η φωνή σου

η στήλη μας

   
Μετανάστης
Αδέσμευτο περιοδικό στο διαδίκτυο

Εκδίδεται από επιτροπή

metanastis@metanastis.com
 


Κι εσύ λαέ βασανισμένε πληρώνεις την αδιαφορία σου 
 

ΕΠΕΨ
Επιστολική Ψήφος

Λογοτεχνία της διασποράς  ΕΕΛΣΠΗ

Ελληνική Γλώσσα 

Οργανισμός 
 διεθνοποίησης
 Ελληνικής Γλώσσας
ΟΔΕΓ

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Ελληνική Μουσική

Τέχνη & Πολιτισμός

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΜΑΥΡΑ-ΚΟΚΚΙΝΑ 

Ποίηση

Ενδιαφέροντες
Κόμβοι

Επιστολές

Αρχείο

 Ελληνικό Θέατρο
Βούπερταλ
Griechisches Theater
Wuppertal

Αλέξανδρος ο Μέγας

Alexander der Grosse

 DIAGORAS

ΔΙΑΓΟΡΑΣ
 ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
 

 

 

ΕΧΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΜΑΣ ΑΝΟΙΧΤΟΥΣ ΞΕΚΙΝΑΜΕ!
Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών Συγγραφέων των Πέντε Ηπείρων (ΕΕΛΣΠΗ)
Π ο λ ι τ ι σ μ ό ς - Από το Αρχείο της ΕΕΛΣΠΗ

Για την ομάδα που έζησε από κοντά τη δημιουργία της ΕΕΛΣΠΗ, για μας που τεντώσαμε τις ανάπνες μας και ανοίξαμε διαύλους επικοινωνίας προς κάθε κατεύθυνση του Πλανήτη, για κείνους που αφουγκράστηκαν τα «κρωξίματά» μας και πλαισίωσαν τους κόλπους της ΕΕΛΣΠΗ με φλόγα και πάθος και για κείνους που λόγο αποστάσεων και λοιπών δυσκολιών ακόμα δεν μας ξέρουν, ας μας επιτραπεί μια σύντομη αναδρομή στο παρελθόν, παρελθόν που μπορέσαμε και το μεταφέραμε στο παρόν και μ' αυτό προπορευόμαστε προς το μέλλον.

Από τότε, το 2001 μέχρι σήμερα, δεν άλλαξε τίποτα στον πνευματικό χαρακτήρα και στους στόχους της ΕΕΛΣΠΗ, εκτός από ένα δυναμώσαμε! Δεν είμαστε πλέον μόνο οι πέντε έξι «σταυροφόροι» του πνεύματος και πρεσβευτές του λόγου, αλλά γίναμε δεκάδες πια και όλο μεγαλώνουμε. Το σύνθημά μας, απόκτησε ή κληρονόμησε, αν θέλετε, τη διαχρονικότητα που του επιτρέπει να φωνάζει προς κάθε κατεύθυνση -όπως έκανε και παλιά- καλώντας τους:«Έλληνες Συγγραφείς της Διασποράς ενωθείτε»,

Εδώ και πέντε περίπου χρόνια, τότε που η ΕΕΛΣΠΗ «εκκολάπτονταν» στην «κλώσα» μητέρα της, ονόματι «Επιτροπή Πρωτοβουλίας», ο ρυθμός, πυκνός και ρευστός, κυλούσε σε όλους τους αποξηραμένους πνευματικούς κήπους αναζωογονώντας τους μαραμένους ανθούς μας με ένα «ΦΩΣ» από μας για μας με τελικό προορισμό την διαφύλαξη του Ελληνικού Πολιτισμού και της γλώσσας μας. Στο ξεκίνημά μας, λοιπόν γράφαμε, όπως θα δείτε παρακάτω και σήμερα το επαναλαμβάνουμε ατόφιο, διότι, όπως προαναφέραμε αποκτήσαμε και διαχρονικότητα και δράση και έργο (τρεις ποιητικές συλλογές) και βραβεύσεις μελών μας και αναγνώριση και πάει λέγοντας.

Γράφαμε λοιπόν την άνοιξη του 2001:

«Αγαπητοί, συναδέλφισσες και συνάδελφοι συγγραφείς, λογοτέχνες και ποιητές, πεζογράφοι και δοκιμιογράφοι, νέοι λογοτέχνες χωρίς ορίζοντες, παλιοί και ξεχασμένοι, σπουδαγμένοι και αυτοδημιούργητοι Υπηρέτες του Λόγου, έχουμε τη χαρά και την τιμή να σας ανακοινώσουμε ότι: Ξ ε κ ι ν ά μ ε.

Μαζί μας θέλουμε και τους συμμάχους των γραμμάτων και των τεχνών, διανοούμενους, επιστήμονες και δημοσιογράφους συγγραφείς του Ελληνικού Μεγαλόκοσμου της Διασποράς. Μαζί μας θέλουμε τους Εκπαιδευτικούς της Διασποράς, που διατράνωσαν και διατρανώνουν κάτω από αντίξοες συνθήκες των πέντε Ηπείρων και κάτω από την παντελή εγκατάλειψη της Μητρόπολης, προσπαθούν να κρατήσουν τον ελληνικό πολιτισμό και τη γλώσσα.

Καλούμε όλους τους πραγματικούς απογόνους του Ομήρου, που ανέκαθεν φρόντιζαν για τον Ελληνικό Πολιτισμό και μέσω της Διασποράς αποτέλεσε το έργο του και τους σκοπούς του. Που υμνήθηκε και δοξάστηκε, που πρυτάνευε και διδάχτηκε στα πανεπιστήμια όλου του κόσμου. Η ιστορία μας είναι γραμμένη σε χιλιάδες βιβλία και η κάθε σελίδα αποτελεί μια ιστορία.

Οι μόνοι που πάντα και ποτέ δεν έδιναν δεκάρα ήταν οι ντόπιοι Έλληνες, που δυστυχώς, φτάνουν στις μέρες μας σαν αγοραίοι, έμποροι και πραματευτάδες

Μαζί μας θέλουμε και τα Ο.Μ.Μ.Ε και ό, τι άλλο έχει σχέση με τη διαφώτιση, εβδομαδιαίες εφημερίδες, περιοδικά, τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, κλπ ακόμα και ιδιωτικές ιστοσελίδες. Το ξεκίνημά μας, δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια νέα εκστρατεία στον ρου του 21ου αιώνα. Ξεκινάμε τη δική μας σταυροφορία σηκώνοντας τα ξίφη του Λόγου ψηλά. Του δικού μας λόγου. Των Ελλήνων της Διασποράς.

Ακόμα καλούμε και τους Συλλόγους Λογοτεχνών, που άλλοι προσπαθούν κάτι να κάνουν και άλλοι συρρικνώνονται σε προγράμματα και ανακοινώσεις με αποτέλεσμα να μένουν τα βιβλία στα υπόγεια και στα ράφια με τη μητροπολιτική σφραγίδα της εγκατάλειψης και της αδιαφορίας.

Καλούμε και όλους τους Συλλόγους, σχολικούς, μορφωτικούς, πολιτιστικούς, καλλιτεχνικούς, εθνικοτοπικούς και ελληνικές κοινότητες που ξεκινούν από δέκα (10)΄Έλληνες και φτάνουν έως τα 3,5 εκατομμυρίων. Ακόμα και τους Συλλόγους Ανωτέρων και Ανωτάτων σχολών που διαπρέπουν στην Οικουμένη. Είμαστε εμείς που συγκροτούμε την Ελλάδα των εφτά εκατομμυρίων Αποδήμων των Πέντε Ηπείρων. Είμαστ' εμείς που προσφέρουμε και δεν είδαμε τίποτα και που πρέπει και οφείλουμε να την παρουσιάσουμε όχι μόνο στο δικό μας χώρο και στα κράτη-έθνη που ζούμε, αλλά και στην Μητρόπολη.

Σκοπός και στόχος μας είναι το μήνυμά μας: «Έλληνες Συγγραφείς της Διασποράς ενωθείτε», να φτάσει στα πέρατα του δικού μας κόσμου. Γι' αυτό σας καλούμε όλους σε εγρήγορση.

Μια μικρή ομάδα ανθρώπων των γραμμάτων και της τέχνης συγκρότησε την «Επιτροπή Πρωτοβουλίας» έχοντας τις πύλες της ανοιχτές περιμένοντάς σας. Φιλοδοξούμε η «Επιτροπή Πρωτοβουλίας» να μεγαλώσει. Για να μπορέσουμε να σηκώσουμε το βάρος της: «Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών Συγγραφέων των Πέντε Ηπείρων» (Ε.Ε.Σ.Π.Η.) όλοι μαζί. Προς το παρόν δεν ανακοινώνουμε κενές εξαγγελίες. Η «Επιτροπή Πρωτοβουλίας» ξεκίνησε τη δουλειά προσφέροντας την «Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών Συγγραφέων των Πέντε Ηπείρων»

Αυτά λέγαμε κι αυτά γράφαμε και τα ίδια κάνουμε και σήμερα κι ας μεγαλώσαμε. Οι πνευματικές απαιτήσεις του «σύγχρονου» καιρού μας δεν επιδέχονται την αυτάρκεια και τα ωχ! δε βαριέσαι. Η αναγνώριση του πνευματικού λόγου της διασποράς, όπως αυτός και αν εκφράζεται, δεν είναι μόνο υπόθεση των συγγραφέων και άλλων καλλιτεχνών, αλλά είναι και υπόθεση Εθνική.

Καλό μήνα

Από την ΕΕΛΣΠΗ - Ε .Ε. Δεκέμβρης 01 2005

www.fasoulas.de
Vaios@fasoulas.de

 

 

Όταν "κοιμάσαι" άλλος  γράφει ιστορία
ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ

 Εμείς το αραχάνθος τα σκορπίδια, οι διάττοντες, επιβήτορες στη ξένη γη, μέσα στο σκοτάδι της μέρας, στ' αχνάρια του Διογένη, με τη βούληση μας, να θεμελιώσουμε την υποδομή του ελληνικού οράματος. Να βρούμε τη χαμένη μας ταυτότητα...!
Μάγειρας

 Όποιος ελέγχει το παρόν,
ελέγχει και το παρελθόν.
 Όποιος ελέγχει το παρελθόν,
"καθορίζει"
το μέλλον
George Orwell

   

Θερμοπύλες
Κ.Καβάφης 1903

Τιμή σ' εκείνους όπου στην ζωή των
Ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες
Ποτέ απ' το χρέος μη κινούντες.
Δίκαιοι κ' ίσιοι σ' όλες των τες πράξεις.
Αλλά με λύπη κιόλας κι ευσπλαχνία.
Γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν
Είναι πτωχοί, πάλ' εις μικρόν γενναίοι,
Πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε.
Πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες,
πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους.
Και περισσότερη τιμή τους πρέπει
Όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)
Πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος.
Κ΄ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε.

 

Το κείμενο εκφράζει την άποψη του συγγραφέα
κεντρική σελίδα

ΑΡΧΕΙΟ

Ούλε τε καί μάλα χαίρε, θεοί δέ τοι όλβια δοίεν
Νά είσαι καλά καί νά χαίρεσαι, οι θεοί δέ νά σού δίδουν ευτυχία. (Οδύσσεια Ω 402.)