η φωνή σου

η στήλη μας

   
Μετανάστης
Αδέσμευτο περιοδικό στο διαδίκτυο

Εκδίδεται από επιτροπή

metanastis@metanastis.com
 


Κι εσύ λαέ βασανισμένε πληρώνεις την αδιαφορία σου 
 
 

ΕΠΕΨ
Επιστολική Ψήφος

Λογοτεχνία της διασποράς  ΕΕΛΣΠΗ

Ελληνική Γλώσσα 

Οργανισμός 
 διεθνοποίησης
 Ελληνικής Γλώσσας
ΟΔΕΓ

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Ελληνική Μουσική

Τέχνη & Πολιτισμός

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΜΑΥΡΑ-ΚΟΚΚΙΝΑ 

Ποίηση

Ενδιαφέροντες
Κόμβοι

Επιστολές

Αρχείο

 Ελληνικό Θέατρο
Βούπερταλ
Griechisches Theater
Wuppertal

Αλέξανδρος ο Μέγας

Alexander der Grosse

 DIAGORAS

ΔΙΑΓΟΡΑΣ
 ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
 

 

 

  Κεντρική και Τοπική Εξουσία-Κράτος και Δήμος!(Β 12ον)
Τοπική Αυτοδιοίκηση και Επιστολική Ψήφος των Αποδήμων

Γράφει ο Πολίτης Βάιος Φασούλας, 15.07.2006

Στα πλαίσια του προεκλογικού αγώνα για τις εκλογές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα εντάξουμε και τον Απόδημο ελληνισμό για τον οποίο δεν ακούμε αναφορές κι ούτε βλέπουμε κάποιο ενδιαφέρον από τις εν δυνάμει, πανελλαδικά, Τοπικές Αρχές αλλά και από τους νέους υποψηφίους διεκδικητές, επίσης, δεν κινείται τίποτα. Βέβαια κατά καιρούς γίνονται τοπικά Συνέδρια σε μερικές ελληνικές πόλεις, μεταξύ και της πόλης των Τρικάλων, αλλά, και πάλι αλλά τα αποτελέσματα ή καλλίτερα οι καρποί αυτών των Συνεδρίων, στο βαθμό που μπορούμε να γνωρίζουμε, είναι ανύπαρκτοι, όσο τα «δέντρα» αποδεικνύονται στείρα. Δε θα φωτογραφίσουμε τώρα τους λόγους, όσο αφορά τα τοπικά Συνέδρια Αποδήμων, αλλά σύντομα θα έχουμε την ευκαιρία και στο Τρικαλινό Συνέδριο να καταθέσουμε τις απόψεις μας.

Απόδημος ελληνισμός λοιπόν «επανδρωμένος» και «εξοπλισμένος» με μηχανισμούς άδειους ή κούφιους, με άλλα λόγια έμψυχοι μηχανισμοί που καταβροχθίζουν παχυλούς μισθούς, κάποιοι, ελάχιστοι, όντως βραχνιάζουν για μας, αλλά το αποτέλεσμα μένει σαν σφουγγαρόπανο στα σκαλοπάτια των υπουργείων και των κυβερνήσεων. Από λόγια, πλούτος που ξεχειλίζει στα χαμόγελα και στις υποσχέσεις. Και το σύνολο των 300 βουλευτών (άντε να εξαιρέσουμε και μερικούς από δω και από κει) για το μόνο που νοιάζονται είναι η προσωπική τους καριέρα και βεβαίως η εξασφάλιση της κονόμας. Θα τους δούμε άλλωστε τον επόμενο μήνα στο Τοπικό Συνέδριο (Τρίκαλα) που θα έρθουν να χαιρετήσουν, προβάλλοντας τις πολιτικές των κομμάτων τους και στη συνέχει θα εξαφανιστούν ή θα βυθιστούν αν θέλετε στις υποχρεώσεις τους. Ε βέβαια, γνωστά πράγματα αέναη κοροϊδία. Από κει και μετά μην είδατε τον Παναή.

Απόδημος ελληνισμός λοιπόν και η Επιστολική Ψήφος των Ομογενών. Ένα αίτημα που, δυστυχώς, έχει αποκτήσει διαχρονικό χαρακτήρα!! και παράλληλα οι Απόδημοι έχουν αποκτήσει μεγάλα αποθέματα ντροπής για τα «τέκνα» της μητέρας Ελλάδας που είναι οι κυβερνήσεις και οι «300 του Λεωνίδα». Και όχι μόνο αυτοί. Υπάρχουν και οι Τοπικές Αρχές που αλλού λιγότερο και αλλού περισσότερο αδιαφορούν.

Αυτά ακούγονται στο χώρο της Ομογένειας, η οποία νιώθει όχι μόνο εγκαταλειμμένη, προδομένη και συρμένη στο άρμα της «μοίρας» της, αλλά το χειρότερο να νιώθει πλέον αποστροφή για τους «ταγούς» της μητέρας Ελλάδας.

Ο εμπαιγμός της κομματικής Ελλάδας έναντι των Ελλήνων μεταναστών, έχει πάρει πλέον καρκινικές διαστάσεις και οι μεταστάσεις βρίσκονται σε εξέλιξη. Κι ας υπερηφανεύονται οι «ηγέτες μας» ότι είμαστε Χώρα δημοκρατική, Χώρα πολιτισμένη και παν απ' όλα Χώρα Ευρωπαϊκή. Αν οι Πολίτες αυτής της άλλοτε λαμπρής και πολιτισμένης Χώρας πιστεύουν τέτοια παραμύθια, ας μας επιτραπεί να πούμε ότι, δυστυχώς, είναι νυχτωμένοι.

Στο δια ταύτα: Η Επιστολική Ψήφος των Αποδήμων αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα των Ελλήνων της Διασποράς, εκείνων που διατηρούν την ελληνική υπηκοότητα κι εκείνων που απολαμβάνουν τη διπλή. Η στέρηση αυτού του δικαιώματος είναι αντιδημοκρατική, αναχρονιστική, σκοταδιστική και μας μεταφέρει αιώνες πίσω. ξιο απορίας είναι πού και πώς βρίσκουν το δικαίωμα να αφαιρείται αυτό το δικαίωμα του Έλληνα Πολίτη του εξωτερικού να μη συμμετέχει στις εθνικές διαδικασίες των εκλογών. Είναι πασιφανής η κυβερνητική κωλυσιεργία που αμή τι άλλο δείχνε ότι δεν θέλει τον Απόδημο στα πόδια της. Από κει και μετά η εσκεμμένη στέρηση αυτού του πανανθρώπινου δικαιώματος της Επιστολικής Ψήφου των Αποδήμων, ας καταλάβουν επιτέλους η κυβέρνηση, οι βουλευτές και οι αρμόδιες Αναθεωρητικές Επιτροπές ότι εκείνο που εισπράττουν είναι ότι μεγαλώνει το αντιδημοκρατικό τους «μενού» και ακόμα χειρότερα να εκτίθενται έναντι του ρθρου 51, §4 που λέει:

«Οι βουλευτικές εκλογές διενεργούνται ταυτόχρονα σε ολόκληρη την Επικράτεια. Νόμος μπορεί να ορίζει τα σχετικά με την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από τους εκλογείς που βρίσκονται έξω από την επικράτεια. Ως προς τους εκλογείς αυτούς η αρχή της ταυτόχρονης διενέργειας των εκλογών δεν κωλύει την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος με επιστολική ψήφο ή άλλο πρόσφορο μέσο»

Μεγάλο θέμα ή καλλίτερα μεγάλη πληγή αυτό το αντιδημοκρατικό χάος, δε θα το αναλύσουμε τώρα, θα επισημάνουμε όμως τα συχνά ταξίδια στο εξωτερικό υπουργών και άλλων κυβερνητικών ιθυνόντων με τη σχετική τους ακολουθία, (χαμένες παράδες για μας, αναψυχή για τους ταξιδιώτες) κι εκεί βγάζουν τους ξύλινους και κατεψυγμένους λόγους του χτες και του προχτές, χώρια οι επίσης διαχρονικές διαβεβαιώσεις και οι υποσχέσεις επί καυτών θεμάτων μας και τα μύρια «θα». Αυτά που βλέπουμε θυμίζουν «πολεμικό αντιπερισπασμό», μια τακτική που θέλουν να την παρουσιάσουν αλλιώς αλλά εκ των πραγμάτων δε γίνεται. Αυτή η αδιαφορία και ο μητροπολιτικός εμπαιγμός έχει πλέον αποκτήσει διαχρονικό χαρακτήρα, αταίριαστο για τους Απόδημους και απρόσιτος για τον πολιτισμό μας με αποτέλεσμα, όπως προαναφέραμε, να μην εμπιστεύονται πλέον οι Ομογενείς τις εκάστοτε κυβερνήσεις και αντίστοιχα οι κυβερνήσεις, μέσω των αρμόδιων οργάνων τους να περνούν σε πρωτόγνωρους αντιπερισπασμούς με τα πολυπληθή «θα».

Εν κατακλείδι: δεν μπορεί η Μητρόπολης να μένει απαθής όταν ο έξω ελληνισμός αγωνίζεται να διατηρήσει την ελληνική γλώσσα και την ελληνική συνείδηση κι αυτή, να αδιαφορεί στον δεδομένο πλέον αφελληνισμό των «παιδιών» της έτσι που οι απόδημοι να χάνουν κάθε γέφυρα επαφής με την Ελλάδα. Είναι απαράδεκτο και ντροπή για ένα ευνομούμενο κράτος, όπως η Ελλάδα, να μη μπορούν να συμμετέχουν οι Απόδημοι στις εθνικές εκλογές και παράλληλα να αποτελεί αρνητικό φαινόμενο έναντι των πολιτισμένων κρατών που έχουν λύσει αυτό το πρόβλημα. Αυτό το πρόβλημα δεν μπορεί να αφήνει αδιάφορες τις τοπικές κοινωνίες και ιδιαίτερα τις Τοπικές Αρχές.

Στον ρου του προεκλογικού αγώνα για τις εκλογές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καλά θα είναι να εντάξουν στα προγράμματά τους και τον Απόδημο ελληνισμό, όχι με «φούσκες» και «βερμπαλισμούς» αλλά με έργα.

Ε.Ε.-Ελλάς - Ιούλης 15 2006

www.fasoulas.de

pelasgos@fasoulas.de

 

 

Όταν "κοιμάσαι" άλλος  γράφει ιστορία
ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ

 Εμείς το αραχάνθος τα σκορπίδια, οι διάττοντες, επιβήτορες στη ξένη γη, μέσα στο σκοτάδι της μέρας, στ' αχνάρια του Διογένη, με τη βούληση μας, να θεμελιώσουμε την υποδομή του ελληνικού οράματος. Να βρούμε τη χαμένη μας ταυτότητα...!
Μάγειρας

 Όποιος ελέγχει το παρόν,
ελέγχει και το παρελθόν.
 Όποιος ελέγχει το παρελθόν,
"καθορίζει"
το μέλλον
George Orwell

    Θερμοπύλες
Τιμή σ' εκείνους όπου στην ζωή των
Ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες
Ποτέ απ' το χρέος μη κινούντες.
Δίκαιοι κ' ίσιοι σ' όλες των τες πράξεις.
Αλλά με λύπη κιόλας κι ευσπλαχνία.
Γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν
Είναι πτωχοί, πάλ' εις μικρόν γενναίοι,
Πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε.
Πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες,
πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους.
Και περισσότερη τιμή τους πρέπει
Όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)
Πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος.
Κ΄ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε.

Κ.Καβάφης 1903

 

Το κείμενο εκφράζει την άποψη του συγγραφέα
κεντρική σελίδα

ΑΡΧΕΙΟ

Ούλε τε καί μάλα χαίρε, θεοί δέ τοι όλβια δοίεν
Νά είσαι καλά καί νά χαίρεσαι, οι θεοί δέ νά σού δίδουν ευτυχία. (Οδύσσεια Ω 402.)