η φωνή σου

η στήλη μας

   
Μετανάστης
Αδέσμευτο περιοδικό στο διαδίκτυο

Εκδίδεται από επιτροπή

metanastis@metanastis.com
 


Κι εσύ λαέ βασανισμένε πληρώνεις την αδιαφορία σου 
 

ΕΠΕΨ
Επιστολική Ψήφος

Λογοτεχνία της διασποράς  ΕΕΛΣΠΗ

Ελληνική Γλώσσα 

Οργανισμός 
 διεθνοποίησης
 Ελληνικής Γλώσσας
ΟΔΕΓ

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Ελληνική Μουσική

Τέχνη & Πολιτισμός

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΜΑΥΡΑ-ΚΟΚΚΙΝΑ 

Ποίηση

Ενδιαφέροντες
Κόμβοι

Επιστολές

Αρχείο

 Ελληνικό Θέατρο
Βούπερταλ
Griechisches Theater
Wuppertal

Αλέξανδρος ο Μέγας

Alexander der Grosse

 DIAGORAS

ΔΙΑΓΟΡΑΣ
 ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
 

 

 

  Ελευθερία Φουρτουλάκη
Του πρώην Βουλευτή Χρήστου Κηπουρού, 31.03.2006

Μπορεί η αυτοπυρπόληση και θυσία της 23άχρονης αυτής γυναίκας και μητέρας δυο μικρών παιδιών, υπέρ του αγώνα ελευθερίας του Κουρδικού λαού, να αποτελεί την πιο ισχυρή απόδειξη διεθνιστικής αλληλεγγύης, όμως δεν είναι μόνο αυτό. Όπως δεν βγάζει μόνο ένα μέρος από την Ελλαδική κυβερνητική ντροπή του 1999. Υπάρχουν τρεις επιπλέον παράμετροι, η σπανιότητα, ο χρόνος και ο τόπος του συμβάντος, που επέβαλαν στους θεσμούς της χώρας να ασχοληθούν με το γεγονός και να μιλήσουν. Κάτι που έως τώρα δεν έπραξαν.

Μίλησα για σπανιότητα γιατί τέτοια γεγονότα δεν γίνονται κάθε μέρα. Αν η νέα αυτή κοπέλα αυτοπυρπολήθηκε βάζοντας τα με το κεμαλικό αυγό του φιδιού που ως και χημικά όπλα χρησιμοποιεί σε βάρος των Κούρδων μαχητών, έχουν περάσει τριάντα τόσα χρόνια από μια παρόμοια θυσία του Κερκυραίου φοιτητή στη Ιταλική Γένοβα Κώστα Γεωργάκη, βάζοντας τα με το κλούβιο αυγό του φιδιού των συνταγματαρχών.

Μίλησα επίσης για το χρόνο και τον τόπο, γιατί τόσο η παραμονή της 25ης Μαρτίου 2006, που είναι ο χρόνος της αυτοπυρπόλησης της Φουρτουλάκη, όσο και ο τόπος, ο έξωθεν της Εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στα Σεπόλια, αναδίδουν προφανέστατους συμβολισμούς οι οποίοι με τη σειρά τους παραπέμπουν σε Ελληνική θυσία. Όχι μόνο διεθνιστική.

Σε άλλες πολιτισμένες χώρες τέτοιες γυναίκες τις ονομάζουν μάρτυρες και αποδίδουν τιμές στη μνήμη τους. Για τους πολιτικούς θεσμούς της Ελλάδας, η θυσία αυτή είναι σαν να μη έγινε. Ό,τι πουν οι τηλεοράσεις. Οι οποίες, αφού δεν το μετέδωσαν, δεν συνέβη. Μη σπεύσουν όμως κάποιοι και αρχίσουν να αναθεματίζουν τη διαπλοκή. Δεν πρόκειται μόνο περί αυτής. Μακάρι να είχαμε σκέτη διαπλοκή. Γιατί από το ΄96 αν όχι πιο νωρίς έχουμε ως χώρα εισέλθει σε νεότερη περίοδο. Στη δεύτερη γενιά της διαπλοκής. Στις επωάσεις. Σε μια επιπλοκή της διαπλοκής, από τις πιο άσχημες.

Γράφω για αυτά και για τη Δημοκρατία σε άλλο μου κείμενο. Για το πώς και το γιατί επωάζεται και εδώ το κεμαλικό αυγό. Αυτό είναι το πρώτο. Γιατί επωάζεται και ένα δεύτερο που αφορά τις λογοκριτικές ηλεκτρονικές πυρές και τη Δημοκρατία. Ένας ακόμη λόγος εξ αιτίας του οποίου σχετίζονται οι θυσίες των δυο νέων. Πέραν του λαμπαδιάσματος και του συνομηλίκου τους.

Αν το όνομα της Ελευθερίας έγινε πλέον και πράγμα, και αν το επίθετο Φουρτουλάκη παραπέμπει σε Κρητική καταγωγή, ο νους τότε πηγαίνει ως την Κρητική προϊστορία. Σε μια συμπατριώτισσά της από την Κνωσό της οποίας το μικρό πήλινο ειδώλιο από φαγεντιανή εκτίθεται στο Μουσείο του Ηρακλείου. Ο λόγος για τη θεά των όφεων, των περιστεριών και της γονιμότητας, που κρατά στα δυο της χέρια ισάριθμα φιδάκια του χεριού της. Σκέφτηκα ότι η Ελευθερία πέραν της Ελευθερίας θυσιάστηκε και για τη Δημοκρατία. Τη μόνη που μπορεί να κάνει τα φίδια, φιδάκια.

xkipuros@otenet.gr

 

 

 

Όταν "κοιμάσαι" άλλος  γράφει ιστορία
ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ

 Εμείς το αραχάνθος τα σκορπίδια, οι διάττοντες, επιβήτορες στη ξένη γη, μέσα στο σκοτάδι της μέρας, στ' αχνάρια του Διογένη, με τη βούληση μας, να θεμελιώσουμε την υποδομή του ελληνικού οράματος. Να βρούμε τη χαμένη μας ταυτότητα...!
Μάγειρας

 Όποιος ελέγχει το παρόν,
ελέγχει και το παρελθόν.
 Όποιος ελέγχει το παρελθόν,
"καθορίζει"
το μέλλον
George Orwell

   

Θερμοπύλες
Κ.Καβάφης 1903

Τιμή σ' εκείνους όπου στην ζωή των
Ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες
Ποτέ απ' το χρέος μη κινούντες.
Δίκαιοι κ' ίσιοι σ' όλες των τες πράξεις.
Αλλά με λύπη κιόλας κι ευσπλαχνία.
Γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν
Είναι πτωχοί, πάλ' εις μικρόν γενναίοι,
Πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε.
Πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες,
πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους.
Και περισσότερη τιμή τους πρέπει
Όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)
Πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος.
Κ΄ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε.

 

Το κείμενο εκφράζει την άποψη του συγγραφέα
κεντρική σελίδα

ΑΡΧΕΙΟ

Ούλε τε καί μάλα χαίρε, θεοί δέ τοι όλβια δοίεν
Νά είσαι καλά καί νά χαίρεσαι, οι θεοί δέ νά σού δίδουν ευτυχία. (Οδύσσεια Ω 402.)