η φωνή σου

πρώτη σελίδα
           

η στήλη μας

   
Μετανάστης
Αδέσμευτο περιοδικό στο διαδίκτυο

Εκδίδεται από επιτροπή

metanastis@metanastis.com
 


Κι εσύ λαέ βασανισμένε πληρώνεις την αδιαφορία σου 
 
 

ΕΠΕΨ
Επιστολική Ψήφος

Λογοτεχνία της διασποράς  ΕΕΛΣΠΗ

Ελληνική Γλώσσα 

Οργανισμός 
 διεθνοποίησης
 Ελληνικής Γλώσσας
ΟΔΕΓ

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Ελληνική Μουσική

Τέχνη & Πολιτισμός

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΜΑΥΡΑ-ΚΟΚΚΙΝΑ 

Ποίηση

Ενδιαφέροντες
Κόμβοι

Επιστολές

Αρχείο

 Ελληνικό Θέατρο
Βούπερταλ
Griechisches Theater
Wuppertal

Αλέξανδρος ο Μέγας

Alexander der Grosse

 DIAGORAS

ΔΙΑΓΟΡΑΣ
 ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
 

 

 

ΓΕΡΜΑΝΙΑ-ΑΝΕΡΓΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ 2007
Σπύρος Γκάρος, 03.01.2007

Από τις εμπειρίες του 2005 και 2006 και από τις αναμενόμενες μεταρρυθμίσεις που προγραμματίζει η κυβέρνηση του Βερολίνου στον τομέα της υγείας (ιατροφαρμακευτική περίθαλψη - κοινωνικές ασφαλίσεις), αλλά και η αύξηση του ΦΠΑ κατά 3%, δεν είναι δύσκολο να προβλέψει κάποιος, ποιο θα είναι το κόστος που θα επιβαρύνει το πορτοφόλι μας τον καινούργιο χρόνο 2007.

Η φτώχεια με το ένα πόδι έχει περάσει τη πόρτα μας, εισέρχεται στο νοικοκυριό μας, και στην οικογένειά μας. Άσχετα εάν σήμερα η ανεργία, σύμφωνα με τις τελευταίες στατιστικές και τον πρωτοχρονιάτικο λόγο της Κάντζλερ Μέρκελ και του συνεταίρου της κ. Μυντεφέρινγκ μειώθηκε, γεγονός είναι ότι από το πορτοφόλι μας βγαίνουν περισσότερα εύρο από αυτά που εισέρχονται.

Θεωρητικά είναι εύκολο να μειώνουμε την ανεργία, στη πράξη όμως, όποιος σήμερα εργάζεται με ωράριο από ένα μέχρι πέντε εύρο σε μία προσωρινή θεραπευτικού τύπου εργασία, δεν θεωρείται άνεργος στη κυριολεξία είναι όμως. Ή πάλι, όταν υπογράφει το συμβόλαιο ,,αλτερσταϊλτσάιτ,, με την προϋπόθεση να συνταξιοδοτηθεί νωρίτερα από τα εξήντα- πέντε του χρόνια, πολλές φορές με μειωμένο μισθό και μετέπειτα με μειωμένη σύνταξη, με αυτό το σύστημα δεν θεωρείται βέβαια άνεργος, διαγράφεται από τις στατιστικές των ανέργων, για να πάρει όμως πρόωρη σύνταξη γήρατος πρέπει προηγουμένως να λαμβάνει 52 μήνες επίδομα ανεργίας, όπως συμβαίνει σ΄ αυτή τη περίπτωση με συνδυασμό με ένα μέρος του μισθού.

Υπάρχουν σήμερα άπειρες «ταχυδακτυλουργικές δυνατότητες» όπου η ανεργία στις στατιστικές παρουσιάζεται μειωμένη, απ΄ ότι πραγματικά είναι, όπως επίσης υπάρχουν και πάρα πολλές θέσεις εργασίας εικονικές ή αυτού του είδους που δεν διαφέρουν από τα σκλαβοπάζαρα του μεσαίωνα. Αν καθίσει κάποιος και ερευνήσει τους όρους του συμβολαίου για μία καινούργια θέση εργασίας, θα πάθει "Σοκ".

Να μας εξηγήσει η κα. Μέρκελ πως γίνεται να μειώνεται η ανεργία και από την άλλη πλευρά να αυξάνεται η φτώχεια; "Parole, parole" όπως λένε οι Ιταλοί και λευκά λαγουδάκια με πετραχήλια. Αυτά είναι ωραία λόγια και υποσχέσεις για αναλφάβητους. Τελευταία, για να εισπράξει από την τσέπη μας και το τελευταίο Cents, σοφίστηκε για το 2007 νέες μεταρρυθμίσεις και μας τις παρουσιάζει πρωτοχρονιάτικα, σαν θείο δώρο, όλα για το καλό μας. Σίγουρα αυτές οι μεταρρυθμίσεις προσβάλλουν τη μικρομεσαία τάξη των μισθωτών, ανέργων, συνταξιούχων, αναπήρων και των μικρών παιδιών. Αποδεικνύεται καθημερινώς, ότι αυξάνεται το άνοιγμα μεταξύ φτώχειας και πλούτου. Γύρω από αυτό το θέμα, φτάνει να ξεφυλλίσουμε τον ημερήσιο γερμανικό τύπο για να δούμε τη πραγματικότητα. Τα σχόλια είναι περιττά όταν θα ρίξουμε μία ματιά στους τίτλους εφημερίδων του τελευταίου τριμήνου:

1. Unterschätztes Problem der Armut, fast zwei Millionen verzichten auf Hartz IV Anspruch.
1. Επιπόλαια εκτίμηση του προβληματος της φτώχειας, σχεδόν δύο εκατομμύρια παραιτούνται από το δικαίωμα απαίτησης του επιδόματος Hartz IV.

2. Die Verunsicherung wächst. Armutsrisiko.
2. Η ανασφάλεια αυξάνεται λόγο επικείμενης φτώχειας.

3. Streit über Ursachen wachsender Armut. Unterschichten Thema spaltet die Koalition. Die stunde der Hobby Soziologen - wir leben eben in einer Klassengesellschaft.
3. Καυγάς στον κυβερνητικό συνασπισμό με αφορμή την αυξανόμενη φτώχεια. Η ώρα των ερασιτεχνών κοινωνιολόγων. Σήμερα ζούμε απλά σε μία ταξική κοινωνία.

4. Suppe – Magdeburger Tafel.
4. Το τραπέζι της ελεημοσύνης - η σούπα των φτωχών στο Μαγδεμβούργο.

5. Armut frisst nach oben. ASD- Chef fordert mehr öffentliche geförderte Arbeitplätze. Jeder Dritter von Armut bedroht. In Nürnberg sind 166 000 Bürger betroffen. Kinder trifft ´s hart.
5. Η φτώχεια λαμβάνει μορφή πανδημίας. Ο πρόεδρος του ASD απαιτεί περισσότερες θέσεις εργασίας στον δημόσιο τομέα. Κάθε τρίτο άτομο απειλείται από την φτώχεια. Στη Νυρεμβέργη (500 χιλ. κατ.) οι 166 χιλιάδες ζούνε στα όρια της φτώχειας, ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά.

6. Bei der Essenausgabe in der Wärmestube ist der Andrang groß.
6. Στα φιλανθρωπικά ιδρύματα κατά την διανομή του συσσιτίου δημιουργείται μεγάλος συνωστισμός.

7. 12,7% der Bevölkerung in Deutschland gelten als arm. Davon 23,8% Ausländer.
7. Τα 12,7% (11,5 εκ.) του πληθυσμού στη Γερμανία ζούνε στη φτώχεια. Απ΄ αυτούς τα 23,8% τοις εκατό, είναι αλλοδαποί.

8. Der Hungertod ist wie Mord. Gewinnt der Raubkapitalismus, stirbt die Demokratie. (Jean Ziegler).
8. Λιμοκτονία ισούται με δολοφονία. Αν κερδίσει ο απληστάρπαγας Καπιταλισμός, η Δημοκρατία πεθαίνει. (Jean Ziegler, ελβετός φιλόσοφος / κοινωνιολόγος)

Τα προγνωστικά για το 2007 είναι με λίγα λόγια:

Αύξηση του ΦΠΑ - αύξηση στα καύσιμα – αύξηση στις εισφορές – αύξηση στα κοινόχρηστα - αύξηση στα ενοίκια – αύξηση, στα λεγόμενα είδη πολυτελείας, αύξηση στα φάρμακα – αύξηση στο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης - πάγωμα στους μισθούς και συντάξεις – αρνητικές αλλαγές στο σύστημα εργασίας και στο σύστημα Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Ακόμα δεν γνωρίζουμε, το «τι μέλλει γίγνεσθαι» Ένα είναι όμως γνωστό, ότι το 2007 οι πλούσιοι θα γίνουν πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι, από ότι το 2006.

athinaios@t-online.de

 

 

Όταν "κοιμάσαι" άλλος  γράφει ιστορία
ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ

 Εμείς το αραχάνθος τα σκορπίδια, οι διάττοντες, επιβήτορες στη ξένη γη, μέσα στο σκοτάδι της μέρας, στ' αχνάρια του Διογένη, με τη βούληση μας, να θεμελιώσουμε την υποδομή του ελληνικού οράματος. Να βρούμε τη χαμένη μας ταυτότητα...!
Μάγειρας

 Όποιος ελέγχει το παρόν,
ελέγχει και το παρελθόν.
 Όποιος ελέγχει το παρελθόν,
"καθορίζει"
το μέλλον
George Orwell

    Θερμοπύλες
Τιμή σ' εκείνους όπου στην ζωή των
Ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες
Ποτέ απ' το χρέος μη κινούντες.
Δίκαιοι κ' ίσιοι σ' όλες των τες πράξεις.
Αλλά με λύπη κιόλας κι ευσπλαχνία.
Γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν
Είναι πτωχοί, πάλ' εις μικρόν γενναίοι,
Πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε.
Πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες,
πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους.
Και περισσότερη τιμή τους πρέπει
Όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)
Πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος.
Κ΄ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε.

Κ.Καβάφης 1903

 

Το κείμενο εκφράζει την άποψη του συγγραφέα
κεντρική σελίδα

ΑΡΧΕΙΟ

Ούλε τε καί μάλα χαίρε, θεοί δέ τοι όλβια δοίεν
Νά είσαι καλά καί νά χαίρεσαι, οι θεοί δέ νά σού δίδουν ευτυχία. (Οδύσσεια Ω 402.)