η φωνή σου

πρώτη σελίδα
           

η στήλη μας

   
Μετανάστης
Αδέσμευτο περιοδικό στο διαδίκτυο

Εκδίδεται από επιτροπή

metanastis@metanastis.com
 


Κι εσύ λαέ βασανισμένε πληρώνεις την αδιαφορία σου 
 
 

ΕΠΕΨ
Επιστολική Ψήφος

Λογοτεχνία της διασποράς  ΕΕΛΣΠΗ

Ελληνική Γλώσσα 

Οργανισμός 
 διεθνοποίησης
 Ελληνικής Γλώσσας
ΟΔΕΓ

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Ελληνική Μουσική

Τέχνη & Πολιτισμός

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΜΑΥΡΑ-ΚΟΚΚΙΝΑ 

Ποίηση

Ενδιαφέροντες
Κόμβοι

Επιστολές

Αρχείο

 Ελληνικό Θέατρο
Βούπερταλ
Griechisches Theater
Wuppertal

Αλέξανδρος ο Μέγας

Alexander der Grosse

 DIAGORAS

ΔΙΑΓΟΡΑΣ
 ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
 

 

 

Ηθική
Μάγειρας, 04.04.2007

Η ηθική είναι μια πολύμορφη έννοια που αφορά την κοινωνική, «υποχρεωτική», συμπεριφορά του ανθρώπου. Αυτή ποικίλει ανάλογα με το θρησκευτικοπολιτικό και πολιτισμικό του χώρο όπου ζει ο καθένας. Με λίγα λόγια είναι μια αναγκαία επιβαλλόμενη συμπεριφορά μιας κάποιας βιοποριστικής κοινωνικής συμβίωσης που μεταλλάσσεται, αλλάζει και διαμορφώνεται σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές εξελίξεις, είτε θετικές, είτε αρνητικές είναι αυτές γα τον τρόπο του ζειν.

Δυστυχώς στη σημερινή Ελλάδα διδάσκεται η εβραιοχριστιανική ηθική με την αρχή του απόλυτου λόγου: «ου κλέψεις», «ου φονεύσεις» και μια σειρά εντολές που χαράχτηκαν από το θεό πάνω σε μαρμάρινη πλάκα στο όρος Σινά και παραδόθηκαν δι χειρός αυτού στον αντιπρόσωπο του επίλεκτου λαού της γης Μωϋσή. Ενώ ιστορικά, μέχρι σήμερα, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι κάπου γεννήθηκε και έζησε το πρόσωπο Μωϋσής.

Δυστυχώς η φαμπουλιστική αυτή ηθική έχει αντικαταστήσει την ελληνική φιλοσοφική ηθική που πηγάζει από το «γνώθι σ΄ εαυτόν» και μας παραπέμπει στη συνεχή έρευνα μέσα στο «πάντα ρει» και στο «πυρ αείζωον, απτόμενον μέτρα και αποσβεννυμένον μέτρα».

Όπως συμπληρώνει σήμερα και ο Αμερικανός αστροφυσικός, βιετναμέζικης καταγωγής, Thrinh Xuan Thuan.: «Η προέλευση και η ύπαρξη του ανθρώπινου όντος είναι συνέπεια της διάσπασης και κίνησης του ατόμου, των αστέρων, του γαλαξία και του Σύμπαντος, που λειτουργούν με φυσικούς νόμους και προδιαγράφουν την πορεία του κόσμου».

Το θέμα που αντιμετωπίζει η σημερινή ανθρωπότητα και προβληματίζεται μπροστά στην αναγκαία σύμπτυξή του είναι.: Ποια θα είναι η κοινή ηθική φόρμουλα που θα μπορέσει να γίνει δεκτή από τους λαούς στην προκειμένη μορφή της εξέλιξης τους; Τόσο οι οπαδοί του Νεοφιλελευθερισμού, του Αγγλοσαξονικού 'Αξονα, αλλά και του Ισλάμ, διαφωνούν μεταξύ τους και οδηγούνται σε μια ενιαία σύγκρουση των πολιτισμών.

Φυσικά κανείς δεν έχει έτοιμες συνταγές που θα έδιναν την οριστική λύση. Ταυτόχρονα όμως μέσα από τις εξελίξεις δεν παύει να διαμορφώνεται αθόρυβα μια καταστροφική ηθική που μεταφέρει την ανθρωπότητα για χιλιάδες χρόνια πίσω στον κανιβαλισμό. Ο δυνατός τρώει τον αδύνατο. Η αρχή αυτή πρεσβεύεται και προβάλλεται σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά και μάλιστα με οξύμωρο ευφημισμό, από τον αρχιλωποδύτη του τζόγου του Χρηματιστηρίου, Εβραίο Τζορτζ Σόρος και τον επίσης Εβραίο επιχειρηματία Μπιλ Γκέιτς.

Οι δύο Κροίσοι, διακατεχόμενοι από τη δύναμη της παραφροσύνης, καμουφλαρισμένοι με το σκοτεινό προσωπείο του φιλάνθρωπου, έχουν συνδυάσει την επικίνδυνη ψυχολογική στρατηγική του μάρκετινγκ της αγοράς, με στόχο τη διάβρωση της συνείδησης των επερχομένων γενεών. Ο πονηρούλης, ο εξυπνάκιας και ο επιτήδειος καταφερτζής που έχουν στόχο την εξαπάτηση και τη κερδοσκοπία είναι κοινωνικά υποδείγματα για μίμηση.

Οι δυο σούπερμαν του καπιταλιστικού νεοφιλελευθερισμού αυτοπροβάλλονται κάνοντας προσφορές για φιλανθρωπικά έργα, ενώ συνειδητά επενδύουν για να επιβάλουν την κυριαρχία και την παραδοχή της αντικοινωνικής τους ιδεολογίας.

metanastis@t-online.de

 

 

 

Όταν "κοιμάσαι" άλλος  γράφει ιστορία
ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ

 Εμείς το αραχάνθος τα σκορπίδια, οι διάττοντες, επιβήτορες στη ξένη γη, μέσα στο σκοτάδι της μέρας, στ' αχνάρια του Διογένη, με τη βούληση μας, να θεμελιώσουμε την υποδομή του ελληνικού οράματος. Να βρούμε τη χαμένη μας ταυτότητα...!
Μάγειρας

 Όποιος ελέγχει το παρόν,
ελέγχει και το παρελθόν.
 Όποιος ελέγχει το παρελθόν,
"καθορίζει"
το μέλλον
George Orwell

    Θερμοπύλες
Τιμή σ' εκείνους όπου στην ζωή των
Ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες
Ποτέ απ' το χρέος μη κινούντες.
Δίκαιοι κ' ίσιοι σ' όλες των τες πράξεις.
Αλλά με λύπη κιόλας κι ευσπλαχνία.
Γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν
Είναι πτωχοί, πάλ' εις μικρόν γενναίοι,
Πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε.
Πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες,
πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους.
Και περισσότερη τιμή τους πρέπει
Όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)
Πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος.
Κ΄ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε.

Κ.Καβάφης 1903

 

Το κείμενο εκφράζει την άποψη του συγγραφέα
κεντρική σελίδα

ΑΡΧΕΙΟ

Ούλε τε καί μάλα χαίρε, θεοί δέ τοι όλβια δοίεν
Νά είσαι καλά καί νά χαίρεσαι, οι θεοί δέ νά σού δίδουν ευτυχία. (Οδύσσεια Ω 402.)