η φωνή σου

πρώτη σελίδα
           
η στήλη μας

   
Μετανάστης
Αδέσμευτο περιοδικό στο διαδίκτυο

Εκδίδεται από επιτροπή

metanastis@metanastis.com
 


Κι εσύ λαέ βασανισμένε πληρώνεις την αδιαφορία σου 
 
 

ΕΠΕΨ
Επιστολική Ψήφος

Λογοτεχνία της διασποράς  ΕΕΛΣΠΗ

Ελληνική Γλώσσα 

Οργανισμός 
 διεθνοποίησης
 Ελληνικής Γλώσσας
ΟΔΕΓ

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Ελληνική Μουσική

Τέχνη & Πολιτισμός

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΜΑΥΡΑ-ΚΟΚΚΙΝΑ 

Ποίηση

Ενδιαφέροντες
Κόμβοι

Επιστολές

Αρχείο

 Ελληνικό Θέατρο
Βούπερταλ
Griechisches Theater
Wuppertal

Αλέξανδρος ο Μέγας

Alexander der Grosse

 DIAGORAS

ΔΙΑΓΟΡΑΣ
 ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
 

 

 

Αναδημοσίευση μετά από δέκα χρόνια
Μάγειρας, 21.02.2009

Το παρακάνω άρθρο έχει γραφεί πριν δέκα χρόνια, (24.03.1999) από τον συνεργάτη μας τον Μάγειρα (Κελλίδη Ανέστη). Έχει σταλεί στον τότε,«Οικονομικό Ταχυδρόμο». Δεν έχει σχέση με προφητεία, ούτε με Νοστραδαμισμό. Ήταν βασισμένο πάνω σε ένα λογικό συνειρμό, μια σειρά εκτιμήσεις που απορρέανε από την τότε τρέχουσα πολιτική πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα όπως και σήμερα που περνάει αόρατη, καμουφλαρισμένη μπροστά από τα μάτια μας κι ας είναι πάντα τόσο βροντερή και θανατηφόρα. Όπως τον Γιουγκοσλαβικό πόλεμο, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, η σφαγή στη Γάζα. Είναι αμφίβολο΄ κατά πόσο μια καλά εδραιωμένη μελλοντική περιγραφή βασισμένη στην εμπειρική πιθανότητα μπορεί να παρθεί σαν δοσμένη αλήθεια. Αυτό όμως δεν εμποδίζει να κάνουμε μελλοντικές εκτιμήσεις και αξιολογήσεις, χωρίς να είμαστε σίγουροι ότι θα δικαιωθούμε.

Στο χώρο της γενίκευσης, ένας στοχαστής δεν αντικαθιστά τον επιστήμονα. Δεν ξεφεύγει όμως και από τη δυναμική του γίγνεσθαι. Ο στοχαστής που βουτάει το μυαλό του μέσα στα βαθιά προβλήματα της ζωής προαισθάνεται εμπειρικά την πολιτικοοικονομική τους εξέλιξη. Ζει την αποσιωπημένη πολεμική τους μορφή από τη θέση και την αντίθεση, όπως η ζωή και ο θάνατος. Παρακολουθώντας τα καθημερινά γεγονότα, συμπληρώνει ένα απόθεμα παραγωγικών γνώσεων σ΄ έναν τομέα. Αυτός λοιπόν ο στοχαστής είδε με το δικό του μάτι τον τότε Lafontaine που εγκατέλειψε τη Γερμανική Βουλή. Όντας, υπουργός των οικονομικών, παραιτήθηκε. Έφυγε και από το Σοσιαλιστικό Κόμμα στο οποίο ήταν μέλος δεκάδες χρόνια. Αν και ο κατευθυνόμενος Τύπος τον παρουσίαζε για ένα τυχαίο αποτυχημένο ρίψασπη, ο παραπάνω αρθρογράφος, είχε τη δύναμη να διακρίνει την ιστορική σημασία της πράξης του διορατικού πολιτικού ανθρώπου Lafontaine και να την περιγράψει όπως εκείνος την έκρινε πριν από δέκα χρόνια.

mageiras@metanastis.com

------------------------

Αναδημοσίευση

«Anestis Kellidis Mülheim,24.03.1999
Josefstr 2

45473 Mülheim an der Ruhr
Deutschland,

Tel.0208 498181

OIKONOMIKOΣ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ
Με φαξ: 00301 3238740

-Για δημοσίευση-

ΤΟ ΕΥΡΩ, Ο ΟΣΚΑΡ ΛΑΦΟΝΤΑΪΝ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΡΟ-ΔΟΛΑΡΙΟ

Η αναπάντεχη παραίτηση του Όσκαρ Λαφονταίν απ΄ όλα του τα πολιτικά αξιώματα, μέσα στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και στη κυβέρνηση της Γερμανίας, όντως δεν ήταν ιδιωτική υπόθεση και «κεραυνός εν αιθρία,» όπως προσπάθησαν φίλοι και εχθροί του, πρόωρα να συμπεράνουν. Όπως η αιτία δεν ήταν και η προσωπική πολιτική του παραφωνία, στη τόσο καλά στημένη κοκκινοπράσινη πολιτική οπερέτα της Βόννης, με πρώτα βιολιά πολλούς «Μενουχίν», που προσπάθησε με λίγα λόγια ο ίδιος να δικαιολογήσει. Πάντως ένα είναι ολοφάνερο και αδιαμφισβήτητο. Ο Όσκαρ Λαφονταίν συντρίφτηκε ανάμεσα στις συμπληγάδες του Έβρο-Αμερικάνικου και Ευρωπαϊκού, οικονομικού και πολιτικού εγκέλαδου. Το σιαμέζικο και κοινωνικά καρκινωμένο αυτό παγκόσμιο οικονομικό «τέρας,» με πολλαπλά πλοκάμια και με δύο κεφάλια, (κεφάλαια), σύντριψε το «ανθρωπόμορφο παράσιτο,» που τόλμησε με το νυστέρι του, να κάνει τη χρυσή τομή και να χωρίσει το ένα από το άλλο προσπαθώντας να το αποτερατοποιήσει. Εδώ δεν χρειάζεται μεγάλη σκέψη, αφού η χωρίς προηγούμενο παραίτηση του προκάλεσε τον ανυπόκριτο ενθουσιασμό όλου του σώματος του τέρατος τόσο του Έυρο-Αμερικάνικου, τόσο και του λεγόμενου, Ευρωπαϊκού Κεφαλιού, (κεφαλαίου).

Το παγκόσμιο αυτό γεγονός, του οποίου οι συνέπειες θα ξετυλίγονται κάθε μέρα και θα δικαιώνουν τη ιστορική, του ενός και μοναδικού ανθρώπου πράξη. Ενός άνθρώπου, στο δώδεκα παρά πέντε, χωρίς να χάσει το θάρρος του, έδωσε το παρόν με την απουσία του πάνω στην παγκόσμια πολιτική σκακιέρα. Προσπάθησε να ρίξει λίγο φως στο στρυφνό σκοτάδι, πριν ακόμα οι ομοβροντίες των κανονιών πάρουν το λόγο από τη φρούδα διπλωματική ξεφτιλισμένη αντιπαράθεση. Ο αληθινά αυτός θαρραλέος άνδρας, δεν συμβιβάστηκε με το ΨΕΜΑ. Προχώρησε στη γενναία του αυτή πράξη, για λογαριασμό ολόκληρης της ανθρωπότητας, τη στιγμή κατά την οποία, ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος, ο οποίος γίνεται εδώ και μερικά χρόνια με άκρα σιγή με απειλητικές και εκβιαστικές συμφωνίες τύπου, Ντέϊτον, Λαμπουγιέ έχει ρίξει τη μάσκα του. Οι συνάδελφοι του, που κυβερνούν στη Βόννη, κάτω από της επιταγές του «τέρατος», έχουν χάσει τον λογικό ειρμό του πολιτικού τους λόγου και έχουν γίνει ρεντίκολο και φτηνοί κομπάρσοι φάσκοντας και αντιφάσκοντας αδιάντροπα. Να ένα ανεπανάληπτο ελεεινό παράδειγμα: Στις 18.03.1999 στη συζήτηση της Bundestag, ο Πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών Schäuble κατηγορεί τη σημερινή κυβέρνηση για την αντιευρωπαϊκή πολιτική της με τη συγκεκριμένη φράση «... είσαστε αντιευρωπαίοι! Κρίμα που λέγεστε και σοσιαλιστές και η ιδεολογία σας διέπεται από αρχές κοινωνικής συμπαράστασης. Εμείς βοηθήσαμε την ΕΕ με τόσα χρήματα, όσα μπορούσαμε να χορηγήσουμε από τον κρατικό προϋπολογισμό μας, σαν η δυνατότερη οικονομική χώρα της και όχι στην βάση τι μου δίνεις και τι σου παίρνω. Το κάναμε, με τη σκέψη μόνο και την ιδέα, ότι εδραιώνουμε μια νέα κοινωνία μέσα στην οποία βλέπουμε τη μόνη δυνατότητα, να σώζουμε τους ίδιους τους εαυτούς μας. Εσείς, μόλις ήρθατε στην εξουσία, η πρώτη σας δουλειά ήταν να τσεκουρέψετε την κατά δύναμη οικονομική προσφορά της Γερμανίας, μετατρέποντας, «ότι παίρνεις τόσα βάζεις,» έτσι αντί να πηγαίνει πλέον προς τα μπρος η ΕΕ να γυρίσει πίσω.

Και απαντάει ο Verheugen του SPD - υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας-. Βασταχτείτε να μη κατουρηθείτε στα γέλια-. «...Εμείς τα λεφτά που κόψαμε από τα Κεντρικά Ταμεία της ΕΕ, τα προορίζουμε για να βοηθηθούν τα νέα μέλη της ανατολικής Ευρώπης που είναι αδύναμα και ακόμη δεν έχουν συνέλθει από την καταστροφή του Πολέμου...»

Αυτό είναι ένα οξύμωρο αδιάντροπο τερατολόγημα με αδικαιολόγητες αντιφάσεις και διότι...

Πρώτο: Βοηθώ την ενσωμάτωση των ανατολικών χωρών στην κυριολεξία σημαίνει: Δυναμώνω οικονομικά το ταμείο της ΕΕ να μπορεί να είναι οικονομικά εύρωστο και να αντεπεξέλθει στο δύσκολο αυτό πρόγραμμα της ενσωμάτωσης. Καθότι η ενσωμάτωση των ανατολικών χωρών στην ΕΕ, δεν είναι ξεχωριστή υπόθεση της Γερμανίας να προσφέρει οικονομική βοήθεια προς αυτές, αλλά στο σύνολο είναι μέριμνα της ΕΕ και των αρμοδίων οργάνων και του κοινού αναπτυξιακού της ταμείου.

Δεύτερο: Τραγελαφικό είναι επίσης το επιχείρημα και στερείται κάθε ανθρώπινης λογικής, ότι θα βοηθήσει με τα χρήματα αυτά τα από τον πόλεμο πληγέντα και ακόμη υποφέροντα ανατολικά κράτη κατά τη στιγμή που ο ίδιος ο άνθρωπος αναφέρεται σε «καταστροφές πολέμου» έχει βάλει την υπεύθυνη υπογραφή του να βομβαρδιστεί η σημερινή Γιουγκοσλαβία, με απρόβλεπτες συνέπειες για την ίδια την ΕΕ αλλά και την ανθρωπότητα ολόκληρη, όπου προσπαθούν: οι Εβρο-Αμερικάνοι να ιδρύσουν «κράτος εν κράτη» και ερημώνοντας τη χώρα να φέρουν την -«ειρήνη»! Έτσι που τα γράφουμε, δεν θέλουμε να δικαιολογήσουμε τους χριστιανοδημοκράτες ότι τάχατες είναι αθώες περιστερές, αλλά επειδή το τέρας είναι ανώμαλο και δύσκολα μπορεί να ξεχωρίζει κανείς τις καλές του, από τις κακές του πράξεις και για να μπορεί ο αναγνώστης να συλλάβει, έστω φασματικά, τα αίτια της παραίτησης του Όσκαρ Λαφονταίν. Μια παραίτηση που οριοθετεί την αρχή της τρίτης χιλιετίας και δεν θα ήταν λάθος να αρχίσουμε να μετράμε ξανά το χρόνο από το ένα, αν πράγματι αυτό θα γίνει τελικά εμπόδιο και θα φράξει τον ανθρωπισμό από τη βαρβαρότητα του ΕΒΡΟ-ΔΟΛΑΡΙΟΥ. (Εβραϊκού Δολαρίου)

Ανέστης Κελλίδης»

 

 

Όταν "κοιμάσαι" άλλος  γράφει ιστορία
ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ

 Εμείς το αραχάνθος τα σκορπίδια, οι διάττοντες, επιβήτορες στη ξένη γη, μέσα στο σκοτάδι της μέρας, στ' αχνάρια του Διογένη, με τη βούληση μας, να θεμελιώσουμε την υποδομή του ελληνικού οράματος. Να βρούμε τη χαμένη μας ταυτότητα...!
Μάγειρας

 Όποιος ελέγχει το παρόν,
ελέγχει και το παρελθόν.
 Όποιος ελέγχει το παρελθόν,
"καθορίζει"
το μέλλον
George Orwell

    Θερμοπύλες
Τιμή σ' εκείνους όπου στην ζωή των
Ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες
Ποτέ απ' το χρέος μη κινούντες.
Δίκαιοι κ' ίσιοι σ' όλες των τες πράξεις.
Αλλά με λύπη κιόλας κι ευσπλαχνία.
Γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν
Είναι πτωχοί, πάλ' εις μικρόν γενναίοι,
Πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε.
Πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες,
πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους.
Και περισσότερη τιμή τους πρέπει
Όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)
Πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος.
Κ΄ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε.

Κ.Καβάφης 1903

 

Το κείμενο εκφράζει την άποψη του συγγραφέα
κεντρική σελίδα

ΑΡΧΕΙΟ

Ούλε τε καί μάλα χαίρε, θεοί δέ τοι όλβια δοίεν
Νά είσαι καλά καί νά χαίρεσαι, οι θεοί δέ νά σού δίδουν ευτυχία. (Οδύσσεια Ω 402.)