η φωνή σου

η στήλη μας

   
Μετανάστης
Αδέσμευτο περιοδικό στο διαδίκτυο

Εκδίδεται από επιτροπή

metanastis@metanastis.com
 


Κι εσύ λαέ βασανισμένε πληρώνεις την αδιαφορία σου 
 
 

ΕΠΕΨ
Επιστολική Ψήφος

Λογοτεχνία της διασποράς  ΕΕΛΣΠΗ

Ελληνική Γλώσσα 

Οργανισμός 
 διεθνοποίησης
 Ελληνικής Γλώσσας
ΟΔΕΓ

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Ελληνική Μουσική

Τέχνη & Πολιτισμός

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΜΑΥΡΑ-ΚΟΚΚΙΝΑ 

Ποίηση

Ενδιαφέροντες
Κόμβοι

Επιστολές

Αρχείο

 Ελληνικό Θέατρο
Βούπερταλ
Griechisches Theater
Wuppertal

Αλέξανδρος ο Μέγας

Alexander der Grosse

 DIAGORAS

ΔΙΑΓΟΡΑΣ
 ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
 

 

 

  Κεντρική και Τοπική Εξουσία-Κράτος και Δήμος!(Β 15ον)
-Α υ τ ο δ ι ο ι κ η τ ι κ ή Ε ν ό τ η τ α - 2ον
Καθοδόν μπροστά για μια υγιή, δυναμική και αυτόνομη Ν. Α.
Γράφει ο Πολίτης Βάιος Φασούλας, 26.08.2006

«Αυτό που φοβούμαι δεν είναι η στρατηγική του εχθρού μου, αλλά οι γνώμες μας και τα σφάλματά μας"(Θουκυδίδης A144).

«Αναμφίβολα οι εκλογές για την Αυτοδιοίκηση - που ήδη μας απασχολούν - είναι μια σημαντική πολιτική αναμέτρηση, που αφορά άμεσα τους πολίτες, την ποιότητα της καθημερινότητάς τους, τη συνοχή και την ανάπτυξη κάθε τοπικής κοινωνίας. Βεβαίως, η συγκεκριμένη εκλογική αναμέτρηση έχει αυτοτελή χαρακτηριστικά. Δεν είναι σκαλί για τις εθνικές εκλογές. Οι διεργασίες, η έκβασή τους, διαχρονικά καθορίζονται, εν πολλοίς, από τα πρόσωπα και τα προγράμματα των ανθρώπων που διεκδικούν την ψήφο των συνδημοτών». «Νίκος Λέγκας Βουλευτής Τρικάλων Ν. Δ.)

Παραθέσαμε αυτό το μικρό απόσπασμα που διαβάσαμε στην Τρικαλινή ιστοσελίδα http://www.fatsimare.gr, και ασφαλώς δεν είναι το μοναδικό. Ασφαλώς δεν θα σχολιάσουμε τα σχόλια και το πώς επιδίδονται οι βουλευτές όλων των κομματικών παρατάξεων για τις δημοτικές εκλογές, αλλά με δυο λόγια θα πούμε ότι πρόκειται για μια αέναη μεθοδολογία-κοροϊδία όσο η Τ. Α. έχει περάσει στα χέρια της Κεντρικής Εξουσίας και των φερέφωνών της. Το μεγάλο κακό και κρίμα είναι η αρπαγή της νοημοσύνης των Πολιτών. λλως τη δουλειά έχουν οι κύριοι βουλευτές να ανακατεύονται στα του Πολίτη υποθέσεις και υποχρεώσεις;

Σε παλιότερο σχόλιό μας γράφαμε ότι: «Στις πολιτείες του σήμερα το κακό και το καρκίνωμα «γεννιέται» και αναπαράγεται στις Τοπικές Εξουσίες. Κι αυτά, το κακό και το καρκίνωμα, σε μορφή «πριμοδότησης» τα «απορροφά» η Κεντρική Εξουσία, τα εκμεταλλεύεται δεόντως και τα χρησιμοποιεί για άλλους σκοπούς. Φανταστείτε τους Δήμους της Ελληνικής επικράτειας υγιείς και Αυτόνομους: Η Κεντρική Εξουσία θα είχε «πεθάνει» ή τουλάχιστον θα αντιμετώπιζε πολλές δυσκολίες στην παραγωγή πολιτικών εκτρωμάτων»

Κι όμως, παρά τις πραγματικές φαγωμάρες και επίσης πραγματικές συγκρούσεις (συμφέροντα κι άλλα παρεμφερή) σε όλα τα κόμματα, το αποτέλεσμα παραμένει το ίδιο: Η κομματικοποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μ' όλη τη σημασία της λέξης. «Μπογιάτισαν»- κομματικοποίησαν την Ελλάδα (όπως θα τη δούμε πάλι σε λίγο καιρό) σε μουμουέδικο χάρτη, «μπλε» και «πράσινη», άντε να ξεφύγει και κανένα «κερασάκι» για γαρνιτούρα ή κάνα ξεραμένο κουκί.

Μιλώντας-γράφοντας πανελλαδικά, επισημαίνουμε και πάλι το «θάνατο» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που είναι πλέον δεδομένος, άρριζος και αποδεκατισμένος και είναι από τη συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών από το Κράτος άρχοντες («άρχοντες» από κακιά συνήθεια τους λέμε και γραικικό φιλότιμο στην ουσία είναι κάτι άλλο και το ξέρουν οι ίδιοι) οι οποίοι αλλού σκάβουν και «ποτίζουν» τσιμέντο και αλλού συστηματικά ερημώνουν την περιφέρεια για να φτάσουμε κάποια στιγμή προσέξτε το, να είμαστε αν όχι μετανάστες στον τόπο μας, σίγουρα μειονότητα.

Βέβαια αυτό ακούγεται λίγο ρατσιστικό, αλλά έτσι είναι. Και δεν είναι μόνο το μακρύ χέρι του Κράτους που αδειάζει κυριολεκτικά την περιφέρεια και παράλληλα στοιβάζει τους ντόπιους «μετανάστες» στα αστικά κέντρα και γίνεται το σώσε. Μια ματιά στην πόλη και μια ματιά στο χωριό φτάνει. Κι αυτό, όπως μας συνηθίσανε να λέμε, το λέμε «Αποκέντρωση», την οποία, ιδιαίτερα τα κόμματα εξουσίας επικαλούνται.

Σ' ένα τέτοιο αστικό κέντρο έχουν εξελιχθεί και τα Τρίκαλα, εδώ στην αρχαία γη των Πελασγών και γενέτειρα του Ασκληπιού, τα οποία, με την «ανάπτυξη» που έχουν θα καταβροχθίσουν και τους Δήμους και τις απομονωμένες Κοινότητες (ευτυχώς υπάρχει ο αποτυχημένος «Καποδίστριας»-αλλιώς τον εννοούσε η Ε.Ε. όταν το επέβαλε για την καλή λειτουργία των Δήμων!!) βεβαίως και τις Νομαρχίες που αναριγούν στο άκουσμα της Κεντρικής Εξουσίας και μετατρέπονται σε Τοπικοί «εξουσιαστές», κοινώς καρεκλοκένταυροι, με καίρια «μελήματά» τους: Την Τοπική «Αποκέντρωση», την αγροτική «παραγωγικότητα», την «προστασία» του περιβάλλοντος, την «καταπολέμηση» της ανεργίας, των ναρκωτικών και της πορνείας, τη «βελτίωση» του τουρισμού και του πολιτισμού και άλλα συναφή που προέκυψαν απ' την τυφλή τους υποταγή, αφοσίωση και πίστη στο απάνθρωπο άρμα της «Παγκοσμιοποίησης» έτσι που να μην απομείνει τίποτα.

Αυτή είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, έτσι όπως παρουσιάζεται τις τελευταίες δεκαετίες πανελλαδικά. Οι Δήμοι έχουν χάσει την αίγλη τους και η περιφέρεια έχει κυριολεκτικά νεκρωθεί. Βέβαια, όπως έχουμε ξανά αναφερθεί, υπάρχουν και φωτεινές εξαιρέσεις, που αμή τι άλλο αποτελούν τον φλοιό της ελπίδας για τη σωτηρία της Τ. Α., ή τουλάχιστον το φρενάρισμα στην παρούσα κατάσταση με στόχο τη βελτίωσή της.

Εξάλλου δε θα 'ναι υπερβολή αν επισημάνουμε ότι η Τ. Α. έχει εξελιχτεί σε μερίδα του λέοντος (όλα τα παιχνίδια απ' αυτή ξεκινούν) φτάνει να δούμε τις γενικές πολιτικές του Κράτους, την εξάρτησή του αλλά και τον προεκλογικό «χορό» των βουλευτών στα αλώνια της ΤΑ.

Πάρα αυτά, σ' αυτό το παιχνίδι, που λέγεται Τ. και Ν. Α. για την α λ λ α γ ή τής Τ. Α. (Νομαρχιακή στην προκειμένη περίπτωση) έχει στρατευθεί και ο γιατρός κ. Σάκης Παπαδόπουλος, ο οποίος ηγείται την «Αυτοδιοικητική Ενότητα» και δε χρειάζεται να τον φωτογραφίσουμε. Μέχρι να επανέλθουμε την επόμενη φορά θα κλείσουμε με το αποφασιστικό «Καθοδόν μπροστά για μια υγιή, δυναμική και αυτόνομη Ν. Α.» ο άνθρωπος, επιστήμων και αριστερός Πολίτης τολμά και κάνει το μεγάλο «άλμα», την «παρέμβαση», το «πείραμα», μοναδικό για την επικράτεια της Ελλάδας. Για μας, τους Τρικαλινούς Αριστερούς, ενταγμένοι ή μη σε κομματικούς μηχανισμούς είναι ένα στοίχημα: Ή πάμε καθοδόν μπροστά για μια υγιή, δυναμική και αυτόνομη Ν. Α. με πρόσωπα ή μένουμε πίσω.

Ε.Ε.-Τρίκαλα, 26-08-2006

 www.fasoulas.de

pelasgos@fasoulas.de

 

 

Όταν "κοιμάσαι" άλλος  γράφει ιστορία
ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ

 Εμείς το αραχάνθος τα σκορπίδια, οι διάττοντες, επιβήτορες στη ξένη γη, μέσα στο σκοτάδι της μέρας, στ' αχνάρια του Διογένη, με τη βούληση μας, να θεμελιώσουμε την υποδομή του ελληνικού οράματος. Να βρούμε τη χαμένη μας ταυτότητα...!
Μάγειρας

 Όποιος ελέγχει το παρόν,
ελέγχει και το παρελθόν.
 Όποιος ελέγχει το παρελθόν,
"καθορίζει"
το μέλλον
George Orwell

    Θερμοπύλες
Τιμή σ' εκείνους όπου στην ζωή των
Ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες
Ποτέ απ' το χρέος μη κινούντες.
Δίκαιοι κ' ίσιοι σ' όλες των τες πράξεις.
Αλλά με λύπη κιόλας κι ευσπλαχνία.
Γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν
Είναι πτωχοί, πάλ' εις μικρόν γενναίοι,
Πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε.
Πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες,
πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους.
Και περισσότερη τιμή τους πρέπει
Όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)
Πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος.
Κ΄ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε.

Κ.Καβάφης 1903

 

Το κείμενο εκφράζει την άποψη του συγγραφέα
κεντρική σελίδα

ΑΡΧΕΙΟ

Ούλε τε καί μάλα χαίρε, θεοί δέ τοι όλβια δοίεν
Νά είσαι καλά καί νά χαίρεσαι, οι θεοί δέ νά σού δίδουν ευτυχία. (Οδύσσεια Ω 402.)