η φωνή σου

η στήλη μας

   
Μετανάστης
Αδέσμευτο περιοδικό στο διαδίκτυο

Εκδίδεται από επιτροπή

metanastis@metanastis.com
 


Κι εσύ λαέ βασανισμένε πληρώνεις την αδιαφορία σου 
 

ΕΠΕΨ
Επιστολική Ψήφος

Λογοτεχνία της διασποράς  ΕΕΛΣΠΗ

Ελληνική Γλώσσα 

Οργανισμός 
 διεθνοποίησης
 Ελληνικής Γλώσσας
ΟΔΕΓ

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Ελληνική Μουσική

Τέχνη & Πολιτισμός

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΜΑΥΡΑ-ΚΟΚΚΙΝΑ 

Ποίηση

Ενδιαφέροντες
Κόμβοι

Επιστολές

Αρχείο

 Ελληνικό Θέατρο
Βούπερταλ
Griechisches Theater
Wuppertal

Αλέξανδρος ο Μέγας

Alexander der Grosse

 DIAGORAS

ΔΙΑΓΟΡΑΣ
 ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
 

 

 

 Στον απόηχο της Έκθεσης «Ομογενειακού Τύπου και Βιβλίου» στην Αλεξάνδρεια
Βάϊος Φασούλας, 15.04.2005

Στην Αλεξάνδρεια! Σε αυτό τον τόπο που σε κάθε γωνιά του «ευωδιάζει» ο Ελληνικός πολιτισμός παρουσιάσθηκε από τις 9-12 Απριλίου για πρώτη φορά μια μεγάλη Έκθεση. Η «΄Έκθεση Ομογενειακού Τύπου και Βιβλίου» που οργάνωσε το Αριστοτέλειο Ίδρυμα Έρευνας Μελέτης και Αρωγής Ομογενειακών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης σε συνεργασία με την Ελληνική Κοινότητα, και το Γενικό Προξενείο Αλεξανδρείας.

Η Έκθεση, τελούσε υπό την αιγίδα του Αναπληρωτή Προέδρου του ΣΑΕ κ. Στέφανου Ταμβάκη, και σε αυτή παρουσιάσθηκαν πάνω από τριακόσια έντυπα εφημερίδες και περιοδικά από κάθε γωνιά της γης όπου ανθεί ο Ελληνισμός.

Παράλληλα, η Έκθεση ήταν εμπλουτισμένη με το Ομογενειακό Βιβλίο, και ήταν για πρώτη φορά που δόθηκε η δυνατότητα τόσο στον ανώνυμο όσο και τον επώνυμο συγγραφέα της διασποράς να παρουσιάσει το πνευματικό του έργο μέσα από αυτή την μεγάλη Έκθεση.

Έκθεση πρόβαλλε ολόκληρο το δημοσιογραφικό και πνευματικό έργο της Ελληνικής διασποράς, και έδωσε την ευκαιρία στο πλατύ κοινό να αντιληφθεί αλλά και να διαπιστώσει το υψίστης σημασίας εθνικό, πολιτιστικό, και κοινωνικό έργο που επιτελεί αυτός ο κόσμος μέσα στα επτά εκατομμύρια συμπατριωτών μας, που είναι διάσπαρτοι σε πάνω από εκατόν σαράντα δύο χώρες του κόσμου.

Η «Έκθεση Ομογενειακού Τύπου και Βιβλίου» που παρουσιάσθηκε στην Αλεξάνδρεια, ήταν αναμφίβολα μια ξεχωριστή πολιτιστική εκδήλωση. Μια γιορτή του Ομογενειακού Τύπου και του Ομογενιακού Βιβλίου!

Και είναι πράγματι συγκινητικό και ελπιδοφόρο να βλέπει κανείς μέσα από τον Ομογενειακό Τύπο την καθημερινή του προσπάθεια να διαφυλάξει τα εκατομμύρια των συμπατριωτών μας από τη »αλλοτρίωση» που τους απειλεί, και να κρατήσουν ζωντανή τη γλώσσα την ιστορική μνήμη, τις παραδόσεις, την ταυτότητά τους. Ταυτόχρονα όμως θλίβεται κανείς για την αδιαφορία που έχει επιδειχθεί μέχρι σήμερα προς τα Ομογενειακά ΜΜΕ και τον πνευματικό κόσμο της διασποράς από τις εκάστοτε Ελληνικές κυβερνήσεις.

Δυστυχώς δεν έχει γίνει ακόμα αντιληπτό από αυτούς που θα έπρεπε να βρίσκονται σε εγρήγορση, ότι ειδικά ο Ομογενειακός Τύπος είναι η καρδιά του Απόδημου Ελληνισμού και είναι υποχρέωση όλων μας να την διατηρήσουμε ζωντανή!

Να την διατηρήσουμε ζωντανή, γιατί μόνο όσο αυτή θα χτυπά θα μπορούμε να μιλάμε για απόδημο Ελληνισμό!!!

Να βοηθήσουμε επίσης τον ομογενή συγγραφέα που με «αίμα καρδιάς» εκδίδει το πνευματικό του έργο, και στην συνέχεια αναγκάζεται να το «εκθέσει» στα διάφορα ελληνικά μπακάλικα δίπλα από τα βαρέλια με τις σαρδέλες και τις ελιές.

Είμαστε η μοναδική χώρα στο κόσμο που δείχνει έντονη περιφρόνηση για τον πνευματικό της κόσμο, και αυτό δεν είναι τίποτε άλλο από σημάδι παρακμής.

Ευτυχώς όμως που ο Ελληνισμός τουλάχιστον ένα μεγάλο κομμάτι του βρίσκεται πάντα όρθιο και ευαισθητοποιημένο και δεν περιμένει τους επίσημους φορείς πότε θα του δώσουν την ευκαιρία να εκπολιτίσει. Βγαίνει μόνος του στους δρόμους και στις γειτονιές του κόσμου και γίνεται τελάλης του Ελληνικού Πολιτισμού, όπως το Αριστοτέλειο Ίδρυμα.

Με την Έκθεση μας δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουμε ακόμα περισσότερο το έργο της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών και Συγγραφέων Πέντε Ηπείρων (ΕΕΛΣΠΗ) που σήμερα με τον πνευματικό της κόσμο, μεταλαμπαδεύει τον Ελληνικό πολιτισμό σε κάθε γωνιά της γης και που τόσο συμπαραστάθηκε στην μεγάλη προσπάθεια του Αριστοτελείου Ιδρύματος.

Η ΕΕΛΣΠΗ συμμετείχε ενεργά στην Έκθεση και πολλά αξιόλογα έργα της παρουσιάσθηκαν και εντυπωσίασαν την Ελληνική Κοινότητα της Αλεξανδρείας.

Vaios Fasoulas

koziakas@fasoulas.de

 

 

Όταν "κοιμάσαι" άλλος  γράφει ιστορία
ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ

 Εμείς το αραχάνθος τα σκορπίδια, οι διάττοντες, επιβήτορες στη ξένη γη, μέσα στο σκοτάδι της μέρας, στ' αχνάρια του Διογένη, με τη βούληση μας, να θεμελιώσουμε την υποδομή του ελληνικού οράματος. Να βρούμε τη χαμένη μας ταυτότητα...!
Μάγειρας

 Όποιος ελέγχει το παρόν,
ελέγχει και το παρελθόν.
 Όποιος ελέγχει το παρελθόν,
"καθορίζει"
το μέλλον
George Orwell

   

Θερμοπύλες
Κ.Καβάφης 1903

Τιμή σ' εκείνους όπου στην ζωή των
Ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες
Ποτέ απ' το χρέος μη κινούντες.
Δίκαιοι κ' ίσιοι σ' όλες των τες πράξεις.
Αλλά με λύπη κιόλας κι ευσπλαχνία.
Γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν
Είναι πτωχοί, πάλ' εις μικρόν γενναίοι,
Πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε.
Πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες,
πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους.
Και περισσότερη τιμή τους πρέπει
Όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)
Πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος.
Κ΄ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε.

 

Το κείμενο εκφράζει την άποψη του συγγραφέα
κεντρική σελίδα

ΑΡΧΕΙΟ

Ούλε τε καί μάλα χαίρε, θεοί δέ τοι όλβια δοίεν
Νά είσαι καλά καί νά χαίρεσαι, οι θεοί δέ νά σού δίδουν ευτυχία. (Οδύσσεια Ω 402.)