η φωνή σου

πρώτη σελίδα
           

η στήλη μας

   
Μετανάστης
Αδέσμευτο περιοδικό στο διαδίκτυο

Εκδίδεται από επιτροπή

metanastis@metanastis.com
 


Κι εσύ λαέ βασανισμένε πληρώνεις την αδιαφορία σου 
 
 

ΕΠΕΨ
Επιστολική Ψήφος

Λογοτεχνία της διασποράς  ΕΕΛΣΠΗ

Ελληνική Γλώσσα 

Οργανισμός 
 διεθνοποίησης
 Ελληνικής Γλώσσας
ΟΔΕΓ

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Ελληνική Μουσική

Τέχνη & Πολιτισμός

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΜΑΥΡΑ-ΚΟΚΚΙΝΑ 

Ποίηση

Ενδιαφέροντες
Κόμβοι

Επιστολές

Αρχείο

 Ελληνικό Θέατρο
Βούπερταλ
Griechisches Theater
Wuppertal

Αλέξανδρος ο Μέγας

Alexander der Grosse

 DIAGORAS

ΔΙΑΓΟΡΑΣ
 ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
 

 

 

Βιβλιογραφικό δελτίο

Ο Ασκληπιός
Ο Σωτήρας του Κόσμου

Εκδόσεις : Ε.Π.Π.«Αγαπώ την Πόλιν»
Συγγραφέας : Βασίλης Πάνος
Σελ. 200 – Τιμή 10 ευρώ
Απρίλιος-Τρίκαλα 2007

Ο Ασκληπιός λατρευόταν σ΄ όλες τις χώρες του τότε ανεπτυγμένου κόσμου. Οι Ασκληπιάδες, οι Υιοί από την Τρίκκη, ταξίδευαν παντού και μετέφεραν το ευαγγέλιο της σωτηρίας, της καλής υγείας, της χαράς και της ευτυχίας. Ίδρυσαν εκατοντάδες ναούς-εκκλησίες κι ιαματικές πολιτείες. Περίπου 300 Ασκληπιεία-Εκκλησίες αποκαλύφτηκαν μέχρι σήμερα και συνεχώς ανακαλύπτονται καινούργια, από τη μεγάλη θεραπευτική επανάσταση που ξεκίνησε από τη φαρμακευτική εμπειρική γνώση των γηγενών κατοίκων της Τρίκκης, των Πελασγών της Θεσσαλίας πριν από 3.000 χρόνια π.Χ., την εποχή της πρώτης αθωότητας και του χαμένου Παραδείσου.

Πιο ήταν το μυστικό του Ασκληπιού; Τι ήταν εκείνο που έκανε τους προσκυνητές να ρέουν κατά χιλιάδες στα Ασκληπιεία της Τρίκκης, της Επιδαύρου και της Κω ; Η φήμη ναι, αλλά και τα καλά και θαυμαστά που είχαν ακούσει από προγενέστερους επισκέπτες. Κύριο χαρακτηριστικό το φυσικό κάλλος, το ήπιο κλίμα, τα άλση, τα πολλά δέντρα και οι πηγές που έδεναν αρμονικά με την πληθώρα των διάσπαρτων κτισμάτων που υπήρχαν γύρω τους.

Οι επισκέπτες όταν έμπαιναν μέσα έρχονταν αμέσως σε επαφή με το νέο περιβάλλον και δοκίμαζαν τις πρώτες ευχάριστες εκπλήξεις. Ένιωθαν ότι έμπαιναν σε έναν ιδανικό κόσμο-κόσμημα αγγελικά πλασμένο, έτσι όπως τον αναζητούσαν και τον ονειρευόταν πάντοτε. Σήμερα δεν έχουμε καμιά αμφιβολία ότι τα Ασκληπιεία ήταν μεγάλα Κέντρα πολιτισμού, πάρκα της Επιστήμης, των Ιερών ναών και της Τέχνης. Λειτουργούσαν ενιαία για ένα κοινό σκοπό, έσωζαν, και απελευθέρωναν τους ανθρώπους από όλα τα δεσμά και τα λάθη του βίου και τους ενέτασσαν και πάλι μέσα σε υγιεινούς και ειρηνικούς όρους ζωής. Μέσα απ’ αυτά τα μεγάλα πολιτιστικά κέντρα ξεπήδησε αργότερα ό,τι σήμερα ονομάζουμε κλασσικό ελληνικό πολιτισμό.

Ο Βασίλης Πάνος μας δίνει μια άλλη εικόνα για αυτόν τον Ιδιαίτερο θεό των Ελλήνων. Το θεό της Υγείας και της Ειρήνης, τον Σωτήρα του κόσμου, όπως τον αποκαλεί και μας υπενθυμίζει πως παρ΄όλο τον πλούτο των αρχαιολογικών μνημείων-ευρημάτων του Ασκληπιού που υπάρχουν σ΄όλο τον κόσμο στην Ελλάδα η λαίλαπα της "Αντιπαροχής" των ελληνικών πόλεων καταστρέφει σταδιακά πολλά σημαντικά αρχαιολογικά μνημεία, όπως είναι και το Επιφανέστατο Ασκληπιείο της Αρχαίας Τρίκκης (γενέτειρα του Ασκληπιού). Παράλληλα μας δίνει ένα φωτογραφικό πανόραμα από τα εκατοντάδες αρχαιολογικά ευρήματα-μνημεία που φανερώνουν τη μεγαλειώδη πορεία του Ασκληπιού και των Ασκληπιείων σ΄όλο τον κόσμο.

Ο Βασίλης Πάνος: Γεννήθηκε στα Τρίκαλα, σπούδασε δημοσιογραφία. Είναι συνεργάτης περιοδικών και εφημερίδων. Από το Μάιο του 2004 είναι υπεύθυνος της Ε.Π.Π(Εταιρία πολιτιστικής Παρέμβασης., και εκδίδει το περιοδικό σάτιρας και πολιτιστικού προβληματισμού «Αγαπώ την Πόλιν».Άλλα έργα του: «23 Αυγούστου 1881 Τρίκαλα - η αναχώρηση των Οθωμανών».(2005) 8. ευρώ. «Η απελευθέρωση της Θεσσαλίας- Μύθος η Πραγματικότητα 12 ευρώ,(2005). «Η Πόλη του θεού -13ος θεός» (Μυθιστόρημα για τον Ασκληπιό(2006) 10 ευρώ «Ο Ασκληπιός – Ο Σωτήρας του κόσμου» 2007.10 ευρώΕκδόσεις Ε.Π.Π.(Εταιρία Πολιτιστικής Παρέμβασης-Μη κερδοσκοπική).Εκδόσεις: «Αγαπώ τηνΠόλιν». - Παλαιοχωρίου 4- 42100 Τρίκαλα

info@agapo.gr       sales@agapo.gr              www.agapo.gr

 

 

Όταν "κοιμάσαι" άλλος  γράφει ιστορία
ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ

 Εμείς το αραχάνθος τα σκορπίδια, οι διάττοντες, επιβήτορες στη ξένη γη, μέσα στο σκοτάδι της μέρας, στ' αχνάρια του Διογένη, με τη βούληση μας, να θεμελιώσουμε την υποδομή του ελληνικού οράματος. Να βρούμε τη χαμένη μας ταυτότητα...!
Μάγειρας

 Όποιος ελέγχει το παρόν,
ελέγχει και το παρελθόν.
 Όποιος ελέγχει το παρελθόν,
"καθορίζει"
το μέλλον
George Orwell

    Θερμοπύλες
Τιμή σ' εκείνους όπου στην ζωή των
Ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες
Ποτέ απ' το χρέος μη κινούντες.
Δίκαιοι κ' ίσιοι σ' όλες των τες πράξεις.
Αλλά με λύπη κιόλας κι ευσπλαχνία.
Γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν
Είναι πτωχοί, πάλ' εις μικρόν γενναίοι,
Πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε.
Πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες,
πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους.
Και περισσότερη τιμή τους πρέπει
Όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)
Πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος.
Κ΄ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε.

Κ.Καβάφης 1903

 

Το κείμενο εκφράζει την άποψη του συγγραφέα
κεντρική σελίδα

ΑΡΧΕΙΟ

Ούλε τε καί μάλα χαίρε, θεοί δέ τοι όλβια δοίεν
Νά είσαι καλά καί νά χαίρεσαι, οι θεοί δέ νά σού δίδουν ευτυχία. (Οδύσσεια Ω 402.)