η φωνή σου

η στήλη μας

   
Μετανάστης
Αδέσμευτο περιοδικό στο διαδίκτυο

Εκδίδεται από επιτροπή

metanastis@metanastis.com
 


Κι εσύ λαέ βασανισμένε πληρώνεις την αδιαφορία σου 
 

ΕΠΕΨ
Επιστολική Ψήφος

Λογοτεχνία της διασποράς  ΕΕΛΣΠΗ

Ελληνική Γλώσσα 

Οργανισμός 
 διεθνοποίησης
 Ελληνικής Γλώσσας
ΟΔΕΓ

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Ελληνική Μουσική

Τέχνη & Πολιτισμός

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΜΑΥΡΑ-ΚΟΚΚΙΝΑ 

Ποίηση

Ενδιαφέροντες
Κόμβοι

Επιστολές

Αρχείο

 Ελληνικό Θέατρο
Βούπερταλ
Griechisches Theater
Wuppertal

Αλέξανδρος ο Μέγας

Alexander der Grosse

 DIAGORAS

ΔΙΑΓΟΡΑΣ
 ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
 

 

 

Δικαιοσύνη και Εκκλησία
Γράφει ο Διονύσης Κονταρίνης, Νέα Υόρκη 15 Δεκεμβρίου 2005

Δικαιοσύνη και Εκκλησία. Δυο κύριοι θεσμοί της ελληνικής κοινωνίας που τον τελευταίο καιρό πρωταγωνιστούν στην καθημερινή ζωή της Ελλάδας. Και ο ρόλος τους δυστυχώς κάθε άλλο παρά ανταποκρίνεται στην αποστολή τους. Έξω από κάθε λογική, ηθική και τιμιότητα οι δυο αυτοί θεσμοί για πάρα πολύ καιρό, απασχολούν έναν ολόκληρο λαό. Το λαό της Ελλάδας, που πίστευε σ' αυτούς και που άλλα περίμενε και άλλα καθημερινά βλέπει να ξετυλίγονται γύρω του. Η διαφθορά και η διαπλοκή στους δύο αυτούς θεσμούς σε όλο τους το μεγαλείο.

Δικαιοσύνη και Εκκλησία. Δυό θεσμοί χαμένοι μέσα στη δίνη της διαφθοράς. Μιας διαφθοράς που δεν φαίνεται να έχει κάποιο τέλος.

Οπωσδήποτε η διαφθορά στην Ελλάδα δεν είναι κάτι καινούργιο. Μπορεί να πει κανείς ότι συνυπάρχει με την ιστορία της. Αμέσως μετά από την απελευθέρωση από τους Τούρκους το 1829, η διαφθορά κάνει την εμφάνιση της πάνω στο δημόσιο χρήμα που με την μορφή των υψηλότοκων δανείων έφτανε στην Ελλάδα.

Στα χρόνια της μεταπολεμικής Ελλάδας η διαφθορά θα κάμει μια πολύ πιο έντονη εμφάνιση. Η περίοδος του Εμφυλίου πολέμου χαρακτηρίζεται από μια ιδιάζουσα έξαρση της διαφθοράς, ιδιαίτερα με την παραχώρηση από τις ΗΠΑ των πλοίων τύπου Liberty, όπου σε μια και μόνο νύχτα κάποιοι έγιναν εφοπλιστές από το τίποτα. Κι' αυτό θα δώσει την αφορμή στον τότε αρχηγό της Αμερικανικής αποστολής για βοήθεια στην Ελλάδα, την γνωστή AMAG, Ντουάϊτ Γκρίζγουολντ να πει. « Δυστυχώς στην Ελλάδα η διαφθορά μέσα στον κρατικό μηχανισμό αποτελεί μέρος του συστήματος.»

Και η ιστορία της διαφθοράς συνεχίζεται μέχρι των ημερών μας σ' έναν χορό πολλών εκατομμυρίων εύρο. Μεγάλοι οι πειρασμοί. Και μάλλον δύσκολο να τους αποφύγουν αυτοί που ζουν και κινούνται μέσα σ' αυτούς τους δυό θεσμούς.

Στο χώρο της Δικαιοσύνης οι εκπλήξεις μεγάλες. Γνωστοί δικαστές, ανακριτές, πρωτοδίκες και επώνυμοι δικηγόροι και άλλοι βαρύνονται με το αμάρτημα της διαφθορά και με πολλά άλλα. Στο όνομα του χρήματος αθώωναν εγκληματίες. Έστηναν ψεύτικες δίκες. Και πλούτιζαν τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους. Κάποιοι προφυλακίστηκαν. Κάποιοι περιμένουν. Αλλά και κάποια διέφυγε στο εξωτερικό και μάλιστα με την βοήθεια ενός συναδέλφου της ανακριτή. «Πρόκειται για ένα μηδαμινό ποσοστό, αν σκεφτεί κανείς ότι υπάρχουν 2.500 δικαστές» είπε κάποιος υποτιθέμενος υπεύθυνος, Αγνοεί όμως ότι σε έναν χώρο όταν και ένα μόριο μόνο είναι μολυσμένο νοσεί όλος ο χώρος. Ποιος θα μπορέσει να πείσει τον απλό Έλληνα πολίτη πως έτσι είναι; Με ποια εμπιστοσύνη ο απλός άνθρωπος θα βρεθεί στην αίθουσα κάποιου δικαστηρίου; Πως θα είναι σίγουρος πως απέναντί του είναι ένας έντιμος δικαστής που θα δει τίμια και αντικειμενικά την υπόθεσή του; Ποιος θα τον πείσει ότι θα του αποδοθεί τίμια το δίκιο του;

Έχει εξαγγελθεί κάποια κάθαρση στο χώρο της Δικαιοσύνης. Και έχει ήδη ξεκινήσει. Κάποιοι δικαστές που επιμένουν να παραμένουν έντιμοι, ηθικοί και απρόσιτοι στις Σειρήνες της διαφθοράς, έχουν αναλάβει να καθαρίσουν τον ιερό χώρο της δικαιοσύνης. Ήδη έχουν κληθεί πάρα πολλοί σε απολογία και όπως λένε οι ειδικοί, οι εξώδικες κλήσεις αριθμούν εκατοντάδες χιλιάδων σελίδες. Δικαστικοί και επώνυμοι δικηγόροι σύντομα θα καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορημένου. Θα είναι η κάθαρση έντιμη, αντικειμενική και δίκαιη; Το ευχόμεθα.

Στην εκκλησία ή κατάσταση είναι χειρότερη. Και τούτο διότι είναι ανεξέλεγκτη. Εδώ το κράτος δεν δικαιούται να επέμβει. Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλος μάλλον φαίνεται να δείχνει ότι τον συμφέρει να αποφύγει αυτή τη δοκιμασία της κάθαρσης. Όμως η αλήθεια είναι πως και ο ίδιος μάλλον δεν ξέρει από που να αρχίσει. Ήδη ο άνθρωπος που ξεκίνησε το ξεσκέπασμα της βρωμιάς, ο πολύς Γιοσάκης, αρχιμανδρίτης το επάγγελμα, βρίσκεται από καιρό στη φυλακή με πάρα πολλές κατηγορίες. Μέχρι αρχαιοκαπηλία. Θαυμάστε τον.

Ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγειαλίας κ. Αμβρόσιος, με τις μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις έχει ήδη αρχίσει να ενοχλεί την δικαιοσύνη, την κρίση της οποίας, κατά πως φαίνεται, δεν θα μπορέσει να αποφύγει. Η επιχείρησή του με την ονομασία «ΜΕΤΟΧΙ» φαίνεται να είναι μπλεγμένη σε πολλά οικονομικά σκάνδαλα αναφορικά με την Εφορία και άλλους οργανισμούς. Ο ίδιος κατηγορείται ότι έχει οικειοποιηθεί περιουσίες πολλών πιστών και μάλιστα αμύθητες με τον εύκολο τρόπο της πώλησης «μιάς θέσης στον Παράδεισο.»

Παρ΄ όλα αυτά και παρ' όλες τις κόντρες του με τον «γιο» Καλαβρύτων και Αιγειαλίας, ο Αθηνών και πάσης Ελλάδας κ. Χριστόδουλος φαίνεται να μην ενοχλείται και απλώς κοιτάζει ψηλά να δει αν...ψιχαλίζει. Από παλαιά τους συνδέουν πολλά κοινά και το κυριότερο ότι οι δυό τους, μαζί με τον Πειραιώς κ. Καλλίνικο ήσαν οι ιδρυτές της Χρυσοπηγής καθώς επίσης και η σκληρή αντίδραση τους στον τότε αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ του οποίου τη θέση υπονόμευαν.

Ο Πειραιώς κ. Καλλίνικος μετά από τις καταγγελίες για ροζ σκάνδαλα κατάφερε με τις διασυνδέσεις του με τον κ. Χριστόδουλο, να οδηγήσει την υπόθεση του στο αρχείο. λλωστε ποιόν από τους κυρίους αυτούς αρχιερείς θα συνέφερε μια λεπτομερείς έρευνα ενός ροζ σκανδάλου; Ποιος θα μπορούσε να εγγυηθεί την σιωπή των υπολοίπων;

Ο κ. Επιφάνειος, εκπρόσωπος Τύπου της Αρχιεπισκοπής Ελλάδας μετά την απομάκρυνσή του με αρκετά βαρείς κατηγορίες, επανήλθε στην θέση του με αυξημένες αρμοδιότητες.

Μετά από όλα αυτά ποια κάθαρση θα μπορούσαν οι πιστοί να περιμένουν από τον κ. Χριστόδουλο, ο οποίος έχει φτάσει στο σημείο να μην γνωρίζει από που πρέπει να φυλαχτεί; Με ποιο δέος και με ποιόν σεβασμό πλέον ο απλός Έλληνας θα αντικρίζει τους ιεράρχες του; Κι' ακόμη, με ποιο πρόσωπο οι ιεράρχες θα αντικρίζουν τους πιστούς; Θα πρέπει επιτέλους οι ηγέτες της ελλαδικής εκκλησίας να καταλάβουν ότι τα προβλήματα που κλείνει μέσα ο χώρος τους δεν εξαλείφονται με αφορισμούς και με ύποπτα φυλλάδια που κυκλοφορούν και που το μόνο που μπορεί να καταφέρουν είναι η παραπλάνηση των πιστών. Χρειάζεται ένα νυστέρι δυναμικό, ένα νυστέρι που θα μπορέσει να φτάσει μέχρι την πηγή της γάγγραινας όποια κι' είναι αυτή.

Δικαιοσύνη και εκκλησία. Δυό κυρίαρχοι θεσμοί στην ζωή ενός έθνους που όμως έχουν τραυματιστεί ανεπανόρθωτα. Ελπίδα, ίσως τελευταία, κάποιοι να έχουν το θάρρος για μια κάθαρση με όλη τη σημασία της λέξης μήπως και περισωθεί κάτι, έστω και την τελευταία στιγμή.

patrinos12@hotmail.com

 

 

Όταν "κοιμάσαι" άλλος  γράφει ιστορία
ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ

 Εμείς το αραχάνθος τα σκορπίδια, οι διάττοντες, επιβήτορες στη ξένη γη, μέσα στο σκοτάδι της μέρας, στ' αχνάρια του Διογένη, με τη βούληση μας, να θεμελιώσουμε την υποδομή του ελληνικού οράματος. Να βρούμε τη χαμένη μας ταυτότητα...!
Μάγειρας

 Όποιος ελέγχει το παρόν,
ελέγχει και το παρελθόν.
 Όποιος ελέγχει το παρελθόν,
"καθορίζει"
το μέλλον
George Orwell

   

Θερμοπύλες
Κ.Καβάφης 1903

Τιμή σ' εκείνους όπου στην ζωή των
Ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες
Ποτέ απ' το χρέος μη κινούντες.
Δίκαιοι κ' ίσιοι σ' όλες των τες πράξεις.
Αλλά με λύπη κιόλας κι ευσπλαχνία.
Γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν
Είναι πτωχοί, πάλ' εις μικρόν γενναίοι,
Πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε.
Πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες,
πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους.
Και περισσότερη τιμή τους πρέπει
Όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)
Πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος.
Κ΄ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε.

 

Το κείμενο εκφράζει την άποψη του συγγραφέα
κεντρική σελίδα

ΑΡΧΕΙΟ

Ούλε τε καί μάλα χαίρε, θεοί δέ τοι όλβια δοίεν
Νά είσαι καλά καί νά χαίρεσαι, οι θεοί δέ νά σού δίδουν ευτυχία. (Οδύσσεια Ω 402.)