η φωνή σου

η στήλη μας

Μετανάστης
Αδέσμευτο περιοδικό στο διαδίκτυο

Εκδίδεται από επιτροπή

metanastis@metanastis.com


Κι εσύ λαέ βασανισμένε πληρώνεις την αδιαφορία σου 

ΕΠΕΨ
Επιστολική Ψήφος

Λογοτεχνία της διασποράς  ΕΕΣΠΗ

Ελληνική Μουσική

Τέχνη & Πολιτισμός

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΜΑΥΡΑΚΟΚΚΙΝΑ 

Ποίηση

Ενδιαφέροντες
Κόμβοι

Επιστολές

Αρχείο

Αθήνα 2004

Athens 2004

Αλέξανδρος ο Μέγας

Alexander der Grosse

 

 

  

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ «ΑΝΘΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΞΕΝΙΤΙΑΣ»
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΗ ΖΕΡΒΟΥ -ΚΑΛΛΙΑΚΟΥΔΗ
ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΠΥΛΑΡΕΩΝ

Η ΒΟΗ ΤΗΣ ΠΥΛΑΡΟΥ

ΑΓ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ 6 Τ.Κ. 10431, ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ.-FAX 0030 10 52 26 241

Ένα βιβλίο τολμηρό ως σύλληψη, ξεχωριστό ως προς το κριτήριο της ανθολόγησης των κειμένων, συγκριτικό στις προθέσεις, είναι η Ανθολογία των Αποδήμων Λογοτεχνών με δίγλωσσο, ελληνικό και αγγλικό, που εκδόθηκε πρόσφατα στη Γερμανία.
Δεκαοχτώ Έλληνες συγγραφείς της Διασποράς και δυο γηγενείς έρχονται σε επικοινωνία από 4 διαφορετικά σημεία του ορίζοντα (Τορόντο, και Οντάριο, Ν. Υόρκη, Φιλαδέλφεια και Κονέντικατ, Νυρεμβέργη, Βενεζουέλα, Ελλάδα) αναγνωρίζονται, συνδέονται και συντονίζονται κάτω από τη φράση: «Συγγραφείς της Διασποράς Ενωθείτε», φράση πλήρης δυναμικής, ενθουσιασμού και ορμής και αναλαμβάνουν μια αξιοθαύμαστη πρωτοβουλία: Να καταθέσου τα γραπτά τους, να αποδείξουν έμπρακτα ότι υπάρχουν και να εκφράσουν στη μητρική γλώσσα με αντιπροσωπευτικά αποσπάσματα του έργου τους νοσταλγίες, αλήθειες, φόβους, αισθήματα, προσδοκίες, σκέψεις.
Οι Απόδημοι Λογοτέχνες ξεπερνώντας απομακρυσμένες μεταξύ τους κοινότητες και καλύπτοντας γεωγραφικές αποστάσεις εκφράζουν μια συλλογική συνείδηση που αναστοχάζεται το παρόν, οραματίζεται την ομορφιά του κόσμου και αναδιφά σπαράγματα από προσωπικά βιώματα του παρελθόντος.
Από όλους σχεδόν τους δημιουργούς, ο μηχανισμός της μνήμης ενεργοποιείται συνεχώς:

«Έτσι ένιωθα σαν γύριζα στο μαγικό χωριό» (Κ. Κατσούλη, σ.98)
«Ταξίδεψα Στα σκοτεινά χνάρια Της θύμησης»(Ελ. Παϊδούση σ.178)
«Ξυπνάς; Πόσος καιρός πέρασε; Ένα λεπτό, μια ώρα, μια μέρα δεν ξέρεις, κοιτάς για αποδείξεις»
(Γ. Παναγιωσούλης σ. 197)
«Θυμάσαι, Γιάννη, τι όμορφα που ήταν!» (Β. Φασούλας, σ. 292)

Ο αξιοπρόσεχτος χειρισμός της γλώσσας, μιας γλώσσας ελκυστικής και γλαφυρής, συχνά ποιητικής από ανθρώπους που ζουν σε διγλωσσικά περιβάλλοντα, αποκαλύπτει μια καθαρή και γνήσια φωνή, αισθαντική και χαμηλόφωνη, κυρίως στα ολιγόστιχα ποιήματα, που είναι καμωμένα με μαστοριά και απλότητα.
Άνθρωποι ανήσυχοι, ευαισθητοποιημένοι, δημιουργικοί οι Έλληνες λογοτέχνες της Διασποράς υλοποίησαν μια φιλόδοξη πρωτοβουλία και μας έδωσαν έναν τόμο με αποσπάσματα από το έργο τους, μια Ανθολογία, βιβλίο χρήσιμο που καλύπτει ένα βιβλιογραφικό κενό.
Οι διαφορές ανάμεσα στους ανθολογούμενους συγγραφείς είναι βαθιές και ουσιαστικές. Τα κείμενά τους, επίσης, είναι ποικίλα (ποίηση, διήγημα, θέατρο, δοκίμιο, κλπ.) και άνισα μεταξύ τους. Ωστόσο υπάρχει κάτι κοινό που κάνει τη συστέγασή τους στον ίδιο τόμο αναγκαία . Η ξενιτιά δυναμώνει τη σχέση τους με τη γενέθλια γη, που φαίνεται ότι αποτελεί την κύρια θεματική πηγή έμπνευσής τους. Θυμούνται τις αφετηρίες τους και καλλιεργούν την πολιτισμική τους ταυτότητα έχοντας την αντοχή του Οδυσσέα μέσα σε κοινωνίες αλλότριες και μακρινές με τάσεις αφομοιωτικές που οδηγούν στην εξαφάνιση ειδοποιών πολιτισμικών στοιχείων και χαρακτηριστικών.
Η ιδέα της έκδοσης του τόμου ήταν του Βάιου Φασούλα που ζει στη Νυρεμβέργη, πίστεψε στο έργο της συλλογικής δουλειάς και πέτυχε. Ο Β. Φασούλας, όπως φαίνεται, έβαλε την ψυχή του στο εγχείρημα. Ο Γαβριήλ Παναγιωσούλης, συμπατριώτης μας λογοτέχνης που ζει στη Ν. Υόρκη, υποστήριξε με ενθουσιασμό την πρωτοβουλία.
Στον τόμο δημοσιεύονται αποσπάσματα από τα έργα του:

α. Πενήντα χρόνια πίσω (1996), β. Κυνηγώντας ένα όνειρο (1997),
γ. Ο Αστροναύτης των Τροπικών (1998), δ. Στέλιος ο Έλληνας(2000)

Μεταξύ των άλλων ανθολογείται στον τόμο και ο Μάκης Τζιλιάνος, επίσης συμπατριώτης που γεννήθηκε στην Πύλαρο. Ζει στη Ν. Υόρκη είναι ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών Αμερικής. Είναι επίτευγμα η έκδοση ενός βιβλίου στο εξωτερικό σε ελληνική γλώσσα, χωρίς να υπάρχει η κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή, χωρίς επαγγελματίες συνεργάτες, χωρίς χορηγούς, ενδεχομένως χωρίς πείρα. Επιμονή, πίστη και πάθος για την Ελλάδα, τη γλώσσα και τον πολιτισμό της, φαίνεται ότι ήταν τα όπλα όσων ασχολήθηκαν με την έκδοση.
Εμείς ως αναγνώστες ας αφουγκραστούμε κι ας νιώσουμε το νοσταλγικό ήχο της φωνής των συγγραφέων, τόσο μακρινών και μαζί τόσο συγκινησιακά κοντινών μας.
Το βιβλίο διατίθεται όχι μόνο στο εξωτερικό, αλλά και στην Ελλάδα, από τον εκδοτικό οίκο Β. Κυριακίδη (Σόλωνος 96, 5ος όροφος, τηλ 10 3609126)

Μάρτιος 2002, ΕΥΗ ΖΕΡΒΟΥ-ΚΑΛΛΙΑΚΟΥΔΗ

 

 

Όταν κοιμάσαι άλλος γράφει ιστορία
ο μετανάστης

κεντρική σελίδα