η φωνή σου

πρώτη σελίδα
           
η στήλη μας

   
Μετανάστης
Αδέσμευτο περιοδικό στο διαδίκτυο

Εκδίδεται από επιτροπή

metanastis@metanastis.com
 


Κι εσύ λαέ βασανισμένε πληρώνεις την αδιαφορία σου 
 
 

ΕΠΕΨ
Επιστολική Ψήφος

Λογοτεχνία της διασποράς  ΕΕΛΣΠΗ

Ελληνική Γλώσσα 

Οργανισμός 
 διεθνοποίησης
 Ελληνικής Γλώσσας
ΟΔΕΓ

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Ελληνική Μουσική

Τέχνη & Πολιτισμός

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΜΑΥΡΑ-ΚΟΚΚΙΝΑ 

Ποίηση

Ενδιαφέροντες
Κόμβοι

Επιστολές

Αρχείο

 Ελληνικό Θέατρο
Βούπερταλ
Griechisches Theater
Wuppertal

Αλέξανδρος ο Μέγας

Alexander der Grosse

 DIAGORAS

ΔΙΑΓΟΡΑΣ
 ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
 

 

 

Ένα ιστορικό γράμμα
Μάγειρας, 16.04.2009

Το παρακάτω γράμμα το βρήκαμε στην ιστοσελίδα του Θ. Πάγκαλου (http://www.pangalos.gr)  και το αναδημοσιεύουμε, εκτιμώντας την αναλλοίωτη πολιτική σημασία του. Προσφέρω σημαίνει παίρνω. Παίρνω θα πει δίνω. Σίγουρα οι τρεις φιάλες κρασί, «δώρο» του Πρέσβη του Ισραήλ προς τον Πάγκαλο, δεν ήταν άσχετη πράξη διπλωματικής αβρότητας. Ήταν μια προσπάθεια για να επουλωθεί μέρος του πολιτικού τραύματος της πτώσης του από τη Θέση του Υπουργού Εξωτερικών, με την περίπτωση απαγωγής του Οτζαλάν. Όπου η μυστική υπηρεσία Mossad του Ισραήλ, είχε παίξει βασικό ρόλο. Η απάντηση του Πάγκαλου προς το «Ισραήλ» θα τον συνοδεύει στην υπόλοιπη πολιτική του πορεία. Το οριστικό στη ζωή σίγουρα δεν είναι μια πράξη, καλή ή κακή. Αλλά με την πράξη του και τη σπάνια συμπεριφορά του, όσον αφορά το παρακάτω γράμμα: ο Πάγκαλος καλύπτει μια μεγάλη ιστορική συνέχεια. Βάζει φράγμα σ΄ εκείνες τις δυνάμεις που προσπαθούν, με το καλό ή το κακό, να στεγνώσουν την ψυχή και τη σκέψη κάθε υγιούς ανθρώπου. Ο ίδιος ο ισραηλινός λαός είναι θύμα μιας κλίκας σιωνιστών. Οι οποίοι υπερέχουν σε βαρβαρότητα από τους ΝΑΖΙ και ελέγχουν με τα λόμπι τους την πολιτική εξέλιξη και έξω από το Ισραήλ. Ο ταλαίπωρος αυτός λαός, με ένα ολοκαύτωμα στη δραματική του Ιστορία, για το οποίο ολοκαύτωμα ο Σιωνισμός φέρει τις ευθύνες του, αγωνίζεται ν' απαλλαγεί από τον κλοιό του Σιωνισμού.

Λόγο του ιστορικού ενδιαφέροντος του Σιωνισμού, κάτω από την εθνικιστική ιδέα του Χέρζελ για τη δημιουργία κράτους του Ισραήλ, το οποίο έστω και συμπτωματικά έγινε πραγματικότητα. Και με το μοτίβο ότι η ύπαρξη του Ισραήλ απειλείται. Αμήχανος ο λαός βρίσκεται μεταξύ σφύρας και άκμονος. Έτσι κάτω από τη πολύπλοκη αυτή εξέλιξη ο  Σιωνισμός βρίσκει αναγκαστική ιδεολογική διάσταση. Οπλισμένος με τα πιο καταστροφικά  πολεμικά μέσα χρησιμοποιεί την βίαιη επέλαση εναντίον άοπλων πληθυσμών. Ο Σιωνισμός είναι το άκρον άωτον του βαρβαρισμού του ζωικού βασιλείου και δεν έχει καμία σχέση με το δίποδο Ον που ονομάζεται άνθρωπος που έχει αναπτύξει κοινωνική συνείδηση και πολιτισμό.

mageiras@metanastis.com

 

(Δελτίο Τύπου

Αθήνα, 30.12.2008

Η Πρεσβεία του Ισραήλ έστειλε στον Θεόδωρο Πάγκαλο τρία μπουκάλια κρασί ως δώρο εορτών με τις ευχές του Πρέσβη κυρίου Αλί Γιάχια. Ο Θεόδωρος Πάγκαλος επέστρεψε αυτό το δώρο και ευχαρίστησε τον Πρέσβη με το ακόλουθο γράμμα:

Αγαπητέ Κύριε Πρέσβη σας ευχαριστώ για τις τρεις φιάλες κρασιού που μου στείλατε ως δώρο εορτών. Εύχομαι σε σας, την οικογένειά σας και σε καθέναν στην Πρεσβεία σας ευτυχισμένο τον καινούργιο χρόνο. Υγεία και πρόοδος σε όλους σας. Δυστυχώς παρατήρησα ότι το κρασί που στείλατε, έχει παραχθεί στα Υψώματα του Γκολάν. Έχω διδαχθεί απ' όταν ήμουν πολύ νέος να μην κλέβω και να μην δέχομαι τα προϊόντα κλοπής. Γι' αυτό δεν είναι δυνατόν να δεχθώ αυτό το δώρο και πρέπει να σας το επιστρέψω. Όπως γνωρίζετε, η χώρα σας κατέχει παρανόμως τα Υψώματα του Γκολάν τα οποία ανήκουν στην Συρία σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο αλλά και με πολυάριθμες αποφάσεις της Διεθνούς Κοινότητας. Με την ευκαιρία αυτή εκφράζω την ελπίδα μου ότι το Ισραήλ θα βρει ασφάλεια εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων του και οι τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον του ισραηλινού εδάφους από τη Χαμάς ή οποιονδήποτε άλλον θα περιοριστούν και θα πάψουν οριστικά αλλά ελπίζω επίσης ότι η κυβέρνησή σας θα σταματήσει να εξασκεί πολιτική συλλογικής τιμωρίας η οποία εφαρμόστηκε σε μαζική κλίμακα από τον Χίτλερ και τις στρατιές του. Πράξεις όπως αυτές που συμβαίνουν τούτες τις μέρες από τους ισραηλινούς στρατιωτικούς στη Γάζα μας θυμίζουν ολοκαυτώματα όπως εκείνα των Καλαβρύτων, του Δοξάτου ή του Διστόμου και οπωσδήποτε εκείνο του γκέτο της Βαρσοβίας. Με αυτές τις σκέψεις, επιτρέψτε μου να σας εκφράσω τις καλύτερες ευχές μου για εσάς, τον ισραηλινό λαό και όλους τους λαούς της δικής μας περιοχής του κόσμου.)

(Ακολουθεί το κείμενο στα αγγλικά)

Dear Mr. Ambassador, Thank you for the 3 bottles of wine that you sent me as season's greetings. I wish to you, your family and everybody in the Embassy a happy new year. Good health and progress to you all.

Unhappily I noticed that the wine you have sent me has been produced in the Golan Heights. I have been taught since I was very young not to steel and not to accept products of theft. So I can not possibly accept this gift and I must return it back to you. As you know, your country occupies illegally the Golan Heights who belong to Syria, according to the International Law and numerous decisions of the International Community.I take the opportunity to express my hope that Israel will find security into its internationally recognized borders and the terrorist activities against Israel territory by Hamas or anybody else will be contained and made impossible, but I also hope that your government will cease practicing the policy of collective punishment which was applied on a mass scale by Hitler and his armies. Actions such as those of these days of the Israel military in Gaza remind the greek people holocausts such as in Kalavrita or Doxato or Distomo and certainly in the ghetto of Warsaw.

With these thoughts allow me to express to you my best wishes for you, the Israeli people and all the people of our region of the world.

 

 

 

Όταν "κοιμάσαι" άλλος  γράφει ιστορία
ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ

 Εμείς το αραχάνθος τα σκορπίδια, οι διάττοντες, επιβήτορες στη ξένη γη, μέσα στο σκοτάδι της μέρας, στ' αχνάρια του Διογένη, με τη βούληση μας, να θεμελιώσουμε την υποδομή του ελληνικού οράματος. Να βρούμε τη χαμένη μας ταυτότητα...!
Μάγειρας

 Όποιος ελέγχει το παρόν,
ελέγχει και το παρελθόν.
 Όποιος ελέγχει το παρελθόν,
"καθορίζει"
το μέλλον
George Orwell

    Θερμοπύλες
Τιμή σ' εκείνους όπου στην ζωή των
Ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες
Ποτέ απ' το χρέος μη κινούντες.
Δίκαιοι κ' ίσιοι σ' όλες των τες πράξεις.
Αλλά με λύπη κιόλας κι ευσπλαχνία.
Γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν
Είναι πτωχοί, πάλ' εις μικρόν γενναίοι,
Πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε.
Πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες,
πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους.
Και περισσότερη τιμή τους πρέπει
Όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)
Πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος.
Κ΄ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε.

Κ.Καβάφης 1903

 

Το κείμενο εκφράζει την άποψη του συγγραφέα
κεντρική σελίδα

ΑΡΧΕΙΟ

Ούλε τε καί μάλα χαίρε, θεοί δέ τοι όλβια δοίεν
Νά είσαι καλά καί νά χαίρεσαι, οι θεοί δέ νά σού δίδουν ευτυχία. (Οδύσσεια Ω 402.)