωχοί, πάλ' εις μικρόν γενναίοι,
Πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε.
Πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες,
πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους.
Και περισσότερη τιμή τους πρέπει
Όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)
Πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος.
Κ΄ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε.

Κ.Καβάφης 1903

 

Το κείμενο εκφράζει την άποψη του συγγραφέα
κεντρική σελίδα

ΑΡΧΕΙΟ

Ούλε τε καί μάλα χαίρε, θεοί δέ τοι όλβια δοίεν
Νά είσαι καλά καί νά χαίρεσαι, οι θεοί δέ νά σού δίδουν ευτυχία. (Οδύσσεια Ω 402.)