η φωνή σου

η στήλη μας

Μετανάστης
Αδέσμευτο περιοδικό στο διαδίκτυο

Εκδίδεται από επιτροπή

metanastis@metanastis.com


Κι εσύ λαέ βασανισμένε πληρώνεις την αδιαφορία σου 

ΕΠΕΨ
Επιστολική Ψήφος

Λογοτεχνία της διασποράς  ΕΕΣΠΗ

Ελληνική Γλώσσα 

Ελληνική Μουσική

Τέχνη & Πολιτισμός

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΜΑΥΡΑΚΟΚΚΙΝΑ 

Ποίηση

Ενδιαφέροντες
Κόμβοι

Επιστολές

Αρχείο

Αθήνα 2004

Athens 2004

Αλέξανδρος ο Μέγας

Alexander der Grosse

 

 

  

Διηπειρωτικές επαφές της ΕΕΛΣΠΗ


Γαβριήλ Παναγιωσούλης και Βάϊος Φασούλας 
στα Τρίκαλα

Μετά την πρώτη περυσινή προσωπική συνάντηση των ιδρυτικών μελών της Επιτροπής Πρωτοβουλίας της «Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών Συγγραφέων Πέντε Ηπείρων», Στράτου Δουκάκη-Βενεζουέλα, και Βάιου Φασούλα-Γερμανία, στην Αθήνα, τη συζήτηση που ακολούθησε πάνω σε θέματα που αφορούσαν τη βάση και τη δομή της εν λόγω Ένωσης και τα πρώτα θεμέλια που τέθηκαν για το οικοδόμημά της, μια δεύτερη συνάντηση πραγματοποιήθηκε, φέτος κι αυτή τη φορά στα Τρίκαλα Θεσσαλίας, στη γενέτειρα του Βάιου Φασούλα. Ο επισκέπτης, και επίσης ιδρυτικό μέλος της Ένωσης, Γαβριήλ Παναγιωσούλης (Νέα Υόρκη) διέκοψε τις διακοπές του στη γενέτειρά του, την Κεφαλονιά, και έτρεξε στην προγραμματισμένη από καιρό συνάντηση με τον συνάδελφό του, Βάιο Φασούλα.

Όπως με τη Βενεζουέλα, έτσι και αυτή τη φορά η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα και οικογενειακή ατμόσφαιρα, η οποία «αφάνισε» τις αποστάσεις ενώνοντας Αμερική και Ευρώπη σε μια φυσική προσωπική γνωριμία έχοντας ως κοινό σημείο τον συνδετικό κρίκο, που λέγετε Ελλάδα. Τα ίδια ιδανικά, οι ίδιες επιδιώξεις, οι ίδιοι πόθοι, τα ίδια χνώτα και αφουγκράσματα ανακατεμένα στη νοσταλγία, που προξένησε η ξενιτιά και μαύρισε τον ήλιο, επικράτησαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του αγαπητού φιλοξενούμενου, Γ. Παναγιωσούλη.

Κοινός σκοπός μας, πλέον, να φέρουμε την Παγκόσμια Ύπαρξη του Έλληνα στην παλάμη μας, να σπείρουμε την ιδέα της ΕΕΛΣΠΗ, της οποίας το ξεκίνημα έχει από καιρό πάρει σάρκα και οστά αντικαθιστώντας μέρος των οραμάτων σε πράξη.

Ήδη έγινε η αρχή μέσω του άψυχου υπολογιστή βάλθηκαν οι βάσεις ο σπόρος άνθισε, θέριεψε κι έδωσε καρπούς: Το πρώτο μας βιβλίο «Ανθολογία της Ξενιτιάς» κυκλοφορεί στην υφήλιο και τα σχόλια, οι ραδιοφωνικές συνεντεύξεις, ζωντανές και τηλεφωνικές, συζητήσεις με δημοσιογράφους, γηγενείς και αποδήμους καθώς και η αλληλογραφία από διάφορα σημεία του Πλανήτη, αποτελούν πλέον για την ΕΕΛΣΠΗ ημερήσια αναφορά και το μήνυμά μας, Έλληνες Συγγραφείς της Διασποράς ενωθείτε αποκτά όλο και πιο πλατιά απήχηση.

Ήταν μια δεύτερη διηπειρωτική επαφή, μια ζωντανή συνάντηση της οποίας το αποτέλεσμα είναι ότι νικήσαμε τον άψυχο υπολογιστή η προσωπική γνωριμία ακόμα πιο ζεστή. Ο σκοπός της Ένωσής μας είναι ν' αγκαλιάσουμε όλους τους Έλληνες, σε όποια χώρα κι αν ζουν. Όλοι έχουν τα ίδια προβλήματα, τους ίδιους πόθους, τις ίδιες νοσταλγίες. Να βροντοφωνήσουμε τη φωνή του Παγκόσμιου Έλληνα Μετανάστη, αυτού που ζει, υπάρχει και προοδεύει, μα και του πρωτοπόρου Έλληνα μετανάστη, αυτού που απ' τα χρόνια κουρασμένος χρειάζεται θάρρος να καταλάβει ότι αυτά πού ήξερε δεν ξεχάστηκαν κι ούτε χάθηκαν, για να μπορεί να συνεχίζει να υπάρχει.

Στις αντίξοες του ξένου περιβάλλοντος συνθήκες, εκεί που ζουν οι πρωτοπόροι μετανάστες, εκεί που τους χωρίζει μια άβυσσος με τη νέα γενιά, με λύπη τους βλέπουν, ότι όσο περνάνε τα χρόνια τόσο πιο πολύ νιώθουν ότι θα είναι μέχρι το τέλος τους όπως άρχισαν: Μόνο μετανάστες.

Εμείς, ως Έλληνες της Διασποράς, διατηρούμε τον απόηχο το σοφών λόγων του Σωκράτη, ο οποίος 500 χρόνια προ Χριστού είπε: «δεν είμαι Αθηναίος, ούτε Έλληνας πολίτης, αλλά πολίτης του κόσμου» (Πλούταρχος, Ηθικά, τόμος 15ος).

Στους χώρους της Διασποράς ζουν οι διασκορπισμένοι ανά την υφήλιο Έλληνες. Μια υφήλιο, που αποτελείται από μια πανσπερμία ανθρώπινων φυλών, θρησκειών, χρωμάτων και γλωσσών. Και η επιβίωση ενός Πολιτισμού, όπως του δικού μας, είναι καθαρά θέμα βούλησης των Ελλήνων, Αποδήμων και Γηγενών.

Ως Έλληνες της Διασποράς, που τολμούμε να έχουμε λόγο, προβάλλουμε το Λόγο και τον επιστρατεύουμε όσο περισσότερο μπορούμε δίνοντας την πρέπουσα χροιά μέσα από τα σταυροδρόμια της Διασποράς προς κάθε κατεύθυνση. Με σύνθημά μας «Έλληνες Συγγραφείς της Διασποράς ενωθείτε» απευθυνθήκαμε και απευθυνόμαστε σε κάθε Έλληνα ανά τη γης και λέμε συνεχώς ότι, όσα συμβαίνουν σήμερα στον πολύπαθο Ελληνισμό, συμβαίνουν διότι οι δυνάμεις του «κακού», δυνάμεις επίγειες, «πνευματικές» και «δημοκρατικές», «φωτισμένες» από επίγειο δαιμόνιο, ανέκαθεν ξεσπάθωναν ενάντια στον πολιτισμό καθιστώντας υπό διωγμό τις Τέχνες και ιδιαίτερα την Λογοτεχνία.

Ο Λόγος μέσα από τη Διασπορά είναι η τελευταία μας ελπίδα, το τελευταίο μας ατού για να ξυπνήσουμε τη ναρκωμένη Ελληνική περηφάνια των εν Ελλάδι παρεπιδημούντων κατοίκων για το πού βαδίζει ο Ελληνικός Πολιτισμός και για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στην πρωταρχική μήτρα των Γλωσσών: Την Ελληνική Γλώσσα.

Τέλος στη συνάντηση συζητήθηκαν πολλά πράγματα που αφορούν την πορεία την Ένωσής μας τα οποία μεταφέρθηκαν στις Ηπείρους για τα περαιτέρω. Σύντομα θα ανακοινωθεί το Καταστατικό της Ένωσης καθώς και τα ονόματα των μελών του Δ.Σ. και αμέσως θ' αρχίσουν οι εγγραφές μελών της Ένωσής μας.

Έλληνες Συγγραφείς της Διασποράς ενωθείτε

Αύγουστος 2002
για τη σύνταξη
Βάιος Φασούλας, Γερμανία
www.fasoulas.de
vaios@fasoulas.de

Γαβριήλ Παναγιωσούλης, Ν. Υόρκη
Gabrielkp@aol.com

Ιδρυτικά μέλη της ΕΕΛΣΠΗ

Παράκληση στους φίλους των ιστοσελίδων. Από σήμερα η Ε.Ε.Σ.Π.Η. μετονομάζεται σε ΕΕΛΣΠΗ: «ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ ΠΕΝΤΕ ΗΠΕΙΡΩΝ». Παρακαλούμε θερμά για την αποκατάσταση.

Εκ μέρους όλων μας ευχαριστούμε. Β.Φ.

Το κείμενο εκφράζει την άποψη του συγγραφέα

 

Όταν "κοιμάσαι" άλλος γράφει ιστορία
ο μετανάστης

κεντρική σελίδα

 ΑΡΧΕΙΟ