η φωνή σου

η στήλη μας

   
Μετανάστης
Αδέσμευτο περιοδικό στο διαδίκτυο

Εκδίδεται από επιτροπή

metanastis@metanastis.com
 


Κι εσύ λαέ βασανισμένε πληρώνεις την αδιαφορία σου 
 

ΕΠΕΨ
Επιστολική Ψήφος

Λογοτεχνία της διασποράς  ΕΕΛΣΠΗ

Ελληνική Γλώσσα 

Οργανισμός 
 διεθνοποίησης
 Ελληνικής Γλώσσας
ΟΔΕΓ

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Ελληνική Μουσική

Τέχνη & Πολιτισμός

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΜΑΥΡΑ-ΚΟΚΚΙΝΑ 

Ποίηση

Ενδιαφέροντες
Κόμβοι

Επιστολές

Αρχείο

 Ελληνικό Θέατρο
Βούπερταλ
Griechisches Theater
Wuppertal

Αλέξανδρος ο Μέγας

Alexander der Grosse

 DIAGORAS

ΔΙΑΓΟΡΑΣ
 ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
 

 

 

Habemus Papam
Μάγειρας, 18.08.05

Σήμερα 18. Αυγούστου το έτος 2005, στα πλαίσια της συνάντησης της παγκόσμιας θρησκευτικής Νεολαίας της Καθολικής Εκκλησίας στην πόλη της Κολωνίας.

Αφίχθη στην Ομόσπονδο Δημοκρατία της Γερμανίας, o μετά 500 χρόνια λατινικής παποκρατίας εκλεγείς Γερμανός Ποντίφικας Ratzinger ή Benedikt xvi.

Μια από τις εντυπωσιακές του επισκέψεις ήταν και η επίσκεψη της εβραϊκής συναγωγής στην Κολωνία, που για πρώτη φορά ένας Πάπας μπαίνει σε ένα τέτοιο ναό. Γερμανός Ο Πάπας, επίσκεψη στη Γερμανία, ίσως το γεγονός ήταν επιβεβλημένη αναγκαιότητα.

Έχουν και Πάπα λοιπόν οι Γερμανοί όχι μόνο ποδόσφαιρο. Η Κολωνία και οι γειτονικές πόλεις, έχουν γεμίσει από ομάδες νεολαίων που έχουν ταξιδέψει από όλες τις Ηπείρους και τις γωνιές της Υδρογείου για να διαδηλώσουν την πίστη τους στο θεό τους. Τα λεωφορεία τα τραμ και τα τρένα της περιοχής κατακλύζουν καθημερινά από ομάδες νέων με πολύχρωμες ενδυμασίες, χαρούμενα και γελαστά πρόσωπα γεμάτα όνειρα και ελπίδες όπως αρμόζει στη γενιά της Νεολαίας. Μαύροι κίτρινοι, λευκοί όλοι αδελφωμένοι, τραγουδάνε και χορεύουν χωρίς να είναι ενοχλητικοί στο περιβάλλον τους. Έτσι να ζωντανεύει μέσα στον κάθε ανίδεο πιστό και άπιστο πολίτη η ψευδαίσθηση ότι βρίσκεται σ΄ έναν πλανήτη που επικρατεί η αγάπη και η ομόνοια. Ενώ οι καθημερινές εκρήξεις των βομβών σκορπάνε τον θάνατο στο Ιράκ και το Αφγανιστάν και σ΄ ολόκληρη την υφήλιο.

Δεν είναι όμως μόνο οι προσκυνητές της Καθολικής Εκκλησίας, που καλύπτουν τη Γη. Είναι και κι εκείνοι των Προτεσταντών, του Ισλάμ, του Βούδα, του Ιουδαϊσμού και πολλών άλλων θρησκειών. Προφανώς ο θεϊσμός, η πίστη των ανθρώπων σε κάποιο καλό ή κακό θεό δεν είναι εφεύρεση, αλλά αποτελεί μέρος της ψυχοσωματικής τους ανοσολογικής άμυνας που εκφράζεται σαν συνέχεια της κοινωνικοπολιτικής τους ανάπτυξης.

Η διαίρεση, ο πολυπροσωπισμός του θεού ανταποκρίνεται και επιβάλλεται κατά τόπους, έθνη και ομάδες, σύμφωνα με τις υπαρξιακές τους αναγκαιότητες. Συνεχίζει στις μέρες μας, του σφαιρικού ολοκληρωτισμού. Και χωρίς κράτος να παίζει τον πρωτεύοντα συγκεντρωτικό ρόλο προστασίας των μαζικών συμφερόντων.

Προφανώς στην ερώτηση, αν υπάρχει θεός ή δεν υπάρχει, αν πρέπει κανείς να πιστεύει στο θεό ή όχι δεν μπορεί να δοθεί βερμπαλιστική απάντηση μόνο από το χώρο των απίστων. Σίγουρα οι «άπιστοι» είναι οι προοδευτικότεροι αν όχι οι ανθρωπινότεροι. Έχουν απαλλαγεί από την εθελοντική υποταγή.

Ο άνθρωπος όμως δεν παύει να είναι ένα «ανεξερεύνητο» πολυσύνθετο κοινωνικό όν και πρέπει να κάνει όλο και περισσότερο χρήση της νοημοσύνης και της συνδιαλλαγής παρά της βίας κι ας είναι αυτή κάποτε στην πράξη η σωστότερη λύση.

Mageiras
metanastis@t-online.de

Ωστόσο μεγάλο βάρος δίνεται το πώς θα τσιμπηθεί ο οβολός του πενιχρού πορτοφολιού που έχουν φέρει μαζί τους οι νεαροί προσκυνητές.
Η ΕΕ εχει βοηθήσει με 1, 5 εκατομμύρια την Παγκόσμια αυτή θρησκευτική αυτή συνάντηση των νέων.
Δεν έλειψε βέβαια η παρουσία των διαμαρτυρόμενων στην Κολωνία που με το σύνθημα «έξω από την Εκκλησία» οργάνωσαν δικό τους Πάρτι
.

 

 

Όταν "κοιμάσαι" άλλος  γράφει ιστορία
ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ

 Εμείς το αραχάνθος τα σκορπίδια, οι διάττοντες, επιβήτορες στη ξένη γη, μέσα στο σκοτάδι της μέρας, στ' αχνάρια του Διογένη, με τη βούληση μας, να θεμελιώσουμε την υποδομή του ελληνικού οράματος. Να βρούμε τη χαμένη μας ταυτότητα...!
Μάγειρας

 Όποιος ελέγχει το παρόν,
ελέγχει και το παρελθόν.
 Όποιος ελέγχει το παρελθόν,
"καθορίζει"
το μέλλον
George Orwell

   

Θερμοπύλες
Κ.Καβάφης 1903

Τιμή σ' εκείνους όπου στην ζωή των
Ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες
Ποτέ απ' το χρέος μη κινούντες.
Δίκαιοι κ' ίσιοι σ' όλες των τες πράξεις.
Αλλά με λύπη κιόλας κι ευσπλαχνία.
Γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν
Είναι πτωχοί, πάλ' εις μικρόν γενναίοι,
Πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε.
Πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες,
πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους.
Και περισσότερη τιμή τους πρέπει
Όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)
Πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος.
Κ΄ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε.

 

Το κείμενο εκφράζει την άποψη του συγγραφέα
κεντρική σελίδα

ΑΡΧΕΙΟ

Ούλε τε καί μάλα χαίρε, θεοί δέ τοι όλβια δοίεν
Νά είσαι καλά καί νά χαίρεσαι, οι θεοί δέ νά σού δίδουν ευτυχία. (Οδύσσεια Ω 402.)